..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Özyaþamöyküsü baþka insanlarla ilgili gerçekleri anlatmak için eþsiz bir araç. -Philip Guedella
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Türkiye > Murat Topgul




26 Eylül 2008
Bir Zamanlar Türkiye Cumhuriyeti Diye Bir Ülke Vardý...  
Murat Topgul
Korkma, sönmez bu þafaklarda yüzen al sancak... Dimi? Sönmez!! Bakalým sönmüþ mü?;


:AFIJ:
Korkma, sönmez bu þafaklarda yüzen al sancak...

Dimi? Sönmez!!

Bakalým sönmüþ mü?;

Bir ülke ki, kendi aðýr sanayii'ne sahip deðil, her türlü makina parçasý için (istisnalar kaideyi bozmaz) yurt dýþýna muhtaç. Bundan 200 sene evvel kurulan Amerikanýn eskilerini, yani teknolojisini, binbir zavallý anlaþma ile güç bela alýp kullanabiliyor.
Bu büyüklükte ve bu konumdaki bir ülke; doðalgazý, elektrik'i, petrol'ü yani bir ülkenin, dýþa baðýmlý olmamasý gereken konulardaki her türlü kalemini dýþarýdan alýyor.

Ufacýk bir ada olan Ýngilterede, yurt dýþýna ihraç ettikleri bin çeþit araba var, Japonlar keza ayný þekilde. Bizde ise, yurt dýþýndan getirilen teknolojisi geçmiþ araba parçalarý, burada monte ediliyor ya, Türkiyeye bak be! vay be! nidalarý ortalýkta dolaþýp duruyor.

Her yýl binlerce, onbinlerce vatandaþýmýzý bu uyduruk arabalarla, bu kadar çok arabayý kaldýramayan yollarýmýzda kaybediyoruz. Bir allahýn kuluda demiyorki, "Yahu, neden bu ülkede Cumhuriyet tarihinin baþýnda yapýlýveren ve koca Türkiyeye göre sadece bir kaç hattan oluþan demiryollarýmýza yatýrým yapýlmýyor?"

Bu ülkedeki kadar genç nüfüs, baþka hangi ülkede var? Boyle genç bir iþ gücü için Avrupa ülkeleri nelerini vermezdi acaba?

Bizim Üniversitelerimizde verilen eðitim, emin olun Amerikanýn bir çok Üniversitesinde verilen eðitimden bin kat daha kaliteli. Yani bu ne demek?; demekki okumuþ nüfusumuza bilgi aktarmak ile ilgili de bir sorunumuz yok! Yani yetiþmiþ/yetiþen kaliteli bilim adamlarýmýz/kadýnlarýmýz da var.

Hidrolektrik kaynaklarýmýz tum ortadoðudan daha fazla. Turizm konusunda iki, üç uyduruk sahiliyle Türkiyenin 50 katý turizm geliri olan Yunanistan'dan, çok daha fazla potansiyelimiz olduðu, bizim deðil, yabancý turizmcilerin görüþü.

Biraz spekülatif olsada, bor madenleri ile ilgili konuþulanlar, hadi deyin yarýsý yalan, geri kalaný bu ülkeye 7 düvel yeter.

Ýkinci dünya savaþýnda, 1945'de yerle bir olan 2 þehrini adam edip, 63 sene dünya devi olan Japonlardan neyimiz eksik? Depremlerle boðuþan, Türkiyeden küçük, ada olmanýn verdiði dez avantajlarý sonuna kadar yaþayan bir ülkeden neyimiz eksik?

Keza yine bir ada ülkesi olan Ýngiltere, tüm dünyaya satabileceði bir "Harrier" yapabiliyor da, bizim bir "maket" uçaðýmýz bile yok?

Bunlar garip gelmiyormu size?
Bütün bunlarý, iktidara kim gelirse gelsin onceden teblið edilmiþ bir "YAPMA" sonucunda yapýlmadýðýný düþünmüyormusunuz?

