..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Herkes cennete gitmek ister ama kimse ölmek istemez. -Joe Louis
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Söyleþi > Ahmet Müfit Kutlu




1 Mart 2009
Karakaþ'ýn Kahvesi (1)  
Ahmet Müfit Kutlu
Çocukluðumda taþ plakta eski bir þarký dinlerdim ; “ Nisan – Mayýs aylarý ... Gevþer gönül yaylarý “ Güneþin sýrtýmýzý zaman zaman þefkatli bir el gibi okþadýðý ýlýk bir Nisan gününde bombardýmana uðramýþ bir periþanlýk içinde olan þehir parkýnda ne bir kýr kahvesi ve ne de bir kuru kanepe kalmadýðý için yine Karakaþ’ýn kahvehanesine sýðýnmaktan baþka çare bulamadým.


:AIFA:
KARAKAÞ‘IN KAHVESÝ

Çocukluðumda taþ plakta eski bir þarký dinlerdim ; “ Nisan – Mayýs aylarý ... Gevþer gönül yaylarý “ Güneþin sýrtýmýzý zaman zaman þefkatli bir el gibi okþadýðý ýlýk bir Nisan gününde bombardýmana uðramýþ bir periþanlýk içinde olan þehir parkýnda ne bir kýr kahvesi ve ne de bir kuru kanepe kalmadýðý için yine Karakaþ’ýn kahvehanesine sýðýnmaktan baþka çare bulamadým.
Sigara içme yasaðýnýn bulunmadýðý kahvehanede sigara dumanlarýnýn arkasýnda saklanan Recep’i görmek biraz zor oldu .
-     Selamünaleyküm !
-     Aleykümselam !
-     Karadeniz’de gemilerin mi battý Recep , nedir bu surat ?
-     Müftü Abi ,( bana Müfit yerine dili dönmez Müftü derdi ) bu memlekette gülünecek hal mi kaldý ? Televizyonlarý seyretsen yüreðin daralýyor , gazeteleri okusan gözlerin kararýyor. “Bizden” dediðimiz bir gazeteci Sudan’a gitmiþ ; orada bisküvi daðýtýlýrken , ayakta durmakta zorlanan , fakir , aç ,sefil , zavallý bir zenci çocuk elini bizim gazeteciye doðru sevgiyle uzatmýþ fakat ( önceden uyarý yapýldýðý için ) hastalýk kaparým korkusuyla çocuðun elini tutamamýþ.” Sudan’dan Kýzýldeniz’i uçakla aþýp komþu Suudilerin þehri Cidde’ye uçarken seyahat süresince hep o aç çocuðun hayaliyle boðuþtum. “ diyor.
-     Evet , Recep kardeþim .. Sudan’da açlýktan kýrýlan binlerce müslüman varken gavuristana giden tankerleri sayýp komisyon alan Arap Þeyhlerinin saraylarýnda bir kuþ sütü eksik . Hani ne diyordu o güzel Peygamber “ Komþusu açken , tok yatan .... “ Daha baþka neler var gazetelerde ?
-     Neler yok ki ; Baþbakan’ýn gezisine katýlan laik gazeteciler programdaki “umre “ Kabe’yi ziyaret “ programýndan da yararlanýp çok duygulanmýþlar. Gazetelerinde çýkan haberlerde konuþmasýna “besmele “ ile baþlayan Tayyip Bey’i eleþtiriyorlar.
-     Eleþtirirler , eleþtirirler .. Onlarýn haklarýdýr. Kýþ kýþlýðýný , .uþt , .uþtluðunu yaparmýþ. Ya ne deseydi ? “ Laik , demokratik bir dünyada azdýran ve þaþýrtan þeytanýn adýyla ! “ diyerek mi baþlasaydý ?
-     Abi , adamýn biri 83 yaþýna gelmiþ hala bir üniversite diplomasý almak için çalýþýyormuþ. Üç dersten takýntýsý varmýþ . Sýnavlarý verince “iktisat “ diplomasý alacakmýþ ; ne dersin ?
-     Eskiler ‘ kýrkýndan sonra saz çalaný teneþir paklar ‘ demiþ. Horoz ölür , gözü çöplükte kalýrmýþ. Demirel bile saltanat tahtýný unutamadý. Belki bu adam da “kar – zarar” hesabýný yapmak için “ iktisat diplomasý “ öbür tarafta iþime yarar ,diye düþünüyor olabilir. Bir zamanlar Gazi Osman Paþa mahallesinde yaþayan bastonlu mücahit Ali Osman Amca’yý hatýrlar mýsýn ? Avukat yazýhanelerinin önünden geçerken merhuma takýlmýþlar : “ Ali Osman Amca , bak ! Kapý gibi diplomalarýmýz var . Biz onlarý almak için yýllarca uðraþtýk. “ deyince Ali Osman Amca bir arslan gibi kükremiþ : “ Aldatmayýn kendinizi ! O diplomalar sizi öteki tarafta kurtarmaz ; ‘ Ýlahi Þahadetname (diploma) ‘ almaya bakýn ! “
-     Müftü Abi ! Herkesin iþi bu tarafta ; öbür tarafý kaç kiþi düþünüyor ki ?
-     Basma damarýma Recep ! Ýnsaný gam ,duvarý nem ,deveyi yük göçertirmiþ. Þöyle bir kendimize gelelim. Seslen Karakaþ’a bize þekerli iki kahve yapsýn…



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Muallim Bey [Þiir]
Muallim Bey [Þiir]
Hayat Üç Perdelik Tiyatro [Deneme]
Örümcek Yuvasý [Deneme]


Ahmet Müfit Kutlu kimdir?

Ýnançlý ve samimi insanlarý seven , edebiyatý edep mektebi olarak kabul etmiþ bir kimseyim. 70 Yýla yaklaþan ömrümde uzun yýllar askerlik. gazetecilik ve okullarýmýzda muallimlik yaptým.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Ahmet Müfit Kutlu, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.