..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yalnýzlýk güzel birþey, ama birilerinin yanýnýza gelip yalnýzlýðýn güzel birþey olduðunu söylemesi gerekir. -Balzac
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Toplum > Sevgili Özbek




16 Aralýk 2008
Kadýn Kim Edebiyat Kim *  
Sevgili Özbek
duygusal yaratýlan kadýnlar neden daha etkili ve baþarýlý þiirler yazamýyorlar? Hiç mi baþarýlý þiirler yazýlmadý? Hiç mi baþarýlý olmadýlar? Ve ya oldular ise neredeler?


:BAFC:
Geçenlerde DüþLe Edebiyat dergisinde, sayýn C. Alper Ýlhan’ýn açýklamasýný okurken takýldý aklýma. Neden Kadýnlar edebiyatta çok baþarýlý deðiller? C.Alper Ýlhan’ýnda dediði gibi daha duygusal yaratýlan kadýnlar neden daha etkili ve baþarýlý þiirler yazamýyorlar? Hiç mi baþarýlý þiirler yazýlmadý? Hiç mi baþarýlý olmadýlar? Ve ya oldular ise neredeler?

Burada, kadýnýn geçmiþten günümüze kadar yerine baktýðýmýzda ve Anaerkil (ilkel komünal) toplumda kadýnýn yerini incelediðimizde; onlarýn anaçlýktan ve tabiata yatkýn olmalarýndan dolayý, kadýnlar hakimiyetini görüyoruz. Hem üreten, hem yönetenlerdi onlar. Koca karý ilaçlarý dediklerimiz bile ordan gelmektedir. Her þeyde olduðu gibi, hekimlikte bile onlar üretkendi. Erkek egemenliðinin (özel mülkiyet) ortaya çýkýþýyla (kaba kuvvet) kadýnlar yerlerini yavaþ yavaþ kaybetmeye baþlamýþlardýr. Seslerini çýkarmamýþlardýr yapýlan haksýzlýklar karþýsýnda. Ondan sonra ki toplumsal geliþmelerde de kadýnýn yerini tamamen kaybettiðini ve kendilerine yöneltilen hiçliðin karþýsýnda tamamen suskun kaldýklarýný görüyoruz. Orta çað Avrupasýnda bilgili, edebiyatçý kadýnlar, cadý diye yakýlmýþtýr. Burjuvazide ise kadýn tamamen, bir nesne, cinsel bir araç olarak nitelendirilmiþtir. Buna da eyvallah denilmiþ, geçiþtirilmiþtir. Tarihte ve literatürde, dünyanýn her yerinde bilgili, edebiyatcý kadýnlar, paspas altýnda saklanmýþtýr. Ve bu farklýlýk giderek gelenek, görenek ve kültürel olarak yaygýnlaþmýþtýr.

Hayatýn her alanýnda erkeklere nazaran daha duyarlý, daha pratik ve daha anlayýþlý olan kadýnlar, neden daha serbest yazamýyorlar diyerek, yukardaki geliþmelerden pekâla anlýyoruz. Geliþen toplumlarda gördüðümüz gibi kadýnlar daima bastýrýlmýþ, aþaðýlanmýþ, ayýplarla vs. gibi kiþiliklerinin bulunmasýna izin verilmemiþtir. Ve verilmeyen bu izne, kadýnlar ses çýkarmamýþ olduklarý için günümüze kadar süre gelmiþtir.

Geliþen çaðýmýzda artýk bunlarýn farkýndayýz. Peki neden hâlâ kadýnlarýmýz þiirde çok baþarýlý deðildir? Bastýrýlmýþ duygularla ve ayýplarla eðitilmiþ kadýnlarýmýz, bu yüzlerce yýllýk geleneði isteselerde birden söküp atamýyorlar. Hamur gibi yoðrulan, namus kavramýndan sorgulanan, bir kadýnýn, aþk þiirleri yazmasý zordur. Analýk duygusuna baðlý bir takým kavramlarda kadýn kendini yaþayamaz ve baþkalarýnýn fikirlerine göre yaþadýðýndan da verimli olamaz. Atak davrandýðýnda, geleneksel toplum bakýþlarýndan mutlaka bir takým dýþtalanmalarla karþýlanýr.

Fransa’da yaþayan Türkiye’li bir kadýn belki toplumun deðer yargýlarýný yýkarak bir þeyler yazabilir ama, bu Fransa’da olduðundan dolayýdýr. Türkiye’ gibi yeni yeni geliþmekte olan ülkelerde, kadýnlarýn bir anda atak yapmasý beklenemez. Nesrin Teslima’nýn örneklerinde bile bunlarý görebiliyoruz.

Bir kadýn olarak þuna inanýyorum. Tüm bunlarý düþünürsek hiç bir zaman istediðimiz hedefe varamayýz. Þairliðe soyunan kadýn arkadaþlarýmýz, kendilerine inanmalý ve üreteceði aþk þiirlerinden veya edebiyat adýna yapacaklarýndan dolayý dýþtalanacaðýna hazýr olmalý ki belki, cesaret bulup bir þeyler yazabile.

Artýk günümüzde kadýnlar gündemde, kadýnlar sessizlikten çýkýyor vs sözleri duymak beni rahatsýz ediyor. Cinsiyetimiz bizi ilgilendirmeli sadece. Ýnsan olarak bir þeyler yapmalý ve insan olarak düþünmeliyiz. Kendimize inanmalýyýz ki, edebiyatta daha baþarýlý ve üretken olalým.

*Yüreðinin içinde harlanmýþ alevi hissetmekle, yüreðinin üzerine sürülmüþ bir parça soðuk yaðý kazýyýp kâðýda dökmek ayný deðildir* demiþ sevgili C. Alper Ýlhan. O zaman gerçek imgeleri, hakiki kadýn yüreðini aþikâr zülüflerde ima eden, aþikâr kalemler mürekkebine dökmek üzere var olmak umuduyla, yarýnlarý edebiyatla birlikte yaratalým.

30/11/2008

Sevgili Özbek



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ayrýlýk
Göydað"da Yaðmur Yaðdý Gözlerime
Ýnternet ve Biz

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Sevgi Nedir [Þiir]
Nevruz Bayramý (Aný) [Þiir]
Bahar-ý Düþ Lütfen [Þiir]
Baþ Öðretmen Atatürk [Þiir]
Feodal Kýrýntýlar [Þiir]
Kars"ý Yaþamak [Þiir]
Ýnsan Olmak [Þiir]
Dar Aðacýnda Üç Fidan [Þiir]
Dünden Kalma Aþk Bu [Þiir]
Dýþarýda Kar Var [Þiir]


Sevgili Özbek kimdir?

Siir yaziyorum, ve hikaye denemelerim var. Amacim gerçekten yazabilmek.

Etkilendiði Yazarlar:
Nazim Hikmet Ran ve gerçekten yazan her yazar


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Sevgili Özbek, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.