..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ölümden sonra yeni birþeylerin olduðu konusunda umutluyum. -Platon
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Toplumcu > Akýn




28 Aðustos 2008
Usta ve Çýrak (1) +18  
Akýn


:AIDI:
O, babasýndan yediði dayaklar yüzünden evinden buralara gelmiþti..Uzun boyluydu.. Biraz temiz olsa da yüzü gözü, bir ýþýk görse, belki yakýþýklý olduðunu bile söyleyebilirim..Hayatýn o’na verdiðinden çok aldýðý su götürmez bir gerçekti…Ýstanbul da, yaþadýðý köprünün altýnda kendisinin de gerçek olduðunu unutmadan, fermuarý düðmesi olmayan yýrtýk bir pantolon,yaðmurlu havalarda içine su alan bir ayakkabý ve yeþil eski bir kabaný ile yaþam savaþý veriyordu..

Baba dayaðýndan kaçýp ta oraya ilk geldiði zaman ýrzýna geçme dahil bir çok vahþi adi bir yaþama kurban gideceðini anlamýþtý..Babasýna ne kadar sitem ettiyse de artýk çok geçti..

Onun için bu yoldan dönüþ yok artýk…

Her gece köprünün altýna geldiðinde bir elinde ya o gün yiyeceði ekmek, yahut ta yakacak çalý çýrpý olurdu..Diðer eli ise hiçbir zaman düðmesi olmayan pantolununu düþmesin diye tutmak içindi..Hoþ pantolon düþse ne ki..Kim yadýrgayacak? cKim ne diyecek?

Kendi iç dünyasýnda acýnacak halde olan Usta nýn, yanýndan insanlar korkarak geçiyordu..

Arada bir ona ekmek veren bakkalýn önünde beklerken soðuk havada bir eli ile yine pantolonunu tutuyor, diðer eli ile de akan burnunu siliyordu..Kaldýrýmdan geçenler onu acýyan gözlerle süzerken, Usta utanýyor ve baþýný öne eðiyordu..

-Al bakalým Ustam, bugün ki ekmek biraz bayat ama idare et; yarýn sana taze ekmek veririm. Biraz da zeytin hý, nasýl olur?

-Saðol..

-Üþüdün mü Usta oðlum..

-He üþüdüm diþlerimi görmüyon mu içine sýçtýðým diþler zangýrdýyo sen soruyon..

-Tamam Usta oðlum..Sen þimdi köprüye git..Yemeðini ye sonrada kafaný battaniyenin altýna sok uyu tamam mý?

-Battaniye yok ki..Orada þarap içen pezevenk in biri yaktý dün gece..Birazda çay versene bana..

-Nerde demleyip içeceksin oðlum çayý..

-Dün gece þuradaki çöpten bir salça kutusu aldým..Onun içinde demlerim versene bir avuç..

-Ýyi bakalým vereyim de hasta olursun oðlum..onunla çay demlenilirde içilir mi?

-Sen ver..

Oradan bakkalýn verdiði kaðýda sarýlý bir içimlik çayý alýp doðruca köprünün altýna doðru yürümeye baþladý.Bakkal dan uzaklýðý elli yüz metre mesafe de ki evine yani..Bakkalla öyle konuþmasý sadece psikolojik sorunlarýndan dolayý idi..Aslýnda bir keresinde bakkalý bir toptancýnýn elinden dayak yerken kurtarmýþtý..Onun için kimsesiz olan bakkal, Ona arada bir böyle yiyecek verip en yýkýk,bitkin zamanlarýnda onu ayakta tutardý..

Köprünün altýna geldiðinde yataðýnda yatan birisini gördü..Vay haline orada yatanýn..Ekmeðini sularýn içine attý, koþtu, son hýzý ile koþtu..

-Ulan,ulaaaaannnnn, kalk ulaaaaan ordan. ………. Çocuðu! kalk ulaaaan yataðýmdan..

-Bakkalýn bulunduðu binanýn üst katýndakiler sesten dolayý pencerelere doluþtular..

-Yine delirdi bu serseri yine.

-Ulaaaannn kalk ulannnnn þerefsiz piç kalk yataðýmdan…

Usta olanca gücü ile yataðýnda yatan kiþinin koþup ta yanýna geldiðinde önce saçlarýndan tutup çevirerek yataðýndan kaldýrdý ve yaðmur suyu birikintisinin içine doðru olanca kuvveti ile savurdu yabancýyý..

Deli kuvveti misali kuvvetli kollarý ile yabancýya vurmaya baþladý..Yüzüne vurdu ilk önce sonra tekmelerle vurdu her bir yanýna..Aðzý burnu kanamýþtý yabancýnýn..

-Ulan ……………… kavatý lan ne yatýyon lan burada bu yatak benim lan piç..Kimsin sen kimin yataðýnda yatýyon..

-Abi vurma kurban olayým.Vurma abi, Allah’ýný seversen vurma..Bokunu yiyim abi vurma…Abi,abi, vurma..Oy anam, vurma abi…

Usta yorulmuþ artýk yabancýya vuracak gücü bile kalmamýþtý..yabancýyý çamurlu suyun içinde öylece býrakýp yarý beline düþen pantolonunu çekerek, bir yandan da söylenerek az önce yere attýðý ekmeðini aramaya baþladý..Ekmeði suyun içine düþmüþ ýslanmýþtý.Yine hýzlý adýmlarla yabancýnýn yanýna gelerek sýrtýna bir tekme daha attý..

-Ulan piç,Ben bu ekmeði nasýl yiyim lan þimdi..

