..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Her þey ancak sevgiyle satýn alýnabilmelidir. -Andre Gide
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Bilim Kurgu > Alparslan Koca




13 Aralýk 2008
Bin Yýl Sonra Geri Dönüþ  
Alparslan Koca
Koloni 237 dünyadan ayrýlalý 532 yýl olmuþtu ki robotlaþmýþ insanlar büyük problem yaþmaya baþladýlar. Ana merkezle(yani dünya ile) iletiþime geçip tekrar dönüþ yapacaklarýný bildirdiler.


:AIJH:
Koloni 237 dünyadan ayrýlalý 532 yýl olmuþtu ki robotlaþmýþ insanlar büyük problem yaþmaya baþladýlar. Ana merkezle(yani dünya ile) iletiþime geçip tekrar dönüþ yapacaklarýný bildirdiler. Sonra onlardan bir daha haber alýnamadý ve gönderilen sinyallerin hiçbirine cevap gelmedi. Koloni 237 en küçük koloni gemisiydi. Tam olarak 154 bin 326 kiþi vardý gemide. Büyüklüðü tüm o insanlar için yaþam alaný ve boþ zaman etkinliklerini gerçekleþtirecekleri kadar büyüktü. Toplam 4 katlýydý; en üst katta yiyecek saðlamak için kurulmuþ bað ve bahçeler vardý, bir alt katta insanlar yaþýyorlardý, alttan ikinci katta geminin merkeziydi e yakýt vs. vardý, en alt katta ise su deposu idi. Gemide bütün koþullar düþünülmüþtü. Öyle ki yakýt olarak uranyum kullanýlmaktaydý ve alttan ikinci katta yüzlerce ileri teknoloji nükleer santral mevcuttu, tüm insanlarýn günlük su tüketimi yalnýzca 10 ton idi, ne þekilde olursa olsun insan vücudundan çýkan sývý ve buharlar geri dönüþtürülüyordu. Ayrýca gemide bilimsel araþtýrma merkezi, bir merkezi yönetim, iþyerleri, banka vs. yanýnda gemiye binilmeden önce imzalanmýþ bir kural listesi yani yasalar mevcuttu. Gemiye binebilmek için çoðu kiþi tüm servetini vermiþ ve gemide yani uzay boþluðunda her þeye yeniden baþlamýþtý.

Koloni 237 gönderilen son koloni gemisiydi ve gidenlerin en küçüðüydü. Daha önce toplam 8 tane gönderilmiþti. Koloni 237 gönderildikten 728 yýl sonra büyük savaþ baþladý ve yalnýzca 2 bomba patladý, bunlar elbette büyük bombalardý ve yalnýz iki bombadan ölen insan sayýsý 59 milyardý. Bombalarýn biri güney yarým kürede diðeri ise kuzey yarým kürede patladý ve insanlýk on binlerce yýllýk birikimini ne uðruna olduðu belli olmayan? bir savaþ sonunda yitirdi. Bombalar öncesinde savaþ 58 yýldýr sürüyordu ama iki taraf yeniþemeyince son silahlarýný kullandýlar. Herkeste ayný teknoloji vardý çünkü örneðin 2 binli yýllarda bilimsel çalýþma olarak görülen þeyleri 4 yaþýnda ilk okula baþlayan çocuklara öðretiyorlardý. Ayný zamanda bilimsel bilgi eskisinden çok daha yavaþ ilerliyordu ve anlamýnda çok büyük deðiþiklik olmuþtu.

