..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Þiir, tarihten daha felsefidir ve daha yüksekte durur. -Aristoteles
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Þiir > Baþkaldýrý > SELMA BÝRCAN




13 Ocak 2009
Kirli Savaþ  
GAZETEVAN KÖÞE YAZARI VE EDÝTÖRÜ

SELMA BÝRCAN



:AEFD:
KÝRLÝ SAVAÞ

Sadece medyadan takip ettiðimiz bir savaþ daha çýktý.Elimiz kolumuz baðlý film seyreder gibi seyrediyoruz olanlarý.Týpký Irak gibi,týpký Güneydoðu Anadolu gibi.Eski savaþlar gibi deðil bu savaþlar.Yani ne cephe var ne siper.Ne zamanýnda Iraklý askerler göðüslerini siper edip savaþmýþtý,ne de þimdiki Filistin askerleri ..Bir avuç Çeçenler koskoca Rusya’ya kafa tuttu ama milyonlarca Arap ve Müslümanlar Ýsrail’e yenik düþüyor ve çaresiz kalýyor. Bunun nedenini bulmak lazým. 1948’den beri Ýsrail-Filistin meselesi neden çözülemiyor acaba?

Hepimiz bu insanlýk dramýna haklý olarak duyarlý davranýp ayaklanýyoruz.Týpký Irak savaþý gibi.Aslýnda ben buna savaþ demiyorum.Tek taraflý saldýrýnýn adý: DÜÞÜK KALÝTEDE SIRTTAN VURMACA..Yani senelerdir memleketimizin yaþadýðý,Irak’ýn yaþadýðý bu.Neden ayaklanýyoruz.Çünkü onlar Müslüman.

Filistin laik bir ülke. Filistin’in %41’i Hýristiyan,%52’si Müslüman diðer kalan kýsmý da farklý dinlerden. Yani batýda Filistin Hýristiyan olarak biliniyor. Asya da Müslüman olarak biliyor. Ýsrail Musevi olarak Ortadoðu kültürüyle Müslümanlara yakýn olup Türkiye’yle iyi anlaþan bir devlettir. Barýþ yüzü görmemiþ, devamlý soykýrým ve savaþ ortamýndan, savunma mekanizmalarý artýk þiddete dönüþtüðü için en savunmasýzý seçmek psikolojik olarak yapýlan bir eylem halindeler. Hep barýþ istemiyle terörün getirdiði öfkeyle yapýlan bir zulümdür bu. Ýsrail’in bu zulümde asla haklý bir sebebi yoktur. Sadece insanoðlunun yapýsýnda olan þey vardýr: GÜÇLÜ GÜÇSÜZÜ DAÝMA EZER.

Sabah ezanlarýnda misket bombalamak insanlýk dýþý. Kendimizi onlarýn yerine koyduðumuzda içimiz acýyor. Ama her zulümde olduðu gibi içi yanan yine analar ve babalardýr maalesef. Politik oyunlara kurban giden zavallý halk. Biz bu filmi zaten seyrediyoruz dünyada.

Þu yaptýklarý þey Dünya savaþlarýnda olduðu gibi politik oyundan baþka bir þey deðildir. Hem Ýsrail hem Filistin birer piyondurlar. Bu sadece Amerika’ya ve yandaþlarýna (buna Arap ülkeleri de dâhil) yarayan bir oyundur. Çünkü yazan ve yöneten ülke Amerika’dýr. Biz istediðimiz kadar eylem yapalým, mailler atalým, mitinglerde baðýralým. Sadece içimizi soðuturuz. Beþ senedir Irak için ne yaptýk. Ya da dünya ne yaptý. Sýkça bahsettiðim konu bu zaten. Artýk kendi halinde olan huzurlu yaþama yollarýný arayan ülke olalým.

