..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Þiir, seçmek ve gizlemek sanatýdýr. -Chateaubriand
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Þiir > Modern > yusuf




6 Temmuz 2009
Þiir Testi  
Þiirle aranýz nasýl?

yusuf



:AGHB:
Þiir sever misiniz?
Þiirle ilgiliyseniz þairlerle de az çok ilgilisiniz demektir. Þairler dýþarýdan nasýl görünürlerse görünsünler duygusaldýrlar; kiminin fýrtýnasý içindedir kimininki dýþýnda. Kabul, kliþe bir açýklama oldu bu ama daha kliþesi de var: Þairler hassastýr. Kapýldýklarý mevzuyu uçlarýna kadar götürme eðilimindedirler. Dolayýsýyla vukuatlarý çoktur. Yazdýklarý kadar, dedikleri ve yaptýklarýyla da þaþýrtýrlar. Bakalým sizi testimizle de þaþýrtabilecek miyiz?

1) 1935 yýlýnda kalem kavgasýna giriþtiði Peyami Safa’ya içinde “Sen bu kavgada/ bir nokta bile deðil,/ bir küçük, eðri virgül,/ bir zavallý vesilesin!..” dizelerinin bulunduðu “Bir Provokatör Üstüne Hiciv Denemeleri” isimli þiiri yazan þairimiz...
a) Attilâ Ýlhan
b) Ýlhan Berk
c) Bedirhan Gökçe
d) Nâzým Hikmet

2) Anektodun yalancýsýyýz: Kilolarýyla baþý belada olan þairimiz, bir yokuþun sonundaki lokantanýn önünde dinlenirken içeriden çýkan garson:
- Buyrun beyim, diye atýlmýþ. Ne alýrsýnýz? Þarimiz tebessüm edip:
- Evlat, demiþ. Müsaade edersen biraz nefes alacaðým.
Kimdir bu tombik þairimiz?
a) Yahya Kemal
b) Ahmet Haþim
c) Behçet Necatigil
d) Ýbrahim Sadri

3) Aþaðýdaki þairlerden hangisi “Türk þiiri içinden Yahya Kemal’den hatta daha da ileri gidelim Servet-i Fünun’dan bugüne gelinceye kadar Türkiye’de þiir yazmýþ olan herkesten çok daha fazla iyi þiirim var” demiþtir?
a) Yýlmaz Erdoðan
b) Hilmi Yavuz
c) Ece Ayhan
d) Ýsmet Özel

4) Nâzým Hikmet, Ahmed Arif, Ahmet Haþim, Cahit Külebi, Tahsin Saraç, Ahmet Muhip Dranas, Hasan Ýzzettin Dinamo gibi þairleri aramýzdan alan uðursuz ay...
a) Ekim
b) Mart
c) Haziran
d) Mayýs

5) Askerde þiir yazabilmek için diþlerini çektirip istirahat alan þairimiz...
a) Yusuf Hayaloðlu
b) Nihat Behram
c) Ýsmet Özel
d) Enver Gökçe

6_ Türkiye Ýþçi Partisi’nin bir kongresinde hararetli tüzük tartýþmalarý yapýlýrken kürsüye çýkýp “Bu ülkede sosyalist olmak için tüzük deðil büzük lazým büzük!” diyen þairimiz hangisidir?
a) Can Yücel
b) Ataol Behramoðlu
c) Cahit Zarifoðlu
d) Metin Altýok

7) Yýllar önce Ankara’da kapý kapý dolaþýp kendi adýný anarak “Ünlü þair .... burada mý oturuyor?” diye soran nev’i þahsýna münhasýr þairimiz kimdir, yahut boþluðu doldurunuz...
a) Murathan Mungan
b) Enis Batur
c) Attilâ Ýlhan
d) Ýlhan Berk

