..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Bilmezlik ile ne hoþtum; hayalimde ne güzellik, ne de aþk vardý." -Fuzuli, Leyla ile Mecnun
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Anýlar > elif yýldýz




8 Kasým 2008
Yaza Yaza Yaz Bitti  
Güzel günler hep çabuk geçer

elif yýldýz


“nasýl da karmakarýþýk aslýnda tüm bu olanlar. Nasýl da karmaþýðým aslýnda þuan. Bedenimden çýkýp kendime uzaktan bakabilmeliydim oysa þuan. Nasýl da yerle yeksan ve yek karþýlamaktayým bu hayatý, oysa yýllar sonra tam da bu gün nerede kiminle olacaðýmý bilebilmeliydim. Kaç kiþinin sarýldýðýný bilmediðim bir battaniyeye sarýlmýþ bunlarý yazmaktayým.”


:BEIF:
Sýcak olmayan, soðuða yakýn, biraz da esintili bir ekim akþamý, bir cafenin dýþ kýsmýnda, açýk havada arkadaþlarýmla otururken üþüyüp dilediðinde her müþterinin kullanabileceði polar battaniyelerden birini aldým omuzlarýma. Arkadaþlarým hayata dair hararetli bir tartýþmadaydý. Olanca gayretleriyle düþüncelerini savunuyorlardý. Baþta ben de müdahil olmaya çalýþtýmsa da her zamanki gibi seslerin yükseldiði bu muhabbetten de geriye doðru çekip kendimi, arkama yaslandým.
Güzel bir akþamdý, hayat akýp gidiyordu; evet, bazen kanatýyordu, ama çoðu zaman da sarýyordu açtýðý yaralarý. Ben yaralarýmýzý sarýþlarýndan, ateþimiz çýktýðýnda alnýmýza ýslak bezler koyuþlarýndan bahsetmek isterdim o gece, ama olmadý.
Tartýþmanýn seyrine göre arkadaþlarýmýn zaman-zaman sesleri yükseliyordu. Dakikalar geçtikçe sesleri alçaldý ve duymamaya baþladým onlarý. Nihayet kendi sesimi duyabiliyordum.
Nasýl da garip ve þasýlasýydý o an, orada dünya. Saniyeler geçmek bilmiyordu sanki. Bizi seyreden ve büyük bir güce sahip biri sanki yavaþlatýyordu zamaný. O an, orada saniyeler geçmiyordu, ama göz açýp kapayýncaya deðin geçip giden güzel günlere þahit olmuþtum ben. Kitaplar okumuþtum göz açýp kapatýncaya deðin. Filmler izlemiþ güzel bir oyuncaða sahip olmuþ ve bir insaný sevmiþtim; göz açýp kapatýncaya deðin. Hepsinin de tadý damaðýmda kalmýþtý.
Güzel günler hep çabuk geçer, anlayamayýz bile geçip gittiðini ve sonrasýnda gelen belki de hüzünlü günler, keskin kuru ayazda býrakýr bedenimizi ve bir türlü geçmek bilmez. Güzel kitaplar; hani þu bir solukta okuduðumuz, artýk çevirecek sayfa kalmadýðýný anladýðýmýz o hayal kýrýklýðýyla dolu uzunca sürede nasýl hayret ederiz; kitabý bitirmenin ne kadar da az zamanýmýzý aldýðýna. Güzel filmler; mutlu sonla nihayete erse de kavuþabilmenin saadetiyle birbirine içtenlikle bakan o gözlerin yaþlandýklarýný da görmek isteriz. Güzel bir oyuncak; ilk kýrýlan hep en sevdiðimiz oyuncaðýmýz deðil miydi? Ve bir insaný sevmek… Sahi hiç sevdiniz mi? Sadece sevmek için, sebep aramaya gereksinmeden, “seviyorum” diyebilmek, yaþadýðýnýzýn farkýna varabilmek için. Hatta sevdiðiniz insanýn yanýnýzdaki emanet varlýðýna, zoraki tebessümlerine, elinizi içtenlikle bir kere bile kavramamýþ oluþuna raðmen. Göz açýp kapatýncaya deðin sonsuz mutluluða eriþebilmek isterdik deðil mi? Peki onu hak etmek için yeterince piþtik mi?
Ýþte tüm bunlarý düþünürken ve vakit bir türlü geçmezken þunlarý karaladým:
