..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bilen sever. -Leonardo da Vinci
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Günlük Olaylar > Kâmuran Esen




10 Haziran 2008
Fatma Nine'nin Günlüðü - 6  
Kâmuran Esen
Fatma Ninem de günlük tutmuþ.


:CBIC:


Ah benim kelebeðim, inci çiçeðim günlüðüm;
Ne vakýttýr sana iki satýr yazamadým. Halini hatýrýný soramadým. Sorsam da söylemezsin ya, neyse ! Bak günlüðüm, hani þu Sýzma Adem vardý ya; ondan mektup geldi. Bi sevindim bi sevindim, sevincimden aklýmý fýydýttýrývereyazdým. Ne vakýttýr iki satýr yazmýyodu. Öldü mü ne yaptý dediydim. Memed Amcan bana gýzdý.
" Ne var bu gadar sevinecek ? Seni gören de, benim emekli mayiþine yüzde bir büçük zam geldi zannedecek." diye çekiþti ( azarladý). Emme ( ama ), okuyunca pek gýzdým Adem` e. Allah akýl daðýtýrken, bu çocuk neredeydi bilmiyom. Herkeþ deliyi mumla arar, bizde bacadan dökülüyo. Nuçun gýzdýn dersen eðer, annadýverecem:

Bizim bu þaþkýn Adem, garpýzcýlýða baþlamýþ. Garpýzcýlýktan kim adam olmuþ ki þinciye gadar, bizim Adem adam olsun. Alacak bi gamyon garpýz. Kimi çürüyecek, kimi kelek çýkacak. Geriye galanýndan ne kazanacak bu salak oðlan? Üstelik, gayýnçosunnan ortaðýmýþ. Bi garpýz parasýný bölüþecekle yani. Garýn doya mý yarým garpýz parasýnnan ? Ha ! Az daha unuduyodum. Bi de karpýz gezdirdiði gamyonun benzin parasý var. Gamyonun tamir parasý var. Bi gün orasý bozulur, bir gün burasý gýrýlýr.

Aþþama gadar güneþin annacýnda( karþýsýnda) ünne bakam ünne ( baðýr) " garpýýýýýýýz " deye... Ýnsanda ne imik ( boðaz) galýr, ne kemik. Neymiþ efendim, " Herkes onu bellemiþmiþ de ondan alýyollarýmýþ garpýzý. Havalar soðuyunca n`olacak ! Ýki ay sonra kim yer garpýzý ? Soðukta tiril tiril titrerken garpýz yenir mi ? Ýþte o zaman Adem`in de anasý bellenecek. Ayh ! Aðzýmdan çýkývedi, gusura bakma . Silgim de yok silecek.

Garpýz alacaðýna bi gemicik al, bi gazete satýn al ki; attýðýn daþ, ürküttüðün gurbaðaya deðsin.
Ýþte böyle sevgili günlük. Bu Adem adam olmayacak senin anlayacaðýn.

Bizim Dikguyruk Hüseyin' in pikabýna atlayýp Adem’ i ziyarete gidecez. Emme bizim hýra ( küçük) oðlan eskerden geliversin diye bekleyoz. Evcek gidecez evcek. Senin anlayacaðýn sevgili günlüðüm ; festival bitiversin de, oðul - uþak- sirke- yavþak Ademlerdeyiz yakýnda.

Emme ( ama) Memed Amcaný götürmecem. Oralarda gücümü gurutur( beni üzer). Otursun oturduðu yerde. Zaten bacaklarý tuttuðu yok, tiril parýl zornan geziyo. Üstelik gözleri de gördüðü yok. Geçen gün elmayý tuza batýrýp yiyodu. Meðer domatis sanmýþ. Tadýndan mý anlamadýn a þaþkýn herif. Baþka bir gün de mor badýlcaný( patlýcan) keçi buynuzu sanmýþtý. Hasýlý kelâm, otursun evde. Hem o yokken ben iyicene geziverim çarþýlarý. Gaýiþan yok, görüþen yok anasýný satým.

Memed Amcam, onu götürümezsen, seni gapýnýn önüne kor( koyar) mu dedin? Gapýnýn önüne guymak mý ? Hiç bi þey edemez. Sen, kimin gýzýnnan dans ettiðinin farkýnda deðilsin menemme( galiba) sevgili günlüðüm. Beni gapýnýn önüne goyacak da, yimeðini kim biþirecek, onun avur zavurdunu ( afra tafrasýný) kim çekecek? Zobasýný kim yakacak, ciðarasýný kim getirecek bakkaldan ? Hadi genç olaydý, ikinci garý alýrdý deyem ( Hani 4 garý almak serbestmiþ ya.) ; bu yaþdan sonra kim gelir ona ? Hartý hurtuna geçmiþ. Gözleri görmediði uçun, almaynan( elma) domatisi bile birbirine garýþtýrýyo. Mor badýlcaný keçi buynuzu zannediyo. Allah bilir gayfeden eve gelirken, evin yolunu da bulamaz. Yanlýþlýðýnan gomþunun evine gidip, ben diye Aþa Haným'a sarýlýncasý, bir araba da sopa yir. Yaaa ! Ýþte böyle sevgili günlüðüm.

