..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Sevmek bir baþkasýnýn yaþamýný yaþamaktýr. -Balzac
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Baþkaldýrý > Fýrat Can Tokuri




30 Mayýs 2009
Ýnsanlarý Düþün  
Fýrat Can Tokuri
Sesimiz yok oluyor onca insanýn arasýnda, hýrsýmýz biraz daha bileniyor sadece. Amelelere sigara daðýtýyoruz, ama patronun yakasýna yapýþýr gibi yürekten. Elimizdeki en büyük adalet, tek dal sigara... Bizim olmayan denize karþý, ciðerlerimizin bizim oluþunu dibine kadar kutluyoruz.


:AHHH:
Kýzýlay da yürüyorum annemle birlikte, Nisan’ýn 23’ü. Ufak bir sahne kurulmuþ, ya da çocuklarýn yanýnda sahne küçük kalýyor bilmiyorum. Küçük bir kalabalýk, küçük bir sahne… Çocuklar kocaman, sesleri kocaman, gözleri kocaman… Hele bir tanesi var ki, teni biraz daha esmerce diðerlerinden, kýyafetleri biraz daha eskice, heyecaný biraz daha fazlaca. Hani onun annesi de diðerleri gibi güzel görünsün istemiþ, özenle taramýþ saçlarýný, en yeni kýyafetlerini giydirmiþ, en güzellerini, en renklilerini… Yine de çoraplarý bildiðimiz beyaz deðil, fýrfýrlý eteði bildiðimiz kýrmýzý, abartýlý gömleði bildiðimiz bir renkte deðil! Yüzünün çizgileri bize yabancý, yanýndaki çocuklara yabancý… Pýr pýr titreyen sesi oradaki herkese yabancý… Biliyorum yabancýlýðýnýn farkýnda bütün ruhuyla ama umutla savaþta; bir savaþa girmiþ ki, öyle baþý dimdik, baðýrarak söylüyor. Belki içinden kendi dilinde tekrar ediyor kendi türküsünü ama en temeli “var olmak” deðil mi? Sahnede var olmak, okulda var olmak, ülkede var olmak, kendine yer açmak. Raðmen, raðmen, raðmen var olmak… Engel olamýyorum gözyaþlarýma, elimden geldiði kadar çok alkýþlýyorum. Gidip sarýlasým geliyor ama, yapamýyorum… Tek yaptýðým alkýþlamak, ama alkýþlarým yok olup gidiyor onca insanýn arasýnda, susup kalýyor alkýþlarým.

Alaçatý’da bir otel þantiyesindeyim. Denize sýfýr lüks bir otel bu, parasý bol insanlar için, parasý bol insanlarýn inþa ettirdiði bir otel. Ben de Alaçatý’da gezinirken sahnedeki o küçük çocuk gibiyim. Ne kadar özensem de kendime, “amele yanýklarýmý” gizleyemiyorum. Ben de oturup bir raký içeyim diyorum. Bütün param, bir duble raký ve bir parça beyaz peynirle bitiyor. Yanýmdaki masaya viskiler, tekilalar taþýnýyor durmadan. Sahnede küçülüp kalýyorum. Her þeye raðmen bahþiþ býrakmak istiyorum garsona, çünkü kendime en yakýn o var etrafýmda. Yine de olmuyor, biliyorum, onun da ihtiyacý yok benim býrakacaðým üç kuruþ bahþiþe. Bir daha çýkmamak üzere dönüyorum benden de küçük odama.

Þantiyede Ersin’i tanýyorum, inþaat mühendisi hem de yüksek. Savaþý kazanmýþ nispeten, ayakta kalmýþ, ben de varým, buradayým diyor. Bir gün anlatýyor bana; “Büyük patron geçerken” diyor, “gözüm yanýndaki ameleye takýlýyor, ustaya deðil ameleye” diye bastýra bastýra söylüyor. “Atlayýp boðasým geliyor patronu” diyor. Öyle iyi biliyorum ki o duyguyu, ben de yakasýna yapýþýp sormak istiyorum; “Nereden buldun bu kadar parayý, ne hakla sen böyle bir hayat sürüyorsun ve senin için çalýþan iþçiler böyle hesapla içiyorlar sigarayý bile!” Bunu yapmak bir kenara, sustukça susuyoruz, dinliyoruz, yutuyoruz… Sesimiz yok oluyor onca insanýn arasýnda, hýrsýmýz biraz daha bileniyor sadece. Amelelere sigara daðýtýyoruz, ama patronun yakasýna yapýþýr gibi yürekten. Elimizdeki en büyük adalet, tek dal sigara… Bizim olmayan denize karþý, ciðerlerimizin bizim oluþunu dibine kadar kutluyoruz.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn baþkaldýrý kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yaratýðýn Doðuþu

Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Damda Bok Kürüyen Adam
Kana Batmýþ Aþkým Ilýk Þarabým
Býrak Beni, Ýçine Gireyim


Fýrat Can Tokuri kimdir?

Olanlarý görmeme engel koca bir deniz var göðüs kafesimde, tam orta yerde… Bütün bu pisliðe raðmen inadýna masmavi bir deniz… Nereye baksam masmavi bir deniz var gözlerimde, ömür boyu kalkmayacak bir perde gibi yerleþip kalmýþ. Gerçekle aramda kocaman bir perde, bir gölge oyunu gibi yarý saydam hayatým, perdenin arkasýnda sýkýþmýþ kalmýþ. Beni alýp kurtaran masmavi denizim, kapana kýstýran bir yanýlsamaymýþ sadece. . .


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Fýrat Can Tokuri, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.