Koloni 237 ilk kalkýþtan sonraki ilk 12 yýlý saymazsak uzun süre hiçbir problem yaþamamýþtý. Ancak 7. nesilden sonra yeni algýlama ve felsefi düþünceler baþladý. O zamanlarýn en ünlü ve deðer verilen adamý Mutor þöyle diyordu:” ben burada doðdum ve babamda ve onunda babasý, küçükken annemden dünya diye bir yer olduðunu duydum. Sonra okulda biz hareket ettikten kýsa bir süre sonra yok olduðunu duydum. Yukarda ki tarlalarýn daha büyüðünün bir zamanlar orada da olduðunu duydum. Sonuç olarak þuna kara verdim; elbette þuan yaþadýðýmýz yer bir gemi ve doðal olmayan bir þey, ben buraya ait deðilim asýl yerim dünya ama bana oranýn bizden sonra yok olduðu söylendi. Peki ya yok olmamýþ ve halen oradaysa?”
Mutor tahmin edileceði gibi fazla uzun yaþayamadý.
Gemideki her insanýn bir iþi vardý ancak insanlar ne iþ yapacaklarýný kendileri seçiyorlardý. Çok az insan eðitim görme þansýna sahipti. Çünkü eðitim gibi baþka bir çok iþte çok kýt olan kaynaklarýn israfýna neden oluyordu. Yönetim güvencesi olan insanlar bu güvenceyi geniþ tarla ve bahçelerde çalýþmak ve diðer iþleri gerçekleþtirmekle elde ediyorlardý, olmayanlar ise ticaret yada zanaatla uðraþýyorlardý.
Ýlk 200 yýlýn en büyük problemi Mutor olmuþtu ancak öldüðünden 30 yýl sonra ona karþý tez dünyadan geldi. Þöyleydi:” dünyada olmamak dünyada olmaktan daha iyidir. Çünkü, orasý yok oldu ama yinede orayý yok olmamýþ ve her zaman var olan ve buradan daha büyük ve güzel bir yer olarak bilmek bizi mutlu eder. Göktaþlarýnýn yaðmurlarý ile içi dýþýna çýkmýþ merkezi soðumaya baþlamýþ, üzerinde canlý yaþmasýnýn imkansýz olduðu bir yerden gelmek ve herkes öldüðü halde yaþýyor olmak bizim için halen yaþýyor olduðumuz için mutluluk verirken, diðer insanlar yanýmýzda olmadýðý ve yaþamýyor olduklarý için üzüntü verici olsa ve bu yüzden gerçeði kabul etmek zor gelse de bu gerçek. Þimdi bunun üzerine þunu diyebiliriz; hayýr dünya diye bir yer var çok büyük ve çok güzel ve belki bir gün oraya biz olmasada gelecek nesiller gidebilir, iþte böyle düþünmek bizi mutlu edecektir. Ama gerçekleri görmezden gelip uzun vadeli planlarýmýzý ve burada bulunan ve son insanlar olan bizleri tehlikeye atmaktan geri durmak durumundayýz.” Kukla olsa da bu düþünceyi geliþtiren gemiden Tentra adýnda ve gemideki geniþ kitleler bilmese de yönetime yakýnlýðýyla bilinen biriydi.

Dünyada ise her þey yeniden baþlamýþtý. Bombalardan sonra küçük topluluklar halinde insanlar kalmýþtý. Bunlar genelde zengin ve yerin yüzlerce metre altýnda kendilerine sýðýnak yaptýrmýþ insanlardý. Aslýna bakýlýrsa dengesiz güç daðýlýmý neticesinde gücü elinde bulunduranlar çok eskilerde kral yönetimini sarsýp demokrasi getirmiþ ve böylece güçlerinin etkinliðini artýrmýþlardý. Ýler ki evrelerde ise istediklerini istedikleri mevkiye getirerek halk kitlelerinin onlarýn yaptýklarýný fark etmemeleri için farklý stratejiler geliþtirmiþlerdi. Bunlardan en önemlilerinden ve etkisi en uzun sürenlerden biriside bireysellikti. Ýki binli yýllarýn sonuna kadar etkisini sürdü ve bir çok farklý düþünce sistemleri geliþtirtildi. Son evrede birey her þeyden önemli olarak kabul görüp uygulanýr olmuþtu ancak bu þekilde güç sahipleri için güçlerini daha etkin kullanmak mümkündü. Þöyle ki eskiden yapmak istedikleri þeyleri yaptýrmak için kral yada yönetici ile iþi baðlamak gerekirdi ancak bu çok eski evrelerde olayýn toplumsal boyutu düþünülmezdi. Daha sonra ilkel iletiþim ile toplumsal varlýðýn farkýna varýlmýþtý. Ancak kitleleri yönetmek kolay olsa da hemen sonuç veren bir þey deðildi. Son evrede bireyin en üst noktaya ulaþmasýnda ise bir kiþi demek herkes demekti ve insanlar kendilerine gösterilen doðru ve yanlýþlarla ve görevlerle hareket ediyor ve daha önceki devirlerde daha fazla özgürleþtirme olarak geliþtirilmiþ olduðu söylenen felsefe tamamen kontrolü güce býrakmýþtý. Daha sonraki evrelerde problemler yaþandý ve bazý insan gruplarý kitlesel olarak hareket etmeye baþladý ve tarihsel geliþimi göz önüne alarak kendi düþünce yapýlarýný ortaya koydular. Ancak bu güç sahiplerinin iþini zorlaþtýrdý ve kitlesel olarak onlarý imha ettiler. Bir süre normale dönen iþler yine belli bir süre sonra þiddet olarak oraya çýktý. Ýnsan gücüne olan ihtiyaç sýfýrlanmaya yaklaþmýþken yine de insan nüfusu çok yavaþ azalýyordu. Bu yüzden gereksiz savaþlarla ihtiyaç duyulmayan insanlar güç sahipleri tarafýndan yok ediliyorlardý. Ancak bu alt sýnýfýn daha þiddetli tepkiler vermesine sebep oluyordu. Bu yüzden bir miktar kaynak ayrýlarak ilk koloni gemisi SFT18 içindeki 2milyon 54bin 13 kiþiyle yola çýktý.

