..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Kürtaj sadece kendileri bir zamanlar doðmuþ insanlar tarafýndan savunuluyor. -Ronald Reagen
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yaþam > Adem KALINSAZ




12 Kasým 2008
"Bir Hayalim Var"  
Adem KALINSAZ
Mutluluk ve dram, insanlýk tarihi ile var olan, birbirine zýt iki eylemdir. Ýnsanlýk var oldukça da bu ikili, insanlýðýn hayatýnda var olmaya devam edecektir. Çünkü âdemoðlu bu iki karakteri de yaþayabilecek bir surette yaratýlmýþtýr.


:ADBG:
Mutluluk ve dram, insanlýk tarihi ile var olan, birbirine zýt iki eylemdir.
Ýnsanlýk var oldukça da bu ikili, insanlýðýn hayatýnda var olmaya devam edecektir. Çünkü âdemoðlu bu iki karakteri de yaþayabilecek bir surette yaratýlmýþtýr.
Çirkin olmadan güzelin kýymeti bilinemeyeceði gibi, hüzün olmadan da mutluluðun kýymeti bilinemeyecektir.
Ama aslolan hüzün deðil mutluluktur.
Ýnsanlýðýn mutluluðu için çeþitli görüþler, düþünceler, felsefi akýmlar ve inanç sistemleri devreye girmiþtir. Ama ilahi kaynaklý inanç sistemleri hariç hiçbir akým, mutluluk çýtasýný uzun soluklu yukarýlarda tutmayý baþaramamýþtýr.
Baþarmasý da olanaksýzdýr. Çünkü beþeri gayretler ancak dönemsel ve çevresel çözümler sunmaktadýr. Bu çözümlerin dönemsel ve çevresel kalmasý, mutlu insan, mutlu toplum ve hatta mutlu halklar ideali için insanoðlunun yeni arayýþlara yönelmesine neden olmuþtur.
Her arama sonunda bulunan sonuçlar çýtayý biraz yükseltse de yeterli olmamýþtýr. Yeterli olmasý için bireylerin beyin olarak buna hazýrlanmasý gerekmektedir. Yenileþmeye, deðiþime, geliþmeye mesafeli ya da kapalý duran bireyler ve milletlerin hazýrlýk safhasý bazen çok zaman almaktadýr.
Yeniliðe, deðiþime ve geliþimeye mesafeli duran bireyler ve toplumlar genel itibariyle kendi menfaatlerini, diðer bireylerden ya da diðer toplumlardan üstün görüp, ortak mutluluk niþanesi olacak olan “hak edene kazandýrma” formülüne sýcak bakmamaktadýrlar.
Bu anlayýþ da nefret ve çatýþma kültürüne katký saðlamaktadýr.
Bundan elli yýl önce otobüslerde ön koltuklarda oturulmasýna müsaade edilmeyen ABD’nin esmer halký kimi zaman ölümle, kimi zaman hapisle, kimi zaman iþkence ile sonuçlansa da mücadelesini çeþitli yolarla sürdürerek bugün belli bir seviyeye getirmiþtir.
Mücadelede, önce siyahlarýn beyazlara karþý horlanmasýndan dolayý, sadece siyah ýrk üzerinden yapýlmýþtýr. Bunun yanlýþlýðý kýsa sürede anlaþýlýp “Halklarýn Kardeþliði” ilkesine dayandýrýlarak eþitlik ve özgürlük için ortak mücadeleye dönülmüþtür.
Bunun neticesi olarak da bugün, ABD baþkanlýk seçimlerinde Kenya asýllý ve müslüman kökenli Barack Obama kendi teninden olmayan insanlarýn da oyunu alarak ABD’nin yeni baþkaný seçilmiþtir.
ABD’li ünlü insan haklarý savunucusu Martin Luther KING’in, “I have a dream” (Bir Hayalim Var) baþlýðýný taþýyan ve sözlü edebiyatýn þaheserleri arasýnda kabul edilen tarihi konuþmasýnýn, 28 Aðustos 1963 tarihinde 300.000 kiþinin katýlýmýyla, Washington DC. de gerçekleþtirdiðinde hayali siyahlarla beyazlarýn el ele tutuþmasý ve eþit haklara sahip ABD vatandaþlýðý idi.
Martin Luther’e hayalini çok gören zihniyet, 4 Nisan 1968 tarihinde kör kurþunlarla, ona hayalini görme fýrsatý tanýnmadan, tarihteki insan haklarý mücadelesi sayfasýndaki yerine gönderdi.
Onun ölümü ABD’de mücadelenin hýzýný kesemedi ve aradan yarým yüzyýl geçmeden siyah bir lider onun hayalinin ötesinde bir konumu hak etti.
***
Martin Luther KING’in demokrasi manifestosu (bildiri) niteliðindeki uzun konuþmasýndan bir bölüm:
“Bir hayalim var benim!…
Zenci toplumunu çepeçevre kuþatmýþ bulunan bu yeni ve kutsal militan ruh, bizi tüm beyaz insanlara karþý bir güvencesizliðe yöneltmemelidir. Beyaz kardeþlerimizin pek çoðu, kendi kaderlerinin bizimki ile sýký sýkýya baðlý olduðunu idrak etmektedir. Bunun en güzel delili, þu an bizim aramýzda bulunmuþ olmalarýdýr. Biz, bu yolu tek baþýmýza yürüyemeyiz.
Bugün size þunu hatýrlatýyorum ki, dostlarým, ümitsizlik bataðýnda boðulmayalým. Þu an yaþamýþ olduðumuz ve önümüzde bulunan zorluklara raðmen, hala bir hayalim var benim. Bu hayal, Amerikan rüyasýnýn derinliklerine kök salmýþ bir hayaldir.
Evet… Bir hayalim var benim…
Gün gelecek, bu ulus ayaða kalkacak ve kendi inanç deðerlerini tam anlamýyla yaþayacak. Þu husus apaçýk ortadadýr ki, bütün insanlar eþit yaratýlmýþtýr.
Bir hayalim var benim!…
Gün gelecek, bir zamanlar köle olanlarýn evlatlarýyla yine bir zamanlar köle sahiplerinin evlatlarý, Georgia’nýn kýzýl tepelerinde, birlikte kardeþlik sofrasýna oturabilecekler…
Gün gelecek, dört büyük çocuðum, derilerinin rengine göre deðil, karakterlerinin yapýsýna göre deðerlendirilecekleri bir ülkede yaþayacaklar…
Bugün bir hayalim var benim…
Gün gelecek, Alabama eyaleti, þirret ýrkçýlarý ile aðzýndan hep müdahale ve yasaklar yönünde sözler dökülen valisi ile o eyalet bile, minicik siyah erkek ve kýz çocuklarýnýn, minicik beyaz erkek ve kýz çocuklarý ile kardeþçe el ele tutuþabilecekleri bir yer olacaktýr…
Bugün bir hayalim var benim…
Evet, bir hayalim var…! Gün gelecek, özgürlüðümüzün önünde birer engel olan bütün vadiler yükselecek, bütün daðlar eðilecek, engebeli yerler hizaya gelecek ve Allah’ýn yüce þaný yeryüzüne inecek ve bütün canlýlar bunu hep birlikte göreceðiz.”
***
Bill Clinton, Marmara depreminden sonra ülkemize gelip Erkan Bebeðe burnunu sýktýrdýðýnda Türk milletinin büyük sempatisini toplamýþtý.
George W. Bush ise kendi tezgâhlarý 11 Eylül uðursuz eyleminden sonra baþta Afganistan ve Irak’ta müslüman kýyýmýndan ve Ebu Gureyb ile Guantanamo'daki vahþetlerinden dolayý Türkiye’de ve Ýslam dünyasýnda derin hüzne neden olarak, ABD’ye olan sempatiyi antipatiye çevirdi.
“Bir hayali olan” Barak Hüseyin Obama, yeni bir umut ile ABD’ye olan antipatiyi sempatiye çevirebilecek mi? Bunu zaman gösterecek.
Arzumuz, daha mutlu bir dünya…
Bunun için de Obama’nýn dýþ politikasý önemli bir niþanedir.
Baþarýlar ve huzurlu görevler diliyoruz.
Selam ve muhabbetle.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yaþam kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yazýnýn Önemi / Ýlmi Yazý Ýle Baðlamak
Atatürk'ün Çocuklara ve Gençlere Mesajý
Aðlamak ve Gülmek
"Huzursuz Bacak"
Kitap ve Okumak II
"Hak Eden Sevilir"
Mevlana'nýn Gel Çaðrýsý
"Yaþ Otuz Beþ"
Büyük Nedir? Küçük Nedir?
Yaþam Nedir?

