..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Bilmezlik ile ne hoþtum; hayalimde ne güzellik, ne de aþk vardý." -Fuzuli, Leyla ile Mecnun
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Türkiye > Mehmet Sinan Gür




18 Nisan 2008
Çanakkale Kara Savaþlarýnda Taktik Kararlar  
Mehmet Sinan Gür
Çanakkale savaþlarý hakkýnda kýsa bir görüþ.


:CJEC:
18 Mart Çanakkale Boðaz Savaþýndan sonra Ýngiliz ve Fransýz donanmasýnýn kara desteði olmadan Çanakkale’den geçemeyecekleri anlaþýlmýþtý. Boðazdan geçmek için mayýnlarýn toplanmasý gerekiyordu. Mayýnlarýn toplanmasý için kýyýdaki tabyalarýn susturulmasý gerekiyordu. Ama bunlar bir türlü susturulamýyordu. Donanmanýn yaptýðý bombardýman yeterli olmuyordu, çünkü atýþ yapan bataryalar sabit deðildi, o yüzden yakalanamýyordu. Üstelik aðzýndan duman çýkaran, soba borusundan yapýlmýþ birçok yalancý batarya vardý. Hangisi gerçek hangisi sahte ayýrt edilemiyordu. Son olarak üçü denizin dibinde olmak üzere 16 büyük savaþ gemisinin 7’si bir günde kaybedilmiþti. Diðerlerinin çoðu da yaralanmýþtý. Çanakkale’den geçmek için tek çare vardý: Kara harekâtý. Kara harekâtýnýn tek amacý vardý: Kýyýdaki tabyalara ulaþmak ve susturmak. Tabyalar sustuðu anda Çanakkale’den geçilir, Dolmabahçe Sarayýnýn önüne gelinirdi çünkü.

18 Mart’tan sonra Çanakkale için 5. Ordu adýyla yeni bir ordu kuruldu. Komutanlýðýna Alman Liman Von Sanders atandý. Bir kara harekâtý bekleniyordu ama nereye olacaðý bilinemiyordu. O yüzden Troya antik kenti önlerinden baþlamak üzere Gelibolu yarýmadasýndan geçerek Saros körfezine kadar yaklaþýk 150 km olan bütün kýyý þeridi kontrol altýnda tutulmalýydý. Ben eskiden çok fazla bir þey bilmeden haritaya bakýp ‘Ýngilizler neden Saros körfezine çýkmamýþ?’ diye düþünürdüm. Çünkü Saros körfezinin bulunduðu ince kara parçasý ele geçirilirse Gelibolu yarýmadasýnýn kara baðlantýsý kesilmiþ olurdu. Daha önceki ve sonraki savaþlarda olduðu gibi ikmal yolu kesilen ordu teslim olmak zorunda kalýrdý. Böyle savaþlara örnek olarak 2. Dünya savaþýnda Ýtalya’nýn güneyden iþgali verilebilir. Ordu güneyden ilerlerken sürekli olarak cephenin biraz gerisinden asker çýkarma ve ikmalleri kesme taktiði güdülmüþtür. Yine ayný savaþta Japon Okinawa adasý iþgal edilirken ABD adanýn ortasýna çýkmýþ, denize kadar gidip adayý ikiye bölmüþ, sonra iki parçayý birer birer almýþtýr.

Ýngiliz ve Fransýz ordusunun Saros körfezine çýkamayýþlarýnýn iki nedeni vardýr. Birincisi, donanma merkezi Limni adasýdýr ve Saros körfezine uzaktýr. Savaþ gemileri oraya gidip gelirken her gün en az iki saatlik fazla yol ve masraf yapacaklardýr. Kara ordusuna destek gerektiðinde çabucak ulaþamayacaklardýr. Ýkincisi, burasý hem Trakya’dan hem de yarýmadadan çok güçlü bir þekilde desteklenmiþtir. Bunu kabul etmek gerekir ki Liman Von Sanders yapmýþtýr. Üçüncüsü, buraya çýkmak kara harekâtýnýn amacýna uygun deðildir. Amaç tabyalarý susturmaktýr ve burasý tabyalarýný bulunduðu yere uzaktýr. Bu yüzden buraya yapýlacak bir çýkartma uzun vadeli bir iþ olacaktýr. Düþüncelerine göre can kaybý da çok olacaktýr. O yüzden yapmadýlar.

