..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bir önyargýyý yok etmek, atomu parçalamaktan daha zordur. -Einstein
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Özgürlük ve Eþitlik > Taylan Özkan




21 Nisan 2009
Kukla  
Taylan Özkan
Bu yazýyý okurken dünyanýn bir yerinde derin yapýlanmalar, saçma televizyon programlarý, futbolun renkleri, president ziyaretleri, kariyer planlarý, fakir edebiyatlarý mutlaka konuþuluyordur. Elmanýn elma olduðunu söylemek kimseye bir fayda saðlamaz. Elmanýn içindeki kurtlardýr yüzleþmemiz gereken. Ancak o zaman tiksinip yemeyiz tüm bu yalanlarý.


:AICC:
Bu yazýyý okurken dünyanýn bir yerinde derin yapýlanmalar, saçma televizyon programlarý, futbolun renkleri, president ziyaretleri, kariyer planlarý, fakir edebiyatlarý mutlaka konuþuluyordur. Elmanýn elma olduðunu söylemek kimseye bir fayda saðlamaz. Elmanýn içindeki kurtlardýr yüzleþmemiz gereken. Ancak o zaman tiksinip yemeyiz tüm bu yalanlarý.

Bazen suni sorunlar yaratýlýr. Satanizm, þeriat, kuþ gribi, kene vs gibi. Eðer gerçekten tüm sorunlarýmýz bunlarsa, insanlar da yumurta yemesinler. Siz kullanýlmýþ pedi gagalayan bi tavuk gördünüz mü?

Herkes her þeyden nefret ediyor ama kimse nefretini dile getiremiyor. Saçmalýklarýn olaðanlaþtýðý bir dünya. Hiçbir iþe yaramadýðý halde çocuklara boþ bilgiler sunuluyor. Anlamsýzca resmi belgelerle uðraþýyor insanlar. Her gün milyonlarca imza atýyor görevliler kaðýtlara. Statülerine göre saygý görüyor üstler. Ve hiç yere önlerini ilikliyor efendilerine altlar.

Kendi hayatlarý üzerinde hak talep edemeyen insanlar, kitle psikolojisiyle alýnan anlamsýz nefesler.. Hangi saatte uyanacaðýna bile kendisi karar veremeyen insanlarýn baþkalarýný eleþtirmesi ne tuhaf! Hayatýnýz boyunca çalýþacak ve zamaný geldiðinde öleceksiniz. Mülkiyetçiliðe dayalý bir yaþam elleri bomboþ topraða girecek. Arada sýrada gittiðiniz hastanelerde size hasta olduðunuz söylenecek. Tüketmeniz için size hiçbir iþe yaramayan ilaçlar verilecek. Ve bu hiçbir iþe yaramayan maddeler için para vereceksiniz. Kapitalizm size ölümünüzde bile rahat vermeyecek, kefen ve mezar paranýza göz dikecek. Etnosantrist eðilim gösteren bir toplumda bunlarýn doðal karþýlanmasý vicdanidir. Vicdanlar hep kullanýlmak içindir!

“Bir insaný köleleþtirirsin aldýrmaz, köle dersin kaldýrmaz!”

Sokakta kendisine bakan birine “ne bakýyorsun lan deyip” diklenen insanlar, kendilerini sömüren, köleleþtiren, evlerinde bile izleyenlere karþý en ufak bir tepki göstermiyorlar. Karga, cep saati ve þapkadan oluþan bir ulusal mitologyanýn peþinde sürüklenen milyonlarca koyundan farkýmýz yok.

Üç arkadaþ konuþuyordu. Biri “Özgürlük adýna kadýnlar mecliste çoðalmalý” dedi. Diðeri “Eþcinseller de meclise girebilmeli” dedi. Üçüncüsü atladý; “Demek ki özgürlük meclissizlikten geçiyor”

Ýnsanlar neden “kimse bizi yönetemez” demek yerine, “kim bizi yönetsin” diyorlar. Kukla olmak çok mu hoþlarýna gidiyor? Ýplere baðlý olmadan kol ve bacak hareketleri yapamayacaklarýndan mý korkuyorlar? Yoksa beyinleri güzel bir dünya hayalini tasarlayamayacak kadar çürümüþ mü?

Bu ülke insaný televizyonda fular takan, yaþlý, suratsýz bir adam gördüðünde “bak adam doðru analiz yapýyor, en azýndan yapacak” deyip açar aðzýný anlamsýz bir ciddiyetle baþlar dinlemeye. Sözde aydýn da atýp tutar kendisini izleyen garibanlarýn odaklanmýþ bakýþlarý karþýsýnda; “efendim demokrasilerde bunlara yer yok”, “bu ülkede demokrasi var, höyt”. Evinde çayýný yudumlayan, çekirdek kýran halkta derin nefes alýr “tabii ya demokrasi var” diyerek. Tam bu noktada Churchill’den alýntý yapmak istiyorum. “daha kötü olan diðer tüm yönetim biçimlerini saymazsak, demokrasi en kötü yönetim tarzýdýr. Demokrasinin iyi olan hiçbir tarafý yoktur aslýnda; iyi olan birkaç özelliði de dýþarýdan gelmiþtir. Demokrasi tiranlýktan ve diktatörlükten kaçýnma biçimidir; hepsi bu. Fakat en kötüsü, demokrasi, demokrasiye inanmayan bir zalimi bile iktidara getirebilir.” Burada söylemek istediðim demokrasinin kötü olup, deðiþmesi gerektiði deðildir. Adý ne olursa olsun sistem yapýcýlarýn koyduðu kurallardaki bozukluklarýn bir þekilde dile getirilip, halka zarar veren ne varsa yok edilmesidir, halkýn yok edilmesi deðil!

Artýk dünyada, en azýndan bu ülkede korkunun getirdiði yalakalýða yer olmamalý. Ýnsanlar sevip, sevmediði her þeyi özgürce dile getirebilmeliler. Nazi Almanyasýndaki gibi marþlarla, tek sýraya geçmelerle, amansýzlýklarla saðlýklý bir toplum yaratýlmaz. Saðlýklý bir toplum huzurlu, özgür, açlýk yaþamayan bireylerin dayanýþmasý ile oluþur.

Þimdi gökyüzüne bakýp, þarkýyý dinleme zamaný.. “Tre trallande jantor”



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Cehennem Baþkalarýdýr [Deneme]
Düþ Krokileri [Deneme]
Lümpen Akademisi [Deneme]
Bulantý [Deneme]
Özlüyorum Aþktakal [Deneme]
Bilinçaltýlý Ganyan [Deneme]


Taylan Özkan kimdir?

Bir yol hikayesinin ilk adýmlarý. .

Etkilendiði Yazarlar:
Sartre, Bukowski


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Taylan Özkan, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.