Kaðýda sarýlý cebine koyduðu çay ýda eliyle kontrol ettikten sonra geçip manavýn önünden çaldýðý sebze meyve kasalarýndan yaptýðý yataðýnda oturdu..Önce cebindeki çayý çýkarýp yataðýnýn baþucuna koydu..Sonra, sinirden kan kýrmýzýya dönmüþ gözleri ile biraz önce dövdüðü yabancýya…

Yabancý on beþ on altý yaþlarýnda çocuk deyilecek yaþta bir gençti…Yediði dayaktan dolayý kana bulanmýþ yüzünü, içinde oturduðu sudan avuçlarýna alarak temizliyordu..

-“Abi niye vurdun o kadar”..dedi aðlayarak.

-Kes lan dürzü sanamý soracam niye vurduðumu..Ne geziyon benim yataðýmda Yat kalk Allah’ýna dua et..Öldürmedim seni..Siktir git þimdi benim evimden..Ben burada yabancý istemem..

-Abi müsaade et yanýnda kalayým..Evden kaçtým..

-Niye kaçýyon evden ………. Çocuðu..Canýn ne istiyo?..Ýbne mi olacan, puþt mu..Allah’sýz köpek..

-Abi öyle deme,Benim babamý bilmiyosun.Karnem bozuk bayaðý..Allah’ýma asar beni…

-Karne ne lan?

-Okuldan veriyolar abi….

-Senin adýn ne..

-Benim adým Can,

-Canýna sýçayým..Þimdi elini yüzünü sil buradan defol..Buranýn aðasý da benim paþasý da ben.. Ben izin vermezsem burada kimse kalmaz..

-Abi ne olur gönderme! Ne yaparsan yap,ama gönderme beni..Yük olmam sana söz..

-Sözüne baþlatma lan..Siktir git..

-Abi,abi Kurban olayým gönderme. Vallaha bak babam öldürür..

Ulan ……….. ……….. ne bekliyosun buradan, sönüp gidecek hayatýn iþte;git ananla babanla otur…Ekmeðimde senin yüzünden ýslandý zaten.

-Git demedim mi ben sana niye bekliyon?

-Bekliyorum çünkü, gidecek yerim yok..Ayaklarýma kapan de kapanayým abi þu koca köprünün altýnda bir büklüm yatacak yerde bana ver, ne olur sanki?

-Vermem lan siktir git..Kaybol gözümün önünden.Cennetini cehenneme dönderirim senin karektersiz herif..Yaþýn kaç senin?

-On altý abi..

-Ýyi defol..Gözüm görmesin..

-Bu gece yatayým be abi.Valla seni rahatsýz etmem..

Usta çocuðun söylediklerine dayanamýyordu..Bu yakarýþlar o kadar içtendi ki biraz daha üstelese Usta orada kalmasýna müsaade edecekti..Usta kasalardan yaptýðý yataðýnýn üstünde otururken yerinden kalktý önce üç büyük taþla çevirdiði ateþliðinin içindeki çalý çýrpýyý yaktýktan sonra, kasalarýn altýna sakladýðý tahta parçalarýndan iki tane çýkarýp yaktýðý çalý çýrpýnýn içine attý.Daha sonrasýnda iki elini önünde baðlayýp burnunda kurumuþ kanlarý ile bekleyen gence dönerek,

-Senin evinde soba yanýyo mu?

-Yakar annem..

-Anandan baþlatma akþam akþam,yakacaðýnýz var mý?

-Var abi,

-Ýyi bak buralarda yakacak zor bulunur.. adamýn ……. donar burada, yakacak bulamazsýn.Sigarada içiyon mu sen?

-Bazen içerim..

-Ýyi bok içersin. Burada içecek sigarada bulamazsýn..

-Olsun abi ben kalýrým..

-Sana kal diyen kim þerefsiz..Buraya ilk geldiðim gece ýrz…….. Neyse.. Bende senin gibi evden kaçmýþtým..Dayaktan..Þimdi babamý bulsam, Ah bi bulsam, edeceðimi biliyomda.

Usta yerinden doðruldu,Can’ýn yanýna geldi kolundan tutarak hafifçe iteledi..

-Evine git..

Can artýk daha fazla üstelemedi kalmak için..Ve karanlýðýn içinde gözden kaybolup uzaklaþtý..

Daha sonrasýnda usta yanan ateþi çevreleyen taþlarýn üstüne ýslanmýþ ekmeðini koyarak kurutmaya baþladý.. o ekmeðin orada kurumasýný beklerken her akþam sýkýldýðýnda, altýnda býkmadan saatlerce oturduðu sokak lambasýnýn altýna doðru yürümeye baþladý..O zamanlarda arada bir kulaðýna çalýnan türküyü mýrýldanarak…

-Baþýn öne eðilmesin..Aðlama gönül aðlama..Böylemiydiki acaba.. aman iþte..Baþýn öne eðilmesin, aðlama gönül aðlama, aðladýðýn duyulmasýn…..

Usta sokak lambasýnýn altýna geldiðinde hemen her zamanki oturduðu gibi yüzünü denize dönerek sýrtýný sokak lambasýnýn direðine verdi. ve oturdu kaldýrýma..

Oturduðu yerde türküsünü mýrýldanýrken arkasýndan sessizce birisi yaklaþtý..Önce usta nýn türküsüne kulak verdi..

-Bana mý söylüyon bunu?

-Hay senin ananý avradýný..senmiydin ne diyon deli?

Usta nýn arkasýndan yaklaþýp da onu dinleyen mahallenin akýllýsý Zeynep ti..

-Deli ne sessiz sessiz geliyon. O yüzünün gözünün hali ne kapkara..

