..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ýnsanýn en iyi tarafý ürperebilmesidir. -Andre Gide
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Meslekler & Ýþ Yaþamý > Recep UZUN




23 Mart 2009
Öðretmenlik Mesleði  
Recep UZUN
SADECE ÖÐETMENLER GÜNÜNDE ANIMSANAN, FAKAT TARÝHÝN AKIÞIN DEÐÝÞTÝREN ÖNDERLER ÝLE BÝLÝM VE SANAT ADAMLARININ YANINDA ÜYESÝ OLMAKTAN HER ZAMAN ONUR VE GURUR DUYDUÐUM ÖÐRETMENLERE SAGILARIMLA....


:CJHI:
Bir ulusun kalkýnmasýnda en önemli unsur; geçmiþin geleceðe aktarýlarak yaþatýlmasýdýr. Bu da eðitimle olmaktadýr. Eðitimin önemini kavrayan ve bu alanda çalýþmalarýný yoðunlaþtýran uluslar, bu gün Dünya sahnesinde en ön sýrlarda yer almaktadýrlar.
Yýllar önce ABD baþkaný A. Licoln oðlunun öðretmenine yazdýðý mektupta ondan; þunlarý istemiþtir.
(...)Zaman alacak biliyorum, fakat öðrete bilirsan Ona; kazanýlan 1 liranýn bulunan 5 liradan daha deðerli olduðunu öðret.
(...) Eðer yapabilirsen, Ona kitaplarýn mucizesini öðret.
(...) Okulda hata yapmanýn, hile yapmaktan daha onurlu olduðunu öðret.
Ona, kendi fikirlerine inanmasýný öðret. Herkes Ona yanlýþ oduðunu söylediðinde dahi.
Tüm insanlarý dinlemesini öðret. Fakat tüm dinlediklerini, erçeðin eleðinden geçirmesini ve sadece iyi olanlarý almasýný da öðret.
Eðer yapabilirsen, üzüldüðünde bile nasýl gülümseyeceðini öðet Ona, Göz yaþlarýnýn utanç olmadýðýný öðret.
Ona kuvvetini ve beynini en yüksek fiyatý verene satmasýný, fakat hiç bir zaman kalbi ve ruhuna fiyat etiketi koymamasýný öðret.(...)
Ve eðer kendisinin haklý olduðuna inanýyorsa, dimdik savaþmasýný öðret.
Tanrý mesleði olarak da kabul edilen bu kutsal mesleðin bir üyesi olarak, ismimizin sonuna getirilen, hoca, öðretmen ya da eskilerin tabiri ile muallim/muallime unvanlarýnýn sorumluluk ve yüceliðine hepimiz sonsuza kadar layýk ve sadýk kalmaya yemin ettik. Hala göreve baþladýðý ilk günün heyecaný ve þevki ile öðretmenlik mesleðine devam ediyoruz.
Eðitim evde baþlayýp okulda devam eden ve hayat boyu süren bir kavram olduðunu anlatmaya gerek yok. Bu nedenle, okula baþlayana kadar öðretmenlerimiz anne ve babamýzdý. Okulda bu görevi öðretmenlerimiz yerine getirdi. Okul bittikten sonra ise belki amirimiz, belki de ustamýz oldu öðretmenlerimiz. Fakat aradan yýlar eçse de bize emeði geçen öðretmenlerimiz hafýzamýzdan silinmedi.
Unutulmamalýdýr ki tarihin akýþýn deðiþtiren liderleri, bilim ve sanat adamlarýný da öðretmenler yetiþtirdi. Sultan Alparslan'ý, Fatih Sultan Mehmet'i, Yavuz Sultan Selim'i, Mustafa Kemal ATATÜRK'ü. O öðretmenler ki Anadolunun Türk yurdu haline gelmesine sebep olmuþ, stanbul'un Fethine manevi liderlik yapmýþ, atýnýn ayaðýndan sýçrayan çamuru cevher bilip sanduka örtüsü yaptýrmýþ, hatta "aramýzda fark olmalý" deyip "KEMAL" ismini önererek, tarihe Mustafa Kemal ATATÜRK olarak altýn harflerle yazýlmýþ niceleri.
Bunun yanýnda Anadoluda cehalet savaþýnda okuluna giderken soðuktan donarak, öðrencileri üþümesin diye sýnýfýnýn sobasýný yakaken, hatta kaleminden baþka hiç bir silahý olmadýðý bilindiði halde hain terör odaklarý tarafýndan adice katledilen þehit öðretmenlerimizin yaktýðý meþale her zaman olduðu gibi "gücünü sevgi, barýþ ve bilimden alarak daha kuvvetli yanmaya devam edecektir.
Sözün kýsasý, böylesin kutsal bir mesleðin üyesi olmaktan duyduðum onur ve gururu bana yaþatan, beni bu mesleðe yönelten ve yetiþmemi saðlayan baþta ailem olmak üzere, öðretmenlerime, her gün yeni bilgi ve tecrübelerini paylaþtýðým siz deðerli meslektaþlarýma ve tabi ki öðrencilerime sonsuz teþekkürlerimle.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Atatürk'ü Anlamak, Anlatmak [Eleþtiri]


Recep UZUN kimdir?

Eðitimcinin kaleminden damlayan güncel denemeler. Bazen geçmiþe özlem, bazen Boðaziçinde bir martýnýn kanadýnda ögzürce çýrpýnan bir beyaz yelken. Olabildiðince doðal paylaþýmlar. . . .

Etkilendiði Yazarlar:
Namýk Kemal, Orhan Veli Kanýk, Ziya Gökalp,


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Recep UZUN, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.