..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bildiðim tek þey, ben bir Marksist deðilim. -Karl Marx
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yaþam > Adem KALINSAZ




8 Ekim 2008
Yaþam Nedir?  
Adem KALINSAZ
Þu ilk çað filozoflarýna akýl sýr erdiremiyoruz. Adamlarýn ömrü ilk nedir, hayat nedir, ahlâk nedir? Sorularýný sormak ve cevap aramakla geçmiþ. Ama bir türlü aradýklarýnda doðru yanýta ulaþamamýþlar ya da ulaþtýklarý yanýtý doðru kabul etmiþler.


:BAFA:
Þu ilk çað filozoflarýna akýl sýr erdiremiyoruz. Adamlarýn ömrü ilk nedir, hayat nedir, ahlâk nedir? Sorularýný sormak ve cevap aramakla geçmiþ. Ama bir türlü aradýklarýnda doðru yanýta ulaþamamýþlar ya da ulaþtýklarý yanýtý doðru kabul etmiþler.
Bulduklarý cevaplar ise bizce enteresan: Zira “Ýlk nedir?” “Temel öðe nedir?” Sorusuna Anaksimenes “hava”, Herakleitos “ateþ”, Thales “su”, Empedokles “hava, su, ateþ, toprak”, Platon “idea”, cevabýný vermiþler.
Yoksa rüzgâr mýydý, güneþ miydi?
Hepsi de, “hiçbiri” cevabýna ulaþmalarýna vesile olan yanýtlar. Bu konularda asýl yanýtlarý ise tevhit inancýnýn seçilmiþ önderleri sunmuþtur:
“Ýlk, ezeli ve ebedî; Allah (c.c.)”
Yaþam ise; ilk, ezeli ve ebedi olan ve filozoflar ile bizlere sayýsýz nimetler bahþeden Yüce Güce, sadece fikrî ve bedeni teþekkür etmekten ibarettir.
Teþekkür ederken havadan, sudan, ateþten, topraktan, güneþten de nimetlendiðimizi, bunlarýn yaþamýmýza önemli katkýlar saðladýklarýný da, O’na arz edersek, filozoflardan fersah fersah ileride adýmlar atmýþ oluruz, kanaatindeyiz.
Yaþam ama nasýl bir yaþam?
Kesin doðrulara itaat, þeklerden ýrak, melunlardan, hurafelerden kaçarak bir yaþam. Bunu biraz açalým:
Kesin doðrular; Allah’ýn yaþam sýrrýna dair bize sunduklarýna, emirlerine, nehiylerine filozofça sorgulamadan itaat. Hayat kitabýmýz, bir ilim adamýmýzýn deyimiyle “Ýnsani Kullaným Kýlavuzu” olan Kur’an-ý Kerim’e ve onun rehberliðine itaat. Onun rehberliðinde öðüt, þifa, yol göstericilik niteliðinde rehberlik vardýr. Ýþte yüce Rabbimizin bizlere, yol gösterici rehber nitelindeki Kur’an-ý Kerim ile ilgili kitabýmýzdaki beyanlarý:
“Ey insanlar! Ýþte size Rabbinizden bir öðüt, kalplere bir þifa ve inananlar için yol gösterici bir rehber ve rahmet (olan Kur’an) geldi.” (Yunus 57)
“Kur’an, namazý dosdoðru kýlan, zekâtý veren ve ahirete de kesin olarak inanan mü’minler için bir hidayet rehberi ve bir müjdedir.” (Neml 2)
“…Ýþte bu Kur’an Allah’ýn hidayet rehberidir. Onunla dilediðini doðru yola iletir. Allah, kimi saptýrýrsa artýk onun için hiçbir yol gösterici yoktur.” (Zümer 23)
Okudukça lezzet alýnan, tekrar tekrar okunduðunda dahi ferahlýk veren yegâne kaynak Kur’an; ilk, yaþam ve ahlâka dair her konuya etraflýca açýklýk getiren bir kitaptýr.
“Teknik ilimler, týp, astronomi, cebir ve kimya gibi birçok alanda önemli neticeler elde eden Müslüman bilim adamlarý, medeniyet ve kültür sahasýnda kýsa zamanda kendilerini tüm dünyaya kanýtlamýþlardýr. Buluþlarýyla uygarlýðýn ilk adýmlarýnýn atýlmasýna vesile olan Müslümanlar, ilerlemenin yolunu açmýþlardýr. Ýslam tarihinde, bilim dallarýný tek tek incelediðimizde, hepsinin kaynaðýnýn Kuran-ý Kerim olduðunu, maddi-manevi her þeyin Allah'ýn yarattýðý sistemin bir parçasý olduðunu defalarca ispat ettiðini görmekteyiz.” (http://www.kuranvebilim.com/html2/makaleler/islamda_bilim_ve_teknoloji.html)
Onun ayetleri bugünün ve yarýnýn bilim adamlarýna ýþýk tutmakta ve en önemli kaynak olarak gösterilmektedir. Edison’un ampulü bulurken Kur’an’dan yararlandýðý gerçeði, kitabýmýzýn bu yönüne iþaret etmektedir.
Ayrýca Ýslam âlimleri ve bilginleri Ýbn-i Sina, El-Kindî, Ebubekir er-Razi, Ebü'l-Vefa, Akþemseddin vb. gibi ilmi sahada ilklerin öncüleri, Mehmet Akif’in;
“Doðrudan doðruya Kur'an'dan alýp ilhamý,
Asrýn idrakine söyletmeliyiz Ýslâm'ý.” anlayýþýyla hareket ettiklerini ve olanlarýn baþvuru kýlavuzlarý olarak da Kur’an’ý gördüklerini söylemek mümkündür.
Þeklerden ýrak; “Acaba!” ile baþlayýp neticede tereddüde düþülen konular ve davranýþlardan kaçýnmak. Bunu malayani (boþ iþler) olarak da algýlamak þeklinde izah edersek örnek ve kavrama alaný geniþler.
Melunlardan, hurafelerden kaçýnmak: melun; lanetlenmiþ demektir. Bu dünyada lanetlenen ise iblistir. Hurafeler ise hayatýmýzýn cahilane devrelerine sýkça hükmeden gerçek dýþý fiiller neticesinden beklentilerimizi oluþturmaktadýr. Dilek aðaçlarý, yatýrlardaki gayri ilahi eylemler, fal, astroloji adý altýnda insanlarýn duygularýný laf kalabalýklarý ile sömürerek umut, hüzün oluþturma vs.
Hayat nedir? Sorusunun cevabýna yeniden dönersek;
Hayat: varlýðýmýzý, dirliðimizi, birliðimizi, sýhhat ve afiyetimizi, dostluðumuzu, haz ve lezzetimizi, uzun lafýn kýssasý, her þeyimizi borçlu olduðumuz “Merhametlilerin en merhametlisine”, ahir ömrümüze kadar, kul olduðumuz bilincinde yaþamaktýr.
Ne mutlu hayattayken yaþayanlara…
Son söz filozofça bir slogan oldu ama siz onu mütefekkirâne bir cümle varsayýn aziz okurlar.
Selam ve muhabbetle.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yaþam kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yazýnýn Önemi / Ýlmi Yazý Ýle Baðlamak
Atatürk'ün Çocuklara ve Gençlere Mesajý
Aðlamak ve Gülmek
"Huzursuz Bacak"
Kitap ve Okumak II
"Hak Eden Sevilir"
Mevlana'nýn Gel Çaðrýsý
"Yaþ Otuz Beþ"
Büyük Nedir? Küçük Nedir?
Ömür Denen Þey...