-Babam çöp toplattý bana, ondan

-Kafaný mý soktun çöpe deli! yüzün niye kara?

-Heeee kafamý soktum çöpe..deli!

-Sensin deli ……tir git baþýmdan..

-Seni seviyom Usta..

-Allaaaahh ekmeðim yandý..

Usta hemen yattýðý yere doðru koþtu..Oraya gittiðinde gördü ki ateþin yanýndaki ekmek yanmýþtý..Önce üstünü týrnaklarýyla kazýdýktan sonra ekmeðin içinin yanmamýþ kýsýmlarýný yemeye baþladý..Ekmeðini yerken de salça kutusunu Köprünün ayaðýnda hayýr için yapýlmýþ çeþmeden doldurarak yarý közlenmiþ ateþin üstünde kaynamaya býraktý..Bu arada ekmeði ile karnýný doyurabildiði kadar doyurduktan sonra bakkal amcasýnýn ona verdiði sigara paketinden bir tane çýkarýp yaktý..Pakette kalan sigarayý saydý sonra…

-Bir,iki,üç,dört…….. on altý…on altý tane kalmýþ..On altý nereden aklýmda kaldý benim, hiç yabancý deðil,

diyerek her zamanki yerine,Deniz kýyýsýndaki büyük taþýn üstüne çýkarak oturdu ve boðazdan geçen büyük gemileri kayýklarý izlemeye baþladý..Bir yandan sigarasýný içerek...

Sigarasýný bitirdikten sonra, oturduðu taþtan aþaðýya indi,pantolonunu düzeltti ve bir eli ile pantolonunu düþmesin diye tutarak yine köprünün altýna geldi..Ateþin üstündeki salça kutusunda demlediði yarý ham çayýný içine, yine yataðýnýn altýnda sakladýðý kesme þekerlerden bir avuç atarak yerden aldýðý bir çalý parçasý ile karýþtýrmaya baþladý..Usta salça kutusunu daha aðzýna götürmemiþti ki karanlýktan birisinin kendisine doðru yaklaþtýðýný gördü..Hemen yataðýnýn altýndaki kalýnca sopasýný aldý ve korkusuzca,

-Kimsin lan sen,

diyerek bir yandan da küfürler savurarak gelen kiþinin üstüne doðru koþmaya baþladý..

-Abi benim, dur abi benim Can..

-Az daha yine seni dövecektim.. Niye gitmedin lan sen evine..

-Abi gidemedim.Ne yaparsan yap bana, ama gidemedim.Ben bu adamýn sopalarýndan býktým abi..Daha doðrusu hiç gitmedim..Þu ileride bekledim..Ateþide böyle cayýr cayýr yanýyo görünce..Üþümüþtüm..

-Bana kalsa seni iyi bi dövsem yeridir ama þimdilik kendine bi yer bulana kadar gel yat burada önce biraz ýsýn sonrada þu manavýn önüne gidip birkaç kasa alalým..Allah’tan adamýn dükkaný küçükte kasalarý dýþarýda býrakýyo..Bilse ki bu gecede aldým kasalarýný, anamý aha denizin içine doðru kovalar.. iki gün fazla deðil.. Sonra evine…Bende senden sonra kasalarý yakarým..Çayýmý da senin yüzünden döktüm yine..

-Usta,Can’ la konuþmaya baþlamýþtý..Sesleri karanlýðýn içinde kayboluyordu..

-Yaþlýn kaçtý senin?

-On altý abi..

-Haa demek ondan on altý aklýmda kalmýþ.Sigarada içersin sen þimdi..Al hadi bi tane vereyim sana dur bi sayayým kaç tane kalmýþ! bir iki üç dört beþ altý ……… on beþ..Külliyatýn zarar anasýný avradýný ……………. Þu türkü nasýldý lan Baþýn öne eðilmesin aðlama gönü…..

-Aldýrma gönül abi…

-He lan bende diyom iþte ..Baþýn öne eðilmesin aðlama gönül aðlama…

-Aldýrma abi..

-Lan aðabeynin aðzýna sýçtýrma…..Ben böyle söylüyom.. Bana usta de..

-Bende çýraðýn mý olacam abi..

-Senden bi bok olmaz..

Manavýn önünden çaldýklarý dört kasanýn üçünden Can’a yatak hazýrlamýþlardý.Diðerini de kýrýp, köze dönmüþ ateþin içine attýlar..Hazýrladýklarý yataklarýna uzandýktan sonra Usta,

-Buralara gece þarap içenler gelir.Her gece gelirler, Dikkatli ol, insaný bir anda yumuþatýrlar.Onlar içtikleri zaman Allah’ý kitaplarý olmaz..Her kötülüðü bekleyebilirsin onlardan..Ben buradayken tamamda, ben olmasam harcarlar seni..Ölüme kadar yolu var..

-Abi sana niye Usta diyorlar?

-Siktir git lan bana bir daha soru sorma! sadece Usta de o kadar, Ýsmim hakkýnda kesinlikle bir þey sorma..Cevap vermem birde döverim..Ýki gün sonra ananýn sýcak kucaðýna gidecen ne soru sorup duruyon..

-Abi gönderme beni valla bak sana ayak uydururum..

-Yürü git lan, zaten senin yüzünden on beþ sigaram kalmýþ..Yatta rüyanda çýplak çýplak kýzlarý görürsün belki.. benim bir bok gördüðüm yok..Görürsen çýplak kadýný, rüyaný bana anlat tamam mý sabah..

-Tamam abi anlatýrým..Ateþte ne güzel yandý Usta ya..Sabaha kadar yansa ne var sanki..

