..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Hemen yüzüne gül suyu seperek Leyla'yý ayýlttýlar." -Fuzuli, Leyla ile Mecnun
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Yazarlar ve Yapýtlar > Reþit YAMAN




1 Mart 2009
Daðlarým Daha Güzeli Okurken  
Reþit YAMAN
Bir okuyucunuir kitapla ilgli ilginç düþünceleri


:BJEH:
DAÐLARIM DAHA GÜZEL’Ý OKURKEN

Geçenlerde tesadüfen kitapçýda görüp aldýðým bir kitap büyüledi beni.Ne zamandýr kitap okuyamýyor- dum.Elime aldýðým kitabý birkaç sayfa okuduktan son -ra yaþlýlýktan mýdýr nedir dikkatim daðýlýr bir türlü kita -býn sonuna ulaþamýyordum.Belki on kitabý böyle yarý -da býrak- mýþýmdýr.Ama geçen gün aldýðým o kitap bu huyumu bozdu.Yazarýný kutluyorum. Deðil mi ki ne zamandýr yapamadýðýmý yaptýrdý bana ya,o yüzden helal olsun diyorum!...
Öyle sýradan ve basit bir kitap deðil , okurken ken- dimi daðlarda,soðuk sularýn çaðladýðý süs- ü bitkilerle bezenmiþ güzel yaylalarda,saf ve temiz bir aþk öykü -sünün içinde buldum.Her þey öyle sade ve doðal ki.... Yapmacýk veya abartýlý tek þey yok.O at koþusundaki gençlerin coþku- sunu ben de yaþadým.Ýnsan boyu yayla çayýrlarýnýn otlarý arasýnda Esmer ile Aydýn’ýn ilk sev- gi sözleri ve ilk busenin yarattýðý o güzelim doða daki sarhoþluk ve romantizm.Sonra o güzelliklerden koparýlýp adeta sürgün edilen Esmer’in acýlý öyküsü ve siz orada o insanlarla yaþý- yorsunuz artýk.Romandaki kahramanlarla berabersiniz. Kitabý elinizden býrakamý- yor,oradaki heyecaný yaþýyor ve bir sayfa sonra ne ola cak meraký sizi sürükleyip götürüyor.Reþit Yaman’ ýn ustalýðý burada ortaya çýkýyor.Akýcý,sýkmayan ve sizi ki- tabýn canlý kiþileriyle birlikte yaþa- tan bir ustalýk bu. Okurken zaten kitap okuduðunuzu unutuyorsunuz. Olaylarýn içindesiniz.Ro- manýn kahramanlarýnýn ara -sýna katýlýp kendinizi unutuyor ve oradasýnýz artýk. Kendi dünyanýz dan uzaklaþarak ve o alemin içinde onlarla yaþayarak.
DAÐLARIM DAHA GÜZEL son zamanlarda yazýlmýþ en güzel ve gerçekçi bir roman .Ger- çekten çok baþarýlý bir kurgusu ve anlatýmý var.Olaylar akýp giderken siz de sürüklenip gidiyor sunuz.Kitabý alýp eve getirdikten sonra þöyle bir göz gezdireyim derken sabaha karþý saat beþte bitirip öyle yattým.Okurken daðlarý ve yayla- larý sevdim.Daðlardan kopup gelen bir yayla suyu ka -dar tertemiz bir aþk ve temiz duygular çaðýldýyor ora -da.
Olay bir dað köyünde baþlýyor,on dört yaþýnda genç bir Kürt kýzdýr Esmer.Babasý annesi onu küçükken bir aileye verip Almanya’ya kaçmýþlar.Esmer acýlarla yoð -rularak büyümüþ ve ken- disinden elli altý yaþ büyük kaba bir köylü ile evlendirilir.Üstelik sütçü Nuri batý -dan Esmer ise doðunun bir dað köyündendir.Doðru dürüst anlaþamazlar bile.Esmer Türkçe’yi iyi bileme- diði için meramýný da iyi anlatamamaktadýr.Sütçü Nuri ise Esmer’e istediðini yaptýramayýnca da kýzý döver. Kültür farký ve dil ayrýlýðý da ayrý bir sorun.Bunu yanýnda aþaðýlama ve horlamalar bazen insanýn içini sýzlatýr.Irkçýlýktan nefret ediyorsunuz kitabý okurken.
Kitapta en çok ilgimi çeken de Sütçü Nuri’nin psiko- lojik durumu oldu.Yazar onun ruh halini çok çarpýcý bir þekilde yansýtmýþ, girdiði girdapta dönerken Sütçü Nuri’nin yaþadýðý o ruh hali beni çok etkiledi.Bu açýdan bakýlýnca kitaba psikolojik roman da denilebilir.On dört yaþýndaki Esmer’den deneyimli bir kadýn gibi cin sellik konusunda anlayýþ ve deneyim bekleyen Nuri’ nin cahilliðine de kýzmadan edemiyor insan.Genç bir kýzla evlenirsen onla gençleþirsin demiþ- ler ona ama hiç de öyle olmuyor.Aksine sorun üstüne sorun çýkýyor.
Daðlarým Daha Güzel’de Dostoyevski ‘nin ruh tahlille- rini,Hemingway’in dinamizmini ve Steinbeck’in sade- liðini gördüm.Abartýsýz,sade,capcanlý kiþiler ve olduk- ça dinamik bir anlatým.
Roman yazmanýn da bir gizi bir ustalýðý ve sanatý var- dýr.Bazý kiþilerin magazinsel veya si- yasi bir bildiriden öteye geçemeyen.sabun köpüðü ömürlü yazýlarýna ro- man demek gerçek romancýlara hakaret olur. Elbette sanat yaparken topluma bir þeyler verilir ama bunun da bir sýnýrý var,amacýný aþarsa o zaman edebiyat ve roman olmaktan çýkar ve sadece uzun bir siyasi bildiri olur.
Emekli bir Ýngilizce öðretmeni olan Reþit Yaman gerçek ve büyük bir romancý.Kitabýný oku- yunca bana hak vereceksiniz.

GÜNAY BARANLAR



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Züleyha Hanýmýn Yaþam Standardý [Öykü]
Kumdan Kaleler [Öykü]


Reþit YAMAN kimdir?

Ýstanbul Marmara Üniversitesi Ýngilize Bl zunuyum. Çeþitli lise ve eðitim kurumlarýnda resmi Ýng öðretmeni olarak çalýarak emekli oldum. Ýstanbul'da oturuyor ve yayýnlanmýþ iki romaným DAÐLARIM DAHA GÜZEL 2007 Dde UMUTLAR YAÞAMALI 2009 da yayýnlandý. Bazý yayýn organalrýnda da bazý öykülerim yayýnlandý. 1952 Aðrý doðumluyum

Etkilendiði Yazarlar:
Hemingway,steinbeck,Faulkner,Dostoyevski,Tolstoy vb


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Reþit YAMAN, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.