..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Paranýz varsa toprak alýn. Artýk üretmiyorlar. -Mark Twain
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Doða ve Dünya > Þebnem Piþkin




15 Haziran 2009
Ýnsan  
Þebnem Piþkin
Ben, Âdem... Yaratýlmýþ ilk insan... Daire artýk tamamlanmak üzere. Kim olduðunu hatýrlamanýn artýk zamanýdýr. Þimdi kendine gel ve söyleyeceklerime kulak ver...


:BHJE:
Ben, Âdem. Yaratýlmýþ ilk insaným. Ayný zamanda bütün insanlýða ait varoluþsal bir sürecin de adýyým. Yaratýcým olan Allah bana “insan” ismini verirken ayný zamanda “toplayýcýlýk” görevini de yükledi. Böylece esasta birbirine zýt hakikatleri varlýðýmda taþýr oldum. Âlemin güçleri melekler Gerçek hakkýndaki bilginin yalnýzca bir kýsmýna sahiplerken ben Gerçek hakkýndaki bilginin tümüne sahip olarak yaratýldým. Ben “toplayýcý” olandým, kitabým da “toplayýcý kitap” manasýna gelen Kuran oldu.

Yaratýcým olan Allah âlemi yaratmak istedi. Sahip olduðu isimlerin anlamlarýnýn ve hakikatlerinin ortaya çýkmasý için âleme “Ol” dedi ve âlem oldu. Ama âlem ruhsuz bir beden gibiydi. Bedenin bir ruh kabul etmesi gerekliydi. Bu ruh da insan idi.

Âlemde önce madenler var oldu, sonra bitkiler ve hayvanlar. Ýnsan, tür olarak en son var olmuþ olsa bile hakikat bakýmýndan bütün varlýk türlerinden önce var olmuþtu. Hakikat bakýmýndan öncelik ile dünyaya geliþteki sonralýk arasýndaki bu çeliþki dairesel bir varlýk anlayýþýný da beraberinde getirdi. Baþlangýç ve son arasýndaki döngüsellik iþte bundan kaynaklandý.

Ben, insanlarýn ilk olanýydým. Ýlklerin, sondaki her þeyi kendinde barýndýrmasý gibi türümün bütün özelliklerini kendimde taþýyordum. Týpký bir çekirdeðin, kendisinden ortaya çýkacak unsurlarýyla tüm aðacý içinde taþýmasý gibi. Ben, mükemmeldim. Bilgide zirvedeydim. Yaradan’a en yakýn durandým. Ama marifette zirveye ulaþýldýktan sonra bir gerileme olmasý kaçýnýlmazdý. Döngüsellik bunu gerektiriyordu. Böylece cenneti yitirdim. Kim olduðumu unuttum. Bilgide geriye düþtüm.

Ýnsan, yaratýcý olan Allah’ý yansýtan bir aynaydý. Ayna kendisine yansýyan ýþýðý bozmadan yansýtmalýydý, bu sebeple her zaman Yaradan’a paralel bir konumda durmalýydý. Çünkü ayna paralel olma halinden uzaklaþtýðý ölçüde kendisine yansýyan þeyleri tahrif etmeye ve kendi özelliðinden çýkartmaya baþlardý. Bilgide gerileme baþlayýnca aynanýn konumu da deðiþti, Yaradan’a paralel olan duruþu bozuldu.
Âdem kim olduðunu unuttu. Maddenin boyunduruðuna girdi. Ýlahi yönünü kullanmaz oldu. Ayna paslandý, kir ve pas içinde ýþýðý yansýtamayacak bir hale geldi. Böylece geçti yýllar ve yüz yýllar…
Ama insan, âlemin varlýk sebebiydi. Bir þeyin varlýk sebebi o þeyi ayakta tutan sebepti. Yaratýcý olan Allah insan sayesinde gökleri yok olmaktan koruyordu. Ayna gün gelecek ilk konumuna, Yaradan’a paralel duran konumuna geri dönecekti. Ýþte döngüsellik buydu.

Ve vakit geldi.
Daire artýk tamamlanmak üzere.
Sen, Âdem olansin.
Âlemin yegâne varlýk sebebisin.
Yaradan’ýn âlemdeki maksadýsýn,
O’nun gerçek halifesi ve ilahi isimlerinin tecelli ettiði mahalsin.
Melekleri ve felekleri, ruhlarý ve cisimleri, canlýlarý ve cansýzlarý kendinde toplayansýn. Sen O’nun ilahi tecellisisin.

Sen Ýnsan!
Haydi kendine gel artýk! Silkelen ve uyuduðun uykudan uyan. Güneþ ýþýnlarýnýn gözüne ulaþmasý gibi Hak’tan kalbine uzanan ince baðlarý yeniden kur. Kim olduðunu hatýrla. Gönül aynaný kirden ve pastan temizle, yeniden saf ve arýnmýþ bir kalbe sahip ol. Aynaný Yaradan’a paralel tut ve O’ndan gelen ýþýklarý olduðu gibi yansýt.

Sen Âdem olansýn. Sende var iki yüz: Biri O, biri sen.
Hakkýn zuhuru senin varlýðýnda,
Hak seninle zuhurda.

Ýlk’ten son’a, Âdem’den Âlem’e selam olsun…

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: selam
Gönderen: Ö.Gökhan Ergüven / , Türkiye
6 Temmuz 2009
ve aleykümselam.Akýcý,"ince" ve güzel bir yazý.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ah Mine'l Aþk ve Þikayetname
Mevlana'ya Mektup 3
Bir Þehr-i Gül,ki Adý Ýstanbul
Mevlana'dan Mektup Var!
Artýk Daha Az Konuþuyorum.
Ýlham Perisi
Þeytanýmla Baþ Baþa
Kanlý Deniz

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bugün [Þiir]
Sözün Yoksa Sus,söyleme! [Þiir]
Galaktik Irk [Öykü]
"Bir"in Hikayesi [Öykü]
Kalem [Öykü]
Mevlana'ya Mektup 1 [Öykü]
Amma Hikaye! [Öykü]
Baþlýksýz [Öykü]
Mevlana'ya Mektup 2 [Öykü]
Sohbet [Öykü]


Þebnem Piþkin kimdir?

Damarlarým attýkça, caným bedenimde oldukça kaçmadayým. Ýnsanýn kendinden kaçýp kurtulmasý kolay olur mu? Baþkasýndan kaçan, ondan uzaklaþýnca ondan kurtulunca kaçmayý býrakýr, olduðu yerde durur. Ben ise hem kendimin düþmanýyým, hem de kendimden kaçýp kurtulmak istiyorum. Kaçarken kendimi de beraber götürdüðüm için kendimden kurtulmama imkan yok. Bu yüzdendir ki benim iþim kýyamete kadar kaçmaktýr, kaçmaktýr, kaçmaktýr. . .

Etkilendiði Yazarlar:
Mevlana,Nietzsche,Kryon,Halil Cibran,Hayyam,Drunvalo Melchizedek


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Þebnem Piþkin, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.