..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Düþmekten yükselme doðar. -Victor Hugo
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Yazarlar ve Yapýtlar > M.Nihat MALKOÇ




5 Þubat 2009
Somuncu Baba Dergisi"nin 100. Þeref Sayýsý  
M.Nihat MALKOÇ
“Dergi hür tefekkürün kalesidir” demiþti Cemil Meriç “Bu Ülke” adlý kitabýnda… Gazeteler günün haberlerine deðinir ve bunlarý deðiþik açýlardan yorumlar; bu yüzden bir günlük ömrü vardýr gazetelerin. Ya dergiler; dergiler öyle midir? Gazetenin aksine dergiler daha kalýcýdýr. En azýndan yayýnlandýðý dönem içerisinde hayatiyetini sürdürürler. Birçok aydýnýn duygu ve düþüncelerini iki kapak arasýna alan dergiler fikriyatýmýza ýþýk tutarlar.


:BCCC:
SOMUNCU BABA DERGÝSÝ’NÝN 100. ÞEREF SAYISI

M.NÝHAT MALKOÇ

     “Dergi hür tefekkürün kalesidir” demiþti Cemil Meriç “Bu Ülke” adlý kitabýnda… Gazeteler günün haberlerine deðinir ve bunlarý deðiþik açýlardan yorumlar; bu yüzden bir günlük ömrü vardýr gazetelerin. Ya dergiler; dergiler öyle midir? Gazetenin aksine dergiler daha kalýcýdýr. En azýndan yayýnlandýðý dönem içerisinde hayatiyetini sürdürürler. Birçok aydýnýn duygu ve düþüncelerini iki kapak arasýna alan dergiler fikriyatýmýza ýþýk tutarlar.

Türkiye’de son yýllarda çok sayýda dergi çýkarýlýyor. Fakat bu dergilerin çoðu magazin içeriklidir. Bu dergiler çok kere okunmak için deðil, þöyle bir göz atmak için alýnýyor. Ben o dergiler için harcanan kâðýtlara ve o kâðýtlarý elde etmek için kesilen güzelim aðaçlara yanýyorum. Kitapçý raflarýnda bu dergi kalabalýðýnda faydalý dergiler de gözden ýrak oluyor.

Bazý dergiler vardýr ki belli bir zaman sonra baðýmlýlýk oluþturur insanda. Ýyi bir okuyucu satýn aldýðý bu dergileri okuyunca çöpe atmaz; onlarýn arþivini tutar. Bu aslýnda bir ilgi ve merak meselesidir. Bazýlarý da aldýðý dergileri gazete karýþtýrýr gibi þöyle bir gözden geçirerek elinden atar. O dergiler kýsa zamanda içeriðinden faydalanýlmadan zayi edilir.

Malatya’nýn Darende ilçesinde uzun yýllardan beri Es-Seyyid Osman Hulûsi Efendi Vakfý tarafýndan “Somuncu Baba” adýnda çok kýymetli bir dergi çýkarýlýyor. “Somuncu Baba” bir Allah dostu… Asýl adý Hamid Hamidüddin…1331–1412 yýllarýnda yaþamýþ bir Hakk âþýðý… Þeyh Hamid-i Veli’nin kabri Malatya’nýn Darende ilçesinde Somuncu Baba Camii’nde bulunmaktadýr. Ýþte Somuncu Baba dergisi de bu büyük zat etrafýnda kenetlenen Hak dostlarý tarafýndan 15 yýldan beri yayýnlanmaktadýr. Bu zengin içerikli dergi A. Þemsettin Ateþ tarafýndan 15 yýl evvel kurulmuþtur. Derginin imtiyaz sahipliðini Es-Seyyid Osman Hulûsi Efendi Vakfý adýna Sebahaddin Ateþ yapmaktadýr. Derginin Yazý Ýþleri Müdürü Hulusi Yayla ve Yayýn Editörü Musa Tektaþ, her ay zorlu bir hazýrlýða koyularak okuyuculara bir önceki sayýdan daha zengin muhtevalý bir dergi ulaþtýrabilmenin mücadelesini vermektedir.

