..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Anlamak beðenmenin baþlangýcýdýr. -Spinoza
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Aný > ERDEN ERKÝN




20 Ocak 2009
Bayramýn Ýlk Günü...  
ERDEN ERKÝN
Gözlerim mi doldu, yoksa bana mý öyle geldi, doðrusu ben de bilmiyorum, bildiðim, içim acýyordu; derin acýlar, tarifsiz kederler içindeydim. ERDEN ERKÝN...


:BJIHG:
BAYRAMIN ÝLK GÜNÜ...



Dini bayramlarýn ilk günü sabahý, aile hep annemde toplanýr. En büyükleri annemdir. En az yüz yýllýk, belki de çok daha eski bir gelenektir bu ailemizde. En büyükleri annem olduðu için, dayým ve eþi; teyzem, eþi ve kýzý bize gelirler. Yapýlan yemekler yenilir, bayramlaþýlýr. Bu ailenin olmazsa olmazýdýr. Aslýnda ben pek umursamam ancak annemden çekindiðimden dünyanýn öteki ucunda olsam bile eve gelmeye ve ilk bayram sabahý sofrasýnda bulunmaya mutlaka özen gösteririm. Yoksa annem çok üzülür ve beni affetmez. Uzun süre beni yok sayar, konuþmaz. Diðerlerini de... Bu gelenek aile büyüklerinin birer vasiyetidir. Bu sebeple bayramlarda kimse ilk gün bir yere gidemez.

Ayný þey aile içi düðün, niþan ve benzeri törenler için de geçerlidir.

Bayramýn bu ilk günü sabahý annem gözlerini dikip, tabaðýma "ye" dercesine bakmakta. Oysa sabah sabah yiyemem ki... O da inat, ille de sarýþýn baþýný dikecek ve bana bakacak, masmavi gözlerinin altýnda ezecek beni. Hatýr için çið tavuk örneði, annem istiyor diye zorunlu yemeðe baþlarým yardýmcý kadýnýn tabaðýma koyduðunu. Bir gün bana kýzdýðýnda hiç unutmam, "Korkarým ki bana bir þey olursa bu çocuk aile geleneklerimizi ortadan kaldýrsýn!" demiþti. Ben pek evde durmadýðým için o da kýz kardeþimi istediði gibi eðitmekte þimdi,(kýz kardeþim tekstil mühendisi, ayný zamanda tekstil üzerine þirkette annemin, dayýmýn ve teyzemin en büyük yardýmcýsý) sanýrým bu konuda pek güveni yok bana.
Çünkü hep turizmciliði býrakýp, iþlerle ilgilenmemi ister; ben de tam tersi, turizmciliði çok seviyorum.
Yemekten sonra bayramlaþma faslý baþlar. El öpmeyi hiç sevmem. Teyzem ve dayýmla öpüþürüm, annemin de yumuþacýk ellerinden öperim. Ýstersen öpme, bayramlarda bu bir zorunluluk. Olmazsa olmaz. Kendisini dedemin yerine koyar, ailenin en büyüðü odur, ailenin en büyüðüdür ya, herkes elini öper.

Bayramlaþma faslý bitince bana döndü, bir zarf uzattý, her bayram böyle zariftir, ille para verecek hepimize, ayrýca, gömlek, kravat, çorap çamaþýr vesaire, her bayram böyle. Ben de kendisine parfüm almýþtým, onu verdim, pek bir hoþuna gitti; gülümsedi, o mutlu olunca ben de oluyorum.
Sonra bana döndü, " Hadi, komþuannene uðra!"

Komþuanne, karþýmýzdaki dairede oturuyor. Elinde büyüdüm sayýlýr. Deniz'in annesi... Hayatta tek arzusu benimle Deniz'in evlenmesiydi, olmadý. Kýsmet deðilmiþ. Deniz tercihini baþka yönde kullandý. Ýstanbul'da yaþýyor, benim çocukluk aþkým. Ünlü bir manken, arada dizi filmlerde oynuyor.

Yardýmcý kadýnla da bayramlaþtým, annemin bana verdiði içinde para olan zarfý gizlice yardýmcý kadýna verdim. Ben çýkarken çok þýk ve yakýþýklý olduðumu söyledi. Karþý dairenin zilini çaldým. Ayak sesleri duydum, kapý açýldý.

