..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
En büyük mutluluk ve en büyük sýkýntý anlarýnda sanatçýya gereksinme duyarýz. -Goethe
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Söyleþi > Ömer Akþahan




23 Aðustos 2008
Atatürk Çocuklarý Kütüphanesi  
Ömer Akþahan
KÖY ÇOCUKLARI KÜTÜPHANELERÝ OLUÞTURMA, KÜLTÜR-SANAT VE DAYANIÞMA DERNEÐÝ adý altýnda köylere ATATÜRK ÇOCUKLARI KÜTÜPHANESÝ adý altýnda KÖY KÜTÜPHANELERÝ kuruyoruz.


:BHDF:



HEDEF: 40.000 KÖYE “ATATÜRK ÇOCUKLARI KÜTÜPHANESÝ”

Soru: Sayýn Mesut Tim, köy kütüphanesi kurmaktan amacýnýz nedir?
TÝM: Yýllardan beri pek çok gazeteci, yazar insan ülkemizin ve insanlarýmýzýn geliþmesi için çabalar durur. Genelde yapýlanlarý eleþtirmek de olsa yaptýklarý çoðu zaman bunun da faydasý var biraz. Fakat asýl yapýlmasý gereken öncelikle insanlarýn geliþimi için somut adýmlar atýlmasý. Cumhuriyet’in ilk yýllarýnda bu yapýldý. Ne doðru dürüst ulaþým ne de iletiþim. O günlerin olanaksýzlýklarýyla 40.000 köye okuma odalarý kuruldu. Birkaç yýl içinde bu okuma odalarýndan faydalanan insanlarýn kiþilik olarak geliþmesi ve toplumsal bireyler olmasý yöneticilerin iþine gelmedi. Çünkü onlara DÜÞÜNEN, SORAN, SORGULAYAN ÝNSAN deðil KOYUN SÜRÜSÜ lazýmdý. Bu yüzden köy enstitüleri, halkevleri ve onlarla birlikte 40.000 köydeki okuma odalarý kapatýldý. ÝNSANIMIZIN geliþmesi engellendi. TÜRKÝYE, karanlýk bir geleceðe mahkum edildi. Biz elimizden geldiðince pek çok insanýn kader dediði bu durumu tersine çevirmek için bu yola baþ koyduk. KÖY ÇOCUKLARI KÜTÜPHANELERÝ OLUÞTURMA, KÜLTÜR-SANAT VE DAYANIÞMA DERNEÐÝ adý altýnda köylere ATATÜRK ÇOCUKLARI KÜTÜPHANESÝ adý altýnda KÖY KÜTÜPHANELERÝ kuruyoruz.
Soru: Derneðiniz ne zaman kuruldu, çalýþmalarýnýz hakkýnda genel bilgi verir misiniz?
TÝM: 12 Eylül 2006’da derneðimiz kuruldu. Amaç olarak sadece Ýzmir köylerinde birer tane kütüphane açmak olarak baþladýklarý bu gönüllü çalýþmanýn pek çok yerden istek ve destek gelmesi üzerine tüm Türkiye’ye yaymaya çalýþýyoruz. Bunun için de gerek internet ortamýnda gerekse basýnda zaman zaman yaptýðýmýz çalýþmalar konusunda haberlerimiz oluyor. Þimdiye kadar kütüphanelerimizin hepsini baðýþ kitaplarla açtýk. Yaptýðýmýz çalýþmalar topluma duyarlý bazý þirketlerin de ilgisini çekti. Zaman zaman yapýlan baðýþlarla da önümüzdeki günlerde açýlacak kütüphaneler için yepyeni kitaplar alýyoruz.
Þimdiye kadar kurduðumuz kütüphaneler þunlar: 11 Ekim 2006 (Ýzmir,Urla-UZUNKUYU köyü), 25 Mart 2007 (Ýzmir, Bayýndýr – SARIYURT köyü), 8 Ekim 2007 (Rize, Fýndýklý – ÇAÐLAYAN köyü). 10 Haziran 2008 (Kiraz – SULUDERE köyü).
Önümüzdeki günlerde açýlacak olan kütüphanelerimiz: Ýzmir, Konak ilçesi KAVACIK köyü (Kütüphane hazýr, açýlýþ tarihi belirlenecek), Adýyaman, Gölbaþý ilçesi BELÖREN köyü (Ekim ayý baþýnda), Osmaniye, Kadirli ilçesi ÇUKURKÖPRÜ köyü (22-23 Ekim).
Yaptýðýmýz çalýþmalar hakkýnda ayrýntýlý bilgiyi insanlarla paylaþmak için yeni bir site oluþturuyoruz. www.ataturkcocuklarikutuphanesi.org adý altýndaki bu sitemiz önümüzdeki günlerde aktif hale gelecek. Bu sitemizde yaptýðýmýz çalýþmalar hakkýnda ayrýntýlý bütün bilgiler bulunacak.
Soru: Neden kütüphane kuruyorsunuz?
TÝM: Kitap toplayýp göndermekle kütüphane kurmak arasýnda daðlar kadar fark var. Gönderilen her kitap muhakkak ki faydasý olacaktýr ama asýl olan kalýcý, köye ait bir KÜTÜPHANE kurmaktýr. Bu þekilde köylerde 7’den 70’e herkes bu kütüphaneden faydalanabilecek. Özellikle de köye ait binalarda kütüphane açýyoruz. Çünkü bu kütüphanelerden sadece öðrencilerin deðil bütün herkesin faydalanmasýný istiyoruz.
Soru: Kütüphaneleriniz ne tür kitaplardan oluþuyor?
TÝM: ATATÜRK ÇOCUKLARI KÜTÜPHANELERÝ adý altýnda açtýðýmýz köy kütüphanelerinin içinde çeþit çeþit ansiklopediler, Türk ve Dünya klasikleri, çaðdaþ romanlar, çocuk kitaplarý, þiir kitaplarý, dil bilim kitaplarý, felsefe kitaplarý, ÖSS, OKS hazýrlýk kitap ve dergileri, Tübitak kitaplarý var. Ortalama 3.000 kitaptan oluþan kütüphaneler bunlar.
Soru: Son olarak söylemek istediðiniz?
TÝM: Biz insanlarýn okuyarak aydýnlanacaðýna, toplumsal bireyler olacaðýna inanýyoruz. Ve bunun için de ömrümüzün sonuna kadar bu amaç için köylere ATATÜRK ÇOCUKLARI KÜTÜPHANESÝ adý altýnda KÖY KÜTÜPHANELERÝ kurmaya devam edeceðiz.
Bu amaç için yaptýðýmýz bu çalýþmalara herkesi destek olmaya çaðýrýyorum…

