..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Küle deðil, ateþe üflemelidir." -Divanü Lügat-it Türk, Savlar
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yüzleþme > Kâmuran Esen




3 Eylül 2008
Baþlýk Yok!  
Eðtim öðretim durumumuz.

Kâmuran Esen


Yazýnýn baþlýðýný siz koyun.


:CCHB:
Üç gün önce torunum okula baþladý. Ýlk günü ben de gittim anne- babasýyla birlikte. Bize kadar kimse yoktu, bir çocuðu üç kiþi birden okula getiren.

Bir veli olarak okula gitmek yerine, öðretmen olarak gitmeyi çok isterdim. Öðrencileri görünce içimde denizler dalgalanmaya baþladý. Kýyýlarým büyüdükçe büyüyor, içime sýðmýyordu. Damarlarýmda kýzlar kilim dokuyor gibiydi. Öðretmenlik yaptýðým yýllarýn sadece birisinin geri gelmesine bile razýydým. Torunumun öðretmenini çok kýskandým. Keþke onun yerinde olsaydým. Hatta bir ara öðretmen konuþurken, onun yüzünde kendimi gördüm. Gözlerimin içi gülüyordu. Bütün çocuklar avcumun içini gýdýklýyorlardý.

Sýnýfýn, badana yapýlmýþ mý yapýlmamýþ mý bir türlü anlayamadýðým duvarlarýna baktým. Bir önceki öðretim yýlýndan izler taþýyordu. Yeni öðretim yýlýna ait hiçbir iþaret yoktu. Duvardan kaldýrýlmýþ bazý levhalarýn izleri görünüyordu. Çizikler ve lekeler içindeki öðrenci masalarýnýn üzerinde minik eller geziniyordu.Yazý tahtasýnda, bir öðretmene yazýlmýþ veda cümlesi vardý: " Hoþçakalýn öðretmenim ! "… Bir önceki öðretim yýlýnýn son gününe ait bir anýydý bu. Birkaç aylýk tatilden sonra, o cümlenin yazý tahtasýnda nasýl olup da kalabildiðine þaþýrdým.

Koridora çýktým. Yerde, paketlenmiþ kitaplar duruyordu. Altýncý sýnýfa ait daðýlmýþ paketin içinden Türkçe Kitabýný elime aldým. Bir gül tutuyor gibiydim. Nasýl özlemiþim ders kitaplarýný. Kitap elimde kâðýt mendil gibi kaldý. Ýncecikti. Bir yýl boyunca iþlenecek kitap, cetvel kalýnlýðýndaydý.

Sonra sayfalarýný çevirdim yumuþak yumuþak. Mis gibi kokuyordu. Kitabýn sayfa düzeni özensizdi. Okuma parçalarýnýn basitliðine, resimlerin çalakalem oluþuna hayret ettim. Eðer kitabýn üzerinde yazmasaydý, bu kitabýn 3. sýnýf öðrencilerine ait olduðunu sanabilirdim . Bu kitabý 6. sýnýf öðrencisine sunmak, on beþ yaþýndaki bir kýz çocuðuna bebek vermeye benziyordu oynamasý için.

Eðitim - öðretim düzeyini bilerek mi bu kadar basite indirgediklerini sordum kendime. Acaba birileri, çocuklarýmýz daha az þey öðrensin diye gayret mi ediyordu?

Hani az önce, torunumun öðretmenini kýskanmýþtým ya, þimdi ise onun için üzüldüm. Öðretmenlerin etkisiz eleman haline dönüþtürülmeye çalýþýlmasýndan rahatsýz olacaðýna inanmak istedim.

Sonra eve geldim. Baþýmýn birden bire çatlayacak gibi aðrýdýðýný fark ettim. Aðlamak istiyordum. Sokaða çýkýp çýlgýnca koþmak, düþmek, kanayan dizlerim için aðlamak istiyordum.

Tanrým! Sen beni daha farklý yaratmalýydýn ya da þimdikinden farklý olmam için ayrý bir güç vermeliydin. Böyle yerime çakýlmýþken, ne yapabilirim ki çocuklar için?

Þimdi, yüreðimde yüzlerce çocuk gülümsüyor bana yüzünün bir yarýsýyla. Diðer yarýsýnda hüzün var. Gözlerimde ise, duvarý yýkýk bir okul.

