..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Kötü insan korkuya itaat eder, iyi insan sevgiye. -Aristoteles
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Yazarlar ve Yapýtlar > Gül Çiðdem




1 Þubat 2009
Sonsuzluk Hecesi : La  
Kýssa Üzerine Düþünme Niyeti

Gül Çiðdem


Nazan Bekiroðlu'nun son kitabý olan Sonsuzluk Hecesi : LA hakkýnda bir tanýtým yazýsýdýr.Kitapla ilgili kiþisel, akademik ve yazarýn tarzý hakkýnda kýsa izlenimler mevcuttur.


:AIBI:
BB>

'' Sen orada kan dökücü, fesat çýkartýcý birini mi yaratacaksýn? '' Bakara - 30


Karadeniz ikliminin saray havasýna mensup nazenin yazarlarýndan Nazan Bekiroðlu son kitabý Sonsuzluk Hecesi: LA ile kitap dünyasýna hoþ bir sada býraktý geçtiðimiz günlerde. Bu sefer konusu insanlýðýn en karmaþýk masalýydý: Âdem ile Havva. Yaratýlýþýn aþk hamuruna bu kez Nazanca tatlar býraktý.

Dünya sürgünlerinin en hüzünlüsünü yaþayan iki kahramanýmýz vardý tuvalimizde. Âdem’i kýþkýrtan günahkâr kadýn olarak bilinen Hz. Havva, Nazan Bekiroðlu'nun kaleminde boz zihinlilere - olmasý gerektiði gibi - gerçek yüzünü gösterdi.

Konu Kuran-ý Kerim'de kýssaya uygun olarak hikâyeleþtirilmiþti yazar tarafýndan. Ýlk yaratýlýþ, secde bahsi, þeytanýn itirazý ve asiliði, Havva'nýn yaratýlýþý, Havva-Âdem aþký, ilk günah ve þeytanýn ilk günaha sürükleyen fýsýltýsý, dünya sürgünü, Habil ve Kabil çekiþmesi ve son olarak Kabil’in kardeþ katliamý...

'' Âlemlerin Rabbi bu toprak bedene
nefesinden nefta
suretinden suret
ruhundan ruh verdi.
Ona, ruhumdan, dedi.
Söze harfe, rakama sayýya sýðmaz iliþki. Böyle bir gramer kime nasip olmuþ ki ? ''


Ýlk günah ve dünya sürgününden önce kitabýnda yoðun bir þekilde bahsettiði bu ilk aþk risalesine biraz deðinelim istiyorum. Ayný özden yaratýlan, ayný ruhun temsilcileri. '' Havva böðründen çýkýp da yanýna uzandýðýnda, anlamsýz erkek oluþu bir anlam kazandý. Varlýðýn özü muhabbet; gizliydi Âdem, aþikâr kýlýndý.'' Nazan Bekiroðlu ilk aþký kendi týlsýmlý üslubuyla kýsaca böyle anlatýyordu. Konu edebiyatýn en önemli iki konusundan biri olan aþktý ve bütün bu yaþanýlan zýtlýklarýn muteber olduðu bu konular diðer önemli bir konu olan insana aitti. Âdem-Havva bütün insanlýðýn hikâyesiydi.

''Rabbiniz size bu aðacý, sýrf siz melek olursunuz veya cennette ebedî kalanlardan olursunuz diye yasakladý.” (A’raf 20)


Yazar bütün edebi gücünü kalem kaslarýna yükleyerek okuyucuya bir nevi kendi öz hikâyesini okuduðunu hissettiriyor.19. yüzyýl romantik yazarlarýndan meþhur Victor Hugo'nun söylemindeki gibi ''Ben beni anlatýrken sizden bahsederim aslýnda.'' Hikâye bizimdi, asýl hikâyemiz sürgün ediliþimizle baþlardý.

Kuldu Âdem, fýtratýndaki merak hissi fazla taþmýþtý, kalbini delip tenini bile istila etmiþti. ''O aðaç'' ve bilmek meraký oydu beynini Âdemin. ''Kutsal ruhla balçýk arasýnda geri dönen bedeniydi'' Âdem ilklerin insanýydý lakin bu ilk sýnav hiç bir kula nasip olmayan aðýrlýktaydý. ''Bu kadar çok hayýr diyebilmek için ne kadar büyük bir evet demiþ olmak gerekirdi.''


Ýlk anda dikkat çeken kitabýn adý oluyor aslýnda. Neden ''LA'' yý kullanmýþtý yazar? Onun açýklamasýný ilk baþta kitabýnýn ''La Sahibesi'' bölümünde yapýyor. Kendi kanaatimce yazar bu kýssayla Kabil bahsine odaklanmýþ ve kitabýn adýný seçerken bile bu bahisten etkilenmiþ, çünkü Ýllallah demeye La ile baþlarýz. Demek ki yok diyerek baþkaldýracak sonrasýnda bilinçli kabul kelimesini ardýndan getireceðiz: Ýllallah

Âdem itaatkâr kul yoluna giderken önce La duraðýna uðramýþtý yasak meyveyi ýsýrarak. Yazar Âdem’in isyanýný en gerçekçi haliyle anlatýrken vurgulamak istediði ve sonsuzluk hecesinden kasýtý aslýnda Kabil'in isyaný oluyor. Asilikte kardeþini öldürerek liste baþý olan Kabil'i bu sebeple hikâyesinin gizli en önemli kiþisi yapýyor. Bana göre; La bahsinin elinden en sýký tutan Kabildir.

''Adem cümlenin daha baþýnda ''la'' diyecek, reddecek özgürlüðe sahip olduðu halde ''illallah''a varmasýyla yaratýlmýþlarýn en güzelidir. Mümkünler âlemindeki o en esrarlý heceyle, kendiliðinden deðil bile isteyedir. ''


Yazar, resim ve þiirin imkânýný sonuna kadar bu kýssa üzerinde kullandýðýný görüyoruz. Tasvirlerle görüntüleri kitap üzerine yansýtarak okuyucuda gerçeklik hissi uyandýrýyor. Üslubundaki þiirsellik okuyucusunun konudan kopmamasýna vesile oluyor. Hatta bu tarzýyla yazar dimaðlarda hoþ esintiler býrakýyor.

Nazan Bekiroðlu anlaþýlmamak için yazan bir yazardýr aslýnda. Bu haline ''Nun masallarý'' ve ''Cam ýrmaðý Taþ gemi'' hikayelerinde alýþýðýz. Lakin bu kitapta hiç beklemediðim sadelikte bir Bekiroðlu gördüm ve bu sadeliðin ona farklý bir endam kazandýrdýðýný düþünüyorum.
Sonsuzluða uzanan çok lezzetli bir La bahsi sizi bekliyor. Bence Bekiroðlu sofrasýnda hemen yerinizi alýn!

''La hiçlik mesabesi öyleyse sonsuzluk ekidir''





Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yazarlar ve yapýtlar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Nun Kasesinde Bir Gizem Avcýsý: Nazan Bekiroðlu


Gül Çiðdem kimdir?

fransýz dili ve edebiyatý öðrencisiyim ve kalemim susmadýkça yazma gönüllüsüyüm.

Etkilendiði Yazarlar:
cemil meriç,ismet özel,sezai karakoç,cahit zarifoðlu,atilla ilhan,nazan bekiroðlu ,murat menteþ,iskender pala ve baudelaire


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Gül Çiðdem, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.