ÝLETÝÞÝM BÝLGÝLERÝMÝZ
Mesut TÝM (0555 585 64 42 – 0232 425 73 94)
Kitap göndermek isteyenler için adresimiz:
1039 Sokak No: 2/402 Kapýlar - ÝZMÝR

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: çok sevinç verici
Gönderen: Gürcan Erbaþ / ,
1 Eylül 2008
Atýlýmýzý yürekten kutluyor, baþarýlarýnýzýn devamýný diliyorum. Kitap desteðim adresinize ulaþacaktýr. saygýlarýmla.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn söyleþi kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ben Ýstediðim Sürece Yaþarým!

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ödemiþli Güzide Bestekar Kasým Ýnaltekin (*)
Nietzsche Aðladýðýnda
Mustafa Erdal
Engellilerden Kutsal Çaðrý
Goethe Der ki...
Öðrenci Notu Üzerine...
Engellilerden Kutsal Çaðrý
Ödemiþ Üç Eylül Parký Ýle Londra Hyde Park
Öðrenci Odaklý Eðitim
Safranbolu"ya Aþýk Olmak...

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Hiçliðe Övgü [Þiir]
Kayýtdýþý Þiir [Þiir]
Gece Dokunuþlarý [Þiir]
kalem [Þiir]
Meðer [Þiir]
Güz Yaðmurlarý [Þiir]
Küçük Mariya Ýçin Kar Senfonisi [Þiir]
Giderken Düþürdünüz 'Ben'i Çantanýzdan [Þiir]
Issýz Sokak [Þiir]
ayrılıklar [Þiir]


Ömer Akþahan kimdir?

