..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bir klasik herkesin okumuþ olmayý istediði ancak kimsenin okumayý istemediði eserdir. -Mark Twain
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Sanat > Sönmez Korkmaz




24 Ekim 2009
Balýk Etli Kadýnlarýn Sýfýr Beden Ruhlarý  
Sönmez Korkmaz
Bir sanat adamýydý.Sanat yapmak erkeklerin iþidir,derdi.Kadýnlar taklitten ileri geçemez diye eklerdi.


:AHEH:
(Mumyalanmýþ aþklarýn Sodom ve Gomere'ye yürüyüþü)

Piyomete'ye inat

Bir sanat adamýydý.Sanat yapmak erkeklerin iþidir,derdi.Kadýnlar taklitten ileri geçemez diye eklerdi.Düþünceyi kadýn erkek sendromuna dönüþtürecek deðilim elbet.Fakat kadýnlar üzerine yapýlmýþ ya da yazýlmýþ binlerce eser varken erkekler üzerine yazýlmýþ eserlerin büyük bölümü hayal mahsulü, gerçekte var olmayan, kadýnlarýn kendi dünyalarýnda var ettiði erkekler için yazýlmýþ duygusal tepinmeler ya da birkaç uyaktan oluþmuþ kekremsi þiircikler.Evet evet þu an bu cümleleri okurken diþlerinizi gýcýrdattýðýnýzý, gözkapakcýklarýnýzý sonuna kadar açarak gözlerinizi olanca gücünüzle dýþarý doðru ittirdiðinizi elbette ki göremiyorum. Hatta aklýnýzdan geçirdiðiniz üç beþ farklý cevabýn neler olabileceðini de bilmiyor deðilim. Ama bu duruma verilen cevaplarýn hiçbiri tutarlý olmayacak söyleyeceðim gerçekleri deðiþtiremeyecek.

Kadýnlar neden sanat adamý olamamýþ ve hiçbir zaman da olamayacak? Elbette ki onlarýn daha estetik bir vücut yapýsýna sahip olmasýndan deðil. Tabiata bakarsanýz her bir canlýnýn diþisinin erkeðe göre daha kof daha solgun olduðunu görürsünüz. Bu genellemeye örnek vermek istemiyorum çünkü inekten insana kadar bu böyledir. Peki o zaman erkeðin kadýna göre daha estetik bir duruþu var ise resmedilenlerin erkek olmasý daha çok satýþ yapmak isteyen reklam firmalarýnýn kadýný bir görsel tema olarak deðil de erkeði bir satýþ stratejisi olarak kullanmasý gerekmez mi? Hayýr! Neden? Basit çünkü sanat ruhla yapýlýr. Ne alaka, hoppala, yuh! Gibi ifadeleri þimdilik kullanmadan söyleyeceklerimin devamýný lütfen okuyun.

Evet sanat ruhla yapýlýr fakat burada kadýnlarda ruh yok demek istemiyorum. Öyleyse… Erkek ruhunda yaratýlýþýndan gelen bir zafiyet meydana getirilmiþ ve bu zafiyetin oraný kadýnlara göre daha yüksek ölçülerde. Sanat ruhla yapýlýyorsa ve erkek ruhu derin bir kadýn zafiyeti izleri taþýyorsa bunu sanatýna taþýmasý kadar doðal bir durum olamaz. Reklam þirketlerinin kadýný görsel tema olarak kullanmasýndaki mantýðýn temelinde de zaten bu yok mudur? Hayýr, diyorsanýz reklemlarý dikkatle izlemenizi tavsiye ederim. Erkeklere hitap eden ürünlerin bir çoðunda kadýnlar kullanýlýrken kadýnlara hitap eden ürünlerde ise ‘Bu ürünü al erkeði daha kolay avlarsýn, bak bir dene onlarýn sana zaafý var , onu nasýl kullanacaksýn? ’ mantýðý hakimdir. Peki bu zafiyet önlenemez mi? Hayýr! Çünkü bir kadýnla gerçek aþký üç aydan fazla yaþamak imkansýzdýr(platonik deðilse).

Üç ay sonra aþkýný mumyalayýp zafiyetin asýl kaynaðýnýn aþk deðil tensellik olduðunu anlayacaktýr erkek.Peki ya kadýn, o sýfýr beden bir ruhla kah balýk etli kadýnlarýn makbul olduðu dönemlerde semizleþmeyle, kah ince belli olmanýn gözde olmak demek olduðu dönemlerde diyet yaparak avýný kafeslemenin derdiyle çýrpýnýp duracaktýr.

Efendim biz araþtýrdýk kadýndaki sanatsal zeka erkekteki sanatsal zekadan daha çok ya da yaratýcý zeka falan filan. Olabilir. Ben zaten sanatýn yüzde sekseninin zekayla deðil ruhla yapýldýðýný söylüyorum ve bir ruhun sanat ortaya çýkarmasý için zafiyet gerekir. O erkektedir. Esere obje olmak için acziyet gerekir. O kadýndadýr.

Sönmez Korkmaz




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn sanat kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Fuzuli Kazana Düþtü
Sanat Ýnsan ve Týngýrtý
Yazmak Kazmakla Baþlar

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Sayýklamalar - I -
Ýsmin 'E' Halinde Hayatý Yaþamak


Sönmez Korkmaz kimdir?

Arafta bir Ruh. . .

Etkilendiði Yazarlar:
Irwin Edman,H.von Hofmansthal, Zweing,Tagor,C. Meriç,M.Ýbn-i Arabi,


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Sönmez Korkmaz, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.