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Günümüz Eðitim Sistemi
Gönderen: Ece ZEYBEK / , Türkiye
21 Ekim 2008
Öðretmenim diye baþlamak istiyorum... Öðretmenim, Öðreten kiþi, öðretirken bir yandan sürekli öðrenmeyi de sürdüren yüce varlýk... Anaokulundan beri öðretmen olma aþkýyla yanýp tutuþan minik bir kýz çocuðuydum, anýmsýyorum da öðretmenim beni derse kaldýrmazsa ne kadar da üzülürdü... Yerimde derse kalkmak için çýrpýnýr, onun duyamayacaðý kadar kýsýk sesle þarkýlar dillendirirdim, "Ne olur beni kaldýrýn!" diye... Yýllar yýllarý kovalarken bir üst sýnýfa, bir üst sýnýfa daha doðru ilerliyordum... Ama içimdeki sevinç günden güne ölüyordu, artýk derse kalkmak istemiyordum... Ýstemiyordum, çünkü ortaokul sýralarýna geçiþimizle yerini Hoca sýfatýna býrakan öðretmenlerimizi tanýmýyordum... Onlar kendilerini sevdirmek için çok uðraþtý, hatta ve hatta baþardýlar da... Bugün bildiklerimin pek çoðunu onlarýn sýralarýnda öðrendim... Kopya çekmemeyi onlarla öðrendim, çünkü önemli olanýn not olmadýðýný, gerçekten öðrenmek olduðunu iþlediler... Bugün KPSS'ye girmediði için öðretmenlik yapmayan bir öðretmen adayýyým... Hala babamýn benden çok daha fazla þey bildiðine inanýyorum ve üzülüyorum... Ben ilkokuldayken öðrenmiþtim kýzým, nasýl bilmezsin diyor kimiz zaman... Bizi geçmiþten bu denli ayýran sistemin içinde yer almak istemedim... Korktum... Bir yaným delicesine öðrencilerimle tüm bildiklerimi paylaþmak isterken, onlar için daha da fazlasýný öðrenmek için çýrpýnýrken, bir yaným durmam için diretiyor... Neden? Çünkü ben hayatlarýnda belki de hiç kullanmayacaklarý bilgilerin yýðýldýðý, ancak bu yýðýntýlarýn da çocuklarýmýzýn altýndan kalkabileceklerinin çok daha altýnda bir seviyede yer aldýðý müfredata baðlý kalmak istemiyorum... Leo Buscaglia'nýn Yaþamak, Sevmek ve Öðrenmek adlý yapýtýnda bir öðretmenin çocuklarýn derslerde daha istekle yer almasý için, onlarýn istediði konularda yeni bir müfredat oluþturmasýndan bahsediliyordu. Buna karþýn, öðretmen müfettiþler okulu denetlemeye geldiðinde sýrf çocuklara onlarýn istediði seviyede bir eðitim verdiði ki bu eðitim günümüz üniversitelerinde verilenle neredeyse eþ deðerdedir, uyarý alýr... Bu nedenle mevcut müfredatý hýzla bitirerek, kendi oluþturduklarý müfredata devam etme yolunu bulan öðretmen, tekrar müfettiþler geldiðinde o günün konusunu iþliyor gibi yaparak, ikinci bir uyarýdan kendini ve dolayýsýyla çocuklarý kendilerini körelten o yetersiz müfredata geri dönmelerinden kurtarmýþtý... Yapýlan güzel þeyler niçin gizlenmeli, niçin bu denli duyarsýz bir sistemimiz var ve öðretmenim ben bir birey, bir öðretmen adayý olarak bu sistemle nasýl baþa çýkabilirim? Þimdiden teþekkür ederim... Saygýlarýmla, Ece ZEYBEK

:: baþlýk
Gönderen: Aysu / , Türkiye
10 Eylül 2008
Bir yaným maviydi,þimdi griye dönüyor her yaným... saygýlar




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yüzleþme kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Güzel Dilimiz Türkçe
Türkülerimiz
Imf'ye Borç Veriyoruz Yalaný
Kadýn Ýkinci Sýnýf Vatandaþ mý?
Ne Yazsam Ne Yazsam!
Umutla Baþlayan Bir Günün Hikâyesi
Anneanneler Üzerine Bir Araþtýrma(!)
Bir Pazar Yerinde Yaþananlar
Dün Gece Bir Rüya Gördüm – 6
Bize Bi'þeycikler Olmaz!

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kýzým Sen Avukat Ol!
Atatürk'e Mektup
Ýstanbul Sizin Olsun
Ben Birazcýk Deli miyim?
Öðretmenler Günü
Mudurnu'da Bir Günlük Gezi
Yeðenime Yaptýðým Peynirli Börek Tarifi
Biþim Efde Heykes Bi Asayip...
Kaybedecek Hiçbirþeyi Olmayana / Ölüm...
Caný Sýkýlmak Nasýl Birþey?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dönüþü Olmayan Gidiþ [Þiir]
Seni Özlemenin Kitabýný Yazabilirim [Þiir]
Bensiz Yaşamaya Alışacaksın [Þiir]
Ýþte Gidiyorsun [Þiir]
Gelseydin Eðer [Þiir]
Ne Zaman Seni Düþünsem [Þiir]
O Beklenen Hiç Gelmeyecek [Þiir]
Çek Beni Ýçine Bir Nefeste [Þiir]
Sýðýnacaðým Baþka Yürek Yok [Þiir]
Uykularýnda Sev Beni [Þiir]


Kâmuran Esen kimdir?

Okumak ve yazmak bir tutkudur benim için. Yazdýklarýmý okuyucularla paylaþmak amacýyla buraya gönderiyorum. Yýllardýr, yerel bir gazeteye haftalýk köþe yazýyorum. Mudurnu Belediyesinde gönüllü kültür müdürü olarak çalýþýyorum. Yayýmlanmýþ Kitaplarým: -Þiirlerle Öyküler - þiir / Milli Eðitim Bakanlýðý Öðretmen Yazarlar Dizisi ( 1988). . . . . . . . -Sevgi Yumaðý - þiir ( 1997 ). . . . . . . . . -K. Esen'in Kaleminden Mudurnu - derleme / Mudurnu Kaymakamlýðý Kültür Hizmetleri Dizisi ( 2002 ). . . . . . . . . . . -Oynatmayalým Uðurcuðum- deneme , aný / --Senfoni Yayýnlarý ( Haziran / 2004 ) -Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü - Baskýya hazýrlanýyor

Etkilendiði Yazarlar:
Okuduðum her yazardan veya yazýdan etkilenirim. Bende bir etki býrakmayacak, herhangi bir þey öðretmeyecek bir yazý düþünemiyorum.


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Kâmuran Esen, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.