8) Bir arkadaþýyla girdiði iddiayý kaybederek adýndan bir harf atan þair kimdir? Not: Ýddia neydi, artýk bilmek istiyoruz...
a) Süreyyya Evren
b) Cemal Süreya
c) Turgut Uyar
d) Ahmet Selçuk Ýlkan

9) Mülkiye’de okurken, âþýk olduðu sýnýf arkadaþý için “Monna Rosa” isimli
destansý bir þiir yazan þairimiz kimdir?
a) Özdemir Ýnce
b) Haydar Ergülen
c) Cemal Süreya
d) Sezai Karakoç

10) Tek þiir kitabý Türkiye’nin en çok baský yapan þiir kitaplarýndan biridir. Tek kitapla þair olunur mu eleþtirilerine “Tek kitapla peygamber olunuyor da þair niye olunmasýn” diye cevap vermiþtir. Kimdir bu güzel þairimiz?
a) Hasan Hüseyin
b) Edip Cansever
c) Orhan Veli
d) Ahmed Arif

Deðerlendirme: Her doðru cevabýn karþýlýðý 10 puandýr.
Cevap anahtarý:
1d, 2-a, 3-b, 4-c, 5-c, 6-a, 7-d,
8-b, 9-d, 10-d

0-30 Ýlgilenmiyorum
Öncelikle kopya çekmediðiniz için sizi kutlarýz. Þiirle ilginiz ergenlik ve askerlik yýllarý arasýna sýkýþýp kalmýþ. Yani okumadan yazmaya baþlamýþsýnýz. Güllü kartpostallar üzerine döþenmiþ aþk þiirlerini ve kamuflaj desenli kahramanlýk þiirlerini gördünüz mü içiniz titriyor. Þu aralar þiirle iliþkiniz radyodaki þiir programlarýný dinlemekle sýnýrlý. Yine de fazla dert edip bünyeyi zorlamayýn, yukarýdaki sorular biraz kazýktý zaten.

30-50 Platonikim
Sizin de kopya çekmediðiniz aþikar. Kafadan atarak bu kadar puan toplama ihtimaliniz de düþük olduðuna göre belli ki þiire ve þairlere bir aþinalýðýnýz var. Belki lise edebiyat hocanýz, belki þiir yazmadan önce okumaya baþlamanýz... Ýþi lise düzeyinde býrakmayýp bir iki adým daha atmanýn vakti gelmedi mi sizce?

50-80 Seviyorum
Helal olsun! Sorular kazýktý, biz bile bir kýsmýný testi hazýrlarken öðrendik. Eðer birilerinden yardým almadýysanýz iyi bir þiir seversiniz demektir. Niye mi? Ýþin anektod kýsmýyla, sapýyla çöpüyle bu kadar ilgilenen biri þiirle haydi haydi ilgileniyordur demektir.
Geniþ bir genelleme oldu ama test hazýrlamak böyle bir þey. Tanýþtýðýmýza memnun olduk.

80-100 Þairim
Ýki buçuk ihtimal var: Ya kopya çektiniz, ya þairsiniz! Kopya çektiyseniz teessüf ederiz. Þaka þaka! Kopya verimli bir öðrenme yolu olabilir. Ýkinci ihtimale gelince: Þair olma ihtimaliniz hakikaten büyük. Çünkü edebiyat loncasýnda kulaðý baþkalarýnýn vukuatlarýna en çok kesik olanlar þairlerdir. Bu yüzden diðer þairler hakkýnda kulaktan kulaða anlatýlan pek çok hikâyeye aþina olmanýz doðal. Buçukuncu ihtimal de iyi bir edebiyatsever olmanýz.

Radikal kitap
www.radikal.com.tr



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


yusuf kimdir?

Sadec yazmak isteyen,yazdýðýylada insanlara faydalý olmak isteyen biri

Etkilendiði Yazarlar:
orhan pamuk,cemal süreya,elif þafak,ve büyük türk yazarlarý


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © yusuf, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.