..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Gerçeðin dili çok yalýn. -Euripides
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Yazarlar ve Yapýtlar > Ömer Akþahan




15 Aðustos 2008
Kanserle Kavgam Var  
Ömer Akþahan
Anadolu’da her ne yapsan yenilik adýna, zordur bilirim. Ýster edebiyatla uðraþ, ister müzikle, istersen bitki ve doðayla ilgili çalýþmalar yürüt; mutlaka farklý algýlanýr, farklý yorumlanýrsýn.


:BGEI:
Ömer AKÞAHAN

Hayatta birçok konuya ilgi duydum, kimi zaman zorlu da olsa araþtýrdým, çizdim çiziktirdim ama bir konu var ki, o da týp, bu konuya nedense çok ilgi duymadým. Ancak her canlý organizmanýn baþýna geldiði gibi benim de küçük yaþtan beri taþýdýðým bedenle ilgili sorunlarým oldu. Bu baðlamda üç kez ciddi ameliyat oldum. Yani o herkesin korkarak uzandýðý soðuk ameliyathane masasýna doðrusu hiç korkmadan yattým. Çok þükür tekrar saðlýklý olarak yataktan kalktým. Operasyonlarýmý yapan uzman doktorlarýma buradan tekrar teþekkür ediyorum.

Uzun yýllara dayalý bir dostluðumuz olan deðerli meslektaþým ve büyüðüm Hulusi Kütük’ten bitkiler üzerine yaptýðý araþtýrmalarý ne zaman karþýlaþsak hep sorar oldum. Onun böylesi zorlu bir uðraþýya gönül vermesi doðrusu beni çok sevindiriyordu. O güne deðin meslek yakýnlýðým olan Sayýn Kütük’e bu kez ruh yakýnlýðý da duymaya baþladým. Yaptýðý çalýþmalarýn bir an önce kitaplaþmasýný bekledim.

Temmuz ayý içersinde Ödemiþ’te karþýlaþtýðýmýzda konu yine kitap konusuna geldi dolaþtý. Heybesinden bu kez Efe Ofset Matbaasýnda basýlmýþ “KANSERLE KAVGAM VAR” adýný verdiði yapýtý uzatýnca, hiçbir art niyet düþünmeksizin mutlu oldum, tebrik ettim kendisini.

Anadolu’da her ne yapsan yenilik adýna, zordur bilirim. Ýster edebiyatla uðraþ, ister müzikle, istersen bitki ve doðayla ilgili çalýþmalar yürüt; mutlaka farklý algýlanýr, farklý yorumlanýrsýn. Emek veren, kendini inandýðý bir iþe adayan insanlar bu farklý ve biraz da alaysý bakýþ açýsý karþýsýnda çok çabuk yýpranýr; ya yaptýðýn iþten vazgeçer ya da yaþadýðý yeri terk eder.

Ödemiþ’te buna en somut örnek Behiç Duygulu’dur. Rahmetli Duygulu, mütevazý kitapçý dükkanýnda boþ olduðu zamanlarda öyküye gönül vermiþ, yazdýðý taþra öyküleriyle Türk edebiyatýnda belli bir isim yapmýþtý. Günün birinde solcu denilerek iþyeri taþlanmýþ, camý çerçevesi indirilmiþti. Bu olayýn ardýndan eþinin kazayla ani ölümü karþýsýnda düþtüðü yalnýzlýk ve çaresizlikle çözümü Ýstanbul’a gitmekte bulmuþtur.