Tentra dan sonra belli bir süre Mutor un adý duyulmadý. Çünkü Tentra yý yönetim el altýndan destekliyordu. Onun felsefesini okullarda okutuyor daha önemlisi özel görev için tutulan elemanlarý bu felsefenin yayýlmasý için görevlendiriyordu. Ýþler dünyadan daha iyi yürüyordu. Her meslekten insan mevcuttu ve güç dengesi dünyadaki kadar önemli deðildi. Her 20 yýlda bir seçim yapýlýyordu ama hiçbir seçimde aday sayýsý iki olmuyordu. Yönetimdekiler her zaman ayný kiþilerden oluþuyordu. Yayýn aracý olarak ilkel tereformaslar kullanýlýyordu çünkü enerji tüketimi azdý. Bu araç beyne direk sinyaller göndererek görme, dinleme, duyma, koklama, hissetme etkisini gerçekleþtiriyordu. Bu araca her köþe baþýnda ulaþmak mümkündü ve çok farklý kullaným amacý vardý. Alet alt çerçevesi ve camý olmayan bir gözlük gibiydi. Kulaklardan alýna kadar kafayý sarýyordu. Ve binlerce seçeneði saniyenin onda birinden kýsa bir sürede akýldan geçiriyordu. Beyin ilgi duyduðu bir konuya geldiðinde nöronlar arasý hýzlarýnda farklýlýk oluyordu ve böylece o seçenekte otomatik olarak duruyor ve beynin ilgisine göre ayrýntýlara giriyordu. Bu araç sayesinde deniz olmayan ve hatta suyun çok çok önemli olduðu bu gemide denize girmek mümkündü yada bir orman da koþu yapmak mümkündü. Beyinde gerçekleþen iþlemler rüya yada halüsünasyon benzeri bir þeydi ama hepsinden daha gerçekti ve mesela koþu yapýldýðýnda kalp atýþlarý beyin sinyalleriyle hýzlanýyor ve yalnýzca bu þekilde gerçekten spor yapýlmýþ olunuyordu. Bu aletlerden çok sayýda vardý ve boþ zaman etkinliðinin büyük bölümü bunlarla gerçekleþiyordu.
SFT18 den sonra 7 koloni gemisi gönderilmesine raðmen devamý gelmemiþtir. Bunun sebebi ise SFT18 de yolculuk yapanlarýn kimlikleri ve akýbetleriyle ilgilidir. Dünyanýn çeþitli yerlerinden baðýmsýz topluluklarýn liderleri ve onlarýn yardýmcýlarý bir gecede toplanýp gemiye bindirilmiþlerdi. Bu gemiden ve gemiye bineceklerden yanlýca Enfanse Konseyinin haberi vardý. Bu konsey 8 bine yakýn kiþiden oluþuyordu. Tüm karar ve politikalarýn yapýcý ve uygulayýcýsýydýlar. Bu kuruldan daha önce aykýrý hareket eden toplulularýn kitlesel yok edilmesi kararý da geçmiþti ancak tepkiler sonucunda bir infial havasý oluþmuþtu. Bu yüzden kitlesel imhalar durduruldu ancak geride kalanlar ölenlerden haberdardýlar ve onlarý asla unutmadýrlar. Sonraki evrede yeni bir projeden bahsedildi. Dünyaya birkaç ýþýk yýlý uzaklýkta bir gezegen bulunduðu haberleri yayýldý. Daha sonra ise sahip olunan teknoloji ile oraya yarým yüzyýlda gidilebileceði söylendi. Buraya gitmek isteyenler bu iþle ilgilenen konseye çok büyük yardýmlar yapýyorlardý ancak asýl amaç bu deðildi. Geminin küçük bir kýsmýna bu þekilde baðýþ karþýlýðý insanlar alýndý. Geriye kalan ikimilyon kiþi ise bu ayrýlýkçý gruplarýn fikir adamlarý ve yöneticileriydi. Bu kiþiler kendi istekleri dýþýnda toplanýp gemiye bindirildiler. Gemide içindekiler için yiyecek ve içecek yoktu. Ancak yalnýzca bu yeterli deðildi ve gemi kalkýþtan 34 gün sonra kendi kendini imha etti. Bu gerçeði konseyde bilenlerin sayýsý çok azdý. Herkes geminin yeni bir gezegene doðru yolculuk yapmakta olduðunu düþünüyordu