Liman Von Sanders tehlikenin farkýndaydý. Saros körfezini 2 tümen asker bekliyordu. Gelibolu yarýmadasýndaki askerlerin çoðunluðunu çekmiþti. Ancak daha sonra bu hareketi eleþtirilmiþtir. Bana göre bir ölçüde haklýlýk payý vardýr. Ýngiliz ordusu donanmanýn vereceði desteðe güveniyordu. Yarýmada baþlangýçtan askerle dolu olsaydý donanma ateþine çok kolay bir hedef olacaktý. Nitekim daha sonraki çarpýþmalarda Türk ordusunun en büyük kaybý donanma ateþi nedeniyle olmuþtur. Halbuki böyle olunca asker gücü düzenli olarak zaman içine yayýlmýþ, ordunun saklanabileceði yerler yapýlmýþ ve kullanýlmýþtýr. Çýkartmanýn nereye yapýlacaðý bilinmiyordu. Buna karþý da Tanrý’ya þükür ki Türk askeri ve 19. Tümen komutaný Yarbay Mustafa Kemal vardý.

Çanakkale savunmasýnda 6 tümen asker vardý. Mustafa Kemal bunlarýn yalnýz bir tanesine, o da yedek olanýna komuta ediyordu. Enver Paþa ile yaþýt olmalarýna raðmen Enver genç yaþta Paþa olmuþ, Mustafa Kemal Ýttihad ve Terakki Partisinden olmadýðý için onu eziyordu. Rütbe ve yetki almasýna engel oluyordu. Çýkartma baþladýðýnda yarýmadada fazla asker olmadýðý için Ýngiliz donanmasýna düþünüldüðü kadar iþ düþmedi. Örneðin Ertuðrul Koyu’nda Yahya Çavuþ yalnýzca 63 askerle karþý koydu. Bu kadar adam için kocaman gemi toplarýný harcamak biraz masraflý olurdu. Kurþun herhalde yeterdi ama onlarý yenmek için 3000 asker gerekeceðini hiç düþünmemiþlerdi. Bu söylenen rakamlar gerçektir. Bu olaylar -inanýlmaz ama- gerçekten olmuþtur.

Diðer yandan bakýldýðýnda düþmaný hemen denize dökmek gerekliliðinin de bir haklý payý vardý. Yarýmada geniþliði en geniþ yerde 20 km idi. Bu ordularýn hareketi için dar bir alan demektir. Yani bir kara parçasý, bir tek tepe kaybedilirse yarýmadanýn tümünü kaybetme tehlikesi vardýr. O yüzden düþman karada hiç tutunamamalýydý.

Yarbay Mustafa Kemal de ordusuyla olmasý gereken yere ve üstelik vaktinde gitti. Bunun için yukarýdan bir emir almamýþ, kendi inisiyatifini kullanmýþtý. Zaman içinde rakip ordular birbirine yaklaþýp çatýþmalar aralarýnda 8-10 metre olan siper savaþlarýna dönünce donanmanýn desteði ister istemez sýnýrlý kaldý. Kendi adamlarýný vurma ihtimali vardý çünkü. Bir saldýrý olacaðý zaman bombalýyorlardý, kendi güçlerine yol vermek için bombalamayý kesmek zorunda kalýyorlardý. Türkler de bundan yararlanýyordu tabi.

Böylelikle düþman ilerleyemedi ama donanma desteði ve makineli tüfekler nedeniyle de yerinden sökülemedi. Sonra da çekilip gittiler. Ýki taraftan yaklaþýk 250 bin asker öldü. Onlar baþarý gösteremedikleri için hiçbir iþe yaramadý diyorlar. Ama bizim açýmýzdan çok iþe yaradý. Bize bir Mustafa Kemal ve bir Türkiye Cumhuriyeti verdi.

