..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bir kimse, neden oltasýný, içinde tek bir balýk olmadýðýný bildiði bir göle sarkýtýr? -Adalet Aðaoðlu
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yaþam > Barýþ Ünlü




8 Mayýs 2009
Umudun ve Kolay Kolay Kaybetmemenin Sýrrý: Sabýr  
Barýþ Ünlü
Umutta, sabýrda öyle kolay kolay kaybedilmeyecek bir sýrdýr aslýnda her birimizin hayatýnda.Bu iki kelimeyi unutmadýkça ve kaybetmedikçe hayat her zaman bize gülümseyecektir...


:AHAI:
UMUDUN VE KOLAY KOLAY KAYBETMEMENÝN SIRRI: SABIR

Ýnsanlar bazý zamanlarda her þeyin bittiðini ya da umduklarý þeylerin bir daha gerisin geri gelmeyeceðini düþünüp veya hissederek hayat denen güzelliði de ellerindeki yaþama zevkini de bir hiç uðruna býrakýverirler.Belki de bu insanlarýn bilinçli yaptýðý bir þey deðildir.Belki de hepsi birden insanlarýn bir anlýk zaaflarý ya da koþullandýklarý olay ya da durumda hayatla inatlaþarak kendilerini geriye çekip umduklarýnýn hiçbirisinin olmayacaðýný veya olamayacaðýný hissederek kaybederler umutlarýnýda, yaþama sevinçlerini de ve belki de hayatlarýnýda kaybedip giderler bilmedikleri bir bilinmezliðe doðru derin haykýrýþlarla birlikte.
Ýnsan dediðin kuþ misali bazen uçup gider havalara doðru istedikleri olunca.Bazende en zor anlarý yaþayýp hiçbir þeyin istediði gitmediðini düþünp aðlamayý seçerler.Havalara uçmakta veya yerde kalýp sürekli aðlamakta insanlarýn elinde ve her an her koþulda kimin sevineceði ya da üzüleceði belli olmaz hayat bu kadar karmakarýþýkken.O yüzdendir ki insanlarý plandýklarý doðrultu üzerinde her zaman ayný yolu seyredip gidemez ama yüzündeki gülümsemeyi eksik etmeyip umudunu hep ayakta capcanlý tutarsa emin olsunlar ki gerçek mutluluðu ettikleri sabýr yeminiyle ve umutlarýný her daim dik ve sapasaðlam tutarak elde ederler.Yoksa herkesin kullandýðý bir söz vardýr ya ‘’Karanlýklar, aydýnlýk olmadan gün yüzüne çýkmaz.’’dýr sözü tam da insanlarýn ve düþünmeyi kendilerine ilke edinip kendisini bu hayatta umutlarýný dik tutup ezdirmeyenler üzerine söylenmiþ bir sözdür bu.
Her birimiz saðlam durmasýný bildikçe kimse bir baþkasýný öyle kolay kolay yolundan edemez.Umut fakirin ekmeði misali bizlerde zenginde olsak fakirde olsak önce elimizde olanla yetinip daha sonra da bunun üzerine neyi nasýl koyabiliriz diye planlamalýyýz.Eðer kendimize planlý bir hayat ve gelecek çizmezsek ummadýðýmýz þeyler karþýmýza çýkar ve telafisi olmayan hatalar yapmak zorunda ya da durumunda kalýrýz.
Aslýnda insanýn umudu nerede olduðuna hangi bataklýk veya güzellik havuzunda olduðuna bakmadan her daim düz bir çizgi çizerek gitmelidir.Elbet bu hayatta fakiri de olacak zengini de göreceðiz belki de bunlardan birisi biz olacaðýz ama umut bu ya sapasaðlam durmalýyýz ya.Bizlerde öyle saðlam ve dik durmasýný bilerek bu iki seçimden bize uygununu veya hayatýmýz, geleceðimiz için daha iyisini seçip daha güzel kulvarlarda kendimize bir yol çizmiþ olacaðýz. Tabi ki de her insanýn hayatý kendinindir ama insanlarda bu kendi hayatlarýný en doðru yaþam üzerine kurmalý.Bunun yolu da sabýrdan ve umudu hep canlý tutmaktan geçer.Bu iki kelime belki de hayatýmýzýn her gününde veya her önemli anýnda yanýmýzda tutacaðýmýz canlý bir varlýk gibi olmalý.Yoksa durum tersine bir yol çizerek hayatý ters yönde yaþamamýza neden de olabilir.
Bu iki kelime, sabýrýn dik duruþu ve umudun yüz tutmuþluðu, oldukça bizi kimse yýkamaz veya ellerinin arasýna alýpta kolay kolay solduramaz.Mesela Amerika’yý düþünelim.Amerika her gittiði yerde gittiði yerdeki her insanýn umudunu önce kendini barýþçý bir politika izleyecekmiþ gibi yaparak kandýrýr.Sonra da iþgal olabildiðince temiz ve çarçabuk yaptýktan sonra ortalýkta herhangi bir delili de býrakmadan her bir insaný kendi yanýna çekip.Yanýna çektiði her insaný tek tek kullanýp insanlarý kendi gözyaþlarýnda boðar.Ama buradaki insanlar kendilerini tamamen býraksaydý bir daha ayaða kalkmayacakmýþcasýna yerde yýðýlýr kalýrda ama Amerika’nýn bulaþtýðý her ülkedeki insanlar önce kendi özlerini hatýrlar sonra da bir yol, bir çare bulur.Bu çareyi de umutlarýný yerde deðil ayakta tutarak bulup akýlcý düþünerek aþmak için kendilerine ara bir yol bulup oradan kurtulurlar.Ama bazý zamanlarda da Irak’ta olduðu gibi insanlar her þeylerini kaybettiklerini düþündüklerinden ve yapacak bir þeyleri kalmadýðýndan son çareyi de ölmekten ya da öldürmekten geçtiðini düþünerek hem kendi canýna hem de baþka canlarada kýyar.Bu tür olaylardaki veya örneklerde öðrenmemiz gereken birkaç þey var.Onlarda þudur ki; birincisi hiçbir insan hiçbir zaman her þeyini kaybettiðini düþünmemeli, ikincisi ise sabýrla beklemesini bilmeli ve de sonuncusu bu iki önemi bilerek her bir þeyde de bir hayýr vardýr ve bu hayrýde olumlu hale çevirebilirim diye kafasýnda iyice tartmalý.
Umut öyle kolay kolay kaybedilecek bir þey deðildir ama bir kere kaybedilmiþse o zaman o insan ya da insan grubu için her þeyin gerçekten de bittiði anlamýna gelir.Bir baþka örnekte ise Atatürk’ün önderliðindeki bu millet umutsuz davransaydý.Sabrýný ortaya koyamayýp fevri davransaydý ve de her þeyin bittiðini düþünerek ya bu ülke topraklarýný terk etseydi veya kolayca iþgalcilere býraksaydý þu anda belki de ne biz olurduk ne de bu ülke bizim olurdu.O yüzdendir ki her bir insan olarak ayakta saðlamca kalmasýný bilmeliyiz.Buna bende kendimi katarak yapmalýyýz ki umudun olduðu yerde ne yýkýlmak olsun ne de kaybetmek olsun.
Bazen en küçük bir kayýpta veya en küçük dramatik bir olayda bazý insanlar kendilerini kaybederek bazý yanlýþlarda bulunarak umutlarýnýn bittiðini ve yenilgiyi baþtan kabul ettiklerini gösteriyorlar.Öyleyse hiçbirimiz diliyorum ki umudumuzu kaybetmeden sabrýmýzýda kullanarak olaylar ve durumlardan sýyrýlmasýný bilelim.Umudun ve kolay kolay kaybetmemenin sýrrý umduðumuz ve ilkokul çocuðu heyecanla beklediðimiz sabýrdan geçiyor bu okuyanlar.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yaþam kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Dedem'e Mektup

