..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bir takým þeyler görürsünüz ve "Niye?" diye sorarsýnýz. Ben ise bir takým þeyler düþlerim ve "Niye olmasýn?" diye sorarým. -George Bernard Shaw
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Savaþ ve Afetler > Barýþ Ünlü




8 Ocak 2009
Ne Kadar Duyarlýyýz?  
Gazze'de yaþanan acýlar ve bunlarý görmezden gelenler üzerine

Barýþ Ünlü


Bu yazý yaþanan her kötü ve olumsuz olay sonrasý sessiz kalýp kulaklarýný her türlü baðýrýþa, yalvarýþa ve de bunlarý durdurun diyenlere.Kendimize sadece ne kadar da duyarlý olduðumuzu sormak için de yazdým.


:BHFF:
NE KADAR DUYARLIYIZ?

GAZZE'DE YAÞANAN ACILAR VE BUNLARI GÖRMEZDEN GELENLER ÜZERÝNE

Duyarlýlýk dediðimiz þey önemli olsun ya da olmasýn yaþanan herhangi bir olayla ilgili görüþümüzü ve tarafýmýzý belirttiðimiz bir nevi vicdanýn ta kendisidir.Ama þu sýralarda bu vicdani duyarlýlýk ya da sorumluluk son bulmaya hatta bitip tükenmiþ bir hale kadar gelmiþ durumda.
Bizler kendimize duyarlýyýz veya yaþanan olumsuz bir olay sonucu haksýzýn karþýsýnda haklýnýnda yanýndayýz diyebiliyorsak bu gücü kendimizde bulabiliyorsak bu günlerde Gazze’de yaþanan bu büyük insalýk dramýna sadece eylemler yaparak veya da kýnama mesajlarý söyleyerek yapamayýz.Bu eylemlerimizi ve haykýrmaya çalýþtýðýmýz þeyleri birilerine duyurmaya çalýþsakta bu acýyý ya da acýlarý yaratan Ýsrail’e karþý yine de bir sonuç olmuyor.Bunlarý yapýyoruz ama aslýnda daha da fazlasýný da yapabiliriz.Bunlardan birkaçý ise; Ýsrail’le yaptýðýmýz antlaþmalara son vermek, mecliste kurulu bulunan Türkiye – Ýsrail dostluk gurubunu kapatmak hatta ve hatta yapabilirsek bu acýyý yaratan Ýsrail’e karþý sessiz kalan ve yüzleri kýzarmadan Hamas’ý suçlayabilecek kadar yüzsüzce davranan Avrupa Birliði, Birleþmiþ Milletler ve de Amerika’ya karþý iliþkilerimizi kesmeliyiz.Kendi kendimize yetecek halimiz varken ve de bunu yapabilecek kudretimiz varken böyle davranýpta kendimizi baþkalarýnýn önünde küçük düþürecek çalýþmalara giriþmek ve bunlarýn içinde bulunmak boþuna bir uðraþtan baþka bir þey deðildir bence.
Bu günlerde Gazze’de yaþanan acýnýn durmasý için gerek halkýmýz olsun gerekse de hükümetimizin yaptýklarý olsun bunlarý herkesçe görüyoruz; ama yetmediðini ya da görmezden gelindiðini hepimiz biliyoruz ve de yaþýyoruz bu vurdumduymazlýðý.Sanki Ortadoðu’daki her devlet Ýsrail’le bir göbek baðý varmýþcasýna kendi ýrkýndan ve dindaþýndan olanlarýn maruz kaldýðý katledilme olayýna göz yumuyorlar.
Ýþte tam da burada dünyanýn bu tür acýlara, vahþetlere ve de her olumsuz olay sonucunda ölen çocuklara karþý ne kadar da duyarsýz kaldýðýný görebiliyoruz.
