..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yaþam baþlangýcý olmayan bir yolculuktur. -Victor Hugo
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Toplum > kemal düz




11 Mayýs 2009
Bir Dönem Soðukoluk ve Hatay  
kemal düz
medyanýn verdiði magazinsel bilgilerin ötesine taþýnmalý, eðer ülkemizde soðukoluk hala iskenderun’dan bile çok tanýnýyorsa ve hakkýnda menkýbeler yaratýlýyorsa, bu husus hikmet-i vücut bulmalý, esbab-i mucibesi de ortaya konmalýdýr


:EJJA:
BÝR DÖNEM SOÐUKOLUK VE HATAY

“önemli olan hayatta”en çok þeye sahip olmak” deðil, “en az þeye ihtiyaç duymaktýr.”
eflatun

Soðukoluk’u anlatmak, benim bir ferdi vahit olarak bilgi ve ilgimi aþan bir konudur. ‘Soðukoluk olayý, bir masal sessizliðinde kuytu köþelerde hala anýlýyorsa; mutlaka eni-boyu yazýlmalý. Medyanýn verdiði magazinsel bilgilerin ötesine taþýnmalý, eðer ülkemizde Soðukoluk hala Ýskenderun’dan bile çok tanýnýyorsa ve hakkýnda menkýbeler yaratýlýyorsa, bu husus hikmet-i vücut bulmalý, esbab-i mucibesi de ortaya konmalýdýr. Soðukoluk adý, Güzelyayla olmuþ, ancak bu isim Hatay’ýn dýþýnda pek bir yer de bulamamýþtýr. Eski Türk filmlerinde, günlük konuþma dilinde yer bulan Soðukoluk, atasözlerine bile girmiþ durumda. Ben burada Soðukluk’un bu veçhesini o dönemi bilen, tanýklýk etmiþ bilgi ehli fertlere býrakýyorum. Soðukoluk, iç ve dýþ turizme kazandýracak tedbirler alýnýrsa, bölgenin geliþmesine katký sunacýðýný düþünüyorum. Ülkemiz’de; adý geçince Ýskenderun, genellikle “askerliðimi orada yaptým”dan öte, pek bilinmemektedir. Ortaya konulan gerçekler; Ýskenderun’un kültürün, sanatýn ve edebiyatýn tarihle büründüðü, zenginleþtiði bir kenttir. Bizim de amacýmýz bu özelliklerini ortaya çýkarmaktýr. 1924’de muhalif, 150 aydýn ve bürokrat ülke dýþýna çýkarýlmýþtýr. 1938’de afla yurdu dönüþleri saðlanmýþtýr. 150’likler’den Hatay’a gelenler, bir bakýma Almanya’dan 2.Dünya savaþýnda Türkiye’ye gelen bilim adamlarý ve aydýnlara benzetilebilir. Almanya’dan gelenlerin Ülkemizin bilim, sanat ve üniversite tarihine yaptýðý katkýlardan farklý bir biçimde, 1939 öncesi Hatay’a yaþanmýþtýr. Þüphesiz ki Osmanlý zamanýnda Selanik ve Halep ikiz kardeþ gibi, fikir ve sanat hayatýna yeni düþüncelerin ortaya atýlmasýna katký veren iki kenttir. Hatay’da bundan nasibini almýþtýr. Cemil Meriç, ‘Bu Ülke’ isimli eserinde hocalarýný da anlatýr ve bunlardan etraflýca söz eder. ‘150’lilikler’den; Filozof Ali ilmî Fâni ve Mesut Fâni, Tarýk Mümtaz (Ýskenderun’da 1939 yýlýnda Ayyýldýz gazetesini çýkarýr) þair Rýza Tevfik(“Uçun Kuþlar Uçun Doðduðum Yere” þiirini ‘Ahmet Kaya’ þarký yapmýþtýr.) yazar Refik Halit, ayrýca bunlarýn dýþýnda kaçak olarak yaþayan Radi Azmi ve Memduh Selim(Mehmet Uzun. Yitik Bir Aþkýn Gölgesinde–Siya Evinê isimli kitaplarýnda anlatýr.) daha buraya yazamadýklarým pek çok hoca, düþünür, filozof, aydýn… Yine 150’liklerden Muhittin Meydani Beyrut’ta çýkardýðý el – Necm(Yýldýz) gazetesi Ýskenderun’a gelirmiþ. Yine bunlardan Celal Kadri ve Hasan Sadýk da bu bölgede yaþamýþ. Ayrýca Mehmet Akif Ersoy 1935 yýlýnda Antakya’da kýsa bir süre kalmýþ. Ýskenderun bu dönemi kültürel ve sosyolojik olarak iyi incelenirse hangi kaynaklarýn bugün izleri içinde barýndýrdýðý ortaya çýkacaktýr. Tabi Fransýzlarýn etkisi de hesaba katýlmalý.

