..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yalnýzlýk güzel birþey, ama birilerinin yanýnýza gelip yalnýzlýðýn güzel birþey olduðunu söylemesi gerekir. -Balzac
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Kültür Çatýþmalarý > Oðuz Düzgün




13 Aðustos 2009
Almanya'da Barýþ ve Türkçe Rüzgârý  
Oðuz Düzgün
Almanya, pek çok farklý milletin bir arada ve barýþ içinde yaþadýðý bir huzur ülkesi olarak, dünya barýþýnýn da teminatý olma yolunda emin adýmlarla ilerliyor.


:BCAG:
Almanya, pek çok farklý milletin bir arada ve barýþ içinde yaþadýðý bir huzur ülkesi olarak, dünya barýþýnýn da teminatý olma yolunda emin adýmlarla ilerliyor. Elbette barýþý ve huzuru baltalamak isteyen güçler de boþ durmuyorlar. Almanya’daki en yoðun yabancý nüfusu teþkil eden Türkler de, çeþitli oluþumlarýn provakatif söylem ve eylemleri yoluyla þiddete bir þekilde bulaþtýrýlmaya çalýþýlýyor. Almanya’da ve Avrupa’nýn çeþitli bölgelerinde yaþayan milyonlarca Türk’se, bu konuda ciddi bir duruþ sergileyerek, hiçbir zaman þiddetin, kavganýn ve nefretin yanýnda yer almayacaðýný her fýrsatta gösteriyor..

26 Haziran’da Esslingen’de bütün derneklerin bir araya gelerek düzenledikleri “Þiddete Hayýr” temalý basýn toplantýsýnýn ardýndan, Esslingen Nürtingen Okul Aile Birlikleri Derneði de Esslingen Burgschule’de, 12 Temmuz 2009 tarihinde bir konferans düzenleyerek, Almanya’da yaþayan Türk toplumunun “Þiddete” karþý olduðunu ve Türk milletinin dünyada barýþýn yayýlmasýný istediðini somut bir örnekle göstermiþ oldu. Avrupa’da yaþayan Türkler, bu gibi konferanslar yoluyla, þiddetten ve kavgadan uzak bir dünyanýn inþasý konusunda öncü olabileceklerini ispat ettiler. Esslingen Polis Merkezinden Frau Herzig, Psikolog Tülin Richman, SPD’den Karin Roth’un konuþmacý olarak katýldýðý konferansa velilerimizin ilgisi de oldukça yoðun oldu.

Bütün konuþmacýlarýn buluþtuðu ortak tema, “baþta ailede olmak üzere, okulda, sokakta þiddeti önlemenin gerekliliði” oldu. Bu konferans yoluyla Almanya’da aile içi þiddeti önlemek adýna yapýlan faydalý çalýþmalardan da haberdar olmuþ olduk. Þiddet ve tacize uðrayan küçük çocuklarýn dertlerini açabilecekleri, yardým isteyebilecekleri birimlerin varlýðý Almanya’nýn bilhassa çocuklar için oldukça güvenli bir ülke olduðunu gösteriyor. Ayrýca çocuklarýmýzýn televizyon, internet, bilgisayar oyunlarý gibi teknoloji ürünlerinin olumsuz etkilerinden kurtarýlmalarý konusunda yapýlmasý gerekenleri sayýn Frau Herzig ve sayýn Tülin Richman’ýn dilinden daha detaylý bir þekilde öðrenmiþ olduk. Elbette çocuklarýmýz geleceðimiz demekti ve onlarýn ruh-beden saðlýðý geleceðin dünyasýnýn da saðlýklý þekilleneceði anlamýna geliyordu.

