..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Dünyanýn her tarafýndan öðretmenler insan topluluðunun en fedakâr ve muhterem unsurlarýdýr. -Atatürk
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Dil > Mudi Beya




13 Mart 2009
Dilimizin Zenginliði ve Ýlaç Tanýtma Yazýlarý  
Mudi Beya
Ormaný, suyu, havayý, denizi, çevreyi, enerjiyi ve buna benzer doðal kaynaklarý çok hor ve hovarda kullandýðýmýz halde, iþ sözcük kullanma iþine gelince çok ekonomik davranarak kýdým kýdým kullandýðýmýzýn acaba farkýnda mýyýz? Yoksa sözcüklerimize kýyamýyor muyuz; tüketmekten mi korkuyoruz için için…


:CHGA:

Türk Dil Kurumu tarafýndan 2005’ te yayýnlanan Güncel Türkçe Sözlükte 104.481 sözcük yer almakta, bu sözcüklerin 14.973’ ü de yabancý dillerden araklanmýþ olmakla birlikte kullanýmdaymýþ. Oysa ki, bu denli sözcük zenginliðimizin olduðunu çoðumuz pek bilmeyiz; bilmediðimiz gibi bu iþlere kafa da yormayýz. Yormayýz da iyi mi ederiz? Baþkasýný bilmem ama, bana göre kötü ederiz; hem de çok kötü!
Ormaný, suyu, havayý, denizi, çevreyi, enerjiyi ve buna benzer doðal kaynaklarý çok hor ve hovarda kullandýðýmýz halde, iþ sözcük kullanma iþine gelince çok ekonomik davranarak kýdým kýdým kullandýðýmýzýn acaba farkýnda mýyýz? Yoksa sözcüklerimize kýyamýyor muyuz; tüketmekten mi korkuyoruz için için…
Her ne kadar ekonomi bilimi, bir bakýma kýtlýk bilimiyse de, sözcük kullanma konusunda kendimizi sýkýntýya sokarak ekonomik davranmamýza hiç gerek yok! Kýyasýya kullanalým sözcüklerimizi!.. Kullanalým ki, unutulmasýnlar. Sözcükler, kulanýlmadýkça ilkin paslanýrlar, zamanla da unutulup giderler. Sonra da, kendimiz gibi dilimiz de yoksullaþýr. Dilimiz de yoksullaþýnca sevdiklerimize karþý duygularýmýzý nasýl aktaracaðýz? Düþüncelerimizi de, iþyeri tabelalarýnda olduðu gibi yabancý dillerden sözcüklerle mi anlatacaðýz? Sevgililerimize þiir de mi yazamayacaðýz o zaman? Yazarlarýmýz, þairlerimiz eserlerini yabancý dillerde mi ortaya koymanýn derdine düþecekler?
Dünyanýn en büyük ekonomisi olan Japonya’ dan daha çok dolar milyarderimizin olduðuna kanmayýn! Dolar milyarderimizin Japonya’ dan çok oluþu garantili fakirleþmemizin sonucudur.
Yani demem o ki, biz yoksul bir halkýz. Yoksul halkýn kesesi ve kasasý boþtur doðal olarak. Kesesi ve kasasý boþ olan insan topluluklarýnýn kafasý da boþaltýlmýþtýr. Kesesi, kasasý ve kafasý boþ olan insaný aldatarak yönetmek de çok kolaydýr. Kolay olmasa, buzdolabý, Çamaþýr makinesi ve elektrik süpürgesiyle oylarýný deðiþtirmesi umulur mu? Bu umutla ineði, öküzü elinden alýnarak boþaltýlan ahýrýna çamaþýr makinasý, elektrik süpürgesi konulmasý önerilebilir mi? Bunu biraz açmalý deðil mi?
Ýktidar sahiplerinin, izlemekte olduklarý dýþ- güdümlü ekonomi- politikalar nedeniyle, köylü ürettiðine piþman edilerek ineðini, öküzünü elinden çýkardýðý için boþ kalan ahýrýný ne yaptý? Seçim kýyaðý olarak evine gönderilen buzdolabýný ve bulaþýk makinasýný hayvanlardan arýndýrdýðý ahýra koymasýn mý? Tam da öyle oldu!
Yurttaþýn kafasý da kesesi gibi boþaltýlmamýþ olsaydý bence, kaybettiði hayvanlarýnýn hesabýný sorma yerine, ineðinden ve öküzünden boþalan ahýra eksi 20 derece soðukta buzdolabý koymaya yanaþmazdý. Ayný þekilde su þebekesinden yoksun olduðu halde bulaþýk makinesini de kabul etmezdi.
Sözcük daðarcýðýmýzýn zenginliðine karþýn dilimizi ortalama 150 sözcükle konuþmamýz bendenizin canýný sýktýðý için bu can sýkýcý yazýyý yazmak zorunda kaldým. Sonunda sözü, ilaç kutularýndan çýkan yaban dilde yazýlmýþ tanýtma yazýlarýna getirmeyi amaçladým.
Bu yazýda içinde yaþamakta olduðum toplumu, dilimizin zenginliðine karþýn az sayýda sözcükle konuþmakta olduðu için… Seçim rüþveti amacýyla daðýtýlan türlü gýda paketi, kömür, beyaz eþya v.s. þeyleri kabul etmeyi içine sindirdiði için aþaðýlamak, küçük görmek ve kýnamak gibi bir düþünce taþýmadým asla.
Ama, iþin içinde hatýrý sayýlýr boyutta hem hakaret, hem aþaðýlama ve hatta insanýmýzý ‘adam yerine, koymama eðilimi bile var! Ve de bu hakaret, aþaðýlama ve ‘ adam yerine, koymama rezaleti bendenizi bu yazýyý yazmaya itti. Nasýl mý? Ben de bunu anlatmaya çalýþýyorum.
Þimdi sormak istiyorum: Yüz binden fazla sözcüðe sahip koca bir dili günde ortalama 150 sözcükle konuþan topluma bu yapýlýr mý? Yapýlýrsa da, bu iþ onlarý adam yerine koymamak olmaz mý… Hani hasta haklarý vardý? Hani AB sürecinde yol haritasýndan söz ediliyordu…
Hastane kapýsýnda ve ya eczanede eline tutuþturulan ilac kutusunun içinden çýkan prespektüs (Tenezül edip de ‘Tanýtma yazýsý , bile demiyorlar) yabancý dilde olunca nasýl okuyup, nasýl anlayacak? Bu uygulama, bu þaþkýn halkla dalga geçmek deðil midir sizce? Yoksa kimilerinin ileri sürdüðü gibi ( hani, haksýz da deðiller ) sömürge falan olduk ta benim mi haberim yok?
Bu konuda daha fazla yazmanýn gereði yok. Ancak, sorunu daha anlaþýlýr bir þekilde tarafýnýza aktarmama yardýmcý olacak olan iki örneði aþaðýda bulacaksýnýz.
Ama bu soruna el atacak bir ilgili bulabilecek mýyýz? Onu bilmiyorum.

