..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Barýþý bulacaðýz. Melekleri duyacaðýz, göðün elmaslarla parladýðýný göreceðiz. -Çehov
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Toplum ve Birey > ÇAÐLA GÖKDENÝZ




21 Aðustos 2008
Türk,kürt,arap,çerkez... Hepsiyim...  
ÖNYARGILAR....

ÇAÐLA GÖKDENÝZ


Bakýn baþta söyleyeyim siyasetle aram iyi deðildir.Kendimce bir görüþüm vardýr ama bu da beni ilgilendirir.Hem söyler misiniz bana? Doðarken hangimize soruldu,Türk mü, Kürt mü, Çerkez mi doðmak istiyorsun diye.Hiçbir sual sorulmadan dolayýsýyla seçme hakkýmýzý kullanmadan geldiðimiz bir dünyada kalkýp Kürtler diye ayýrým yapmaya hiç mi hiç hakkýnýz yok.


:BDDG:
Kürtçe bir þarký çalýyor bilgisayarýmda.Yanýma gelen bir misafir baþlýyor siyasete.Bir türk olarak dinlediðim müziði bana yakýþtýramadýðýndan bahsediyor.

O niye diyorum?Ben dinleyince kürt mü oluyorum.Ya da bir kýsým Kürtlerin siyasetlerine mi alet oluyorum.Belki sözlerinin çoðunu anlamýyorum ama beðenip de dinliyorsam bundan size ne?

Soruyorum Ýngilizce þarký dinliyor musunuz diye.

Arada beðendiðim olursa dinlerim diyor.

Peki sizin dinlediðiniz Ýngilizce þarkýyla benim dinlediðim Kürtçe þarkýnýn farký ne söyler misiniz bana?

Yoook, orada dur bakayým sen.Ýkisi de çok farklý þeyler.

(Hey Allah’ým çattýk ya.) Bakýn bey efendi sizin için çok farklý anlamlar taþýyor olabilir ama ben beðendiðim, dinlerken de zevk aldýðým için dinliyorum.Benim için bir farký yok yani.Ben size Ýngilizce þarkýlar niye dinliyorsunuz diye meydan okumuyorsam sizin de buraya gelip bana ahkam kesmeye hakkýnýz yok.

Ya hemen kýzma.Otur bakayým ben bu konuyla ilgili düþüncelerini öðrenmek istiyorum.

Hangi konuyla ilgili?(Aslýnda hangi konuyla ilgili olduðunu biliyorum; ama sorduðu sorunun yersizliðini ve gereksizliðini belki bir daha düþünür diye soruyorum.)

Ya iþte türk kürt meselesi.Eee bir de sen taaa oralara kadar gittin.Ne olurdu þöyle buralara yakýn olsaydý.Tam da içlerine düþtün ya.

(Kendimi zor tutuyorum.)Ýçlerine düþmek derken, ne kadar kaba laflar bunlar.Ben kimin içine düþtüm ki.Onlar insan deðil mi bey efendi?Allah aþkýna bir kere kalkýp gelip gördünüz, bir kusur buldunuz da mý bunlarý konuþuyorsunuz anlamýyorum.Ben þahsen, sizin tabirinizle onlarýn içine düþmüþ biri olarak çok iyi insanlar olduðunu düþünüyorum.Gidip gören içlerinde yaþayan biri olarak.

Bakýn baþta söyleyeyim siyasetle aram iyi deðildir.Kendimce bir görüþüm vardýr ama bu da beni ilgilendirir.Hem söyler misiniz bana? Doðarken hangimize soruldu,Türk mü, Kürt mü, Çerkez mi doðmak istiyorsun diye.Hiçbir sual sorulmadan dolayýsýyla seçme hakkýmýzý kullanmadan geldiðimiz bir dünyada kalkýp Kürtler diye ayýrým yapmaya hiç mi hiç hakkýnýz yok.

Evet ülkede bölücü faaliyetler yürüten Kürtler vardýr.Bilmem farkýnda mýsýnýz? Ayný amacý güden Türkler de vardýr. Az buçuk Kürtçe biliyorum.Arkadaþlarýmdan Kürtçe öðrenmek de beni mutlu ediyor.:) Zaten onlarýn konuþtuðu Kürtçede þehir þehir deðiþiyor.Yani bunda zararlý olan bir þey göremiyorum.Onlar muhabbet ederken ortaya çok kibar Kürtçemle bir þeyler söyleyip gülüyorsak bunun ne gibi bir zararý var ki.

Beni dinliyor.Hayret!...Susup beni dinleyebiliyor yani.Taramalý tüfek gibi laflarýný sýralýyordu az önce.Galiba biraz yumuþadý.

Bakýn Hatay’dan (arap arkadaþlarým) Sinem, Zülfikar

Batman’dan (kürt) Tuba( canýmmm) , Emoþ

Van’dan (kürt) Nazif

Mardin’den (kürt) Kania

Adýyaman’dan (kürt) Ayþe

Bingöl (zaza ben kürt deðilim deyip durur) Bilal

Ayvalýk’tan (türk) Sevda

Mersin’den (türk) Mehmet…

Yani bu böyle gider. . Ben bunlarý þimdi size söylerken kürt, türk, arap diye belirtirken bile utanýyorum. O kadar kozmopolit bir yer ki.Bu kültür insaný çok da güzel zenginleþtiriyor.Tabi sizin bunu anlamanýz için önce bu düþünce yapýsýný deðiþtirip o insanlarla oturup konuþmanýz gerekiyor. Ama bu kafayla onlarla oturmayý geçin ayný havayý solumaktan bile gocunuyorsunuz.

