..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Aþkýn aldý benden beni. -Yunus Emre
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Günlük Olaylar > halil ibrahim þan




2 Ekim 2009
Kirlenmek Güzel Deðildir  
Kirlenmenin nesi güzel olabilir?

halil ibrahim þan


Uzun zamandýr sürdürülen bir reklam kapmanyasý tv'de ,radyo'da,bilboardlarda adeta beynimize nakþ edilmek istenen slogan "Kirlenmek güzeldir".Ýyi de kirlenmenin nesi güzeldir?


:BJHC:
Uzun zamandýr sürdürülen bir reklam kapmanyasý tv'de ,radyo'da,bilboardlarda adeta beynimize nakþ edilmek istenen slogan "Kirlenmek güzeldir".Ýyi de kirlenmenin nesi güzeldir? Merakýmdan söz konusu firmanýn kampanyayý yürüttüðü web sayfasýna gittim.Kýsaca felsefeleri þöyle;"Kirlenmek hayatýn doðal ve pozitif bir sonucudur. Kirlenmek öðrenmektir, keþfetmektir, eðlenmektir, hayatý tanýmaktýr. Kirlenmeden yaþamak, öðrenmek mümkün deðildir. Özellikle büyüme çaðýndaki çocuklarýn saðlýklý geliþiminde lekeleri dert etmeden özgürce hareket edebilmeleri çok önemlidir.

Kirlenme olgusunu psikolojik ve sosyolojik boyutlarý ile ele alan OMO, özellikle çocuklarýn spor yaparken ve oyun oynarken hayatý tanýdýklarý ve keþfettikleri, bunu yaparken de doðal olarak kirlendikleri gözleminden yola çýkýyor. OMO, kirlenme özgürlüðü ile çocuklara hayatý tanýmalarý ve arkadaþlýk, paylaþma ve kendine güven duygularýný geliþtirmeleri için fýrsat yaratmayý amaçlýyor.

Yýllardýr tüketicilerinin günlük yaþamlarýna katma deðer saðlamak için çalýþan OMO ayný amaç, özgüven ve yeni bir iletiþimle annelere þöyle sesleniyor:

"Býrakýn çoçuðunuz kiþisel geliþimi boyunca özgürce öðrensin; öðrenirken keþfetsin; varsýn keþfederken üstünü baþýný kirletsin. Çocuklarýn üstlerini kirletmeleri onlarýn kiþisel geliþmelerinin çok doðal bir sonucudur. Önemli olan kir deðil, çocuðunuzun kazandýðý deneyimdir. Siz kiri hiç dert etmeyin; çünkü OMO varsa, kirlenmek güzeldir."

Temel manada çocuklarýn bir þeyleri öðrenirlerken üzerlerini kirletmelerine itirazým olamaz .Ýtirazým þunadýr bu firmanýn kirlenmenin dilimizdeki anlamýna olan müdahalesidir.Bir kelimenin anlamýný dev reklam kampanyalarý ile deðiþtirmeye çalýþmak iyi niyetin eseri olmasa gerek. tdk sözlüðünde geçen kirlenmenin anlamý þöyle:1. Kirli duruma gelmek, pislenmek,2 . Kadýnýn ýrzýna geçilmek, iffeti bozulmak, lekelenmek,3. mecaz Onuru lekelenmek.

Neresinden bakarsanýz bakýn masumiyet bulamýyorum bu kampanyada. Bir de çocuklar gibi masumiyetin sembollerini de kirlenmeye davet etmek zihinsel saptýrmacanýn zirvesidir.Reklamlar alttan alta zihin yýkayýcý metaforlar sunarlar;"ye ,iç ,tüket"ilk aþamada bunun önemli olmadýðýný düþünürsünüz. Önemsiz gibi görünen bu zihin yýkama tekniði sayesinde reklamý yapýlan ürüne tüketici kanalize edilmiþ olur.Bu kampanyada yapýlmak istenen ise çocuklarýn öðrenme kabiliyetlerinin ancak kirlenerek geliþeceði üzerine kurulmuþ olmasý. Nihai manada ürünü alacak olan son tüketici çocuklar yerine yetiþkinler olacaðýndan slogan bas bayaðý yetiþkinlerin zihnine salýnmýþ bilgisayar tabiri ile "trojen horse*"dur.

Ekonomiden siyasete ,sanat dünyasýndan spor dünyasýna toplumun her kesiminde gün geçtikçe çürüme kokuþma baþýný almýþken kimsenin bu slogana itiraz etmemesi garipsenmemelidir.Biz yine de tavrýmýzý koyup söyleyeceðimizi söylemiþ olalým:

"Kirlenmek güzel deðil ,temizlik imandandýr"

*Trojen horse(truva atý):Bilgisayarla haþýr neþir olanlarýn bir þekilde muzdarip olduklarý casus yazýlým ,virüs.Bilgisayarýn belleðine yerleþip kullanýcýnýn nelerle ilgilendiði konusunda virüs üreticisine bilgiler sunar.Adeta bir truva atý iþlevi görür.



.Eleþtiriler & Yorumlar

:: ince bir manevra..
Gönderen: Aysu / , Türkiye
14 Ekim 2009
elbette çocuklarýn çok hijenik ortamlarda büyütülmelerine karþýyým,elbette ki çocuklar bahçe park ve toprakla oynayacaklar,bu slogan vari þeyi belki çocuk psikolojisinden anlayan veya sosyolog kiþilerin telefuz etmesi karþýsýnda oturup düþünürdüm.Burda ince bir tüketim manevrasý var ustam.saygýlar / lacivertiðnedenlik




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn günlük olaylar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Dualarýn Zaferi

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýçimizdeki Ýsrailliler
Anam Dedi ki: Aþ Ýstersin?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Ne Kadar Kirlisin Ýsrail [Þiir]
Lorem Ýpsum Dolor Sit Amet [Þiir]
Karanlýk Yazýlar [Öykü]
"Yaþasýn Küresel Ýntifada! "" [Deneme]


halil ibrahim þan kimdir?

Türkiyenin en çok okunan kültür sanat portallarýndan Semaver Dergisinin genel yayýn yönetmenliðini yapmakta.

Etkilendiði Yazarlar:
Bilmiyorum


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © halil ibrahim þan, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.