..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bir deliyle baþederken, yapýlacak en mantýklý þey normal rolü yapmak. -Herman Hesse
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Dünya > eyyüp yýldýrmýþ




30 Ocak 2009
Abd' Nin En Ýyi Bildiði Oyun, Domino  
eyyüp yýldýrmýþ
Metalden, plastikten, kemikten yapýlmýþ üzeri noktalar halinde rakamlandýrýlmýþ taþlarla oynanan bir oyun domino. Dedemler oynardý oradan biliyorum. Onlarýn oyunlarýný bitirip masayý bize...


:AIFG:
Metalden, plastikten, kemikten yapýlmýþ üzeri noktalar halinde rakamlandýrýlmýþ taþlarla oynanan bir oyun domino. Dedemler oynardý oradan biliyorum. Onlarýn oyunlarýný bitirip masayý bize býrakmalarýný dört gözle beklerdik. Oyunu oynamayý bildiðimizden deðil, bizimki hepsi ayný boyda olan o muntazam taþlarý yan yana dizip sonra en baþtakini ondan sonrakinin üstüne devirip seytermekti. Onca emek ver uðraþ yan yana, sýrt sýrta diz taþlarý bir küçük darbe hepsini yerle bir etsin. O taþlarý yýkýlýrken seyretmenin de tadý bir baþkaydý doðrusu.

Þimdi gündeme gelen “domino teorilerini” bir ele alalým günümüzün bir kavramýymýþ gibi anlatýlsa da geçmiþi Roma Ýmparatorluðuna kadar uzandýðý söylenir. Eski uygarlýklar bile ilk taþýn yýkýcý etkisi ile diðer taþlarýnda çöktüðünü biliyorlardý.

Domino Teorisi, ABD'nin 1950'lerin ortalarýndan itibaren yaklaþýk yirmi yýl boyunca uyguladýðý Güneydoðu Asya politikasýnýn dayandýðý görüþ.

Domino teorisi ilk kez Nisan 1964'te Vietnam'la ilgili bir basýn toplantýsý sýrasýnda Baþkan Eisenhower tarafýndan ortaya atýlmýþtýr. Vietnam'dan geri çekilme yönündeki baskýlar karþýsýnda; Vietnam'ý kaybetmeleri halinde, ABD'nin yanýnda yer alan bölgedeki diðer ülkelerin domino taþlarýnýn yýkýlmasý gibi teker teker Çin ve Sovyet etkisine girecekleri savunulmuþtur. Daha sonra dýþ politikayý yönlendiren diðer devlet adamlarý tarafýndan da paylaþýlan bu görüþ, ABD'nin yýllarca Vietnam'dan çekilmeyi ýsrarla reddetmesinde etkili olmuþtur. Daha sonra 1. Dünya savaþý sýralarýnda Lord Curzon tarafýndan da bu kavram kullanýlmýþtýr. Lord Curzon, 'Ýngiltere garnizonunu Batum' dan çekerse; bu hareket domino etkisi yaratarak Doðu'daki tüm Ýngiliz sömürgelerinin elden çýkmasýna neden olacaktýr' diye tanýmlanan bu teoriyi, doðal olarak ABD yeniden kuramlaþtýrmýþ ve uygulamýþtýr; 1965'te ABD'nin Dominik Cumhuriyeti'ne karþý giriþtiði askeri harekâtý açýklarken bu teoriden faydalanmýþtýr. Bundan sonra ABD ne zaman baþý baþka ülkeleri iþgal etmekten derde girse bu teoriyi ortaya atmaktan geri durmamýþtýr.

Þimdi ayný kavram her kriz durumunda ortaya atýlmaktadýr. Bir ülkenin ekonomisi batýmý diðerleri de batar, bizim borsa dibe vurdu mu sizinkini de ayný akýbet bekler... Liste ve domino etkisi uzayýp gider. Tamam, domino etkisi diye bir kavram var ama hiç mi oyuncularýn suçu yok. Tüm suç zavallý domino taþlarýnýn mý?






Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn dünya kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Putin mi Medvedev mi Rusya"nýn Gerçek Lideri Kim?
Fransa (Soykýrým) Yapmamýþtýr
Filistin' de Neler Oluyor?
Pakistan"dan Ne Ýstiyorlar?
Küba'dan Ne Ýstiyorlar?
Yaþasýn Abd Öldü, Yaþasýn Abd

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Nu Ninda - An Ezzateni, Watar - Ma Ekuteni
Yaratýcý Drama
Duru Bir Ýnsan, Yýlmaz Duru" Ya Vefasýzlýk…
Claude Monet' Ýn Yaþamý Üzerine Bir Deneme
Seç Beðen Her Çeþit Öðretmen Var!
Sarý Gelin
Beþir"le Vals
Sokak Çocuklarý
Yunan Megalo Ýdea" Sý ve Ýnsan Haklarý
Tolstoy" Un Derdi Neydi?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aþýk Veysel [Þiir]
Bir Sevdam Var [Þiir]
Kýzlar Sinisi Efsanesi [Öykü]
Domates Suyu [Öykü]
54. Kalas [Öykü]
Biraz Daha Iþýk! [Öykü]
Angut Kuþunun Vefasý [Öykü]
Ah Ýsmail Ah [Öykü]
Aramýzdaki Hainler (Þahmeran Efsanesi) [Öykü]
Yalnýz Bir Yýldýz [Öykü]


eyyüp yýldýrmýþ kimdir?

1959 Divriði/Sivas doðumluyum.


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © eyyüp yýldýrmýþ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.