..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bir dost nedir? Öteki ben. -Zenon
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Ýronik > YELÝZ ÞENAY




9 Temmuz 2009
Kýymýk  
YELÝZ ÞENAY
içimde çoðalan rüzgarýn nefesini ensemde hissediyorum.öyle çok severken onu odunsu zerrelerle mimliyor tüm acýlarýmý.


:BJDE:
Tavuk dönerinin sokaða yayýlan yapýþkan kokusu, dönercinin alnýndan dökülen boncuk taneleri , sürücüleri geren kýrmýzý ýþýk, bir kadýnýn çorap içine kilitlenmiþ basma pijamasý, bisikletin asfalta yapýþmasýna ramak kalmýþ iki tekeri ve gözüme iliþen ayak ucum. Ýyi hissetmiyorum. Harman yerinde hasat zamaný saptan samandan mý edindim, neden yaðmalýyor bu odunsu zerreler içimi?
Ayakkabýmýn ucu gözüme iliþtikçe daha hýzlý yürüyorum. Ilýk ama inciten rüzgara açýyorum,içimin pencerelerini. Tuhaf bir acý bu,yer deðiþtiriyor tahta zerreleri ,oynak bir acý ile ilerliyorum sokak boyu. Ýçimin havasý karýþýyor,dýþarýya. Rüzgar sert bir hamle ile itip itip çekiyor pencere kanatlarýný. Ve evin kapýsý kapanýyor yüzüme,anahtarý içerde býrakarak.
Komþunun uzun merdivenini istemeye gidiyor içimdeki çocuk. Dönene kadar insanlarýn yüzlerinde mülk edinmiþ hikayelere bakýyorum. Çoðu kýrýlmýþ bir þekilde ucundan,baþýndan,ortasýndan. Galiba ömür eksilmeden bitmiyor sayfalarýmýz. Ama ben bir kitabý geriye doðru okuyorum sanki. Son’u biliyorum,merdivenli çocuk da biliyor bunu. Son gelene dek kitabýn sayfalarýný tekrar karýþtýrmak istiyorum;belki yerlerini deðiþtiririm ferahlar anahtarý içerde, yok yok dýþarýda kalan evin içi.
Kalsýn!evet kalsýn ayraç burada. Kalsýn!ve kal! Zaten biliyorsun,ben hiç bir þey bilmem hissederim. Biliyor musun odunsu zerre ayak ucuma deðdiðinden beri o kapýdan içeri girdikçe aslýnda hep dýþarý çýkýyorum. Of biliyorsun, o çocuk da biliyor köþeyi elindeki merdivenle dönerken.
Susarak týrmanýyor,yüzümün gergefine. Pencere boþluðundan giriyor içeri. Dudaðýnýn ucunda kývrýlan hýnzýr bir tebessümle açýyor kapýyý. Giriyorum içeri,aslýnda dýþarý çýkýyorum. Kafam karýþtý.
Yapacak hiçbir þey yok kanýksadým;ben bu kitabý son’dan baþlayarak okumaya ve okuduðum tüm sayfalarý zýmparalamaya mecburum. Ondan içimin marangoz haneye benzemesi.
Yine gözüme iliþiyor,ayak ucum. Çarþafla giydirdiðim tekli koltuðu pencere kenarýna çekiyorum. Pencere pervazlarýna dayýyorum dirseklerimi. Aðýrlaþan baþým ellerimin üstünde kuþbakýþý izliyorum, sokaktan geçenleri. “zaten” diye baþlayan bir cümlenin gölgesini görüyorum. Rüzgar içimi kaldýrýyor birden,kusmak istiyorum. Kusmalýyým,içimi deþen þeyi. Kapýya atýyorum kendimi. Biraz evvel içimi karýþtýran rüzgar uçma hissine boðuyor beni. Kokluyorum onu,içime çekiyorum. Ama o bir yýðýn ruh halinde yine vuruyor kapýyý yüzüme. Aldatma bu,rüzgar aldatmasý… Bayaðý eðleniyor bunu yaparken.
Komþunun uzun merdivenini istemeye gidiyor yine içimdeki çocuk. Daha yedisinde nasýl taþýyor bilmem o uzun boylu sýska merdiveni. Bu kez eþikte bekliyorum onu. Bir kadýn balkondan örtüsünü silkeliyor bezgin bezgin ,þiþko bir kedi geçiyor önümden. Ben onu düþünüyorum,benimle nasýl kafa buluyor. Belki de rüzgar kýran bir þeyler iliþtirmeliyim kitaba.
- yararý yok, unuttun mu sen kitabý son’dan okuyorsun ve o en baþýndan beri bu kitapta.
Hayret,benimle ilk kez konuþuyor ve dayýyor merdiveni yüzümün gergefine. Az önce pervazda unuttuðum anahtarý atýyor aþaðýya. Anahtarý cebime koyuyorum,aslýnda belki boynuma asmalýyým. Kendimi hatýrlamayacak kadar unutkaným son günlerde.
Ah rüzgar,kýskanç sevgili! Dokunuyor yüzüme sever gibi,okþar gibi. Savuruyor aklý ateþle,ruhu odunsu zerrelerle beraber.
On adým sonra geri dönüyorum. Yorgunum gözyaþý gibi,öfke gibi,sen gibi. Duymuyorum seni. Caným almýyor þimdi kliþe sesleri. Þimdi tek kaldýrabileceðim ses anahtarýn kapý deliði ile buluþma sesi.
Oh içerdeyim ya da dýþarýda bilmiyorum. Sýrt üstü atýyorum kendimi kanepeye. Yine gözüme iliþiyor ayak ucum. Bir sayfa çeviriyorum,üzerime dökülüyor tahta zerreleri. Silkeleniyorum ve kaldýðým yerden devam ediyorum.
“neden sus iþareti yapýp durursun bana
öyle bir lal dudak öpmüþüm ki sorma”
SEBT EST BER CERîDE-Ý ÂLEM DEVÂMI MÂ!
(Þirazlý hafýz)