1. Örnek:
Moxday 400 mg film tablet. ENDÝKASYONLARI:
Moxday 400, duyarlý suþlarýn neden olduðu aþaðýdaki bakteriyel enfeksiyonlarýn tedavisinde endikedir.
+ Kronik bronþitin akut alevlenmesi :
Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae, Moraxella catarrhalis, Haemophilus parainfluenzae,Klebsiella pneumoniae,Staphylococcus aureus.
+ Toplumdan edinilmiþ pnömoni :
Streptocossus pneumoniae, Haemophilus influenzae,Moraxella catarrhalis, Haemophilus parainfluenzae, Klebsiella pneumoniae, mycoplasma pneummoniae.
+ Akut sinüzit :
Streptocossus pneummoniae, Haemophilus influzienzae, Moraxella ctarrhalis
+ Komplike olmayan cilt rahatsýzlýklarý :
Staphylocossus aureus, Streptocossus pyogenes.
2. örnek:
CORASPÝN 100 Antiagregan
Endikasyonlarý :
Anti-trombotik olarak; non-stabil anjina pektoriste ve risk altýndaki ( hipertansif, hiperlipidemik, diyabetik ) hastalarda koroner trobozun önlenmsinde; miyokardreinfarktüs profilaksis
Ýnde; kardiyovasküler cerrahide özellkle aortkoroner by-pas ve asterivenoz þantlarda post-operatif tromboz v e embolizmin önlenmsinde; geçici iskemik ataklarda ve inme profilaksisinde endikedir.
Ýlaç kutusundan çýkan bu yazýdan benim köylüm, benim emeklim, benim iþçim ve benim memurum ne anlar? Anlamak zorunda da deðil. Bu insanlar dotora gitmeden önce yabancý dil kursuna mý gitmeliler? Ne öneriyorsunuz?









Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Akþamdan Yazýlan Mektup Sabahleyin Yazaný Tarafýndan Okunur Mu [Öykü]
Ýþte Geldi 8 Mart Bakýn Neler Olacak [Öykü]
Ereðli Çamlýyayla 2015 Toroslar Geçiþi [Öykü]
Görme Engellinin Fendi Münasip Münasebattar' I Yendi [Öykü]
Görme Engellinin Fendi Münasip Münasebattar' I Yendi [Öykü]
Fanfinfon Çorbasý [Öykü]
Abdülrezzak Holding 2 [Öykü]
Öylesine Bir 8 Mart Yazýsý [Öykü]
Kalleþ Avrupalý! [Öykü]
Abdülrezzak Holding 1 [Öykü]


Mudi Beya kimdir?

Bilgisayar edinip Ýnternet ile yakýndan ilgilendiðim zamana kadar ülkemde okurdan çok yazarýn varlýðýný düþünür ve bundan büyük kaygý duyardým. . . Uçsuz bucaksýz olanaklarý bulunduðumuz odaya, ayaðýmýza getiren Ýnternetle tanýýþtýktan sonra, ülkemde okurdan çok yazarýn olduðunu düþünmüyor, çok net biliyorum böyle olduðunu. Bunu bilmem, yukarýda sözünü ettiðim kaygýlarýmýn katlanmasýna neden oluyor. Ýçinde debelenmekte olduðumuz sorunlarýn temelinde, okumayan bir toplum oluþumuzun katkýsý sanýldýðýndan daha daha çok diye düþünüyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
Jack London, Ernest Hemingway, Gogol, Zola, Aziz Nesin, Nazým Hikmet ve daha baþkalarý...


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Mudi Beya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.