..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ýnsan gülümsemeyle gözyaþý arasýnda gidip gelen bir sarkaçtýr. -Byron
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Sevgi ve Aþk > Ali ÖZKANLI




17 Mayýs 2008
Çocuklar Çiçektir  
Çocuk Sevgisi

Ali ÖZKANLI


Çocuklar çiçektir, okullarýmýzýn, evlerimizin vazgeçilmez süsleridir. Her çocuk topraðýn baðrýnda açan bir çiçektir. Kimse çiçeklerin daha az renkli olduðunu söyleyemez. Güllerini budayýp, dikenlerini besleyemezsiniz.


:AGAC:
Çocuklar çiçektir, okullarýmýzýn, evlerimizin vazgeçilmez süsleridir. Her çocuk topraðýn baðrýnda açan bir çiçektir. Kimse çiçeklerin daha az renkli olduðunu söyleyemez. Güllerini budayýp, dikenlerini besleyemezsiniz. Çiçeðin adý farklý bahçesi farklý olabilir. Onlarý yabancý göremezsiniz. Dilimi anlamýyor diye ona dilsiz diyemezsiniz. Onun ýþýl ýþýl yanan renkli gözlerine karalar süremez, bakýþýný boðamaz, dalýný kýramaz, bahçenizden kovamazsýnýz. Ýlla kendiniz gibi olmasýný bekleyemezsiniz. Tek düzeliðe bu kadar sevdalanamaz, hayatý rengarenk yaþadýðýnýzý unutamazsýnýz. Kim bilir yürekleri, akýllarý açýlýnca etrafa en güzel kokularý, rengarenk meyveleri, muþtulu hediyeleri yayacaktýr. Siz bunlarý bilemezsiniz.

Bahçemizdeki her çiçek kendi güzelliði ile gözlerimize, ruhlarýmýza huzur ve mutluluk sunar. Yeteneklerini görünce onlarla iftihar eder seviniriz. Maharetli ellerinden en güzel buluþlar dökülecektir. Çiçekler; varlýk ýrmaðýnýn hayata gülen gözleri, gönlümüzü aydýnlatan, ýþýk saçan yüzleri ve içimizdeki baharýn özlemidir. Topraðýn kirlerden arýnmasýdýr. Her renge hayat hakký tanýnmasý, her çiçeðin kendince açmasý, rengini ve kokusunu çevreye saçmasýdýr. Hoþ olmayan özelliklerin tatlýlýkla düzeltilmesidir. Kalplerin derinliðindeki gizli hazinelerin gün yüzüne çýkmasýdýr. Öðrencilerimi bin bir çeþit renk ve kokudaki çiçeklere benzetirim. Bir þiirimde Gül Çiçeklerime þöyle seslendim.

Týkanan damarlar ayýrdý bizi / Beni aðlatmayýn can çiçeklerim / Unuttu sanmayýn seviyor sizi / Beni unutmayýn gül çiçeklerim. … Þu anda gözlerim sizi arýyor / Sizi düþündükçe içim yanýyor / Derinleþti artýk yaram kanýyor /Beni sýzlatmayýn gül çiçeklerim. …

Her insan aslýnda bir çiçek deðil mi? Güneþin her çiçeðin baþýný okþadýðý, her yüze güldüðü gibi bizler de her çiçeðim baþýný okþamalý, yüzüne gülmeliyiz deðil mi? Eðer böyle yaparsak o zaman çocuklar, güneþe bakan, ýþýða âþýk ayçiçekleri gibi yüzünü aydýnlýða dönecektir.

Hangi çocuk narin, pembe yapraklý, ince nakýþlý bir orkideden daha az hassas ve daha kýymetsizdir? Bir çocuðun doðuþtan deðersiz olduðunu kim söyleyebilir? Çocuk, kadife kumaþlý, kiraz renkli bir gül gibi baþý dimdiktir. Çocuk, rengârenk kanatlý bir kelebek gibi göz alýcýdýr. Çocuklarýmýz yaratýlýþý gereði renk renk, yaprak yaprak açan caným papatyalardan, bizlere gülümseyen hercai menekþelerden daha az renkli deðildir. Leylaklar kadar güveni, zambaklar kadar kahramanlýðý temsil etmez mi? Çocuk, anne sütü kadar temiz, su þýrýltýsý kadar ahenkli, bir elmas parýltýsý kadar ýþýltýlý, güneþ kadar sýcak, pamuk kadar yumuþak, kar kadar beyaz deðil mi?

Çocuk, göz yaþlarýmýza derman, yaralarýmýza merhemdir. Onlar ruhumuza ayýn on dördü gibi parlayarak gönlümüzü hoþ eder. Onlara biraz tahammül, biraz sevgi, birazcýk ilgi gösterdiðimizde dünyalarýný þenlendirecek, pembe umutlara kanat açacaklardýr. Dillerinde en güzel güfte ve bestelerin var olduðunu göreceksiniz. Tek çiçeði kendi bahçesinde, her rengi kendi renginde düþünmek ne kadar doðrudur. Kim böyle bir hakký, hangi gerekçe ile kendinde görebilir. Kime dünyaya gelirken kendisinin torpilli olduðu, baþkalarýna merhamet edilmediði söylenmiþtir. Yüzünde parýltýlar saçan bir iþaret, yüzünde ilahi kudretten bir nakýþ taþýmayan hangi çiçek vardýr ki? Yaratýlana tahammül edememek, kibirlenerek çiçeðe hor ve hakir bakýþ, yaratanýn yaptýðýný çirkin görüp, tenkit etmek kimin haddinedir? Onlar yaratýlýrken, dünyaya gözlerini açarken size mi sorulacak, sizden mi izin alýnacaktý? Sizin gibi olmayan, sizin gibi düþünmeyen, size benzemeyen çiçeklerin nefesleri mi kesilmeli? Sularý mý kurutulmalý? Vücutlarý mý yok edilmeli? Ne dersiniz? Sizin gibi olmadýðýný düþündüklerinize hayat hakký tanýr mýsýnýz? Buna tahammül edebilecek misiniz? Ayný anadan doðmaya önem verenler, ayný sanatkârýn eseri olmaya niçin önem veremezler acaba! O daha deðerli, daha kýymetli deðil midir?

Geleceðimiz olan biricik yavrularýmýzý öpüp koklayalým, onlarý soldurmayalým. Her çocuk bir çiçektir. Onlarýn sevgiye, ilgiye ve bilgiye ihtiyaçlarý olduðunu unutmayalým.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn sevgi ve aþk kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Sevgi Bahçesi
Gönül Topraðýna Ekilen Tohum

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Ümitsiz miyiz Yoksa Ümit Biz miyiz? [Þiir]
Mutluluk Ýçimizde mi? [Þiir]
Biz Kimiz? [Þiir]


Ali ÖZKANLI kimdir?

Eðitimci Þair- Yazar, Radyo programcýsý,

Etkilendiði Yazarlar:
Mehmet Akif Ersoy, Necip Fazýl Kýsakürek, Cemil Meriç


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Ali ÖZKANLI, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.