..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Ýçtenlik bütün dehanýn kaynaðýdýr." -Boerne
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Politik Olaylar ve Görüþler > Osman AKTAÞ




7 Haziran 2008
Tek Ýlkeli Ülke Ya da Türkiye  
Osman AKTAÞ
Tarihsel süreç içinde toplumlarýn yönetim biçimlerini incelerken, iki yönetici tipi gördüm; askeri yönetim ve siyasal yönetim... Dünyada geliþmiþ, geliþmemiþ, imparatorluktan site devletine, hatta eyalet yönetimine kas sisteminden klanlara kadar bütün yönetim biçimleri ayný; askeri ve siyasal...


:BFIA:
Tarihsel süreç içinde toplumlarýn yönetim biçimlerini incelerken, iki yönetici tipi gördüm; askeri yönetim ve siyasal yönetim... Dünyada geliþmiþ, geliþmemiþ, imparatorluktan site devletine, hatta eyalet yönetimine kas sisteminden klanlara kadar bütün yönetim biçimleri ayný; askeri ve siyasal...

Yalnýzca tarihte mi böyle? Hayýr, bugün de durum ayný: geliþmiþ ülkelerden üçüncü dünya ülkelerine kadar tamamý ayný yolla yönetilmekte... Amerikan yönetimi siyasal, Ýngiltere kýsmen siyasal, Fransa siyasal, Ýtalya siyasal, Rusya ve Ýran eskiden askeriydi, siyasallaþma çabasýnda,Hindistan, Pakistan, Afganistan, Malezya, Endonezya, siyasal görünümlü askeri yönetimle yönetilmekteler. Türk Cumhuriyetleri, Moðolistan ve Çin buna dahil...

Gelelim Türkiye'ye; islamiyet öncesinde kurulan devletlerin tamamý askeri, islami dönemle birlikte kurulan devletlerin de tamamý askeri, cumhuriyet dönemi ise her siyasallaþma sürecinde bir askeri müdahale ile askeri yönetim ön plana çýkmýþtýr. Köylüler, 1980 sonrasýnda geliþme gösteren iletiþim araçlarý sayesinde jandarma korkusunu yenmeye baþlýyorlar. 1980 darbesinden sonra asker, yeni bir darbe yapmamýþ, ama her seferinde tehditlerini sürdürmüþtür.

Asýl önemli olan devletimizi kim yönetiyor? Mustafa Kemal'in dediði gibi: "Egemenlik kayýtsýz þartsýz milletin..." mi? Yoksa egemenlik kayýtlý þartlý millet diye adlandýrýlacak olan bir kaç bürokrat ve bir kaç hukukçunun mu? Dünyada Türkiye dýþýnda hukukçular tarafýndan yönetilen kaç ülke var?

Demokrasi denilen kavram bu hukukçular ve bürokratlarýn ve bunlarýn tarafýndan hareketle toplumsal korkularýný yenmeye çalýþan kesimler için mi?

Millet kim? Isparta'nýýn Ýslam Köy'de yaþayan çobaný mý? Erzurum Tortum'da simsarlýk yapan Çolak Mehmet mi? Oflu Ýsmail mi? Ardeþenli Hatice mi? Kim bu millet? Önder Sav mý, Anayasa Mahkemesi üyeleri mi, üniversite rektörleri mi bu millet? Ben milleti henüz anlayamadým. Yoksa kýlýk kýyafet özgürlüðü yerine türbana takýlýp kalan AKP merkez yürütme kurulunda yer alanlar mý? Halkýn iradesine güvenemeyen ve bir kanunu refaranduma çeþitli gerekçelerle götüremeyenler mi?

Sahi, dünyada kaç ülkede Anayasa Mahkemesi diye bir mahkeme var?

Bir ülkede kanun halkýn mutluluðu, huzuru için vardýr. Bizim ülkemizde kanunlar ne için var? Hangi halký ne kadar mutlu ediyor?

Bir öðretmen olarak ben saçlarýmý uzatmak, sakal býrakmak ve kot takým giyinerek kravat takmadan derse girmek istiyorum. Bir öðretim yýlýnda bir ay deðil, dokuz ay kravat takmak da, kumaþ pantolon giymek de istemiyorum.