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Hayat
Þehitlerin Gençliðe Öðüdü
Aþk Üzerine

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yakalým Bedenlerimizi [Þiir]
Ýçinde Senin Olduðun Seviþmeler [Þiir]
Hayallerdeki Seviþmelerimiz [Þiir]
Topraða Düþen Yitik Hayatlar [Þiir]
Bir Mezar [Þiir]
Bir Sevda [Þiir]
Issýz Yürek... [Þiir]
Aç Kalbini Yüreðime Doðru Güzel Kýz [Þiir]
Deniz Gözlüm [Þiir]
Kýsa Bir Söz [Þiir]


Barýþ Ünlü kimdir?

Ben Barýþ Ünlü. 1990'dan beridir hayatla bir olup yaþayýp gidiyorum. Herkesin yazar olmasý için destek olmaya ve de kendiminde yeteri kadar hatta yeterinden daha fazlasýný yaparak sizlere ve bu siteye üye olan ya da olmayýpta bu sitede dolaþan herkese güzel þiirler, denemeler, öyküler ve de romanlar yazarak sizlere güzel þeyler yaþatmayý umuyorum. Bu yüzden buradayým ve de burada olmaya devam edeceðim. Ben sizlere ve sizin gibi okur severlere açýlýp oradan da hayalim olan yazarlýk serüvenine katýlýp büyük ve adý her daim söylenen hatýrda olan bir büyük yazar olmayý hedefliyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
ORHAN VELÝ'DEN BAÞKASI ASLA


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Barýþ Ünlü, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.