Kendini nasýl anlatýr ki insan… Oturup yazýlmaya kalkýlsa, her edebiyat iþçisinin yaþamý kalýn bir roman olur. Ben bunu zaman zaman yazdýðým denemelerde ve þiirlerimde yansýtmaya çalýþýyorum. Yapýtlarýmý izleyenlere küçük birer ipucudur; söylenen her bir sözcüðümüz, tümcemiz. . Kendimi þiirde ilk keþfediþim beni ayný zamanda büyük bir hayal kýrýklýðý yaþattý ve düzene yenik düþtüm. Yol göstericim de yoktu yanýmda; düzene isyan edeceðime, þiire küsüp öyküye yöneldim. Bütün bu yaþananlar ortaokul dönemime rastlar. Yine bir gün düzen beni aldý, bir sonbahar yapraðý gibi Aydýn Daðlarýnýn zirvesine fýrlattý. Yýl 1981. Ve beni yeniden hayata baðlayan sihirli gücün þiir olduðunu orada anladým. O gün bugündür, can yoldaþým, arkadaþým, sýrdaþým ve en büyük sýðýnaðýmdýr ÞÝÝR! Ýnanýyor ve haykýrýyorum; þiir mabedinde yanmayan hiç kimse, ben buyum, ben þuyum diyemez. Tek inancým, ömrüm oldukça yazmaya, gerekirse yazdýrarak da olsa þiire ihanet etmeyeceðim. Aydýn’ýn Ýncirliova ilçesinde, ‘53 yýlýnýn Ocak ayýnda, bir Kova erkeði ve sevgili annemin tek eþinden 14. yavrusu olarak dünyaya gelmiþim. Babam ve annem ümmiydi. Okul yüzü görmemiþ bir ailenin ilk üniversite mezunu olarak kutsal öðretmenlik uðraþýmý resmi düzeyde ‘99 yýlýna dek sürdürdüm. Halen özel sektörde iþimden arta kalan zamanlarda, öðrencilere Türkiye’nin hemen her noktasýnda þiir dersleri veriyorum, gönüllü. Yeni Türk þiirini mevcut Türkçe ve Edebiyat kitaplarýndan öðrenemeyen gençlere yeni Türk þiirinin kapýsýný aralamaya çalýþýyorum. Ýnanýn bu çalýþmalarda þiir adýna öyle ilginç olaylara tanýk oluyorum ki, gözyaþlarýnýzý inanýn tutamazsýnýz. Tüm uðraþlarýmdan edindiðim çok önemli bir gerçeðin altýný kalýnca çizmek istiyorum: ÞÝÝR ÖYLESÝNE SÝHÝRLÝ BÝR ANAHTAR KÝ, AÇMADIÐI BÝR KAPIYI GÖSTEREN HENÜZ ÇIKMAMIÞTIR! Bugüne dek, bir çok edebiyat dergilerinde þiir, deneme, öykü, inceleme, gezi , aný yazýlarýmla yer aldým. ‘90’da Ödemiþ EFE dergisi yöneticiliði, Almanya’da Almanca yayýmlanan GEMEÝNSAM adlý yayýnýn sorumluluðunu yaptým. Almanca þiir, öykü denemelerinin yaný sýra yurda döndükten sonra da Almancadan Türkçeye þiir kazandýrma çalýþmalarýmý yayýmladým. ‘90’da “Nasýl Çalýþalým? Nasýl baþaralým?” adlý çalýþmam M. E. B. ca tavsiye edildi. Egebank tarafýndan 3000 adet basýldý. ‘98’de ilk þiir kitabýmý Sivas’ta yakýlan 37 güzel insana adadýðým için yalnýzca 37 þiir içermektedir. Evliyim. Eþim de emekli sýnýf öðretmeni olup, bir oðlum ve bir kýzýmla beraber yaþamýmýzý renklendirmeye çalýþmaktayýz.

Etkilendiði Yazarlar:
Mayakovski, Cemal Süreya, Sabahattin Ali, Cahit Tanyol


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Ömer Akþahan, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.