Ülkeler ellerinden daha fazlasý gelebilecekken duyarsýz kalmayý yeðliyor; ama bu ülkelerde yaþayan bazý insan topluluklarý, devletlerinin yapamadýðý cesurca davranýþlarý yaparak ülkelerindeki hükümetler ya da muhalefetler gibi duyarsýz kalmýyor.Þu an ki dünyada yaþayanlarýn bir kýsmý bundan öncede yaþanan bazý olaylar karþýsýnda da susmayý seçmiþti.Bunlara verilebilecek bir sürü örnek var ama ben sadece birkaçýný verebiliyorum onlardan birkaçý ise; daha bundan birkaç yýl öncesinde yine Ýsrail’in Lübnan’a günlerce yapmýþ olduðu saldýrýlarýna karþý duyarsýz kalanlar ortam iyileþip Ýsrail’de istediðini aldýktan sonra ancak ortaya çýkabildiler kendilerine büyük devlet diyenler.Yine Sýrplarýn Bosna halkýna yapmýþ olduðu vahþetlere, Fransa’nýn Cezayir halkýna yapmýþ olduklarý, Ýtalya’nýn Libya halkýna yapmýþ olduklarý, Ermenilerin Karabað'da Azeri halkýna yaptýklarý ve de en önemlisi olan Amerika’nýn Kýzýlderilileri katletmesine duyarsýz kalýndý.Ve de bunlar çabucak unutuluverdi büyük devletlerce ya da bizlere unutturulmaya çalýþýldý.Ama kendilerine biz büyüðüz istediðimizi yaparýz diyenler Almanya’ya gerçekten de yapmýþ olduðu yahudi soykýrýmýný sürekli yüzüne vuruyor.Biz Türk halkýna ise yapmadýðýmýz bir þeyden dolayý Ermenilere soykýrým yaptýnýz diyor ama hiçte Ermeni çetelerinin öldürdüklerini görmüyorlar.Onlar bunlarý yaparken hiçte kendi yaptýklarýný görmüyorlar.Bu danýþýklý dövüþe veya da iþine gelince duyarlý iþine gelmeyince de duyarsýz davranmaya benziyor.
Bu dünya iþte böyle geldi bu günlere.Her zaman olduðu gibi birilerimiz yaþanan acýlara duyarsýz kalamadý ama bazýlarýda istediði gibi davranarak acýlara karþý susup kaldý.Þimdi de aynýsý Gazze’de oluyor.Birileri çýkarlarý uðruna Ýsrail’in bu yaptýklarýna karþý geçmiþte yaþandýðý gibi göz yumup sessiz kalýyor.Bu yazýyý okuyanlara son olarak þunu diyorum ki; eðer kendimize duyarlýyýz diyebiliyorsak ermenilerden özür dileyenler Ýsrail’ede Filistin halkýna yaptýklarýndan dolayý özür dilebiletecekler mi bunu çokça duymak ve söylenmesini merakla bekliyorum.Gerek ülkemizde yaþanan cinayetler veya olaylar olsun gerekse de dünyada yaþanan her türlü olay sonrasýnda da duyarlýlýðýmýzý korumaya çalýþýp bunu baþarmak için her türlü olayýn aydýnlatýlmasýnda faydalý olmalýyýz kamuoyunda.Ýnþallah en azýndan dünyada yaþayan diðer insanlar olmasa bile biz Türkiye’de yaþayan her insan birer duyarlý, sorumlu, korkusuz, açýk sözlü ve de bilinçli insanlar olabiliriz.


LÜTFEN GEÇMÝÞTEKÝ GÝBÝ YAPARAK GAZZE’DE YAÞANAN ACILARA DUYARSIZ KALMAYALIM.BUNUN ÝÇÝN SAVAÞIP SESÝMÝZÝ DUYURALIM.



Not:Bu yazýyý okuyanlara diyorum ki benim yazmýþ olduðum ya da düþüncelerimi yazýya dökmüþ olduðum bu yazýyý iyi de kötü de olsa hatta deðerlendirmenizi diliyorum saygýlarýmla.