25 Nisan geliyor. Ben Çanakkale’de olacaðým.

18.Nisan.2008



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn türkiye kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Antakya’da Bir Çiftlik ve Ýzlenimler
01 13 Sivil Toplum Örgütleri Nasýl Güçlenir?
01 10 Anti Küreselleþme
01 14 Teröre ve Savaþa Hayýr!
01 11 Bizim Kýzýlderililerimiz
Türkiye’nin Avrupa Birliðine Girme Umutlarý

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Gizemli Mýsýr - Tek Tanrýlý Firavun Akhenaton
Müzik - Eþkiya Dünyaya Hükümdar Olmaz
Yeni Bir Vatandaþ Tanýmý 2
Ýnsan Neden Sanat Yapar?
Kitap - Martý Jonathan Livingston
Kitap - Suyu Arayan Adam - 1
Neanderthal Ýnsaný
Google Earth - Moskova'da Bir Araþtýrma Öyküsü
Orhan Gencebay Trt1'de
Milliyetçilik Üzerine

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Nazým Hikmet'ten Çanakkale Þiiri [Þiir]
Ateþ ve Ölüm (Bütün Þiirler 16. 07. 2009) [Þiir]
Seni Seviyorum Bunalýmý [Þiir]
Ýncir Aðacý [Þiir]
Bir Dosta E - Mektup [Þiir]
10 Aðustos 1915 Anafarta Ovasý [Þiir]
Sevgisizlik [Þiir]
Mor Çiçekler [Þiir]
Eskiden [Þiir]
Bir Ruh Çaðýrma Operasyonu [Öykü]


Mehmet Sinan Gür kimdir?

Yazmayý seviyorum. Bir tümce, bir satýr, bir sözcük yazýp altýna tarihi atýnca onu zaman içine hapsetmiþ gibi oluyorum. Ya da akýp giden zamaný durdurmuþ gibi. . . Bir fotoðraf, dondurulmuþ bir film karesi gibi. Her okuduðunuzda orada oluyorlar ve neredeyse her zaman ayný tadý veriyorlar. Siz de yazýn, zamaný durdurun, göreceksiniz, baþaracaksýnýz. . . . Savaþ cinayettir. Savaþ olursa pozitif edebiyat olmaz. Yurdumuz insanlarý ölenlerin ardýndan aðýt yakmayý edebiyat olarak kabullenmiþ. Yazgýmýz bu olmasýn. Biz demiþtik demeyelim. Yaþam, her geçen gün, bir daha elde edemeyeceðimiz, dolarla, altýnla ölçülemeyecek bir deðer. (Ancak baþkalarý için deðeri olmayabilir. ) Nazým Hikmet’in 25 Cent þiiri gerçek olmasýn. Yaþamý ýskalamayýn ve onun hakkýný verin. Baþkalarýnýn da sizin yaþamýnýzý harcamasýna izin vermeyin. Çünkü o bir tanedir. Sevgisizlik öldürür. Karþýmýza bazen bir kedi yavrusunun ölümüne aldýrmamak, bazen savaþa –yani ölüme- asker göndermek biçiminde çýkar. Nasýl oluyor da çoðunlukla siyasi yazýlar yazarken bakýyorsunuz bir kedi yavrusu için þiir yazabiliyorum. Kimileri bu davranýþýmý yadýrgýyor. Leonardo da Vinci’nin ‘Connessione’ prensibine göre her þey birbiriyle ilintilidir. Buna göre Çin’de kanatlarýný çýrpan bir kelebek Ýtalya’da bir fýrtýnaya neden olur. Ya da tam tersi. Ýtalya’daki bir fýrtýnanýn nedeni Çin’de kantlarýný çýrpan bir kelebek olabilir. Bu düþünceden hareketle biliyorum ki sevgisizlik bir gün döner, dolaþýr, kaynaðýna geri gelir. "Düþünüyorum, peki neden yazmýyorum?" dedim, iþte böyle oldu. .

Etkilendiði Yazarlar:
Herþeyden ve herkesten etkilenirim. Ama isim gerekliyse, Ömer Seyfettin, Orhan Veli Kanýk, Tolstoy ilk aklýma gelenler.


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Mehmet Sinan Gür, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.