Hayýr,hayýr bunu okumuyorum,kulaklarýma fýsýldamýyor da üflüyor sanki. Duvarlar üzerime yürüyor birden. Bu kez direneceðim. Kader mahkumu gibi volta atýyorum içimde. Düþ organlarýmýn üzerinde kabus gibi dolanýyor odun zerreleri. Dayanamýyorum! Alnýmý yaslýyorum cama,bu yetmiyor.Bütün pencereleri açýyorum sonuna kadar bu da yetmiyor. Kapýyý açýyorum,gövdemi siper ediyorum kapanmasýn diye. Kapýyý deðil gövdemi tokatlýyor rüzgar,caným yanýyor. Lanet olsun anahtarý kanepede unutmuþum. Merdivenli çocuða sesleniyorum,beni kapý önüne süpürmeye çalýþan rüzgarla inatlaþarak. Kocaman bir çaresizlik abanýyor el parmaklarýma,kýrmak kastýyla. Ýki adým sonrasýna devriliyor gövdem. Doðrulurken düþtüðüm yerden kapýnýn yüzümü tokatlayýþýný izliyorum bu kez. Üstelik ayakkabýlarýmda içerde, yok yok dýþarýda kaldý.
Komþunun uzun merdivenini istemeye gidiyor içimdeki çocuk. Aman Allahým o da ne! ayaklarý,ayaklarý yok yerinde.

Bunun farkýna döndüðünde varýyor. Baþý önünde artýk olmayan ayaklarýný düþünüyor. Aslýnda ben de düþünüyorum bunu,niçin merdivensiz döndüðünü fark etmeyecek kadar. Yüzüme bakýyor, ona bakýyorum çaresizliðin derin boþluðuyla.
-unuttun mu? Sen kitabý son’dan okuyorsun ve zýmparalýyorsun sayfalarý. Ayaklarým ve merdiven o içerde dönüp duran tahta zerreleri artýk… Rüzgar en baþtan bu kitapta!
Dövünüyor içim. Ayak parmaðýmdaki sancýyla kesiliyorum birden. Avuçluyorum ayaðýmý. Canýmý yakan ayaðýma battýktan sonra kimliðini bulan tahta zerreleri. Tökezleyerek yürümeye çalýþýyorum,gözüme iliþiyor yalýn ayak ucum.
Anlýyorum; KIYMIK battýktan sonra kimliðini buluyor.
Sokak boyu yayýlan tahta zerrelerini toplayarak kitabýn baþýna doðru sendeleyerek yürüyorum.


YELÝZ ÞENAY


BB>



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
K/adýnýn Yitiþi

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Cefa Vefa Sefa [Þiir]
Filofobi [Deneme]
Ab - I Bade Reng [Deneme]


YELÝZ ÞENAY kimdir?

ben'e alternatif,o'nun öncesi zamanda leke gibiyim

Etkilendiði Yazarlar:
murathan mungan,bejan matur,mevlana (þems),ahmed arif,edip cansever,kemal özer,oruç aruoba,þükrü erbaþ,zahrad,mayakovski,nietzsche,brecht,f.g.lorca,


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © YELÝZ ÞENAY, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.