.Eleþtiriler & Yorumlar

:: duyarlýlýðýnýzdan dolayý saolun
Gönderen: ayþe kaya / , Türkiye
27 Þubat 2010
yazýnýzý yeni okudum. üstünden bir seneden fazla geçmil bu yüzden yorum yapmayacaktým ama sanki þimdi ki durum farklýmý. zalimler hala iþ baþýnda,hem onlarý hem onlara destek veren tüm ülke ve kuruluþlarý þiddetle kýnýyorum. onlarla baðlarý koparmaktan bahsetmiþsiniz, en büyük baðýmýz evkerimizde kullandýðýmýz onlarca üürün deðil mi, neden hala onlarýn kuruluþlarýnda yer içeriz. acaba ne kadar duyarlýyýz? zor bir soru. israil in filistin halkýndan özür dileyip dilemeyeceðini merak etmiþsiniz ya; bunun cevabýný sanýrým Davos ta aldýk. (istanbula bomba atýlsaydý siz ne yapardýnýz)

:: duyuralým arkadaþým..
Gönderen: Aysu / , Türkiye
9 Ocak 2009
size Tarýk Ali 'nin yazýsýndan bir alýntý yazayým "Bir Filistinliyim ben. Filistinlilerin gözleri yok mudur? Filistinlilerin elleri, organlarý, ölçüleri, duyularý, istekleri, tutkularý yok mudur? Bir Yahudi ile ayný yemeði yemez mi, ayný silahla yaralanmaz mý, ayný hastalýklara yakalanýp ayný tedaviyle iyileþmez mi, onlarý ýsýtan ve üþüten ayný yaz ve kýþ deðil midir? Ýðne batýrýlýnca kanýmýz ayný þekilde akmaz mý? Gýdýklarsanýz gülmez miyiz? Zehirlerseniz ölmez miyiz? Ve bize kötülük yaparsanýz intikam almaz mýyýz? Hepsinde size benziyorsak, þunda da size benzeriz… bana öðrettiðin alçaklýðý uygularým, sana acý verse de ne öðrettiysen onu yaparým." çocuklara mazlum halklara uzanan elleri kýralým saygýlar ( lacivertiðnedenlik )




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Zar Adam ve Luke Rhinehart
Ne Kadar Duyarlýyýz? - 10
Ne Kadar Duyarlýyýz? - 8
Ne Kadar Duyarlýyýz? - 7
Ne Kadar Duyarlýyýz? - 2
Ne Kadar Duyarlýyýz? - 5
Ne Kadar Duyarlýyýz? - 6
Ne Kadar Duyarlýyýz? - 9
Ne Kadar Duyarlýyýz? - 3
Ne Kadar Duyarlýyýz? - 4

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yakalým Bedenlerimizi [Þiir]
Ýçinde Senin Olduðun Seviþmeler [Þiir]
Hayallerdeki Seviþmelerimiz [Þiir]
Topraða Düþen Yitik Hayatlar [Þiir]
Bir Mezar [Þiir]
Bir Sevda [Þiir]
Issýz Yürek... [Þiir]
Aç Kalbini Yüreðime Doðru Güzel Kýz [Þiir]
Deniz Gözlüm [Þiir]
Kýsa Bir Söz [Þiir]


Barýþ Ünlü kimdir?

Ben Barýþ Ünlü. 1990'dan beridir hayatla bir olup yaþayýp gidiyorum. Herkesin yazar olmasý için destek olmaya ve de kendiminde yeteri kadar hatta yeterinden daha fazlasýný yaparak sizlere ve bu siteye üye olan ya da olmayýpta bu sitede dolaþan herkese güzel þiirler, denemeler, öyküler ve de romanlar yazarak sizlere güzel þeyler yaþatmayý umuyorum. Bu yüzden buradayým ve de burada olmaya devam edeceðim. Ben sizlere ve sizin gibi okur severlere açýlýp oradan da hayalim olan yazarlýk serüvenine katýlýp büyük ve adý her daim söylenen hatýrda olan bir büyük yazar olmayý hedefliyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
ORHAN VELÝ'DEN BAÞKASI ASLA


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Barýþ Ünlü, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.