Somuncu Baba dergisi sadece dinî içerikli bir dergi deðildir. Ýlim, kültür ve edebiyat alanýnda çok deðerli yazý ve þiirlere de yer vermektedir bu güzide dergi… Farklý tasarýmý ve boyutuyla, kullanýlan kâðýdýn kalitesiyle ve en önemlisi de içeriðiyle benzerlerine fark atmaktadýr. Bu dergiyi alan okuyucu, bir ay boyunca onu elinden düþürememektedir. Bu derginin sayfalarýnda öyle yazýlar yayýnlanýyor ki insanýn o yazýlarý defalarca okuyasý geliyor. Zira bu ak yazýlar gönülden gönüle çelik kadar mukavemetli maneviyat köprüleri kuruyor.

Türkiye’de dergicilik yaparak köþe dönen insana rastlamak pek mümkün deðildir. Hemen her dergi belli bir fedakârlýk neticesinde vücut buluyor. Ýþte Somuncu Baba dergisi de zor þartlarda, büyük fedakârlýklar gösterilerek hazýrlanýyor; hiçbir ticarî gaye gütmüyor.

Maneviyat kokan Somuncu Baba dergisi çok þükür ki bu ay itibariyle yüzüncü þeref sayýsýna ulaþmýþ bulunmaktadýr. Allah rýzasýndan baþka gayesi olmayan bu yayýn, uzun ömür sürmeli bundan sonra da… Bu gülistan soldurulmamalý. Ýri güller yetiþmeli bu aþk diyarýnda. Geleceðimizin inançlý ellerde yükselmesi ve nesillerin ýslahý için bu yayýnlara olan ihtiyaç her geçen gün daha da artmaktadýr. Bu dergiler selülozdan üretilen kâðýdý ebedileþtirmektedir.

Anadolu’da çýkan bir derginin yüzlü sayýlarý görmesi sýkça rastlanan bir durum deðildir. Üstelik Somuncu Baba’ya, derginin ötesinde aylýk yayýnlanan ortak kitap da diyebiliriz. Zira çoðu sayýlarý yüz sayfayý buluyor, bazýlarý da yüz sayfayý aþýyor; üstelik içeriðini bozmadan, kalitesini koruyarak gerçekleþtiriyor bu üstün baþarýyý. Bir de sýra dýþý çocuk ilavesi veriyor yanýnda. Derginin mizanpajcýsýndan yazarýna kadar herkes olaðanüstü bir gayretle ve inançla her ay uzun ve yorucu bir maneviyat yolculuðuna çýkýyor.

Dergi, bu ayki yüzüncü sayýsýnda geçmiþ sayýlarýn arþivi olan bir CD ve 48 sayfalýk bir de ek veriyor okuyucularýna. Bu ekte Türkiye’nin önemli insanlarý, kanaat önderleri Somuncu Baba dergisiyle ilgili düþüncelerini dile getiriyorlar. Ne diyelim Allah baþarýlarýný daim etsin. Rabbim torunlarýmýza Somuncu Baba dergisinin bininci sayýlarýný da görmeyi nasip etsin.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yazarlar ve yapýtlar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
"Özgürlük Þiirleri" Ýki Kapak Arasýnda
Ali Püsküllüoðlu ve Sözlük Çalýþmalarý
Bir Beyefendi Þair: Halit Macit
Ömer Güner"in "Düþler ve Düþünceler"i
"Üryan ve Ýsyan" Üzerine

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Camilerin Görevi ve Ahmet Yüter Örneði
Doðumunun 63. Yýlýnda Ahmet Hilmi Ýmamoðlu
2008 Avrupa Futbol Þampiyonasý"nýn Ardýndan…
Düðün Evinde Cenaze Hüznü Yahut Hasan Doðan"ýn Ölümü
Anadolu Basýný Susturulmasýn

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Deniz Kýzýna Gazel [Þiir]
Sürmene"m!… Sürmene"m!… Âh Sürmene"m!.. [Deneme]
Ben Hiç Büyümedim Anne!.. [Deneme]
Muhayyilemdeki Akçaabat Silueti [Deneme]
Haberiniz Var mý? Hicri 1429"dayýz… [Deneme]
Sürmene Anlatýlmaz, Yaþanýr!.. [Deneme]
Filistinli Yaser"in Gözyaþlarý [Deneme]
Sen Geldin Ya!.. [Deneme]
Romancý Cavit Ersen"in Hayat Mücadelesi [Ýnceleme]
Gümüþhane Üniversitesi Hayýrlý Olsun [Ýnceleme]


M.Nihat MALKOÇ kimdir?

Özgün yazýlar, özgün þiirler. . . . .

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.Nihat MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.