Bu gibi konularýn yanýnda bütün dünya çocuklarýný ilgilendiren pek çok olumsuzluklara da deðinildi toplantýda. Küçük yaþlara kadar inmiþ olan uyuþturucu, alkol ve sigara baðýmlýlýðý da deðinilen konulardandý. Çocuk pornografisi alanýndaki suçlar konusuna da deðinen Frau Herzig, velilerin çocuklarýný bu gibi olumsuzluklardan uzak tutabilmeleri için yapýlmasý gerekenleri de bir emniyet görevlisi ve de çocuk büyüten bir anne olarak, tek tek sýraladý. Çocuklarýmýzýn sportif ve sanatsal faaliyetlere yönlendirilmelerinin önemine de deðinilen konferansta, Tülin Richman Hanýmýn bilhassa Aile Psikolojisi alanýndaki verdiði doyurucu bilgiler konferansa damgasýný vurdu. Sayýn Tülin Richman ve Frau Herzig’in konuþmalarýný ilgiyle dinleyen ailelerimiz, bu doyurucu toplantýdan duyduklarý memnuniyetlerini her halleriyle gösteriyorlardý. Böylelikle Almanya’nýn ailenin korunmasý konusuna verdiði önemi de açýkça görmüþ olduk. Çünkü aile, toplumun en küçük birimiydi ve orada oluþacak hastalýklar er ya da geç bütün toplumu etkileyecekti. Bu nedenle ailedeki olumsuzluklar çok geç olmadan tedavi edilmeli, böylelikle toplumun geleceði de teminat altýna alýnmalýydý.

Barýþ ve entegrasyon adýna yaþanan umut verici bir diðer geliþmeye, yine bu dönemde þahit oldum. Ostfildern Bölgesinin Belediye Baþkaný (Oberbürgermeister) Sayýn Christof Bolay, Nellingen DÝTÝB Camiini ziyaret ederek Türklere ve Müslümanlara duyduðu derin saygýyý nazik bir üslupla göstermiþ oldu. Nellingen Nur-u Osmani Camii Derneði Temsilcisi Kadir Karabenli’nin davetleriyle ben de bu ziyaret sýrasýnda sayýn Bolay’ý karþýlayanlar arasýndaydým. Oberbürgermeister Christof Bolay’la yaptýðýmýz sohbet sýrasýnda kendisinin hem Alman, hem de Türk toplumu açýsýndan oldukça önemli barýþsever bir þahsiyet olduðunu fark ettim. Ziyaret, Cami Derneði üyesi hanýmlarýn ikram ettikleri ev yapýmý yiyeceklerin etkisiyle daha bir renklendi. Camiyi ilgiyle gezen; ziyaret sonunda ise birbirinden güzel Türk yemeklerinin tadýna bakan Oberbürgermeister Christof Bolay ve arkadaþlarý, bu ziyaretten oldukça memnun olmuþa benziyorlardý. Memnuniyet ve samimiyet ifadeleri baþta sayýn Bolay olmak üzere, diðer yetkililerin yüzlerindeki tebessümlerden anlaþýlýyordu. Müslüman Türkler ve Alman toplumu arasýndaki entegrasyonun, barýþýn geliþtirilmesi adýna bir ilki gerçekleþtiren sayýn Christof Bolay ve ekibine, bu anlamlý ziyaretlerinden dolayý teþekkür ediyoruz..

