..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Tarihten öðreniyoruz ki tarihten hiçbir þey öðrenmiyoruz. -Hegel
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yaþam > Ahmet Yaðcý




7 Ekim 2008
Zaman  
Ahmet Yaðcý
Zamanýn ne kadar hýzlý geçtiðinin hiç bir zaman farkýndalýðýna varamadým. Varabileceðim zamaný iple çekerken, varabileceðimden kuþkuluyum...


:AIJJ:

Zaman su misali akýp giderken geride býraktýðýmýz her bir aný kendine bir yer bulmaya çalýþýr zihinlerimizde. Kimi baþarýlý olur, kimi ise silinir gider zamanla. Henüz nasýl bir olgu olduðu bile net olarak tanýmlanamamýþ olan zaman aslýnda bir süzgeç görevi görür hayatlarýmýzda. Hatýrlayabildiklerimiz ve hatýrlananlardan ibarettir ömrümüz.
Ýnsan hayatýnýn birçok sýrperdeleri vardýr. Araladýðýnýzda karþýnýza çýkanlar þaþýrtýr sizi çoðu zaman. Sert kayalýklarla çevrili bakýþlarýn içinden kalbe doðru süzüldüðünüzde daha önce hiç göremediðiniz çiçek bahçeleriyle karþýlaþabilirisiniz. Size bu yolculukta eþlik eden zamandýr.
Zaman sadece akrep ve yelkovan denilen iki koþucunun birbirileriyle yarýþý deðildir. Zaman bazen yarýþtan çekilmektir. Yorulmak, dinlenmek, durmak ve uyumaktýr.
Bazen sevmek, bazen sevilmektir.
Zaman kýymetli bir maden gibidir bazen. Deðerlidir. Kimilerine yetmez. Kimilerinin elinde fazlaca vardýr, har vurup harman saçar.
Zaman öðretmek ve öðrenmektir.
Özlemek ve özlenmektir.
Sevgilinin sevdiðine yazdýðý bir mektuptur. Sevgilinin içindeki özlemin kokusunu duyabilmektir: “Bir bakýþla erittiðin kalbimin, senden uzakta isteksizce çýrpýnýþlarýný hissederek gözlerimi kapýyorum her gün. Seni görmeden ne gözlerim kapanmak istiyor, ne de kalbim atmak. Sesini duymadan gitmiyor kulaklarýmdan gülüþün. Zaman en azýlý düþmaným oldu, sensiz geçen her saniye adýmýný yavaþ yavaþ atýyor. Sen olmadan buralarda güneþ bile isteksiz doðuyor. Doða içine kapanmýþ, ruh gibi adeta. Sabahýn köründe içilen sýcak bir çayla hissetmeye çalýþýyorum ellerinin sýcaklýðýný. Öpüþünü unutturacak bir þey bulamadým henüz buralarda. Tenin tenime deðdiðinde tüm vücuduma yayýlýp içimdeki her hücreyi titreten o saf aþkýný hissetmeye engel mi sanýrsýn mesafeler? Sen olmasan da hayalini kollarýmýn arasýna alýp sýmsýký sarýlýyorum. Saçlarýný okþayýnca elimde kalan o koku sanki yüreðime sinmiþ. Özlemin kokusunu duyuyorum ilk defa. Zaman akmýyor sensiz.”
Zaman alýþmaktýr. Sevdiklerinizden uzaklarda kaldýðýnýzda baþýnýzý yaslayýp aðlayabildiðiniz bir dosttur. Zaman merheminden elinize bir tutam alýp kalbinize sürdüðünüzde geçmeye baþlar acýlar.
Yalnýzlýðýn paylaþýlmaz, paylaþýlsa adýnýn yalnýzlýk olmayacaðýný söyler büyük þiir ustasý Özdemir Asaf. Zaman bazen yalnýzlýktýr, paylaþýlmaz. Bazense bir ömür boyu süren bir birlikteliktir.
Zaman görünmez asla, takipçi ve sinsidir. Hayatýnýzýnda sürekli varlýðýný hisseder ama asla ona ulaþamazsýnýz. Nasýl ve nerde karþýnýza çýkacaðý belli olmaz. Bazen bir þiirin, bir kitabýn, bazen de bizi derinden etkileyen bir þarkýnýn içerisine gizleniverir sessizce. Onu arayýp bulmanýzý, hayatýn içinde saklandýðý bir yerlerden onu çýkarývermenizi bekler. Zaman ses çýkarmaz, konuþmaz asla. Bekler hep.
Bahanelerin efendisidir zaman. Ýnsanoðlunun hayatýnda yapýlamayanlarýn, baþarýlamayanlarýn en büyük nedeni olmuþtur daima. Sýðýnýlacak sonsuz bir limandýr gemilerimiz için. Hangi bahane gelirse gelsin kapýsý hep açýk olan bir handýr. Okuyup adam olamadýnýz mý? Hoþgeldiniz. Kitap mý okuyamýyorsunuz? Buyrun sizde. Çocuklarýnýzla ilgilenemiyor musunuz? Sizinki de laf mý caným, hele bir geçin içeri soluklanýn, misafir edelim sizi, kafanýzý toplar, sonra düþünürsünüz. Bakýn içeride daha ne güzel dostlarýnýz var.
Hancý aðanýn hoþ sohbeti kandýrmasýn sizi sakýn, çýkmak istemezsiniz sonra dýþarý.
Zaman baþlangýç olduðu gibi bir sondur da.
Yeni olduðu kadar eski, güzel olduðu kadar çirkin, kuvvetli olduðu kadar da zayýftýr. Zaman muhteþem bir ahenkle hayatýnýzýn içerisine yerleþmiþ temasý zýtlýk olan puzzle parçalarýdýr. Tüm parçalarý yerli yerine oturtmak bir ömür sürer. Zaman bir dost olduðu kadar düþmandýr, savaþçýdýr. Yapbozunuz tamamlandýysa ne mutlu size, yerleþtirilmemiþ parçalarý kalmýþ bir vaziyette zamana yenik düþen o kadar çok hayat var ki..



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yaþam kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Hayatýn Dört Mevsimi

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýstanbul
Aþk Üzerine
Peki Ya Sizin Sahiliniz?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Gurbete Yolculuk [Öykü]
Son Satýrlar [Öykü]
Gurbete Yolculuk - 2 [Öykü]


Ahmet Yaðcý kimdir?

Hayalgücünün sýnýrlarýný aþmasý ve duygusal öðelerle birleþip insanýn kalbine dokunmasýdýr amacým

Etkilendiði Yazarlar:
Yaþar Kemal, Ahmet Altan, Dostoyevski


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Ahmet Yaðcý, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.