..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ýnsanlýðý tanýmak insanlarý teker teker tanýmaktan kolaydýr. -La Rochefoucauld
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Günlük Olaylar > Barýþ Ünlü




6 Mayýs 2009
Ne Kadar Duyarlýyýz? - 6  
Barýþ Ünlü
Mayýsýn ilk günlerinde yaþanan acý ve vahþet dolu bir olay üzerine düþüncelerimi ve tavsiyelerimi yansýtan bir yazý...


:AGGB:
NE KADAR DUYARLIYIZ? – 6

BU BÝR ASLINDA GÜNCEL BÝR OLAY ÜZERÝNE YAZILMIÞ OLAN BÝR FIKRA YAZISIDIR...

Çok acý bir gün geçirdik dün ve ondan önceki günün gecesinde.Acýlar bin kat daha artarak yaþandý Mardin’deki bir köyde.Ve o köyde son buldu 44 can hatta bunlardan 3’ü de doðmayan bebeklerdi.Ve o köyde yýkýldý hayaller.Kapkaranlýk bir geceyi yaþayýp bu derin karanlýðýn ardýndan yeni bir sabaha umutsuzlukla ve sel gibi olan gözyaþlarýyla uyandý köyde yaþayan herkes ve bu olayý duyupta içinde acýsýný yaþayan tüm Türkiye.
Olayýn failleri olayý neden ve ne amaçla yaptý orasýný yüce Türk adaleti bilir ama þu bir gerçek ki o gece tam tamanýna bir deðil, iki deðil, beþ deðil 44 can yitip gitti.Bunun hesabý bir þekilde adalet nezhinde sorulacaktýr ama o gece o olayý yaþayýpta bir tesadüf eseri sað kurtulanlarýn psikolojileride ve bundan sonraki hayatlarý da hiçbir zaman doðru ve düzgün olmayacak.Hangi merhem onlara sürülsede hangi yardým yapýlsada olan olmuþtu bir kere.O tanýklar gözlerinin önünde ilkelliði, vahþiliði ve acýmasýzca gözlerini nefret bürüyen 8 insanýn kendilerine ve sevdiklerine yapýlanlarý hüzünlü bakýþlarla ve aðlayan gözlerle belki de saldýranlara yalvararak gördüler.
Bu vahþilik yaþanýyorken arada baþka hususlarada deðinmek gerekir aslýnda.Öncelikle saldýrýyý yapanlarýn gözünü o kadar kan, kin ve nefret bürümüþ ki ilk saldýrýyý yaptýklarýndan sonra sað kalýpta yaþamaya çalýþan ve de ölmesine az bir zaman kalýp yardým için baðýrýp hatta can çekiþenleri bile acýmadan geri dönerek sað kalanlarýn kafalarýna tek tek sýkarak arkada bir þeyler býrakmak istemediler.Bu gerçekten þu kýsa ömründeki Türkiye için gerçekçi bir acý tablosundan baþka bir þey deðildir.Televizyon baþlarýnda herhangi bir haber kanalýný izleyen biz seyirciler bile yerlerinde donup kaldý bu olay yüzünden.Ýlkin ben de bunun bir terör saldýrýsý olduðunu düþündüm ama ne yazýk ki orada yani Mardin’de o gece ölenlerin hepside kendi akrabalarýnca öldürülmüþtü.Bu ne kadar da büyük bir acýdýr ki ancak bunu o gece o olayý yaþayýp sað kurtulan birkaç kiþi bilebilir.Bizler sadece gözler önünde yaþanan bu acý dolu vahþet tablosuna bakarak yetinip ailelere ve saldýrýda yakýnlarýný yitirenlere baþ saðlýðý dilemekten baþka bir þey düþemez.Sanki orada ölenler bir oyunun içindeymiþte saldýranlarda onlarý katletmiþ gibi görünüyor bir yönden.Neden böyle gözüktüðü ise sanki saldýranlar günümüz gençliðinin tutkuyla baðlandýðý bazý silah üzerine kurulu oyunlara benziyor birkaç gece önce yaþananlar.Ülkemizde zaten böyle silahlara ve öldürmeye eðilim varken bir de böyle oyunlar çýkýnca halkýn birden sapýtarak saçma ama insanlarý hayattan ve sevdiklerinden koparacak eylemlerde bulunmasýna sevk ediyor.
Kýsacasý ülkemizde böyle vahþete eðilimli gençlik ve yapý varken bu olaylarda kaçýnýlmaz oluyor ama bunlarý engellemekte bu toplumun ve ülkenin içerisinde yaþayan her bir vatandaþa düþüyor.Birimiz bu iþin peþini býrakýrsak elbet baþkalarýda bizden gördüðünü yapýp ülkemizi el birlikte bir bataklýða sürmüþ olacaðýz.Onun içindir ki biraz olsun insanlýðýmýzý ve insanýn ne olduðunu hatýrlamaya davet ediyorum her birimizi buna kendimide dahil ederek.Eðer her bir insan gerçek özünü arayýp bulursa ve bu özünü her daim iyi iþler ve hayýrlý iþler adýna kullanýrsa elbet bir gün insanlýk kötüye ve kötülüklere karþý olan savaþýný kazanmýþ olacak.Eðer bu savaþý kazanýrsak sadece bu savaþý deðil kötü giden talihleride ve yitip giden hayatlarýda bir bir kurtarmýþ olacaðýz hem de el birlik.
Gel gelelim olayýn sonucundaki hususa.Olay oldu bitti ama faillere ne olur onu kimse bilmiyor.Ben þiddete karþýda olsam bu saldýrýyý yapanlarýn aslýnda idamý ne kadar da çok hak ettiðini düþünüyorum kendimce.Þu birkaç günde idamýnda neden kalktýðýný düþünmeye baþladým.Eðer idam olsaydý bu saldýrganlar belki de bu cezayý bilerekte hareket edebilirdi.Hem toplumun arasýnda böyle vahþet yaþatan ve her yaptýðýyla bazý insanlara derin acýlar yaþatanlarýn belli bir hapis cezasýndan sonra aramýzda dolaþmasýna da karþýyým.
Ayrýca olayýn olduðu gece saldýrganlar çokça büyük bir ayýp ve günahta iþlediler.O günah ve ayýp ise; o gece evde olupta namaz kýlan erkekler ve bazý kadýnlarýn üzerine ateþ edildi.Bu gelen kurþunlar birçok caný alýp gitti ama Allah’ýn koyduðu bir emri yerine getirenlere hem de görev yerine getirilirken yapýlýnca vahþetin ve kana susamýþlýðýn ne kadar da büyük ve tarifsiz bir alçaklýðý gösteriyor ve de daha küçük yaþtaki çocuklara da silah tutup ateþ edilmeside insanlýk adýna yaþanan bu utancýn ayrý bir sahnesi.Ama ne yapalým böyle canilerin hepsi aslýnda bizler gibi insanlarýn arasýndan çýkýyor.Suçun birazýda aslýnda bizde var.Nedeni ise bu saldýrganlar yaptýklarý eylemle insanlýktan nasip almadýklarýný gösteriyor ama bütün toplum olarak duyarlý olmasýný bilebilsek ve bu töre denen belayý bitirebilsek birkaç gece önce yaþanan bu olay belki de yaþanmayabilirdi.Yani akraba, akrabaya bunu yapar mý sözünü geçtim ben.Sadece þunu söyleyebilirim saldýrýyý ve bu hainliði yapanlara insan olan birisi baþka bir insaný öldürür mü?Ýçinde birazcýk insanlýk olan baþka bir cana bu kadar nasýl kýyabilir? gibi sorulara cevap aramak gerekir ve saldýrganlara da bence sürekli bir vicdan azabý çektirilmeli.Çünkü bu kadar belayý yaydýktan sonra saldýrganlara yaptýklarýný unutturmayýp ölümlerine ve son nefeslerine kadar bu yaptýklarý yüzlerine bir tokat gibi vurulmalý belki de biraz olsun insanlýðýn ne olduðunu anlarlar.
Bu yazýyý okuyanlara tavsiye veya öðüt niteliðinde bir þeyler söylemek adýna o gece ölen herkes için dua edelim ve ruhlarýný þad edelim.Ve de bu tür olaylarýn bir daha ne ülkemizde ne de baþka bir ülkede yaþanmamasý için uðraþ verelim.Yoksa bizler yerimizde sayýp olanlardan sonra olmamýþ gibi ya da olmuþsa elden bir þey gelmez demeyi býrakýp topluma faydalý insanlarýn yetiþmesinde az veya çok payýmýz olmasý için çalýþalým bunu da hayatýmýza bir ilke edinelim.Dilerim ki bir daha böyle bir vahþilik yaþanmazda ölenlerin arkasýndan gözyaþý dökmeyiz.