Bir türk olarak oralara gittiðimde hiçbir þekilde sorun yaþamadým.Aksine bütün misafirperverliklerini gösterdiler.Ama söyler misiniz? Oralardan kalkýp buralara gelseler ayný þeyi biz yapabilir miyiz onlara? Daha geçen sene görevi dolayýsýyla doðudan buraya gelmiþ bir komþumuz (kendileri kürt) çocuklarýnýn okulda arkadaþlarý tarafýndan dýþlandýðýný söylüyor. Sizce o çocuklarýn mý aklý eriyor kürt diye ayýrýmcýlýk yapmaya yoksa evde konuþulan sizin gibi düþünen ebeveynlerin mi laflarý bunlar?

Bilmenizi istediðim her toplum da iyi kötü þeyler oluyor.Ama bunu kürt diye genele mal edersek aralarýndaki güzel insanlarý tanýmaktan vazgeçmiþ oluruz diyorum.( Derin bir nefes alýyorum.)

Galiba haklýsýn diyor.O zaman söz alýyorum senden.Bir gün yolum düþtüðünde o taraflara, o arkadaþlarýnla ben de tanýþmak istiyorum.

Eyvallah buyurun gelin diyorum…

Çaðla GÖKDENÝZ






.Eleþtiriler & Yorumlar

:: içimden geçenleri kaleme almýþsýn tþklerrrr...
Gönderen: emine demir / , Türkiye
15 Ekim 2008
keþke herkes farkýnda olsa bu gerçeðin.

:: merhaba.
Gönderen: oðuz gölçik / , Türkiye
18 Eylül 2008
Kürtçe bir þarký çalýyor bilgisayarýmda.Yanýma gelen bir misafir baþlýyor siyasete.Bir türk olarak dinlediðim müziði bana yakýþtýramadýðýndan bahsediyor. ---------------merhaba---------------------- efendim. bir seneryo yazmýþ ve oynamýþsýnýz. siyasetten anlamadýðýnýzý belirtmiþsiniz lakin tam göbeðine giriþ yapmýþsýnýz. bu ne yaman bir çeliþkidirki dünya insaný olmak kimlikleri yok saymak yada yozlaþtýrýp tek bir insan profili yaratmak gibi bir uðraþa girmiþsiniz. harikasýnýz tebrikler. saygýlarýmla. oðuz gölçik yazar...---YANIT---:Ah keþke...Keþke tek bir ýrka sahip olduðumuzu, onun da adýnýn 'insan' olduðunu anlayabilseydik...

:: insaným
Gönderen: Aysu / , Türkiye
17 Eylül 2008
bir semahýn kollarýnda ,kemençede,halayda hepsiyim saygýlar..

:: Zaten
Gönderen: Osman Volkan Þahin / ,
3 Eylül 2008
Zaten onlar insaný sevmiyorlar... Yazýk!..

:: Sen çoook yaþa...
Gönderen: Mehmet Ali Özler / ,
1 Eylül 2008
bravo diyeyim yeter. Gerçekten fazla bir þey yazmaya gerek yok. Anlayana sirvisinek gelir saz, anlamayana davul, zurna az. Saygýlarýmla.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Orhan Pamuk Masumiyet Müzesi

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Ýçi (M/n) [Þiir]
Tut ki Mutluyum [Þiir]
Karþý Kýyýsýn Sen [Þiir]
Dumanýmsýn, Dumanýmdasýn [Þiir]
Gölgeydi Cehennem, Tek Bir Soluk Ýçin [Þiir]
Ýbrahim... Ateþ... Ben... [Þiir]
Birgün [Þiir]
Üþüyorum [Þiir]
Yan... Yan... Yan... [Þiir]
Kanayan Sevdam [Þiir]


ÇAÐLA GÖKDENÝZ kimdir?

Her þeyin bir sonu var elbet dedi kadýn kendine. Limanlar bekleme yeriydi ve gemiler zamaný gelince giderdi. Gittiði o kadar çok þey vardý ki. Ve þimdi yüzünü yine gitmelere dönüyordu. Öykülerini taþýmakta zorlandý hep. Yazarken gözyaþlarý þahitti. Çünkü ela gözleri bir tek o zaman yeþile kavuþuyordu. Ama artýk hep ela kalsýn istiyor. Gidiþleri biriktiriyor ve intihar saklýyor gözbebeklerinde. Mavi yosun kokulu uçurumda yalnýzlýklar betimliyor. Kabulleniyor vazgeçmeyi. Umarým baþka bahara o þehirde diye yazdý vakti zamanýyla. Þimdi sonbaharda ve o þehirde. Mutlu. . . 2007-2009 yýllarý arasýnda izedebiyatta yazdý. Yazdýkça yaþadý, yaþadýkça da yazdý. Sonra vakit geldi izedebiyatta sus düþtü payýna. Dar aðacý bile kabul etmedi onu. Limanlar bekleme yeriydi ve gemiler zamaný gelince giderdi. Çýktýðý kapýlarý hiçbir zaman çarpmadý. Kim bilir?Belki bir gün payýna düþen sus kalkýverir üstünden. Kim bilir? www. caglagokdeniz. com


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © ÇAÐLA GÖKDENÝZ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.