Onlar uyuduktan kýsa bir süre sonra oraya, Ustanýn þarapçý dediði kiþiler geldi.Kendi aralarýnda konuþup bir yandan þaraplarýný þiþelerinden yudumlarken içlerinden birisinin ceketini zorla üstünden çýkarýp varilin içine atarak yaktýlar.Yüzleri sakal ve kirden ayýrt edilemiyordu..Sadece oraya gelerek þaraplarýný içip ondan sonrada giderlerdi..Ustanýn orada kaldýðýný bildikleri ve ondan korktuklarý için Ustaya bir þey diyemiyorlardý..

Ertesi sabah uyandýklarýnda varilden çýkan dumana çarptý gözü Usta’nýn..Sonrasýnda da soðuktan büklüm, büklüm kasalarýn üstünde uyuyan Can’ý uyandýrdý.

-Kalk lan pezevenk kalk..

-Tamam anne dur kalkarým biraz daha yatayým..

-Kalk Piç! ne annesi! benim Usta..

-Ha Usta sen misin..Kaktým..Oyyy, üþümüþüm..

-Gelmiþ bak ………………..dürzüleri..Yine þu varilden ateþ çýkýyor..Sana biþey diyen odlu mu?

-Yok Usta olmadý…

-Sen þu deniz kenarýna git çalý çýrpý topla. Bende bakkala gidip ekmek alayým..Dünden sözü vardý zeytinde verecek…

-Parayla mý alýyorsun abi?

-Ne parasý köpek.. Hem de bana Usta de..

-Tamam usta unutmuþum..

-Hadi hadi git toplayabildiðin kadar topla Allah yüzümüze baktýysa odun da vurmuþtur kýyýya onlarýda al. Yaþ maþ yakarýz..

Can, sahile yakacak toplamaya giderken Usta ise bakkalýn önüne gitti. Ve bir eli yine pantolununu düþmesin diye tutuyordu..Diðer eli ile içeriye girmeden bakkalýn camýna vurdu içeriden..

-Senmisin Usta oðlum?

-He benim sözünü versene, zeytin, ekmek..Bir kiþi daha var iki gün kalacak..Verirsen iki ekmek ver..

-Tamam bekle getiriyorum..

Usta konuþurken bakkalýn içine bakamýyordu..Sýrtý bakkala dönük konuþurken baþý da öne eðikti..Bakkal geldi yanýna az sonra..

-Al bakalým zeytin ekmeðini Usta oðlum. çayda koydum yine bir avuç demleyin için..Sonunda arkadaþta buldun kendine öylemi bunu bari kaybetme. Al hadi al..

Usta saðol bile demeden hemen uzaklaþtý oradan.O köprünün altýna gidene kadar Can sahilden topladýðý çalý çýrpýyý yakmýþ ýsýnmaya baþlamýþtý çoktan..Bu arada Usta’nýn sigarasýndan gizlice bir tane alýp içmeye gayret gösterdiysede Usta’nýn kendisine doðru geldiðini görünce o an için sigara içmeyi bir kenara býrakmýþtý..Can Usta’nýn yüzündeki gülücüðü görünce,

-Usta hayýrdý gülüyorsun..

-Yaþadýk oðlum, yaþadýk..Ekmek üç tane verdi, çayda verdi..Bunlarý yedik mi bugün akþama kadar biþey yemem,sekte olur..birde sigara tüttürdük mü.. Allaaaah dokunmayýn keyfime..

-Ýyi usta bende ateþi yaktým.Çayýda koyarýz þimdi.. Kutu nerede?

-Bilmem þuralarda bir yerlerdedir. Sen onu þu çeþmede yýka da çayýmýzý demleyelim..

-Yüzün gülüyor Usta..

-Yürü lan kavat hadi..Aç deðil misin? oyalanma bugün iþimiz çok. Ýnþaattan odun çalýp yakacaz..

-Ýnþaat nerede?

-Yokmu oðlum her taraf inþaat dolu..

Can çeþmeye doðru elinde çay demleyecekleri salça kutusu ile ilerlerken birkaç tane çocuk yanýna doðru yanaþtý..Gençlerden birisi..

-Sigaran varmý lan? ………. Çocuðu! sigara ver, paran varsa paraný ver..

-Yok, sigaramda, paramda yok…
Ýçlerinden birisi cebindeki býçaðý çýkararak Can’ýn üstüne yürümeye baþladý..

-Lan piç cigarayla paraný istedi aðabeyim duymadýn mý? sökül çabuk………………………

-Yok dedim ya size,Ustaaaaaaaaa çabuk gel..

-Ulan bu Usta’nýn yanýndaymýþ hadi kaçalým anamýzý beller valla..

-Ne oluyor oðlum orada.. Lan çetin ne zamandýr benim çöpümde öter oldun. Býrakýn lan çocuðu gelirsem bacaðýný kýrar bir yerine………

-Tamam usta gittik, bilmiyoduk. Yanýnda mý kalýyo bu senin?

-Kalmasa ne olacak burasý benim yerim canýnýza sýçarým, siktirin gidin..

Can onlarýn konuþmalarýný dinlediðinde sokaklarýn pekte kendine ait bir yer olmadýðýný anlamýþtý..Ama, artýk Usta’nýn en azýndan oradaki gücünü arkasýnda bir duvar olarak göreceði için fikrini de deðiþtirmeyecekti..Bir þeyler yapýp kendisini Usta’ya sevdirmesi gerekiyordu..Can’ý sýkýþtýranlar oradan uzaklaþtýðýnda Can kutuyu su ile yýkamýþ doldurmuþ ve Usta’nýn yanýna gelmiþti..Usta birilerinin elinden bir þey alýrken utanýr..Hakkýný aramaya geldiðinde de aslan kesilirdi..