Kendi hallerinde yaþayan iki millet bir anda çocuk öldürüp vahþetin en yüksek dozunu kullanýyor. Bir Filistinli Ýsrail’de intihar komandosu olup, bir Ýsrailli çocuklarý parçalýyor. Her iki ülkede hem haklýdýr hem haksýz. Ama bence iþler öyle bir noktaya gelmiþtir ki, kavga edenler bile, niçin kavga ettiklerini çoktan unutmuþ halde. Bu kavgayý yürütmek için kurulan örgütler, bunca yýllýk iþgal ve paylaþým kavgasýndan sonra belki de kesin çözümü bu kadar uzaklaþtýrdýklarý için daha günlük çýkarlarýn peþinde koþmaya baþlamýþlardýr. Ýsrail’i anlamak için iç siyasetindeki partilere, tartýþma konularýna bakmak yeter de artar. Filistin içinde ayný þeyi söylemek mümkün.

Bir de bu kutsallýktan yola çýkarak, dünyanýn dönemsel egemen felsefesi de oralarda belirleniyor. 11 Eylül saldýrýlarýndan hemen sonra Usama Bin Laden’in ortaya çýkan ilk kasetinde Filistin meselesine atýfta bulunduðunu hatýrlarsak, kutsal topraklarýn bir amaç deðil, araç olduðunu sanýrým daha iyi anlayabiliriz. Kudüs için konuþacak olursak, neredeyse her taþýnýn altýnda bir kutsallýk, baþka bir hikâye var ama asýl kutsal yerler topu topu bir kilometrekarelik bir alan içinde. Þimdi bu alaný, açýk þehir haline getirmek, düzenini bütün insanlýk âlemine býrakmak, uzlaþmak çok mu zor?

Ama pardon , bu yapýldýðýnda iktidarlar ne için kavga edecekler ya da iktidarlarýný saðlamlaþtýrmak için ne yapacaklar dimi ya?Düþünürken tek taraflý düþünmemek lazým.. Bizim ülkemiz gibi dýþarýdan yönetilip; bazýlarýnýn kuklasý ülkeler maalesef. Bizimde kundakta çocuklarýmýz öldü. Bizimde doðuda yaþayan suçsuz masum insanlarýmýz katledildi. Gençlerimiz þehit oldu. Köyler basýlýp insanlarýmýz yerinden yurdundan oldu.

Eðer ailene ve hayatýna dýþarýdan insanlar karýþmaz ve sen kendi hür iradenle düzgün yaþarsan ne CANIN yanar ne de CAN ACITIRSIN. Dünyadaki ezilen bazý ülkeler-ki buna bizde dâhiliz- hep birilerine özenip, onlar gibi olma yolunda uðraþýp kendi öz benliðini unutan ülkelerdir.

Elbette o zaman baþkalarýnýn oyununa geliriz. Elbette huzurumuz kaçar. Elbette din ve toprak için birbirimizi yeriz. Sorun Müslümanlýða yapýlan zulüm deðil. Sorun ÝNSANLIÐIN yok olmasý.

KENDÝ ÝÇÝMÝZDEKÝ SAVAÞI BÝTÝREMEDÝK KÝ KOMÞUNUN KAVGASINA YETÝÞELÝM.








Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn baþkaldýrý kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yiyin Galiii!
Ne Ý - Çin
Vicdan Eksikliði
Lütfen Baðýrmayýn!
Kurmanci (Trt 6
Keyfim Bugünlerde Ýzinli
Ben de Özür Diliyorum
Ankara"nýn Taþýna Bak

Yazarýn þiir ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ne Halin Varsa Gör
Yaz - Boz
Kýzsýz Adam
Büyümek Çok Kötü Birþey Anne
Hayatýmýzýn –e Halleri
Sorumluluk Sýzýntýsý
Ayrýlýk Kavuþmanýn Baþlangýcý...
Yeni Yýl Açýlýmý
Tv Krizi
Büyümeseniz Olmaz mý?


SELMA BÝRCAN kimdir?

HAYAT BAKIÞ AÇIMI ÝNSANLARLA PAYLAÞMAK


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © SELMA BÝRCAN, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.