Yayla mevsiminin baþladýðý þimdilerde, Refik Halit’in ‘Ayþegül’ü geldi usuma:zip Gördüðüm Y ile yazdýðý Ayþegül adlý parçada n : “Ýþte Hatay sýrtlarýnda, çamlar altýndayým. Benim altýmda da, bin metre aþaðýda Ýskenderun Ovasý'yla Ýskenderun kasabasý, soluk almaya mecalsiz, güneþ altýnda dümdüz yatýyor. Serinlik, gölgelik içinden, o kýzgýn yerlere hayretle bakýyorum. Ben o kadar rahatým, öyle okþayýcý, huzur ve saadet verici tatlý rüzgar karþýsýndayým ki gözle görünen bir yerde sýcaktan bunalmýþ ve güneþten usanmýþ adamlarýn bulunabileceðine inanamýyorum. Aþaðýsý bana, bahar içindeki bir bahçeden, Afrika çöllerinden geçen bir seyahat romaný okuyormuþum gibi çok uzak, çok korkunç, fakat yarý yalan gibi görünüyor...

Buralarý çok aðaçlý, çok sulak, çok meyveli ve serin… iþte bir pýnar baþýndayým; oluðun altýnda altýna bir sepet iri, olgun renkli þeftali koymuþlar. Saçlarý iri örgülü, ayaðý takunyalý, sarýþýn, küçük bir köylü kýzý bana sordu:
Yer misin amca?
Aldým. Buz gibi derisi, ýsýrýrken dudaklarýmý yaktý; ezdikçe aðzýma serinlik, koku, özsu doluyor; buna biraz da çamlarýn teneffüsü karýþýyor. Ah ne güzel hava, ne güzel koku , ne güzel kýz.
Yavrum, þu görünen köyün adý nedir?
Müftüler.
Daha ötede neresi vardýr?
Nergislik
Ya bu suya ne derler?
Zerdalioluk
Þu yukarýdaki dað?
Kýnalý tepe
Þu yol nereye gider?
Derebahçe’ye
Ne güzel isimler! Lübnan, portakal, turunç, hurma ve muz memleketiydi. Burasý daha bildiðim meyvalar diyarý: Þeftaliler, erikler, kýzýlcýklar etrafýmý kaplýyor. Çiçekleri de öyle, hep bildiðim þeyler; nergisler, kýnalar, küpeler ve yýldýzlar… Sonra her evin penceresinde fesleðen saksýlarý…
-Kýzým, o baþýna taktýðýn kýrmýzý çiçeðin adýný bilir misin?
- Bilirim; kadife.
-inci çiçeði.
- Ya senin adýn nedir?
Utandý, kýsaca, usulca:
-Ayþegül dedi.
Burada meyvalar, çiçekler, aðaçlar, isimler, hepsi, her þey güzel, güzel ve tertemiz. Ya Ayþegül? Hepsinden daha güzel.
Ayþegül, takunyalarýný sürterek kadife ve inci çiçekleri arasýnda kaybolurken, özler gibi arkasýndan baktým. Ýçimden þöyle söyleniyordum.
Küçük Ayþegül, cici, þirin þen Ayþegül! Millet sevgisini insan böyle bir mini mini isimde ve bir küçük köylü kýzýnýn yüzünde okuduðu zamanlardýr ki, duygusunun derinliðini görüyor ve yüreðinin sýzýsýný duyuyor.”

Neyzen Tevfik(Mutlu Çelik’e de ait olabilir)’e ait bir þiirle yazýmýzý bitirelim.

Be Hey Dürzü

Ne ararsýn Allah ile aramda !
Sen kimsin ki orucumu sorarsýn ?
Hakikaten gözün yoksa haramda
Baþý açýða niye türban sorarsýn ?

Raký þarap içiyorsam sana ne !
Yoksa sana bir zararým içerim.
Ýkimizde gelsek kýldan köprüye
Ben dürüstsem sarhoþken de geçerim.

Esir iken mümkün müdür ibadet ?
Yatýp kalkýp ATATÜRK’e dua et.
Senin gibi dürzülerin yüzünden
Dininden de soðuyacak bu millet.

Ýþgaldeki hali sakýn unutma.
ATATÜRK’e dil uzatma þerefsiz !
Sen anandan yine çýkardýn ama
Baban kimdi? bilemezdin þüphesiz.





Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplum kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bir Varolmayan Þövalye Varmýþ

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Anýlarda Ýskenderun: Cem Erman ve Hikayet-i Zeki Müren
Genç Bir Yazar ile Söyleþi: Murat Kömür
Koranavirüsle Nasýl Mücadele Ettik
Bir Paçavra Hastalýðý: Koronavirüs
Krishnamurti ile Kendini Tanýma Sanatý
Trene Özlem: Ýskenderun'dan"dan Adana'ya" Yolculuk
Payas'ta Tarih Tarihte Payas
Divan Edebiyatýnýn En Güzel Þairi
Sinemanýn En Figüraný
Nusayriler de Enterasan Bir Tütün Söylencesi

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Nevruz Uður [Þiir]
Aybastýlý Þair Ýzzet Haznedar [Þiir]
Münzevi Bir Osmanlý [Þiir]
Çukurova'nýn Ýki Yiðit Sesi: [Þiir]
[Þiir]
Þiirin Hatayý [Þiir]
Düþüyorum Tut Elimden - Selma Sayar [Öykü]
Bir Öykücümüzden Bir Öykümüz Var [Öykü]
Aybastýlý Bir Feylesof: Refik Güley [Roman]
Ýskenderun'da Kitapçý Olmak [Eleþtiri]


kemal düz kimdir?

edebiyat sanat, tarih, kültür ve folklora karþý ilgim var. yerel bir gazetede kültür sanat yazýlarý yazýyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
engin geçtan, edip cansever, tevfik fikret v.b.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © kemal düz, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.