Usta kendisi gibi sokakta büyüyen sokak çocuðu Çetin ve yanýndaki arkadaþlarýna kýzýp baðýrdýktan sonra hiçbir þey olmamýþ gibi þarkýsýný söylerken,

-Baþýn öne eðilmesin aðlama gönül aðlama,

Can baþýný saða sola çevirerek

-Usta aðlama deðil, aldýrma olacak.

-Yürü git lan þaþýrýyoz iþte, þarkýcý mýyým ben..Sen kadýnlarý rüyanda gördün mü? ondan anlat..Aldýrmana baþlatma!

Can, Usta’nýn yanýnda kalabilmek için pornografik hikayeler anlatmanýn iþine yarayacaðýný düþündü. Ama yanýlýyordu çok geç olmadan anlattýklarýnýn karþýlýðýnýda aldý..Önce Can anlattý.

-……………………………………………………………………………………………… ………………………..

Ve arkasýndan anlatýmýný tamamladýðýnda

-Usta yanýnda kalabilirim deðil mi?

Usta önce salça kutusunda demlediði çayýna bir avuç þeker attý,karýþtýrdý.Aðzýna koca bir lokma ekmek koyduktan sonra bir zeytinin yarýsýný ýsýrdý diðer yarýsýný da yattýðý kasalarýn üstüne, içinde çayý bulunan salça kutusunun yanýna býraktý.Yerinden kalkarak Can’ýn omzundan tutarak silkeledi..

-Ne oluyoruz?Sapýða benzer bi halim mi var benim..

-Usta valla anlattýðým gibi olmadý.Yalan dan anlattým..

Usta aðzýndaki büyük lokmayý çiðnerken diðer yandan Can’a tokat atýyordu..

-Ulan piç, bana kadýnlarýn orasýný burasýný anlat demedim sana, gördüðün kadýnýn güzel yüzünü anlat, güzel vücudunu anlat,Hayaliyle anlat,sadeliði ile anlat..Burada kalmana izin vermem senin burasý benim evim..Bir gün kaldýn diye senin mi sandýn?

Usta Can’a birde tekme atýp azarladýktan sonra,

-Þimdi otur yemeðini ye, yalanda konuþma bir daha..

-Tamam Usta konuþmam..

Can Usta ya çok sinirlenmiþti..aklýndan geçenleri Usta duysa ölümüne sebepti de bunu bildiði için büyük bir öfkeyle ekmeði kýrýp aðzýna atýyordu..

-(Þerefsiz ne olacak, ………………… puþtu gelmiþ köprü altýnda yatýyor...Hoþ sana ihtiyacým olmasa bir dakika yanýnda durmam da neyse! Piçte sensin…

Usta Can’ýn yemek yiyiþinden,öfkeli hýrçýn yüzünden kendisi hakkýnda iyi þeyler düþünmediðini biliyordu..

-Ulan hemen öfkelenmiþsin, Bir de burada kalmaktan bahsediyosun Allah’sýz köpek..Burayý demin su doldururken görmedin mi?Sokaklar böyle oðlum..Yalakalýðýnda pezevenkliðinde iþe yaramaz.. Zeytinleri çok yeme ben konuþurken! iki gün sonra siktir olup gidecen..

Can’ýn iþtahý kaçmýþtý, Elindeki bir ýsýrýmlýk ekmeðide ateþin yanýndaki taþýn üstüne koyup çekildi kenara ve yataðýnýn kenarýna oturdu..

-Küstün mü lan adi köpek? Niye küstün hemen?

-Bi sigara versene Usta..

-Siktir lan ne sigarýsý?Yemeðe küsüp kalkýyosun, sigara istiyosun..Damarýndan baþlatma..Sütsüz köpek.. aðýz tadýyla yemek yiyorum, içine etme yemeðimin..Ulan zeytinler de kocaman biliyon mu? bu zeytinleri iki kere ýsýracan, daha tatlý oluyor..Eskiden annem kahvaltýda sütlü çay verirdi bana çok severdim.Bak þimdi salça kutularýnda içiyorum çayý, çýð çayý, birde içine sýçtýðým teneke ýsýnmasa adamýn elini yakýyor..

Onlar konuþurken oraya þarapçýlardan iki tane çýkýp geldi. Usta onlardan korkmuyordu ama yanlarýnda da pek durmuyordu .

-Hadi gidip oturalým þu taþýn üstünde, orayý çok severim ben..Hem sana sigarada veririm..

Can sigarayý duyunca hemen ayaklandý oturduðu yerden, ama oraya gelen þarapçýlardan bir tanesi,

-Usta lan, Usta, yenimi düþürdün bu çocuðu, pekte temiz yüzlü..

Can kendisinden bahsettiklerini anladýðý için baþýný öne eðdi,sonrada deniz kýyýsýna doðru yürüdü..Usta Can’a baktý onun alýndýðýný görünce üzüldü.zaten ayakta durmakta güçlük çeken adamýn yanýna yaklaþarak elinden þarap þiþesini aldý ve adamýn baþýna sertçe vurdu..Þarapçý baþý kanlar içinde yere yýðýlýnca diðer arkadaþý oradan uzaklaþtý..

-Katil arkadaþýmý öldürdü, arkadaþýmý öldürdü..

Adam düþe kalka köprünün altýnda kaçarken Usta hiçbir þey olmamýþ gibi Can’ýn yanýna, taþýn kenarýna oturdu..Usta’nýn baþýna þiþeyle vurduðu sarhoþ yerde biraz sendeledikten sonra kalktý ve küfürler yaðdýrarak oda uzaklaþtý oradan..