Yazým tarihi 6 Mayýs 2009
BARIÞ ÜNLÜ



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn günlük olaylar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ne Kadar Duyarlýyýz? - 10

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ne Kadar Duyarlýyýz?
Zar Adam ve Luke Rhinehart
Ne Kadar Duyarlýyýz? - 8
Ne Kadar Duyarlýyýz? - 7
Ne Kadar Duyarlýyýz? - 2
Ne Kadar Duyarlýyýz? - 5
Ne Kadar Duyarlýyýz? - 9
Ne Kadar Duyarlýyýz? - 3
Ne Kadar Duyarlýyýz? - 4

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yakalým Bedenlerimizi [Þiir]
Ýçinde Senin Olduðun Seviþmeler [Þiir]
Hayallerdeki Seviþmelerimiz [Þiir]
Topraða Düþen Yitik Hayatlar [Þiir]
Bir Mezar [Þiir]
Bir Sevda [Þiir]
Issýz Yürek... [Þiir]
Aç Kalbini Yüreðime Doðru Güzel Kýz [Þiir]
Deniz Gözlüm [Þiir]
Kýsa Bir Söz [Þiir]


Barýþ Ünlü kimdir?

Ben Barýþ Ünlü. 1990'dan beridir hayatla bir olup yaþayýp gidiyorum. Herkesin yazar olmasý için destek olmaya ve de kendiminde yeteri kadar hatta yeterinden daha fazlasýný yaparak sizlere ve bu siteye üye olan ya da olmayýpta bu sitede dolaþan herkese güzel þiirler, denemeler, öyküler ve de romanlar yazarak sizlere güzel þeyler yaþatmayý umuyorum. Bu yüzden buradayým ve de burada olmaya devam edeceðim. Ben sizlere ve sizin gibi okur severlere açýlýp oradan da hayalim olan yazarlýk serüvenine katýlýp büyük ve adý her daim söylenen hatýrda olan bir büyük yazar olmayý hedefliyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
ORHAN VELÝ'DEN BAÞKASI ASLA


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Barýþ Ünlü, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.