Koloni 237 ise amacýna uygun olan ilk ve son gemiydi ancak yine söylenenlerde bir eksiklik vardý. Gemide ki insanlar yaþamlarýna devam ediyorlardý ancak onlarýn varacaklarý bir yer yoktu. Yalnýzca daha önceki skandallarýn üstü örtülmek için yapýlmýþ bir gemiydi. Ýçindekiler ise baðýþ yaparak binmiþ insanlardý. Ýnsanlar gemiye bindikten birkaç yýl sonra onlara gidecekleri yerin yok olduðu söylendi. Gemide yalnýzca birkaç kiþi yollarýna devam etmeleri gerektiðini söyledi ve öyle oldu. Bu kýsa bir süre devam etse de son buldu…
Ýnsanlýðýn geliþimi çok farklý evrelerden geçti. Bilimsel bilgi ile teknoloji ve yaþam kültürü, gücün ifade ettiði anlam ve bunun yanýnda insan ve bir çok þey daha anlamlarýnda deðiþiklik yaþadý. 2 binli yýllarýn baþýnda bilgiyi iþlemeyi öðrenen insanlýk daha sonraki evrelerde bilimsel bilginin algýnaþýnda yaþadýðý deðiþiklikler sonucunda çok farklý þeyler keþfetti. Bu geliþimler en fazla beyinle ilgiliydi. Öðreniðin haberleþme için, bilgi iletimi ve denetimi için, madde iletimi için bu geliþmeler kullanýlýyordu. Bir insan diðer bir insanýn yanýna gitmek istediðinde bunu aklýndan geçiriyordu. Beyinden bu sinyaller beynin içindeki bir aygýt tarafýndan okunuyor ve o kiþinin kiþisel merkezine gidiyordu. Daha sonra bu kiþisel merkez diðer kiþinin kiþisel merkezine sinyaller gönderiyor ve o sinyallerde diðer kiþiye gidiyordu. Diðer kiþinin aklýna diðer kiþi ile görüþmek geliyordu. Beyinden geçen sinyaller olumlu ise gelen teklif kabul edilmiþ sayýlýyor ve kiþisel merkezler birbirleri ile baðlantý kuruyordu. Böyle bu iki kiþi bir biriyle görüþüyordu. Tüm her þey bu insanlarýn kiþisel merkezlerinden beyne gönderilen sinyaller ile gerçekleþiyordu ve insan bu da gerçek bir þeydi. Bu þekilde görüþüp bir anlaþma yapýldýðýnda bunun bir baðlayýcýlýðý vardý. Kiþisel merkez denilen aygýt iþlem yapma hýzý bakýmýndan insan beyninin yüzbinlerce katý olmasýna karþýn yalnýzca komutla çalýþýyordu. Bu komutu ise onun sahibi olan kiþi veriyordu. Ancak bu iþlemler yapýlýrken çok fazla enerji harcýyordu ve bunlarda kendi aralarýnda çeþitli özellikler bakýmýndan ayrýlýyorlardý. Sýradan bir insan 10 bin beyin gücünde biriyle hayatýný geçiriyordu.
Gemide ise...

Devam etmelimiyim?



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Umuda Yolculuk
Ýki Dünya...
Yalnýz Adamýn Ýnsanlýða Ültimatomu

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Sahne Vardý Aklýnda [Deneme]
Suça Övgü [Deneme]
Bireyin Parçasý: Toplum? [Eleþtiri]
Ýstek - Gerçekleþme Ýliþkisi? [Bilimsel]
Kaosun Yöntemi ve Tek Mutlak Yol [Bilimsel]


Alparslan Koca kimdir?

Ankaranýn taþ sokaklarýnda düþe kalka büyümeye çalýþan, dizlerinin kanata kanata acýya alýþan, mululuðu ankaranýn sýcak yazlarýnda bir serin esinti olarak gören, dünyanýn en sýradan insaný.

Etkilendiði Yazarlar:
hiçkimse


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Alparslan Koca, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.