..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Olgular görmezden gelindikleri için var olmaya son vermiyorlar. -Huxley
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yaþam > Derya Karakoyun Doðan




12 Mayýs 2009
Ýstisnalar Kaideyi Bozmaz  
Derya Karakoyun Doðan
Artýk yorgunum...Ama aþktan meþkten deðil, insanlarýn sosyal saçmalýklarýndan yoruldum. Issýz adada yaþasam diyordum, Tom Hanks'in filmini izleyince bu fikirden de kovuldum.


:AIJH:
Ýtiliyorum hem de nasýl itiliyorum baþka ruhsal dalgalarda boðulmaya... Baþkalarýný okuyorum. Eski ben gibi yazýyorlar. O konulara dair kelimelerim bitti benim. Mutluyum ama korkaðým hala. Nazardan kaçarým, anlatmam aðzýmýn kulaklarýma varýþýný, içimin bulutlarla yastýk misali kabarýþýný, sarýlmanýn, öpmenin, koklamanýn doyuma ulaþtýramamasýný; hep midye misali yapýþýp kalasým, dudaklarýmý dudaklarýndan ayýrmayasým gelir.

Mutluyum, acý yazamýyorum çok þükür! ama ben aþk yazmakla piþmiþtim... Þimdi sudan çýkmýþ balýk gibiyim kalemi elime aldýðýmda. Sadece içim boðuluyor insan saçmalýklarýyla; insani sinir hallerini yazmaya doðru itiliyorum.

Duvarlarým vardý. 4 duvar arasýnda yaþardým duygularýmý... Aðlarken sýrtýmý duvara yaslayýp yere çökerdim, gülerken duvardan duvara zýplardým. Renkliydi duvarlarým ve bukelemun gibiydiler. Ben hangi ruhu yansýtýyorsam o renkteydiler. Bir "ben" vardý odanýn ortasýnda. Kendini pisliklere karþý koruyabilen, acý çektiðinde baþkasýný deðil kendini yiyip bitiren, gülerken kahkalarýna gelen garip tepkileri iplemeyen...

Artýk yorgunum... Ama aþktan meþkten deðil, insanlarýn sosyal saçmalýklarýndan yoruldum. Issýz adada yaþasam diyordum, Tom Hanks'in filmini izleyince bu fikirden de kovuldum. Ýþ ciddiye binince(adada yalnýz kalmaktan söz ediyorum), her türlü saçmalýðýna raðmen kendi türleriyle bir arada yaþamak istiyor insan. "Çözümü nedir o zaman? " derseniz...Çözümü "Derya olmamak"týr.

Büyürken kendi yüzünüzün yanýnda bir-iki yüz daha büyütmek lazým. Birisi gülmek istemediðiniz halde güldüðünüzde kullanýlabilir farz-ý misal. Ya da baþkasýna üzülmediðiniz halde üzülüyormuþ gibi yaptýðýnýzda gerekli olabilir. Düþünmediðiniz halde düþünüyormuþ gibi yapmak için de kafasý aðrýmýþ, dalgýn ve derin bakýþlý bir tip büyütebilirsiniz. Bende yok bunlardan. Ben hep ayný yüzle yaþýyorum. Yapmak istemediklerimi yapmýyor, söylemek istemediklerimi söylemiyorum. Ne diyorsam gerçekte de onu demek istiyorum. Bu yüzden de nefret ediliyorum.

Sonra, bencil hatta biraz egoist olup vicdanýnýzý çöpe atmalýsýnýz. Eðer kendinizi baþkasýnýn yerine koyup adaletli davranýrsanýz "salak"sýnýz -ki bunu da benden kelli yapan olmaz-. Dünyanýn adaleti kör deðildir, hep tanýdýk-bildik-sevdiklerini izler.

Kötü gün dostu olmamalýsýz. Kötü gün dostlarý, o kötü günün getirdiði yüz ifadeleriyle hatýrlanýr. Ýyi gün dostu olup, güler yüzlü ilan edilmeniz iþten bile deðildir. Dostlarýnýzdan da kötü günde yardým beklemeyin, kimse kimsenin canýný sýkmamalýdýr, iyileþtiðiniz bir anda telefon açýp kahkaha patlatýrsanýz, süper insansýnýz!

Diyette olmayý býrakýn yemek seçemezsiniz bile; saðlýklý beslenmek çok sýkýcýdýr. Dürüm yiyen arkadaþýnýzýn yanýda tavuklu salata yemek tüm keyfi yerle yeksan eder. Bu günlük, þu günlük, öbür günlük de saðlýklý beslenme tantanasýndan vazgeçin canýýým! Sosyal çevreniz için yaþayýn, kendiniz için deðil.

Dini tutuculuklarýnýz olamaz. Varsa "ruh hastasý"sýnýz. Herkes çoðunluða uymalýdýr. Kendi baþýnýza doðrularýnýzý yaþamak da neyin nesi? Haram yeniyorsa siz de ortak olmalýsýnýz. Zaten ancak öyle meþrulaþabilir, hem baþkalarýný azýcýk fazla para alýyorlar diye zor durumda býrakmak da ne kadar ayýp þey!

Büyük þehri, küçük kasabasý, Türk'ü, yabancýsý...hep ayný çark dönüyor. Arada kendi kendime "iþte bu yaa" dediðim olmuyor deðil, istisnalarý kenara atmayalým.
Ama "istisnalar kaideyi bozmaz" diye de bir bilimsel gerçek belletmiþler taa ortaokul yýllarýmda... Ama yine de, inatla, gönlüm umut beslemekten yana.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yaþam kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Hayatýma Giren Üçüncü Süper Erkek...
Küçük Kýz
Hayranlýk

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bir Kitabý Tekrar Okumak
77'lik Öðrenci

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Sabit hikaye-Döngü [Öykü]


Derya Karakoyun Doðan kimdir?

Ruhumu bir þeyler dürtüyor, midemde zýplayan küçük canavarlar var. . en son ellerimin titremesiyle sarsýlýyorum. Dolmakalemime sarýlýnca bitiyor sancýlarým. . .

Etkilendiði Yazarlar:
Mario Levi,Albert Camus,Montaigne,Cemil Meriç,Metin Altýok,Mevlana


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Derya Karakoyun Doðan, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.