..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Herþeye imgelem karar verir. -Pascal
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Roman > Yazarlar Üzerine > Þevket Baþýbüyük




23 Ocak 2009
35 Yaþ Þiiri Size Neyi Çaðrýþtýrýyor?  
Þevket Baþýbüyük
35 Yaþ þiirini ne zaman okusam içime fenalýklar basar, sinirlenir, tamamýný okumadan býrakýrýmdým. Diyeceksiniz ki, gündem bu kadar yoðunken 35 yaþ þiiri de nerden çýktý? Nerden çýktýðýný bilmiyorum ama, þiirden bahsederken bir arkadaþ dedi ki; “Yaþ otuz beþ! yolun yarýsý eder.” demiþ ama kendisi de 46 yaþýnda ölmüþtür..


:FDHA:
35 Yaþ Þiiri Size Neyi Çaðrýþtýrýyor?

“Yaþ otuz beþ! yolun yarýsý eder.
Dante gibi ortasýndayýz ömrün.
Delikanlý çaðýmýzdaki cevher,
Yalvarmak, yakarmak nafile bugün,
Gözünün yaþýna bakmadan gider.”

35 Yaþ þiirini ne zaman okusam içime fenalýklar basar, sinirlenir, tamamýný okumadan býrakýrýmdým. Diyeceksiniz ki, gündem bu kadar yoðunken 35 yaþ þiiri de nerden çýktý? Nerden çýktýðýný bilmiyorum ama, þiirden bahsederken bir arkadaþ dedi ki; “Yaþ otuz beþ! yolun yarýsý eder.” demiþ ama kendisi de 46 yaþýnda ölmüþtür..

Bu þiiri her okuduðumda bir terslik varmýþ gibi geliyordu bana. Þirin beni sarmadýðýný, her okuyuþta kendi kendisiyle çeliþtiðini seziyor gibiydim ama bir gün merak edip de þairin hayat hikâyesi hakkýnda bir bilgi edinmedim.
Ama bu gün hepten sardý beni bir merak. 35 Yaþ Þairi kimdir necidir, ne yapmýþtýr, nereden doðmuþ, nereden ve kaç yaþýnda ölmüþtür, diye…
“4 Ekim 1910 tarihinde Diyarbakýr’da Camiikebir mahallesinde doðdu, 12 Ekim 1956 tarihinde Viyana (Avusturya)'da öldü. Asil adi "Hüseyin Cahit" tir.Ýlkokulu Diyarbakýr’da okudu. Ýstanbul’a Saint Joseph Lisesi'nde baþladýðý ortaöðrenimini Galatasaray Lisesi'nde tamamladý (1931). Sonra Ýstanbul’da Mülkiye Mektebi'nde (1931-1935) ve Yüksek Ticaret Okulu'nda okudu. Yüksek öðrenimini tamamlamak için Paris'te Sciences Politiques'te sürdürdü (1938-1940). Öðrenimi sýrasýnda Paris Radyosu'nda Türkçe yayýnlar spikerliði yaptý. Savaþ sýrasýnda kentin iþgal edilmesi üzerine yurda döndü. 1944 yýlýndan baþlayarak Ankara'da Anadolu Ajansý, Toprak Mahsulleri Ofisi ve Çalýþma Bakanlýðý’nda çevirmen olarak çalýþtý. 1954 yýlýnda felç geçirdi, saðlýðý için götürüldüðü Viyana'da yasamý son buldu. Mezarý Ankara’dadýr. Hece ölçüsünün olanaklarýný geniþletti; içtenlik, yalýnlýk ve akýcý bir söyleyiþin egemen olduðu; ask, doða sevgisi, geçmiþ, ölüm, özlem, yalnýzlýk, yasama sevinci gibi izleklerin islendiði þiirlerinde þairanelikten ve þiirsellikten vazgeçmedi. Fransýz sairlerinden, özellikle Baudelaire ve Verlaine'den etkilenmiþtir.”
Hepsi bu mu/koca þairin 46 yýllýk ömrünün özeti hepsi bu mu? Evet, hepsi bu..
Ömür bu kadar tatsýz ve tuzsuz..
Þakaklarýma kar mý yaðdý ne var?
Benim mi Allahým bu çizgili yüz?
Ya gözler altýndaki mor halkalar?
Neden böyle düþman görünürsünüz,
Yýllar yýlý dost bildiðim aynalar?
Zamanla nasýl deðiþiyor insan!
Hangi resmime baksam ben deðilim.
Nerde o günler, o þevk, o heyecan?
Bu güler yüzlü adam ben deðilim;
Yalandýr kaygýsýz olduðum yalan.
Ban göre öyle deðildi. Ben katýlmýyordum ölümden korkan bu þairin hezeyanlarýna…