Þimdi bu yazdýklarýmýn “Kanserle Kavgam Var” kitabýyla ne ilgisi var demeyin. Her kitabýn da bir yazýlýþ öyküsü vardýr. Hulusi Kütük de, bir hatta birkaç kitap yazdýracak kadar süren araþtýrmaya neden olan þeyin, esasen bir türlü iyileþmeyen ve ancak ameliyatla iyileþeceði söylenen bel fýtýðý rahatsýzlýðýný iyileþtiren bir bitkisel ilaç olduðunu duyan eþine borçludur! Adý geçen ilacý kullanan Kütük, ertesi günü yürüyerek tarlaya iþ yapmaya gider. Bu sevindirici olay sonrasý kendini tamamen bitki araþtýrmasý iþine adar. Boþ zamanlarýnda kâh bilgisayar baþýnda, kâh daðlarda dolaþýr ve gördüðü her bitkiyi resimleyerek geniþ bir arþiv oluþturur. Bu çalýþmalarýný Ege Üniversitesi Botanik Bölümünde tanýþtýðý öðretim üyeleriyle paylaþýr, onlardan bilimsel yardým ve destek alýr.

Hulusi Kütük’ün 1997’de baþlayan bu serüveninin ilk ürünü olan “Kanserle Kavgam Var” adlý yapýtýnda aðýrlýklý olarak kanser araþtýrmalarýnda gerek yurt içi gerekse yurt dýþýnda yapýlan akademik çalýþmalar ve bulgularýn sonuçlarýna yer verilmiþ durumda. Yani kitap bir þifalý bitkiler kitabý olmayýp bilakis kanserin ne olduðu, türleri hakkýnda ve kanserli hastalarýn nasýl davranmalarý gerektiði konularýnda okuyucuya toplu bilgi vermeyi amaçlamýþtýr.

Uzun ve zorlu araþtýrmalarý sýrasýnda iki yeni bitkiyi (Ferula Anatolica ve Corydalis Lydia) yöremizde bularak Üniversiteye kazandýran deðerli dostum, meslektaþým Hulusi Kütük’ü yararlý bir eseri bize kazandýrdýðýndan ötürü kutluyor, yeni yapýtlarýný da sabýrsýzlýkla beklediðimi ifade ediyorum.

Büyük boy, birinci hamur kâðýda, 288 sayfa olarak düzenlenen kitapta Hulusi Beyin kendisinin fotoðraflayýp arþivlediði 64 adet yöremize özgü bitki çeþidi renkli olarak kitabýn sonunda Latince adlarýyla okurlarýn ilgisine sunulmuþtur.


Kitabýn edinme adresi: Hulusi Kütük, Atatürk Mah. Timurlenk Sok. No:16/1 Ödemiþ/Ýzmir

Tel:0533 434 54 44 / 0505 263 03 32



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yazarlar ve yapýtlar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Aforizmalar, Kafka
Eleþtiri mi Özeleþtiri mi?
Öðretmen Benisa
Tazlar Köyünden Borusan'a
Folklor Þiire Düþman
„Son Liman“(1) Yorgunu Cahit Tanyol
Aþk Çýrçýplak
Þeytan ve Genç Kadýn
Eleþtirebilmek...

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Eleþtiri Ya Da...
Yazar Adaylarýna...
Dilek Kutusu! Peri Olmak Ýstiyorum!
Eðitim, Ama Nasýl?
Seçim Potporisi
25'le 35 Kelimelik Bir Yaþam
Kum Torbasý
Hantal Þirket Dinamik Þirket
Türkiye Yeni Oluþumlara Ne Kadar Hazýr?
Lozan Barýþýnýn 85. Yýlýnda Türkiye

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Hiçliðe Övgü [Þiir]
Kayýtdýþý Þiir [Þiir]
Gece Dokunuþlarý [Þiir]
kalem [Þiir]
Meðer [Þiir]
Güz Yaðmurlarý [Þiir]
Küçük Mariya Ýçin Kar Senfonisi [Þiir]
Giderken Düþürdünüz 'Ben'i Çantanýzdan [Þiir]
Issýz Sokak [Þiir]
ayrılıklar [Þiir]


Ömer Akþahan kimdir?