Senin anlayacaðýn; Memed Amcan beni yerimden bi santim bile gýmýldatamaaaz, deðil gapýnýn önüne guymak. Hýhhh!

Bugünlük bu gadar yeter. Elâtdirik parasý çok geliyo diye gece lâmbasýnnan oturuyoz da, zorunan görüyom. Gözlüðüm dersen dutmaz oldu gözümü. Daha fazla yazamayacam.

Ölegalmazsam, gene yazarým. Gözlerinden öpüyorum sevgili günlüðüm. Tansiyon ilâcýmý yutum da yat`im bari.

Hoþçagal.
Fatma Ninen

not: Mudurnu þivesiyle yazýlmýþtýr.


.Eleþtiriler & Yorumlar

:: hocam merhaba
Gönderen: Mehmet SEÇKÝN / , Türkiye
5 Mayýs 2010
uzun zamandýr hal hatrýnýzý sormadýðým için kusuruma bakmayýn. eðer mümkümse telefon numaranýzý alabilirmiyim. buraya not yazarak ancak size ulaþabiliyorum. aramadýðým için çok özür dilerim.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn günlük olaylar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Enflasyon Düþüyor (Muþ)
Sinir Olduðum Tipler - 5
Perþembenin Geleceði Çarþambadan Belli Olur
Fatma Nine'nin Günlüðü - 7
Dün Gece Bir Rüya Gördüm - 16
Sinir Olduðum Tipler - 4
Sinir Olduðum Tipler - 5
Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü / Yine Paralel Bir Ürya Gördüm
Mudurnu'lu Fatma Nine'nin Günlüðü - Diþ Aðrýsý Deðil Kabir Azabý
Çocuklar ve Çiçekler

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Güzel Dilimiz Türkçe
Kýzým Sen Avukat Ol!
Atatürk'e Mektup
Ýstanbul Sizin Olsun
Ben Birazcýk Deli miyim?
Öðretmenler Günü
Mudurnu'da Bir Günlük Gezi
Yeðenime Yaptýðým Peynirli Börek Tarifi
Biþim Efde Heykes Bi Asayip...
Kaybedecek Hiçbirþeyi Olmayana / Ölüm...

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dönüþü Olmayan Gidiþ [Þiir]
Seni Özlemenin Kitabýný Yazabilirim [Þiir]
Bensiz Yaşamaya Alışacaksın [Þiir]
Ýþte Gidiyorsun [Þiir]
Gelseydin Eðer [Þiir]
Ne Zaman Seni Düþünsem [Þiir]
O Beklenen Hiç Gelmeyecek [Þiir]
Çek Beni Ýçine Bir Nefeste [Þiir]
Sýðýnacaðým Baþka Yürek Yok [Þiir]
Uykularýnda Sev Beni [Þiir]


Kâmuran Esen kimdir?

Okumak ve yazmak bir tutkudur benim için. Yazdýklarýmý okuyucularla paylaþmak amacýyla buraya gönderiyorum. Yýllardýr, yerel bir gazeteye haftalýk köþe yazýyorum. Mudurnu Belediyesinde gönüllü kültür müdürü olarak çalýþýyorum. Yayýmlanmýþ Kitaplarým: -Þiirlerle Öyküler - þiir / Milli Eðitim Bakanlýðý Öðretmen Yazarlar Dizisi ( 1988). . . . . . . . -Sevgi Yumaðý - þiir ( 1997 ). . . . . . . . . -K. Esen'in Kaleminden Mudurnu - derleme / Mudurnu Kaymakamlýðý Kültür Hizmetleri Dizisi ( 2002 ). . . . . . . . . . . -Oynatmayalým Uðurcuðum- deneme , aný / --Senfoni Yayýnlarý ( Haziran / 2004 ) -Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü - Baskýya hazýrlanýyor

Etkilendiði Yazarlar:
Okuduðum her yazardan veya yazýdan etkilenirim. Bende bir etki býrakmayacak, herhangi bir þey öðretmeyecek bir yazý düþünemiyorum.


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Kâmuran Esen, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.