..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bulanmadan ve donmadan akmak ne hoþtur. -Mevlânâ
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Toplum ve Birey > Emine Piþiren




13 Ocak 2009
Sinerji (- 2 - )  
Emine Piþiren
Bir insan hem sezgisel hem yaratýcý ve görsel olan sað beynini, hem de analizci, mantýksal ve sözel olan sol beynini kullanabilirse bütün beyin tam randýmanlý çalýþýyor demektir. Ve zihnimizde ruhsal sinerji her zaman olumlu olur.


:AECG:
Sinerji heyecan verir. Ve eski modasý geçmiþ alýþkanlýklarýmýzdan bizleri kurtardýðý gibi mutlu olmamýzý da saðlar. Yaþamýmýzýn her alanýnda sinerjiyi doðru kullanýp baþarý göstermiþ kiþilere rastlamýþýzdýr. Sinerji; iþ hayatýmýzda, aile hayatýmýzda, eðitim-öðretim hayatýmýzda ve sosyal hayatýmýzda olumlu olumsuz bizleri etkilemiþtir.
Daha önceki yazýmda sinerjinin 1+1=2 olduðunu ve doðada dahil var olduðunu yazmýþtým. Sinerji beraberinde huzuru, hoþgörüyü, sabrý ve güveni de yanýnda getirir. Hayallerimizin gerçeðe dönüþmesini saðlar.

Geçen aylarda, bahar gibi havayý görünce sahile uzandým. Daha sonra Zeytinli belediyesinin yeni düzenlediði parký gezmeye baþladým. Spor aletleri ne güzel düþünülmüþtü! Bir ikisini denedim ve dinlenmek için güneþe sýrtýmý verdim. Hemen yaný baþýmda oturmakta olan orta yaþlý bir çift tartýþýyorlardý. Ýster istemez kulak verdim:

“Kadýn yaþlý annesine gitmek istiyordu. Erkekte çocuklarla 1 haftalýðýna Uludað’da kayak yapmak ve beyaz karlarýn keyfini çýkartmak. Kadýn ýsrarla annesini özlediðini ve belkide ölebileceðini, onu hiç göremeyeceðini iletirken duygusal davranýyordu. Erkek, bir haftalýk izin aldýðýný baþka izni kalmadýðýný, þirketin ona ödül olarak verdiði bu tatilin kaçýrýlmaz bir fýrsat olduðunu ýsrarla vurguluyordu...”

Yukarýda tartýþma devam ederken, düþüncem þu olmuþtu. Keþke sinerjilerini devreye soksalar. Yani ortada buluþsalar. Nasýl mý? Birden fazla 1+1 fikri var. Annelerine birlikte gidip 1 gün kalýrlar ve gönül aldýktan sonra tatil yapabilirler. Veya tatil dönüþü annede kadýn kalýr, çocuklar ve baba evlerine dönerler. Böylece her ikiside isteklerine kavuþmuþ olurlar. Ben bunlarý düþünürken;

-” Zaten hep böylesin. Hep senin dediðin olmuþtur. Benim ve annemin senin gözünde hiç deðeri yoktu. Ne halin varsa gör. Al tatilini baþýna çal!..” sözleri kulaðýma çalýndý! Sinerji negatif kullanýlmýþtý.

Düþündüðümün tam aksine...Aklýma hoþ bir fýkara geldi. Gülümsedim, eve doðru yol alýrken...

“ Çocuk dedesine sorar. Tam kýrk yýldýr evlisiniz ve sizleri hiç kavga ederken görmedim. Bunu nasýl baþardýðýný merak etmiþtir. Dede gülümser ve,’nineni baþka köyden gelin aldýðým zaman at arabama ninenin 3-4 eþyasýný da koyup benim köye yol aldýk. Yolda at tökezledi ben ise...bu birrrrrrrrr...dedim. Az gidince at tekrar tökezledi ben yine,..Bu ikiiiiiii...Dedim.
Köye yaklaþtýðýmýzda ayný tökezlenme yine olmuþtu. Ben attan inip, cebimden silahýmý çýkartýp atý vurdum. Ve...Bu da üççççççççç...dedim. Ninen aþaðý inip yanýma varýp, hesap sordu.

-“Peki bu eþyalarý biz nasýl taþýyacaðýz beyyyy?!” Diye.

Bu kez ona döndüm ve,..

-“Bu birrrrrrrrr...”dedim.

Ýþte o gün, bugün kavgasýz gürültüsüz yaþamýmýz devam ediyor oðlum.’ “

Bir insan hem sezgisel hem yaratýcý ve görsel olan sað beynini, hem de analizci, mantýksal ve sözel olan sol beynini kullanabilirse bütün beyin tam randýmanlý çalýþýyor demektir. Ve zihnimizde ruhsal sinerji her zaman olumlu olur.

Yüzünüzden gülücük gönlünüzden bahar eksik olmasýn. Kalýn saðlýkla...

Emine Piþiren/Edremit Olay Gazetesi/Nisan.2008



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplum ve birey kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Deðerli Yazým Dostumuz Sayýn...
Hadi Yýkayalým Ruhumuzu!..
Yoksa Öldüm de Cehennem de mi Yaþýyorum Ben Anne?
Sinerji... (- I - )
Ben Yaþarken Ölmüþüm de Haberim Yokmuþ!..
Utandým Ýnsan Oluþumdan
Anasýný Öpen Kadý Olursa...
Acýdan da Zevk Alýrýz
Kadýnýn Özü O Yasak Kelime
Yüzlerce Hayattan Biri...

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yarým Somun Yemek Ýçin Orospuluk
Entellektüel Kadýnlar Nasýl Bir Erkek Arar?
Yoksa Canýnýz Hoþaf mý Çekti?
Allah'ýn Laneti Üzerlerine Olsun!..
Her Ýkisi de Bir Þairin Asil Yüreðine Sahiptiler
Eh, Burasý Türkiye
Atatürk'e Duyulan Bu Öfke, Bu Nefret Nedendir?
Havada Bok Kokusu Var Baba
Siz Böyle Yanmýyor Musunuz? - 2 -
Kýsa Kes Aydýn Havasý Olsun!..

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Adamdan Saymýþýz [Þiir]
Ah Ulan Istanbul! [Þiir]
Çekinme Söyle [Þiir]
7. Didim Þiir ve Þairler Buluþmasý [Þiir]
Yaðmur Kuþu Suskunluðu [Þiir]
Hangi Dua Ýle Sana Gelelim? [Þiir]
Ýsterdim [Þiir]
Davetsiz Konuk - 1 - [Þiir]
Madem ki... [Þiir]
Git Demene Gerek Yok [Þiir]


Emine Piþiren kimdir?

Yazmayý, okumayý ve birikimlerimi paylaþmayý seven biriyim. Edremit'in yerel bir gazetesinin köþe yazarýyým. Bazý web sayfalarýnda da edebiyat adýna paylaþýmlarým yayýnlanmaktadýr. Sevgi ve ýþýk sizle olsun.

Etkilendiði Yazarlar:
Mehmet Emin Yurdakul, Nazým Hikmet, Aziz Nesin, Victor Hugo, Balzac, Leo Buscaglia, Eric Frrom, Irvýn Yalom, Dale Carneige, Doðan Cüceloðlu, Haluk Yavuzer...


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Emine Piþiren, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.