Kendini nasýl anlatýr ki insan… Oturup yazýlmaya kalkýlsa, her edebiyat iþçisinin yaþamý kalýn bir roman olur. Ben bunu zaman zaman yazdýðým denemelerde ve þiirlerimde yansýtmaya çalýþýyorum. Yapýtlarýmý izleyenlere küçük birer ipucudur; söylenen her bir sözcüðümüz, tümcemiz. . Kendimi þiirde ilk keþfediþim beni ayný zamanda büyük bir hayal kýrýklýðý yaþattý ve düzene yenik düþtüm. Yol göstericim de yoktu yanýmda; düzene isyan edeceðime, þiire küsüp öyküye yöneldim. Bütün bu yaþananlar ortaokul dönemime rastlar. Yine bir gün düzen beni aldý, bir sonbahar yapraðý gibi Aydýn Daðlarýnýn zirvesine fýrlattý. Yýl 1981. Ve beni yeniden hayata baðlayan sihirli gücün þiir olduðunu orada anladým. O gün bugündür, can yoldaþým, arkadaþým, sýrdaþým ve en büyük sýðýnaðýmdýr ÞÝÝR! Ýnanýyor ve haykýrýyorum; þiir mabedinde yanmayan hiç kimse, ben buyum, ben þuyum diyemez. Tek inancým, ömrüm oldukça yazmaya, gerekirse yazdýrarak da olsa þiire ihanet etmeyeceðim. Aydýn’ýn Ýncirliova ilçesinde, ‘53 yýlýnýn Ocak ayýnda, bir Kova erkeði ve sevgili annemin tek eþinden 14. yavrusu olarak dünyaya gelmiþim. Babam ve annem ümmiydi. Okul yüzü görmemiþ bir ailenin ilk üniversite mezunu olarak kutsal öðretmenlik uðraþýmý resmi düzeyde ‘99 yýlýna dek sürdürdüm. Halen özel sektörde iþimden arta kalan zamanlarda, öðrencilere Türkiye’nin hemen her noktasýnda þiir dersleri veriyorum, gönüllü. Yeni Türk þiirini mevcut Türkçe ve Edebiyat kitaplarýndan öðrenemeyen gençlere yeni Türk þiirinin kapýsýný aralamaya çalýþýyorum. Ýnanýn bu çalýþmalarda þiir adýna öyle ilginç olaylara tanýk oluyorum ki, gözyaþlarýnýzý inanýn tutamazsýnýz. Tüm uðraþlarýmdan edindiðim çok önemli bir gerçeðin altýný kalýnca çizmek istiyorum: ÞÝÝR ÖYLESÝNE SÝHÝRLÝ BÝR ANAHTAR KÝ, AÇMADIÐI BÝR KAPIYI GÖSTEREN HENÜZ ÇIKMAMIÞTIR! Bugüne dek, bir çok edebiyat dergilerinde þiir, deneme, öykü, inceleme, gezi , aný yazýlarýmla yer aldým. ‘90’da Ödemiþ EFE dergisi yöneticiliði, Almanya’da Almanca yayýmlanan GEMEÝNSAM adlý yayýnýn sorumluluðunu yaptým. Almanca þiir, öykü denemelerinin yaný sýra yurda döndükten sonra da Almancadan Türkçeye þiir kazandýrma çalýþmalarýmý yayýmladým. ‘90’da “Nasýl Çalýþalým? Nasýl baþaralým?” adlý çalýþmam M. E. B. ca tavsiye edildi. Egebank tarafýndan 3000 adet basýldý. ‘98’de ilk þiir kitabýmý Sivas’ta yakýlan 37 güzel insana adadýðým için yalnýzca 37 þiir içermektedir. Evliyim. Eþim de emekli sýnýf öðretmeni olup, bir oðlum ve bir kýzýmla beraber yaþamýmýzý renklendirmeye çalýþmaktayýz.

Etkilendiði Yazarlar:
Mayakovski, Cemal Süreya, Sabahattin Ali, Cahit Tanyol


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Ömer Akþahan, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.