Açýlan kapýdan Deniz'in sarýþýn baþý göründü önce, sonra yeþilin yüzlerce tonuna sahip gözlerini gördüm. Bir çýðlýk attý:"Erden! Caným, caným ...Hadi gir içeri, dýþarýda durma!"
Girmekle girmemek arasýnda tereddüt ettim. Bu ara komþuannem geldi, beni içeriye çekti. Etiler karakolunda sabahladýðýmdan bu yana Deniz'i görmemiþtim. Barda bir arkadaþýmla otururken Deniz orta yaþlý erkek arkadaþýyla gelmiþti bara. Ýkisi de alkol duvarýný aþmýþtý. Deniz iki de bir bana sarýlýnca sevgilisi olacak adam beni kýskanmýþ ve bana saldýrmýþtý, yumruðu patlattýðým gibi pistin orta yerine serilmiþti. Az sonra polis gelip hepimizi karakola götürmüþtü. Sonra býraktýlar beni.

Ýçeriye girdim. Komþuannemi yanaklarýndan öptüm, aldýðým parfümü zarif çantasýyla birlikte uzattým komþuanneme, Deniz atýldý, "Bana yok mu Erden?" Sesimi çýkarmadým. Geçip oturdum. Deniz de yanýma oturdu. Bu sýra komþu annem kayboldu, sanýrým özellikle bizi yalnýz býrakýp anneme uðramýþtý.

Deniz ellerimi tuttu, gözlerime bakýyordu eskisi gibi. Sanki yýllar geçmemiþti, hala o eski günlerdeki gibi çocuktuk. "Nasýlsýn?" dedi. Parmaklarýmý dudaklarýna deðdirdim. "Sus," dedim. "Hiç konuþma!"

Sadece bakýþýyorduk. Eriyordum gözlerinin derinliðinde. Sanki hiç zaman deðiþmemiþti ve benim çocukluk aþkýmdý, ne de olsa içimde onulmaz bir yaraydý. Bana yaklaþýyordu gittikçe. Fesleðen kokan nefesini yanaklarýmda hissediyordum. Bu büyüden kendimi alamýyordum, kurtulamýyordum. Yanaðýmý öptü. Kendimi geriye çektim, ben çektikçe o üstüme geldi.

Gözlerinde yine o kahpe gülüþleri gördüm, silkindim, kalktým koltuktan. Beni yenemeyecekti, izin vermeyecektim buna. Kendini ne sanýyordu? Benim kolay biri olmadýðýmý biliyordu. Ellerimle ittim Deniz'i. Kalktým, kapýya doðru yöneldim.

Dönüp baktýðýmda arkamdan hüzün dolu gözlerle beni izliyordu.
Gözlerim mi doldu, yoksa bana mý öyle geldi, doðrusu ben de bilmiyorum, bildiðim, içim acýyordu; derin acýlar, tarifsiz kederler içindeydim.
Sadece asansöre yöneldiðimi, arabama bindiðimi ve þehrin tenha caddelerinde dolaþtýðýmý anýmsýyorum.

ERDEN ERKÝN...
BAYRAMIN ÝLK GÜNÜ...

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: .....
Gönderen: Emel Sude Serence / , Türkiye
26 Ocak 2009
bayramlarda çocukluðumuzda kaldý...gitmedik kapý kalmazdý...þimdi yan komþunun dahi adýný bilmez olduk....




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn aný kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Eski Dostlar...
Bu Gece de Böyle Bitmiþti

Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Mazi Ýçimde Yaradýr
Gidenin Ardýndan...
Bir Gidiþ Gittin Ki…
Samanyolu
Gonca Gül
Bu Gece Yýlbaþý
Bir Aný
Tuhaf Bir Raslantý
Mankenler Dünyasý
Aþkýn Hüzünlü Yüzü...

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Seninle Aþkýmýz [Þiir]
Karanlýðýn Gözleri [Þiir]
Son Bölüm [Þiir]
Ýçimdeki Fýrtýna [Þiir]
Yalnýzlýk [Þiir]
Sen de Gittin Oldun El [Þiir]
Mutluluk Masallarý... [Þiir]
Armaðan [Þiir]
Sabah Saat Beþti [Þiir]
Doðanýn Deðiþen Dokusu [Þiir]


ERDEN ERKÝN kimdir?

Bilmiyorum þimdi kiminlesin, nerde? Eðer düþmeseydim ayrýlýklarla derde, seninle çok mutlu olurdum, olur olmaz her yerde. . . Ne olur gitme, kal! Bitmesin bu masal. . . ERDEN ERKÝN Uluslararasý Turizmci

Etkilendiði Yazarlar:
Aþk, martý kanadýnýn denize deðdiði andýr; yitirilen, kumsalda beklemekle geçirilen zamandýr. ERDEN ERKÝN


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © ERDEN ERKÝN, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.