Esslingen bölgesinde gerçekleþtiren etkinlikler bunlardan ibaret deðildi elbette.. Gazi Üniversitesi Türkçe Eðitim Bölümü Öðretim Üyeleri olan Yrd. Doç. Dr. Erol Barýn ve Yrd. Doç. Dr. Fahri Temizyürek hocalarýmýz, “Almanya’da Türkçemizin Sorunlarý” konulu bir dizi konferans verdiler. Almanya’daki Türklerin en önemli sorunlarýndan birisi olan Türkçe sorunu alanýnda hocalarýmýz tarafýndan bu tarz bilinçlendirici toplantýlarýn yapýlmasý, gerçekten de Türk toplumunun büyük bir ihtiyacýný da karþýlamýþ oldu. Erol Barýn Hocamýzýn yaný sýra Fahri Temizyürek Hocamýzýn da bilgisayar sunumlarý eþliðinde sunduklarý konferanslar, çoðunluðu gençlerden oluþan izleyiciler tarafýndan ilgiyle dinlendi. Türkçe konusunda ilk konferans 22 Temmuz akþamý, Esslingen Hoca Ahmed Yesevi Derneði Konferans Salonunda verildi. Konferanslarda Türkçemizin önemine ve ve bu güzel dilin kullaným yanlýþlýklarýna deðinildiði gibi, Almanya tarafýndan kaldýrýlmak istenen Türkçe ve Türk Kültürü Derslerinin önemi de vurgulandý. Bu derslerin Almanya’da yaþayan Türk gençlerinin anadillerini muhafaza edebilmeleri için oldukça önemli olduðunu ifade eden Yrd. Doç Dr. Erol Barýn, bu dersin kaldýrýlmasýný önlemek adýna bütün Türk Derneklerinin birlikte hareket etmesinin gerekliliði konusuna vurgu yaptý.

Türkçe konulu ikinci konferans, 23 Temmuz’da Nellingen DÝTÝB Camii toplantý salonunda yapýldý ve ilk gün anlatýlan konular dinleyicilerle bir kez daha paylaþýldý. Pek çok dernek temsilcisinin de katýldýðý toplantýda, Türkçe Derslerinin devam etmesini saðlamak adýna bütün Türk Derneklerinin birlikte hareket etmesi gerektiði bir kez daha vurgulandý. 24 Temmuz Cuma günü ise hocalarýmýz Balingen’e giderek burada da “Türkçe” konulu bir konferans verdüzenlediler. Ayný konular bu konferansta da dile getirildi. Esslingen’de bir dizi etkinliðe daha katýlan Erol Barýn ve Fahri Temizyürek hocalarýmýz, Türkçe konusunda bilinçlendirme çalýþmalarýna devam etmek üzere Almanya’nýn farklý bölgelerine doðru yola koyuldular. Almanya’nýn Türkçe derslerinin devamý konusunda yeþil ýþýk yakmasýnda, konsolosluklarýmýz – baþta Stuttgart Baþkonsolosluðumuzun gayretleri – ve derneklerimizin sergiledikleri anlamlý çalýþmalar yanýnda, Gazi Üniversitesinden gelen deðerli öðretim üyelerimizin Almanya genelinde düzenledikleri Türkçe içerikli konferanslarýn da etkili olduðu ortadadýr. Türkçe ve Türk Kültürü Derslerinin geleceði açýsýndan oldukça anlamlý döneme denk gelen bu konferanslarýn gerçekleþmesine katký saðlayan Türkçe ve Türk Kültürü Sevdalýsý dostlarýmýza da güzel Türkçemiz adýna teþekkürü bir borç biliyoruz.





Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yurtdýþýna Kitap Gönderin
Kur'an-ý Kerim ve Arsenik'te Yaþayan Bakteriler
Wikileaks: What I Know It Leaks...
Obama'nýn Mektubumuza Cevabý
Ab'nin Yeni Dil Arayýþý ve Türkçe
Mevlânâ Ýranlý mý?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Sen Var Ya Sen! [Þiir]
Çakkýdý Çakkýdý [Þiir]
Bâlibilen Dilinde Þiir [Þiir]
Üç Boyutlu Þiir [Þiir]
Miraciye [Þiir]
Saðanak Sen Yaðýyor [Þiir]
Bülbüller Þehri Ýstanbul [Þiir]
Türkçe Hamile Beyanlara [Þiir]
Burasý Sessiz Biraz [Þiir]
New Orleans'lý Siyahi Kirpiklerin [Þiir]


Oðuz Düzgün kimdir?

Yazar edebiyatýn her alanýnda çalýþmalar yapýyor.

Etkilendiði Yazarlar:
Bütün yazarlardan az çok etkilendi. Zaten insanoðlunun özelliði deðil midir iletiþimde bulunduðu varlýklardan etkilenmek?


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Oðuz Düzgün, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.