Hukukçular süslü cübbeleriyle sokaklarda yürüsünler, bürokratlar takým elbise ve kravat taksýnlar, askerler üniforma giyinsinler,siyasiler soyunsunlar, medyatörler istedikleri þekilde giyinsinler, ama bana, yani halka, yani millete karýþmasýnlar... Beni yönetecek olaný ben seçerim. Bir hukukçu tarafýndan yönetilmek istremiyorum. Çünkü onlarý ben seçmedim. Anayasa Mahkemesini ne ben kurdum, ne de Mustafa Kemal... Kenan Evren gibi silah zoruyla devleti ele geçiren birisinin kurduðu sistemle deðil, bu ülkeyi kuran Mustafa Kemallerin sistemleriyle yönetilmek istiyorum. Halký kýþlkýrtýp AKP' ye oy saðlayan Deniz Baykal'a karþýn...



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn politik olaylar ve görüþler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Sosyal Medyada ve Tanýtým Panolarýnda Dilencilik
Fistan Aldým Endazesi On Yediye
Vicdansýz Medya Cahil Toplum
Eðitim Bakanýyla Sanal Bakýþma
Politik Arenada Kör Dövüþü
Fýsýltý Ormanýnda Kýble Tespiti
Sosyal Medyada Uzay Sempozyumu
Bu Vatan
Yusuf Tekin Tekke ve Zaviye Bakaný mý
Eðitim Aracýna Beþ Yýl Bakýmý

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Devrimci Bir Derviþ: Mehmet Akif
Günortasýndaki Karanlýk
"Kadýn Þairler Aþktan Bahsettikleri Zaman" Üzerine Birkaç Söz
Göðüs Kafesinde Kuþ Yetiþtiren Þair: Þükrü Çanku
Yazar ve Þairlerin Deðiþen Anatomisi ve Sosyal Statüsü
Kanlý Temmuz
17 Eylül ve Ülke Kaderini Deðiþtiren Ýdamlar
Sabahattin Ali
Üç Din ve Bir Filistin
Bizi Taksim Edenlere Yuh

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Veda Partisinde Veda Hutbesi [Þiir]
Düþ Geçiti [Þiir]
Saat Gökyüzüne Yaklaþýyor [Öykü]
Efsun [Öykü]
Sevgi Ya da Aþk Algýsý [Deneme]
Doðanýn Çýlgýn Yaratýðý ve Aþk [Deneme]
Aþkýn Tarifi [Deneme]
"Korkma Sönmez... "" Þairi [Deneme]
Bugün 23 Nisan [Deneme]
Eros'a Rekabet [Deneme]


Osman AKTAÞ kimdir?

1965 Erzurum doðdu. Gazi üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi, TDE bölümünden mezun oldu. Sýrasýyla Van, Bartýn, Antalya,Bursa, Ankara, Bodrum'da öðretmen olarak görev yaptý. Halen Kocaeli'bde görev yapmakta. yaklaþýk 40 yýldýr þiir,öykü ve eleþtiri yazýlarý yazmakta. Eserleri: 1. ayArsýz; Uludað Yayýnlarý 2007 (Þiirler) 2. bermudayý tek geçmek; Cinius Yayýnlarý 2016 (Þiirler) 3. AsiMilat(ör); Cinius Yayýnlarý 2017 (Politik Denemeler) 4. (D)OKU(N)MUÞTUK; Cinius Yayýnlarý (Kitap Eleþtirileri) 5. cennet cazgýrlarý; Cinius Yayýnlarý 2017(Þiirler) 6. çorak düþler ülkesi; Cinius Yayýnlarý 2018 (Þiirler) 7. Yaðmur Yankýlarý; Artus Yayýnlarý 2018 (Öyküler) 8. Sessiz Çýðlýk; Cinius Yayýnlarý 2018(Kitap Eleþtirileri) 9. dar vakitte aþk; Cinius Yayýnlarý 2018 (Þiirler) 10. Âþýk Hüseyin Fizâhî; Cinius Yayýnlarý 2018 (Þiirler) 11. Þuaraya Elhan Olmak; Cinius Yayýnlarý 2019 (Þairler Üzerine Denemeler) 12. ναυάγιο αγάπης (enkaz-ý aþk): Cinius Yayýnlarý 2019 (Þiirler)


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Osman AKTAÞ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.