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yoksulluða Akif'ce Bir Yaklaþým
Çevresel Sorunlar ve Çözüm Yollarý
Gezi Notlarý: Akçay, Altýnoluk, Assos, Ayvalýk, Edremit Ýzlenimleri
Baki Kalan Hoþ Bir Seda; Hz. Mevlâna
Gezi Notlarý: Bursa Ýzlenimleri - III
"Çin Ýþi" Olimpiyat
Toprak Gönüllü Cengiz Aytmatov
Üstad
Türkçe Olimpiyatlarý ve Kazanýmlarýmýz
Belgesel Filmler; "Mustafa" ve "120"

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Atatürk'ün Kardeþleri [Eleþtiri]
Kör Þeytanýn Kör Gözüne... [Eleþtiri]
Gez Dünyayý, Gör Konya'yý [Eleþtiri]
Ýçki Sahte, Ölüm Gerçek [Eleþtiri]
Ne Kadar Ýtibar Etmeliyiz? [Eleþtiri]
"Fikrim Yok" [Eleþtiri]


Adem KALINSAZ kimdir?

Hayatý algýlamaya çalýþmak için düþünmek, çalýþmak, üretmek ve yaþamak gerektiðine inanýrým.

Etkilendiði Yazarlar:
Edebiyatýn "Edep" kýsmýyla dost olan bütün yazarlar.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Adem KALINSAZ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.