..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yüz kiþinin içinde aþýk, gökte yýldýzlar arasýnda parýldayan ay gibi belli olur. -Mevlana
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yaþam > M. Salih Yaþar




10 Ocak 2009
Özür Dilerim "Filistin"in Çiçeði"  
M. Salih Yaþar
Sen, “Filistin’in çiçeði” küçük kýz. Sana sesleniyorum; daha doðrusu seslenmek istiyorum bütün çaresiz susuþlar için, bütün hissiyatýyla kahroluþlar için… Diyeceklerim anlamsýz biliyorum, ne dudaðýndaki buruk âminlerine yetiþebilir ne de yüreðinde düðüm düðüm olmuþ hýçkýrýklarýna karýþabilir.


:AGAC:


Sen, “Filistin’in çiçeði” küçük kýz. Sana sesleniyorum; daha doðrusu seslenmek istiyorum bütün çaresiz susuþlar için, bütün hissiyatýyla kahroluþlar için…

Diyeceklerim anlamsýz biliyorum, ne dudaðýndaki buruk âminlerine yetiþebilir ne de yüreðinde düðüm düðüm olmuþ hýçkýrýklarýna karýþabilir.

Biliyorum çok kez soruyorsun “Neden ben? Neden yalnýz ve çaresiz Filistin?” diye. Soruyorsun gecelerce ve ne verecek cevabýn var ne de soruna cevap verecek bir halden anlayan muhatabýn.

Senin solgun çehreni görünce ilk kez kelimeler sýðmadý dilime, döktüm gönlümün kararmýþ defter yapraklarýna ama dedim ya kararmýþ diye öylece kayboldu derinliklerinde.

Filistin’in çaresiz çiçeði; ne desem ne söylesem boþ biliyorum, canýn yanýyor biliyorum, caným çýksýn.

Ah, gücüm yetseydi de taþ olsaydým düþmanýn pervasýz, insafsýz, acýmasýz dur durak bilmeyen içi nefret ve kinle yoðrulmuþ seline!

Ah, yüreðim yetseydi de daha hiç akmadan yetiþip durdursaydým biçare ve masum gözyaþlarýný!

Yetmedi gücüm, yetmedi yüreðim biliyorsun ve görüyorsun.

Özür dilerim… Filistin’in sahipsiz çiçeði.

Görüyorsun ve çok iyi biliyorsun gelmedik, yetiþemedik çýðlýklarýn kulaklarýmýzý yýrttýðý halde. Sadece baktýk ve ‘ah’ dedik mi bilmiyorum bile.

Özür dilerim… Filistin’in gariban çiçeði.

Lanetlerimiz bile duyulmadý bir adým öteden. Kardeþlerin kurþunlarla yere serildiði zaman. Gökler mavisini soldurdu da bu feryada; biz bir avuç gözyaþý dolduramadýk göz kapaklarýmýzýn ardýna. Gazze sokak sokak, ev ev, ocak ocak yandý da biz bir dakika donamadýk ‘yüreðim seninle Filistin’ demek için caddelerde ve bir saniye donakalamadýk sýcak yuvamýzýn bohem hayatlý rahat koltuklarýnda.

Özür dilerim… Filistin’in solgun çiçeði.

Kaç gündür açsýn deðil mi? Uykularýn bile dinlendirmiyor ruhunu, kâbuslarla örülü rüyalarýn deðil mi? En son ne zaman yemek gördü miden ya da en son ne zaman bir çikolatan oldu herkesten sakladýðýn? Yalnýzsýn ve korkuyorsun deðil mi bir gece yarýsý ansýzýn yastýðýnýn baþýnda bir bomba parçasýyla uyanmaktan; ya da anne ve babandan sebepsizce, edepsizce koparýlmaktan? Ýçini ürpertiyor deðil mi ýþýksýz, nursuz, ruhsuz ve karanlýðýn kol gezdiði, yürürken ayaðýna çarpan þeyin bir insan mý kedi mi yoksa taþ mý olduðunu anlayamadýðýn ve tir tir titrediðin sahipsiz kalmýþ sokaklar?

Ah, cevaplarým olsaydý da verebilseydim sana Filistin’in yalnýz çiçeði. Daha kendi sorularýma bile verecek cevabým yok; özür dilerim!

Adres tanýmaz kurþunlar gökten saðanak saðanak üzerine yaðdýðý anlarda neler vardý kim bilir aklýnda. Yüreðin, kapýlarýný muhabbet adýna ne varsa hepsine tek tek kapatýrken; umutlarýn, hayallerin ve geleceðe dönük ne varsa ruhunu sýmsýký saran her þey koca top mermilerinin açtýðý çukurlara gömülüp kaldý biliyorum. Ne yýldýzlar kaldý gözünde parýldayan göz alýcý ýþýklarýyla ne de güneþ aydýnlattý karanlýk gündüzlerini.

Sen, hasretini çeken barýþýn, ümidin, güzel ve güneþli günlerin. Sen, kýrgýn yürekli, bu aðýr yükü kaldýrmayý hak etmeyen narin ve solgun vücut. Hayat hiç adil deðil sana karþý biliyorsun. Zaman, çýkýþsýz heyulayla kuþatmýþ sisli ve karamsarlýða bürünmüþ yarýnsýz dünlerini.

Özür dilerim… Filistin’in mazlum çiçeði.

Yanýnda olamadýðým için.
Yarana merhem, yüreðine nefes bulamadýðým için.
Karanlýk dünyana bir sönük ýþýk tutamadýðým için.
Yitip gitmiþ yarýnlarýna bir avuç umut katamadýðým için.
Aðlamaktan kurumuþ göz pýnarlarýna bir damla su olup akamadýðým için.

Bütün nihayetsiz adýmlarým ve çaresizce, yüreksizce susuþlarým için

ÖZÜR DÝLERÝM FÝLÝSTÝN’ÝN YAPAYALNIZ ÇÝÇEÐÝ…



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Müminler Aðlýyor [Þiir]
Yalnýzsýn Yine [Þiir]


M. Salih Yaþar kimdir?

Hayatý ve kendini öðrenmeye, anlamaya meraklý gariban bir dünya yolcusu. Kimi zaman aheste kimi zaman alabildiðine pervasýz yol alan bir kayýk da denilebilir. . .

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek, Cemil Meriç, Cahit Sýtký


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M. Salih Yaþar, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.