-Gördün mü iþte Can? sana anlatmak istediðim bu…Buralar da her þey olma ihtimalin var; her þey.. Benim yanýmda dursan tamamda be, bir apartmanda bir güzel kýz görsem bir gün býkmadan evinin altýnda oturur, onu bir kere daha görmek için beklerim orada..Ben böyleyim iþte,sende burada beklerken baþýna gelmeyen kötülük kalmaz..Yaþadýklarýmý bir ben biliyorum..Bazen isyan ediyorum Allah’a beni niye hiç kollamadýn diye, sonra çekeceðim varmýþ diyorum..Al hadi bir sigara yak..bir,iki,üç,dört……..on üç tane kaldý.Boku yedik..Ýþte böyle. Sen onlara canýný sýkma, Yarýn gidersin,kabus gördüm dersin.. Olur biter..

-Beni gönderme be Usta, sana yalan söyledim diye kýzdýðýný biliyorum.. Valla bak bir daha söylemem..

-Ulan pezevenk yalan söyledin diye deðil, sokaklar senin gibilere göre deðil ondan..

Usta ve çýrak o günü sahilde gezerek geçirdiler, gece olduðunda inþaat dan yakacak odun çalmak için köprünün altýndan ayrýldýlar..Onlarýn ayrýlmasý çok olmamýþtý ki çöpçü kýz Ustaya olan sevgisini yine ona söylemeye gelmiþti.Usta’nýn orada olmadýðýný görünce beklemeye karar verdi..Ustanýn yataðýnýn baþucuna oturdu. O Usta’yý beklerken, sabah Usta’nýn baþýnda þiþe kýrdýðý ve yanýnda ki arkadaþý bu kez kalabalýk gelmiþlerdi..Önce orada oturan kýzý Usta zannedip üstüne doðru yürümeye baþladýlar ellerindeki sopalarla…Kýz daha ne olduðunu anlamadan sarhoþlarýn içinde itilip kakýlmaya baþladý..

-Kýzmýþ bu ya,

-Yüzü de pislik içinde.

-Usta’nýn sevgilisi misin sen yavrum?

-Hadi bakalým bizi de mutlu et..

-He ben onu seviyom..Ona söylemeye geldim..

-Bizi de sev yavrum..Ama önce seni bir yýkayalým deðil mi? denize gir bakalým aklan paklan..

Mahalle de ki, Usta’ yý seven yarým akýllý kýzcaðýzý köprünün altýný inleten kahkalarý ile deniz kýyýsýna götürüp dalgalarýn içine attýlar..

-Üþüdüm,

dedi, oyun oynadýklarýný düþünerek.Ama sarhoþ lar oyun oynamýyordu..Önce kýzý dalgalarýn arasýnda kendilerince aklayýp pakladýktan sonra sahile çýkardýlar sonrada ustanýn yataðýnýn bulunduðu köprünün altýna götürdüler…………………………………

Usta ve Can, oraya gelirken inþaattan çaldýklarý keresteleri omuzlarýnda taþýyorlardý..Usta köprünün altýna geldiðinde Onu deliler gibi seven yarým akýlý kýzý yataðýnda çýplak bir halde bacaklarý kanlý, baþý iki dizinin arasýnda tir tir titrerken buldu.. Ve yataðýn yanýnda Herhangi bir çöpten bulduðu kirli oyuncak bebeðiyle..Usta ve Can bir süre þaþkýn þaþkýn kýza baktýktan sonra sýrtlarýndaki keresteleri býrakarak; Usta kýzýn yanýna yanaþtý..Olanlarý az çok tahmin edebiliyordu..Yerdeki oyuncak bebeði aldý ve yatakta bitkin üþümüþ duran kýzýn yanýna býraktý..Can’ýn gözlerinden akan yaþ sokaktaki acýmasýzlýðý apaçýk ortaya koymaya yetiyordu..Usta bir eli ile pantolununu tutarken diðer elini yumruk yapmýþ olanca öfkesiyle sýkýyordu..

Usta Can’a döndü ve baktý, sonra kýza,

-Gel hadi, benimle gel!

Usta kýzýn kolundan tutup kaldýrdý.Kýz bütün masumiyeti ile baþý önde ayaða kalktý.Usta onun koluna girerek deniz kenarýna götürürken,

-Utanma, utanacak sen deðil, benim..Hadi gir suya yýkan, biliyorum üþüyorsun; ama yýkan. Su temiz bedenini kirletecek ama yýkaaaaaaaaan. Allah’sýz köpekler, yýkaaaaaaaaaan, yýkan ne olur yýkan…

Usta aðladýðý vakit Can köprü ayaklarýna yaslanmýþ kulaklarýný elleri ile kapatarak Ustanýn baðýrýþýný duymamaya çalýþýyor ve korkudan titreyen ayaklarý ile yerdeki topraða vuruyordu..Ustanýn sesi kulaðýnda yankýlandýkça o,

-Yeter, yeter

diye baðýyordu..Usta üþüyen kýzý kolunun altýna aldý veköprünün altýna doðru gelirken yerden elbisesini alarak kýzýn üstünü örttü.. Usta`nýn kirli yanaðýndan akan yaþ aktýðý yeri temizleyerek kýzýn saçlarýna dökülüyordu.Kýzýn baþýna gelenlere anlam veremiyor üzüntüsünü þikayetini isyanýný içine gömüyordu..Kýzý getirip taþýn yanýna oturttu önce kasalarýn üstündeki kanlý ve kirli örtüleri ateþi yakacaklarý yere attýk dan sonra, üzerinden kabanýný çýkartarak kasalarýn üstüne örttü ve

-Gel buraya otur,

Can, Usta’nýn her hareketini gözlerini kapadýðý parmaklarýnýn arasýndan seyrediyordu..Usta ise kýzý oturttuktan sonra Can’ýn öyle bir þey yapmadan sadece aðladýðýný gördüðünden sinirlenmiþ en azýndan þu an için elinden bir þey gelmediðinden Can’a kýzmaya baþlamýþtý..