Ama…
Bir haftadan beridir aðrýyan diþime baktýrmak için, dün Sevgi Týp’a gittim. Bayan bir doktor baktý diþime. Muayene etmeden önce; “Bir saniye dedim, mahalli bir gazetede yazýlar yazýyorum. Savruk bir yazarým. Yazýlarýmý günlük hayattan alýrým. Memnun kalýrsam, memnuniyetimi, memnun kalmasam da þikâyetlerimi yazarým” dedim.
Kadýncaðýz, pardon doktor haným, þaþýrdý kaldý. (Aslýnda bu densizliðime ben de biraz þaþýrmadým desem yalan olur. Nasýl böyle savruk konuþuyorum, hayret dorusu!..)
Sonra, doktor haným; “Hocam, bu bir gözdaðý mýdýr?” dedi. Ben, “hayýr, deðildir,” demeden, “Bizim için tüm hastalarýmýz aynýdýr, hepsi baþ tacýdýr….” gibisinde; o da reklamýný uzun uzadýya yaptý..Sonra bir güzel muayene etti, baþka hastalýðýmýn olup olmadýðýný sordu. Bir iki ay önce bir anjiyo yaptýrdýðýmý söyledikten sonra; bu saatten sonra bana artýk faydasý olamayacaðý diþim hakkýnda bilgi verdi. Bir de bir ilaç yazdýrarak, birkaç gün sonra gelip çektirmemi söyledi.
Söyleyeceðim o ki, bu güne kadar hiç kaale almadýðým, okurken dalga geçtiðim 35 yaþ þiiri neden ilgimi çekti?
Gökyüzünün baþka rengi de varmýþ!
Geç farkettim taþýn sert olduðunu.
Su insaný boðar, ateþ yakarmýþ!
Her doðan günün bir dert olduðunu,
Ýnsan bu yaþa gelince anlarmýþ.
Oysa ben 35 yaþýndayken fark etmemiþtim bütün bunlarý.. Þimdi 39’a merdiven dayadým, ama daha yeni yeni anlýyorum þairi. Sanýrým ben de geç fark ettim taþýn sert olduðunu, her doðan günün bir dert olduðunu.. daha yeni anlamaya baþladým.

Neden böyle düþman görünürsünüz,
Yýllar yýlý dost bildiðim aynalar?

Sahi aynalar benim de kafamý bozmaya baþladý. Artýk bakmak istemiyorum biliyor musunuz?. Her gün, göz balonlarýmýn biraz daha þiþtiðini görmek istemiyorum…
Görmek istemiyorum ama;
Neylersin ölüm herkesin baþýnda.
Uyudun uyanamadýn olacak.
Kimbilir nerde, nasýl, kaç yaþýnda?
Bir namazlýk saltanatýn olacak,
Taht misali o musalla taþýnda.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yazarlar üzerine kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bizden Biri; Aliþan Kapaklýkaya
"Malatya"da Yol Açanlar"
"General Motor"
Soðuk Süreç

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Cennet Gülleri [Þiir]
Tüm Türkiye Üþüdü Koca Reis [Þiir]
Tüm Türkiye Üþüdü Koca Reis [Þiir]
Çocukluðum [Þiir]
Duvardaki Saat [Þiir]
Olma Geveze [Þiir]
Özgürlük [Þiir]
[Þiir]
Bizim Kadir de Ehliyeli Olunca… [Öykü]
Vay Sözüm Vay… [Öykü]


Þevket Baþýbüyük kimdir?

Edebiyatýn karýn doyurmadýðýný bile bile aç kalma pahasýna yazmaktan imtina etmeyen, hayal gücünden çok izlenim ve gözlemlerini yazmaktan büyük keyif alan, yazarken adeta orgazým olan sýradýþý bir yazar

Etkilendiði Yazarlar:
Roman, Hikaye, Þiir, Biyografi, Gezi


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Þevket Baþýbüyük, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.