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yoksulluða Akif'ce Bir Yaklaþým
Çevresel Sorunlar ve Çözüm Yollarý
Gezi Notlarý: Akçay, Altýnoluk, Assos, Ayvalýk, Edremit Ýzlenimleri
Baki Kalan Hoþ Bir Seda; Hz. Mevlâna
Gezi Notlarý: Bursa Ýzlenimleri - III
"Çin Ýþi" Olimpiyat
Toprak Gönüllü Cengiz Aytmatov
Üstad
Türkçe Olimpiyatlarý ve Kazanýmlarýmýz
Belgesel Filmler; "Mustafa" ve "120"

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Atatürk'ün Kardeþleri [Eleþtiri]
Kör Þeytanýn Kör Gözüne... [Eleþtiri]
Gez Dünyayý, Gör Konya'yý [Eleþtiri]
Ýçki Sahte, Ölüm Gerçek [Eleþtiri]
Ne Kadar Ýtibar Etmeliyiz? [Eleþtiri]
"Fikrim Yok" [Eleþtiri]


Adem KALINSAZ kimdir?

Hayatý algýlamaya çalýþmak için düþünmek, çalýþmak, üretmek ve yaþamak gerektiðine inanýrým.

Etkilendiði Yazarlar:
Edebiyatýn "Edep" kýsmýyla dost olan bütün yazarlar.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Adem KALINSAZ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.