..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Deney, herkesin hatalarýna verdiði addýr. -Oscar Wilde
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Günlük Olaylar > halil ibrahim þan




27 Haziran 2008
Dualarýn Zaferi  
spor

halil ibrahim þan


futbol sadece futbol deðildir gördük bir çok analitik boyutlarý var...


:BBHC:
Futbolla kavrulduðumuz þu günlerde sevinç naralarý atýyoruz.Olmayacak bu iþ bitti dediðimiz anda bile bitmiyor.Yaðýz bir delikanlý çýkýyor sahneye ve kendi tabiri ile" Allahýn verdiði son bir güçle vurdum ve gol oldu " diyor.O andan itibaren herþey lehimize dönüyor.Hepsinin gözünde kararlýlýk var .Hedefe kilitlenmiþ mermi karlýlýðýnda top aðlarla buluþuyor. Çýðlýk çýðlýða baðýrýyoruz aman Allahým goooool.Hýrvatlar yýkýlýyor,dizlerinde derman yok penaltý atmaya ne vursalar ya dýþarý atýyorlar ya da top rüþtünün elinde patlamaya mahkum.Ve sonunda ve tarihimizde ilk kez yarý finale yükseliyoruz.Bunda bu kadar abartýlacak ne var ki altý üstü bir oyun diyenlere sözüm þu olur.Futbol sahalarýnda bu tür olaylara rastlasa idik durum gayet normal idi.Ama 119'da hatalý bir gol yiyip sonra beraberliði bulup rakibini penaltýlarla saf dýþý býrakmak her baba yiðidin harcý deðil.
Hýrvat teknik direktör Slaven Bliç maçtan sonra yaptýðý basýn toplantýsýnda benim dikkatimi çeken cümle þu oldu."Türkler de her ne varsa bu diðer takýmlarda yok".Son derece çarpýcý bir cümle deðil mi? Ben buna iman ve dua diyorum.Milyonlarca insan ayný anda dua ediyor.Penaltýya giderken Semihin dudaklarýndaki mýrýltýyý gördüm. Benimki ile ayný idi milyonlarýn ki ayný idi.Ben bu maça þöyle bir isim verdim "Dualarýn Zaferi".
Ben futbola fazla anlamlar yüklenmesine karþý çýkan bir insaným.Dünyanýn ve memleketimizin bir çok ölümcül sorunlarý varken futbola bu kadar gözü kara saplanýþ niye diye ister istemez soruyorsunuzdur?Simon Kuper'in dediði gibi "Futbol asla sadece futbol deðildir."Uluslar ona farklý anlamlar yüklerler.Almanyadaki kardeþimle konuþtuðumda bu zafere kimlerin sevindiðini duysanýz sizde futbol sadece futbol deðildir derdiniz.Hýrvat topçularý tarafýndan yýkýlan mostar köpürüsünün sahibi koruyucularý boþnaklar,amerikalýar tarafýndan hayatlarý mahv edilmiþ ýralýklar ,cezayirliler, faslýlar ,afganlar.... Hep birlikte katýlmýþlar bu çoþkuya...
Muhammed Ali 1974'te zairede "bugün kü Kongo" da dünya þampiyonluðu ünvaný için çýktýðý maçta antrenörü Bundini þöyle sesleniyordu Aliye:
“Danset þampiyon, kimsesizler yurdundaki yalnýz çocuklar için danset.. Çocuklar için salla yumruklarýný.. Kiralarýný ödeyemeyen iþsizler için danset, þu alçaðýn iþini bitir.. Meyhanelerdeki ayyaþlar için danset þampiyon, kanserden geberen yoksul hastalar için, kefaletleri ödenmeyen sefil mahkümlar için, herkesin terkettiði eroinmanlar için, kocalarý olmayan gencecik hamile kýzlar için.. Danset þampiyon, savaþ onlar için! Bu aþaðýlýk herifin iþini bitir, çenelerini daðýt hepsinin.. Düþkünler yurdundaki zavallýlar için, emeklilik maaþý alamayan yaþlýlar için, pis bir sokakta müþteri bekleyen yaþlý ve yorgun fahiþeler için.. Meyhanelerde oturmuþ demlenen bütün yalnýz kalpler için.. Bilardo salonlarýndaki yalnýzlar için, sokak köþelerindeki yalnýzlar için, danset þampiyon, savaþ onlar için.. Temizlik iþçileri için salla yumruklarýný; hava limanlarýnda, otobüs duraklarýnda, benzin istasyonlarýnda yerleri süpüren küçük insanlar için.. Savaþ onlar için þampiyon! Otellerde yataklarý yapýp tuvaletleri temizleyen küçük odacý kýzlar için dersini ver þu aþaðýlýk herifin! Seni kurtaranlar senatör deðildi, vali deðildi, baþkan deðildi.. Sokaktaki insanlar kurtardý seni.. Þimdi sokaklar adýna savaþ, hadi yavrum iþini bitir þu aþaðýlýk herifin.. Bu ring ikinize fazla, hadi bitir iþini, suratýný paramparça et.. Yoksullar adýna þampiyon, yoksullar adýna! Hadi yavrum salla yumruklarýný, Muhammed Ali'yi hiçkimse yenemez, hiçkimse.. Sadece Cassius Clay yenebilir ama o da bu akþam aramýzda deðil. Danset þampiyon, hadi oðlum, danset..”
Bende þöyle sesleniyorum milli takýmýmýza:"direnin,asla vazgeçmeyin,dudaklarýnda bir milim gülücüðe hasret mazlum uluslar için yenin onalarý ,sayýmýz yetmiþ milyonu çoktan aþtý. Yenin onlarý,bekliyor,istiyorlar.Gülmek deðil derdimiz bilesiniz,bu kibirli avrupalarýn yenileceðini göstermek için yenin,her gün dusseldorf sokaklarýnda çöp toplayan umutsuz faslý için yenin,kara derili afrikalýlar için yenin.Üçüncü sýnýf iþler yaptýðý halde hala kýskanýlýp evleri yakýlan Türkler için yenin."Turkchen Raus" türkler dýþarý "diye baðýran nazilere karþý patlatýn gollerinizi.Getirin artýk kupayý buraya! Gönüllerin þampiyonu...










Halil Ýbrahim Þan
Dualarýn Zaferi



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn günlük olaylar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kirlenmek Güzel Deðildir

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýçimizdeki Ýsrailliler
Anam Dedi ki: Aþ Ýstersin?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Ne Kadar Kirlisin Ýsrail [Þiir]
Lorem Ýpsum Dolor Sit Amet [Þiir]
Karanlýk Yazýlar [Öykü]
"Yaþasýn Küresel Ýntifada! "" [Deneme]


halil ibrahim þan kimdir?

Türkiyenin en çok okunan kültür sanat portallarýndan Semaver Dergisinin genel yayýn yönetmenliðini yapmakta.

Etkilendiði Yazarlar:
Bilmiyorum


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © halil ibrahim þan, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.