-Ne oturup aðlýyorsun ……………….. ………. Çocuðu sen deðilmiydin sokaklarda yaþamak isteyen; kalk, kalk, kalk çabuk odunlarý kýrda yak, kýz üþümüþ, kalk çabuk!

Usta kararlýydý, istemeden de olsa öfkesine yenik düþmüþ Can’ýn yanýna giderek oturduðu yerden kalkan Can’ýn yüzüne tokat atmaya baþlamýþtý.

-Gördünmü sokaklarý,

-Usta vurma ne olur.

Usta bir yandan Can’a tokat atarak bir yandan baðýrýyordu..Bütün bunlar yaþanýrken kýz ise oturduðu yerde baþýný dizlerinin arasýna almýþ sessizce duruyordu..

-Usta vurmasýn öylemi, Gördünmü ulan pezevenk sokaklarý?Gördünü yaþamak istediðin yerleri?Gördün mü i…. olacaðýn yerleri?Gördün mü söyle? Hadi kýr çabuk þunlarý yakalým ben kýyýdan çalý çýrpý toplayým.. Çabuk kýr..

Usta koþarak sahile gitti. Dalgalarýn onlardan hiç esirgemediði çalý çýrpýyý olanca hýzýyla toplarken arada durup düþen pantolununu yukarýya çekiyor ve toplamaya devam ediyordu.. Topladýk dan sonra köprünün altýna gelen Usta, Can’ýn köprü ayaklarýna dayayýp ayaklarý ile kýrdýðý odunlardan geliþi güzel taþlarýn arasýna koyarak kibritini çýkardý..Kibrit biraz önce kýzý denize götürdüðü yerde ýslanmýþ yanmýyordu.. bakkal’a baktý açýktý koþtu, kapatmak üzere olan bakkal gitti.. Bu kez çekinmeden içeriye daldý..

-Usta oðlum ne istiyorsun? söyle ben vereyim..Sen hiç böyle yapmazdýn! söyle oðlum daðýtma oralarý, Allah,Allah hay aksi..

Usta bakkal’ýn söylediklerine aldýrmadan tezgahýn arkasýna geçerek gözüne çarpan kibrit i aldý ve yine koþarak çýktý.. Bakkal Usta’nýn sadece kibrit i aldýðýný görünce,

-Diyeydin oðlum kibrit için mi bütün bu telaþýn! Diyeydinde çakmak vereydim..

Usta bakkalýn söylediklerine aldýrmadan yine koþarak köprüye geldi ve kibrit ateþini rüzgardan koruyarak yaktý..Cebinden sigarasýný çýkardý..Sigarada ýslanmýþtý, tek tek yanan ateþi çevreleyen taþlarýn üzerine dizdi..

-Zaten on üç tane kalmýþtý onlarda ýslandý.

Kýza baktý, sonra Can’a..Can’a haksýzlýk ettiðini biliyordu, ama erkeklik gururu sokak kanunu Can’ýn gönlünü almaya müsaade etmiyordu..

-Can sigara kurusunda yakarýz birer tane

Can kendi yataðýnýn üstünde oturuyordu.Usta utancýndan arada bir yan gözle kýza bakýyorsada sonra tekrar ateþe bakýyordu..Ateþe bakarken kýza seslendi..

-Çok mu üþüdün?

-Çok,

dedi kýz

-Ellerinde þiþeler vardý. Ayný babamýn elindeki þiþeler gibi.

-Canýný çok yaktýlar mý senin?

-Çok yaktýlar burada tam oturduðum yerde..

Can yine aðlamaya baþlamýþtý. Usta dan korktuðu için ne kadar gizlemeye çalýþýyorsa da Usta Can’ýn aðladýðýný görmüþdü..

-Can sen sahile git! Taþýn üstüne otur..Git çabuk!

Usta elini kýzýn omzuna koydu. Kýz Usta’nýn elini omzuna koyduðu için hiç rahatsýz olmamýþtý..Usta sordu..

-Bu bebeði çok mu sevdin sen..

-Ben evde de bebekle oynuyorum ikimizin bebeði bu! Sana göstermeye gelmiþtim bebeðimizi..

Usta utancýndan aðlamaya baþladý.. Haklýydý Usta..Hayatta tek seveni o yarým akýllý kýzdý ve onun için bir þey yapamamak onu çok üzüyordu. Belkide gözünden akan yaþlarý Can’ýn görmemesi için Can’ý sahile göndermiþti..Aðlayarak,

-Isýndýn mý biraz deli?

-Isýndým

dedi.

-Isýndým……

Usta, kýza yapýlan bu çirkin davranýþ için kendisi sorumlu tuttuðundan dolayý içine kin tohumlarýný serpmiþti..Artýk kinini gün geçtikçe büyütecekti…Belki tiner kullanma gibi kötü alýþkanlýðý olsa bu yaþananlar umurunda bile olmayacaktý ama bu kýza yapýlanlarý, yapanlarýn yanýna da býrakmazdý..

-Þimdi seni evine götürsem kimseye bir þey demezsin deðil mi? Annene babana bir þey deme oldu mu?

-Demem! ben seni seviyorum bebeðimizi de alalým..