Yahu dile kolay!!! 85 koca yýl geçmiþ bu Cumhuriyet kurulalý! 85 yýlda bu ülkenin iktidarlarý yemekten, çalmaktan, çýrpmaktan, bu ülke insanýný sömürmekten baþka ne yapmýþ?

Hiç bir þey!!
Ama bakýn!! Beylik bir laf okuyormussunuz gibi düþünmeyin, gerçekten kendinize yabancýlaþýn ve sorun!! Bir, örneðin; Danimarkalýymýþsýnýz gibi, ne bileyim, Japon'muþþunuz gibi düþünün!!! Oradan bu dinamik, atak insanlarla dolu, inanýlmaz bir coðrafi koordinatta bulunan bu þahane ülkeye bakýn, hayretle bakýn!!!

Araba yok;
Uçak yok;
Doðalgaz yok;
Elektrik yok;
Petrol yok;
Tarým var, üretilen mal yurt dýþýna kota ile satýlýyor, hatta kota ile üretiliyor;
Hayvancýlýk var, modernize edilmemiþ vaziyette, bu yüzden Türk etine þüphe ile bakýlýyor;
Demiryolu yok;
Üç tarafý denizlerle çevrili bu ülkede DENÝZCÝLÝK yok!! Kaç liman var sayýn bir;
Turizm yok, turizm diye sit alanlarýna imar izni çýkarýp, orman söküp otel yapýyorlar;
Teknoloji yok, var diyenler artýk baþkasýnýn ürettiðini geliþtirmeye çalýþtýðýmýzý unutup, malý bizim zannedecek kadar taklitçiliði, üretmeden sahip olmayý alýþkanlýk haline getirmiþ.
Spor yok, spor'a yatýrým yok, yatýrým yapanlar kendi reklamý peþinde, o ana yatýrým yapýyor, geleceði düþünen yok;
Ýcad yok, bilimsel araþtýrma yok, CERN'deki yüzyýlýn deneyine bile maddi bir katýlým yapmayý beceremedik.

IMF baþta olmak üzere, yabancýlara olan borç o kadar fazla ki, adamlara sormadan neredeyse tuvalete gidemiyoruz;
Borcu ödeyip kapatamýyoruz, çünkü her yýl faizi ancak odenebiliyor, ana para kalýyor, hatta üzerine ekleniyor;
Bu borcu binlerce kere kapatabilecek nitelikteki paralar, siyasi iktidarlarýn basiretsizliði, iþ bilmezliði, aç gözlülüðü yüzünden hortumlanýyor, cebimizden çalýnýyor;
Bu çalýnan paralar o kadar büyük boyutlardaki, (85 yýllýk tüm iktidarlardan bahsediyorum) yukarýda yok diye hayýflandýðým herþeyi fazlasý ile halledip, üstünden artanlarla da iki GAP daha çýkar.

Þimdi;

Senin istediðin kadar bayraðýn olsun, istediðin kadar milli marþýn olsun, yukarýda sayýlan yokluklara sahip bir toprak parçasý "ÜLKE" deðildir.

Bu topraklar için canýný vermiþ o kadar þehit, görülüyorki, boþuna þehit olmuþ.

Bu ülkenin bir sömürgeden tek farký, hikayeden seçimlerle baþýna "güya" kendi isteðiyle getirdiði hükümetler'den ibarettir. Uyduruk demokrasimizin izin verdiði en doðal!! hakkýmýzý kullanýp, birilerini 85 yýldýr baþýmýza getiriyoruz. Ama ne hikmetse bir türlü bir arpa boyu yol gidemiyoruz.

Musafa Kemal ATATÜRK'ün "Bursa Nutku"'nu okuyun!! Bir þey olacaðýna bu saatten sonra inanmýyorum ama, siz bir okuyun.!!

Bu kadar...



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Kurtlar Vadisi Irak ve Hz. Muhammed Karikatürleri [Deneme]


Murat Topgul kimdir?

Deneme

Etkilendiði Yazarlar:
Deneme


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Murat Topgul, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.