“nasýl da karmakarýþýk aslýnda tüm bu olanlar. Nasýl da karmaþýðým aslýnda þuan. Bedenimden çýkýp kendime uzaktan bakabilmeliydim oysa þuan. Nasýl da yerle yeksan ve yek karþýlamaktayým bu hayatý, oysa yýllar sonra tam da bu gün nerede kiminle olacaðýmý bilebilmeliydim. Kaç kiþinin sarýldýðýný bilmediðim bir battaniyeye sarýlmýþ bunlarý yazmaktayým.”
Son cümle bu hayatýn nasýl da karmaþýk olduðunu anlatýyor sanýrým.
Kaç kiþi sarýlmýþtý o battaniyeye kim bilir, benden önce kaç kiþi sýðýnmýþtý ona ýsýnabilmek için. O battaniyeye sarýlanlardan biri o an içinden taþan bir sevinçle bir baþkasýna sarýlýyordu belki de. Biri ölmüþtü belki hatta biri tam da o an Azrail ile sonuçsuz bir pazarlýktaydý. Bir diðeri bir bebek dünyaya getiriyordu belki. Biri borçlarýný düþünüyor olabilirdi, ya da baba parasýyla daha nereye kadar gidebileceðini. O battaniye beni ýsýtýrken geçmiþ günlerde ona sarýlýp da ýsýnan biri, o an üþüyordu belki de.
O sýcak olmayan soðuða yakýn esintili ekim akþamýnda, hayatla ilgili yapýlan tartýþmaya müdahil olmayarak saygýsýzlýk etmiþtim belki arkadaþlarýma, ama sonuca varamasam da kendimle tartýþmýþtým hayatýn karmaþýk, ama çözmeye deðer yanlarýný. Ýnsan olacaklarý önceden bilemez, ama ben hissetmiþtim belki de ertesi gün göz açýp kapatýncaya deðin ömrümden kopup giden aylarýn bir nihayete ereceðini. Bu yazýyý yazmaya niyetlenmeden biraz evvel okudum, çevirecek sayfa bulamadýðýmda, bittiðini anladýðým bir kitabý daha. Evet, vakit geçmiþti. Hatta duvarlar, bu koca evde yalnýz olduðumu yüzüme acýmasýzca vurmasýn diye sesli okudum, o güzelim cümleleri. Ve iþte, zaman yine o akýl sýr erdiremediðim güç tarafýndan yavaþlatýlmakta. Þuan saniyeler geçiyor mu, gerçekten bilmiyorum.
Zamaný durdurmaya mý, yoksa yaþamaktan hoþnut olmadýðýmýz saatleri geçiþtirmeye mi ihtiyacýmýz var. Beni ölümden korkmaya kadar götüren sevinçlerim oldu ve yaþamaya küstüren acýlarým. Bazen öyle mutlu oldum ki sonsuza dek yaþamaya layýk gördüm kendimi, ölümün lafýný bile etmeden. Bazen de bir kapý bulup çýkmak istedim bu hayattan, yaþanýlanlarýn acýsý bedenimdeki tüm hücreleri sýzlatýrken. Düþünüyorum da zamaný istediðimde durdurup istediðimde geçiþtirmemi saðlayacak bir güce sahip olsaydým ne yapardým? Sahiden kullanýr mýydým o gücü. Biliyorum imkânsýz, ama ya olsaydý.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Huzur Dediðin Nedir ki Oysa?
Saat 05. 50
Yalnýzlýðýmýn Birinci Tekil Þahsý
Tükendi...
Aðýrlýk
Manzarasýz
Ýmkansýzlýklar Hiyerarþisi
Siyah
Namussuz Ýkilemler

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Uzak Ne Demek [Þiir]
Özür Dilerim [Þiir]
Çekildi Damarlarýmda Kan [Þiir]
Yokluk [Þiir]
Sen Giderken [Þiir]
Acý Veriyor Mu Parklardaki Boþ Salýncaklar [Þiir]
Korku [Þiir]
Vakit Bu Vakit [Þiir]
Acil Servis Kapýsý [Þiir]
Sana Hiç Anlatmadým [Þiir]


elif yýldýz kimdir?

beni kanatan ve yarabantlarýný hep yanýnda götürenlere yazýyorum. bana yine gülün ama içten olsun bu kez çünkü artýk bardaðýn yarýsý dolu ve yine gülün içten, beni yarým denmeyecek kadar az býrakanlar sizi terkediyorum. . .

Etkilendiði Yazarlar:
nazým hikmet, ömer hayyam, özdemir asaf, sunay akýn, akkün akova, cezmi ersöz, bekir evci, monteigne, slvia plath, tezer özlü ...


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © elif yýldýz, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.