-Al hadi bebeðimizi de al yanýna ama önce üstünü baþýný düzelt..

Usta yanýna Can ý da çaðýrdý..Ve beraberce kýzý evine býrakmak üzere köprünün altýndan ayrýldýlar..iki sokak ötedeki kýzýn evinin önüne yanaþtýklarýnda anne babasý gecekondularýnýn önünde kýzlarýný arýyordu..Farkýna varan Usta kýzý oracýkta býrakarak,

-Hadi evine git,annen baban seni arýyor, sorarlarsa dolaþtým de!

-Tamam derim. Seni seviyorum..

-Git hadi git tamam seviyoruz..

Kýz evine doðru giderken Usta ve Can beraberce tekrar köprü altýna doðru yürümeye baþladýlar..Sessizce yürüyorlardý.Elleri ceplerinde yürüdükleri sokak ortasýnda Usta,

-Görüyorsun iþte,………….. …………….. sokaklarýnda yaþadýklarýmýzý görüyorsun..Sende bir karne yüzünden geldiðin yere, yaþamak istediðin yere bak fazla sürmez görürsün………..

-Usta,Usta ben karneyi babama gösterdim..Önce anamý dövdü sonrada beni dövmeye kalktý..Zaten sigaradan dolayý,

-La yanýyo laaaaa,Lan ………… …………. Gidin lan oradan yataðýmý yakmayýn laaaann..Sizin ……….. ………… oðlum öldünüz lan Allah’sýzlaaaaaaaaar..

Can’ýn konuþmasý yarýda kalmýþtý..Usta sokaðýn köþesin den döndüklerinde Yataklarýnýn yandýðýný gördü. Yakanlar kýza çirkin davranýþý gösterenlerdi..Ýntikamlarýný almaya gelmiþlerdi Usta dan..Usta etrafýna bakýndý.Can’ýn eli ayaðý birbirine dolaþtý ne yapacaðýný þaþýrmýþtý..O el büyüklüðünde bir taþ aldý..Usta yerden bulduðu bir demir parçasýný alarak, yataklarýný yakan kalabalýða doðru koþmaya baþladý..

-Ne olursa olsun,

dedi Can içinden bundan daha iyi bir fýrsat olamayacaðýný düþündü Usta’nýn kalbini kazanmak için.

-Koþ Usta koþ yataklarýmýzý yakýyorlar..

Beraberce kalabalýðýn içine daldýlar. Kalabalýk grup, sarhoþ olduklarý için ayakta durmakta bile güçlük çekiyorlardý ki; onlarla baþ edemezlerdi.. Usta vurdu demirle önce vurduðu adamý yere düþürüyordu..Can vurdu sonra diðerine, Usta bu arada vurmaya devam ediyordu..Olanca kuvveti ile demiri kimin beline vurduysa, boylu boyunca yere düþen Ustaya küfür yaðdýrýyordu düþtüðü yerden..

-………………. ………………….. öyle vurulur mu?

-…………………… …………………. Çocuðu vurma ulan!

Usta ve Can yakarýþlara aldýrmadan vuruyordu..Usta’ çok sinirlenmiþti. Kýzý evine götürürken Ateþ i çevreleyen taþlarýn üstüne kurumasý için dizdikleri sigaralar yerlerde çamurun içindeydi, ýslanmýþtý..Gözü sigaraya iliþti bir ara..

-Sigaralarým on üç tane vardý.. Sizin on üç kere ……….. ………….., …………….. çocuklarý, kýza hanginiz kötülük etti lan söyleyin..

Yere düþenlerden birisi beline aldýðý darbenin acýsýný unutarak,

-Ben ,ben,

-Ben,

-Ben,

Usta kim “ben” derse ona dönüp bakýyordu..

-Hepiniz mi lan, hepiniz mi? ……… ………… çocuklarý hepiniz mi lan..

-Can tut kolundan, þu yerdekini getir!

-Usta kaçanlar ne olacak?

Dedi Can, nefes nefese kalmýþtý..

-Onlarýnda ………….. ……… …………., sen þimdi þunu kaldýr getir..Kaçýýýn, kaaaçýn ………. ………….. þerefsizleri

Usta ikisinin kolundan tutup kaldýrdý.Sarhoþlarý düþe kalka sahile kadar sürükledi. Can zorlansa da oda getirdi..Önce Usta birini suya attý, sonra diðerini,

-Yüzme bilmiyorum laaann, çýkar beni sudan

dediyse de birisi, Usta aldýrýþ etmedi. Ýkiside suyun derinliklerine doðru çýrpýnarak battýlar..

-Ýt lan suya adamý, Can sana diyorum lan pezevenk it suya..

Can sessiz suyun derinliklerine giden adamlara bakýyordu..Titriyordu. Can Usta ya baktý, suya baktý..Kýz’ýn acýnasý durumu gözlerinin önüne geldiðinde, gözünü kapatarak suya itti sýrtýndan adamý… Titrek korkmuþ sesi ile,

-Geber,

dedi..Usta, Can’ýn koluna girerek köprünün altýna götürdü..Usta öfkesini alamamýþtý onlardan, köprünün altýna geldiðinde yanarak, köze dönmek üzere olan yataklarýna bir tekme attý..Kývýlcýmlar hava ya daðýldýðýnda arasýnda, intikamlarýný almýþ iki kahraman duruyordu..



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Çarpýk Ýliþkiler (1 - 8 Arasý Bölüm)

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Çocukluðumun Oyuncaklarý Vardý... [Þiir]
Kýsrak [Þiir]


Akýn kimdir?

Yazmak, sadece yazmak

Etkilendiði Yazarlar:
Nazým Hikmet


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Akýn, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.