..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Avukatlar da bir zamanlar çocuktular herhalde. -Charles Lamb
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Politik Olaylar ve Görüþler > Muhammed Avcý




24 Eylül 2008
Daraðacýnda Bir Baþbakan  
Muhammed Avcý
Nisan 1960… Ankara’nýn üzerinde karabulutlar. Þehir, kasvetten simsiyah giyinen cenaze yakýnlarý gibi; ilkbahara raðmen uçsuz bucaksýz semalarýnda güneþe dair hiçbir emare yok. Yüzleri üþüten acý bir rüzgâr kin kusuyor ýslak kaldýrýmlara!


:BJHJ:
Nisan 1960…
Ankara’nýn üzerinde karabulutlar. Þehir, kasvetten simsiyah giyinen cenaze yakýnlarý gibi; ilkbahara raðmen uçsuz bucaksýz semalarýnda güneþe dair hiçbir emare yok. Yüzleri üþüten acý bir rüzgâr kin kusuyor ýslak kaldýrýmlara!
Cuntacýlarýn zafere ulaþmasýna 50 günden az bir zaman var. Muhalefetin aþýrý tahrikkar tutumu Demokrat Partililerin demokrasiye ket vurabilecek baskýcý icraatlarýna sebep doðuruyor. Türkiye’nin en önemli üniversiteleri önlenemez olaylar nedeniyle kapatýlmýþ durumda. Ýdeolojik parçalanmýþlýk þirazesinden çýkmýþ, sokaklarda çatýþma seslerinden baþka nida yok! Kan kýrmýzýya kesmiþ yalanasý temizlikte caddeler!
     Ýsmet Paþa’nýn TBMM’de yaptýðý muhtýra niteliðindeki meþhur konuþmasýna bakmak o günkü havayý soluyabilmek açýsýndan pek deðerli: “…Þimdi arkadaþlar; þartlar tamam olduðu zaman milletler için ihtilal meþru bir haktýr. Böyle bir ihtilal bizimle münasebeti olmayanlar tarafýndan yapýlacaktýr.” (18 Nisan 1960)
Harp okulu tetikte… Öðrenciler, bürokratlar, akademisyenler tahrik rüzgârlarýnýn ve hükümetin anti demokratik eylemlerinin tesirinde kalarak sokaklara dökülmüþ durumda. Her geçen gün ihtilalin þartlarý daha da olgunlaþtýrýlýyor. Her geçen gün biraz daha yaklaþtýrýyor Menderes’i o kara güne.
27 Mayýs 1960…
10 yýl ülkeye hizmet etmiþ bir baþbakanýn idam sehpasýna giden acýklý öyküsünün baþlatýldýðý demokrasi tarihimizin en kara günlerinden birisi bugün. Sonradan musibet bir alýþkanlýða dönecek olan tank yürütme merasimlerinin ilkinin gerçekleþtirileceði gün bugün. Darbe kültürümüze analýk edecek bir ihtilal için tüm koþullarýn tamamlandýðý gün bugün.
Saat 4:30. Tan aðarmasýna ramak kalmýþ. Ankara sanki baþýna geleceklerin farkýnda olmuþçasýna kahredici bir sessizliðe bürünmüþ. Belki tek ses radyoda kederli çalan müzik, o da birden kesiliveriyor. Ýstiklal marþýmýzýn yürekleri coþturan bestesi okþuyor kulaklarý önce, ardýndan ürkütücü bir tonla: Silahlý Kuvvetler yönetime el koydu sesi çýðýrýyor.

(Yassýada’da hukuksuzluk alanýnda baþyapýt sayýlabilecek bir yargýlama sürecinin ardýndan Menderes ve 12 arkadaþýnýn idamýna karar verildi. Ýdam kararlarýnýn sadece üçünün infazý gerçekleþti.)

Karar Menderes’e bildirildiðinde þoku yaþadý adeta; yine de metanetini korumaya çalýþýyordu. Kendi kendine neden üzülüyorsun ki diyordu sanki! Ölümü sonsuz arzuladýðý anlarý yaþatmýþlardý ona; ecelin kurtuluþ olduðu günleri savmýþtý. Þairin dediði gibi: Ölümü özlemiþti, yaþamak isterken delice.

17 Eylül 1961…
Ýmralý’da bir gece vakti… Kulak kabartýldýðýnda iþitilebilecek ýlýk bir rüzgâr ýsýtýyor adayý. Çelimsizlik derecesinde zayýflamýþ, erimiþ bir baþbakan var daraðacýnýn gölgesinde. Elleri arkadan baðlý, günahsýzlar gibi beyazlar içinde. 80 metre kadar mesafedeki daraðacýna kimsenin yardýmý olmadan yürümeye çalýþýyor. Biraz sonra ölümüne neden olacak halatý kestiriyor gözüne ve ona doðru kararsýz adýmlarla ilerlemeye devam ediyor. Ölüme yürümek bu olsa gerek. Allahým, nasýl bir duygudur bu! Kaný donduran, kalp atýþlarýný coþturan korkunç bir duygu.

Ve urgan boyundadýr artýk. Ölümle yaþam arasýnda biraz sonra tekmeyle devrilecek olan eski püskü bir sehpadan baþka bir þey kalmamýþtýr. Hayatýn bir film þeridi gibi gözün önünden geçme aný bu andýr sanýrým. Neler geçiyordu yüreðinden kim bilir? Son mektubunda Ýsmet Paþa’ya dokundurmalarda bulunmuþtu. Belli ki kýzgýndý ona, belli ki öfkeliydi; ama ölüme yürürken bile duygularýnýn esiri olmamaya gayret gösteriyordu, asaletine ve zarafetine asla toz kondurmamaya niyetliydi sanki. Yaþadýðý gibi ölmek istiyordu. Nitekim aðzýndan çýkan son sözlerden bile nezaket fýþkýrdý: “Kimseye kýrgýn deðilim.”
     Sonra zayýf düþmüþ vücudunu bir titreme aldý. Nasýl titremesin ki! Saniyeler ardýndan terk edecekti evreni. Dünyadaki son anlarýydý, son bakýþýydý kuþlara; son bakýþýydý hayata ve ülkesine.
Cellât ve kurban göz gözeydi artýk. Tanrým! Ne tür bir meziyet kolaylaþtýrabilir bu tüyler ürperten eylemi; Cellâdýn maharetimi? Kurbanýn cesaretimi? Galiba hiçbir güç böylesine korkunç bir olayý kolaylaþtýrmaya yetmezdi, yetemezdi.
Duyabildiði son ses Sehpaya indirilen bir tekmenin çýkardýðý donk sesi oldu! Gözler, iki aþýðýn ayrýlmak zorunda kalýþý gibi ayrýldý birbirinden.
Yüzlerce kez poz vermiþti objektiflere ama en acýklýsý hafýzalardan silinmeyecek þu son fotoðrafýydý:
Daraðacýnda asýlý vaziyette Türk tarihinin en zarif baþbakaný…
Ruhu þad olsun…

     





Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Geri Kalmýþlýk ve Din [Deneme]


Muhammed Avcý kimdir?

keþke iþim sadece yazmak olsaydý diyen birisi. . .

Etkilendiði Yazarlar:
ahmet altan


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Muhammed Avcý, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.