..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Hayranlýðý o dereceye vardý ki; yere düþtü ve kendinden geçti." -Fuzuli (Leyla ile Mecnun)
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Ýstanbul > Ömer Akþahan




31 Mart 2008
Yazar Adaylarýna...  
Özellikle Kitap Yayýmlatacaklara...

Ömer Akþahan


Ýstanbul bu, 15 milyona yaklaþan nüfusuyla dünya metropolü olan bu kentin acýmasýz yüzünde zorlu olaylar yaþanýrken; Anadolu’nun henüz bozulmamýþ, çiçeði burnunda safiyane yazýlar yazanlara...


:DHIB:
Ömer AKÞAHAN

Uzun zaman olmuþtu bir kâðýda yazý yazmayalý. Hele mektup, e-posta çýktý çýkalý klasik mektubu unutalý yýllar oldu.

Hýzlý bir deðiþim yaþanýyordu. Ancak deðiþimi yaþayanlar bunu ne ölçüde algýlayabiliyordu? Edebiyat alanýndaki geliþmeler salt ticari kaygýlar üzerinden yürümeye baþlayalýberi, yeni yayýnevleri türemiþ, internette yazanlarý avlamak için türlü yollar deniyorlardý. Ben de iki kitap yayýmlatmýþ biri olarak, kitap yayýmlatmayý düþünen genç yazar adaylarýna bir uyarý mektubu yazmalýyým dedim. Doðrusu, forumda bir genç arkadaþýn sýzlanýþýný okuyunca bu dileðimi hýzlandýrmak istedim. Her þeyden önce, bu satýrlarý, dosta yazýlmýþ bir mektup gibi algýlamanýzý isterim.

Ýþte kitabý basýlmýþ o genç yazarýn yazdýklarý:

”Herkese merhaba,
Sitenin en göz alýcý yerinde yanýp sönen "Kitap Yazan Herkese Fýrsat... Kitabýnýzý gönderin yayýnlayalým. 10 gün içinde kitabý yayýnlanmýþ bir yazar olun." ibarelerinden gözlerimi alamýyorum. Kitap yazan biri için sanki bu yazý, bir mucizenin gerçekleþmesi gibi bir þey. Gerçekten de yayýncýlýðýn yeni yüzü iþte bu olmalý diyorsunuz. Ama benim ‘bu yeni yüzde’ sevmediðim bir nokta var.

Benim de kitabým kasým ayýnda (…….) yayýnlarýndan basýldý ve yayýnlandý. Her þey söz verildiði gibi týkýr týkýr iþledi. Kapak güzel oldu, editoryal hizmetler çok iyiydi, basým güzel oldu ve ortaya iyi bir kitap çýktý. Ama sanki her þey o noktada bitti. Yani parasýný verdim ve kitabýmý bastýrdým, hepsi bu gibi bir þey oldu.

Bunda ne yanlýþlýk var diyebilirsiniz. Bir yanlýþlýk yok, ama bir eksiklik var kanýsýndayým. Ben kitabýmý yayýnlayan yayýnevinin bir yazarý olmuþ olmak isterdim. Hani ‘aitlik’ kavramý vardýr ya, (........) benim yayýnevim, ben de onlarýn bir yazarýyým gibi.

Hayalimdeki yayýnevi bir ticarethane mantýðý gibi çalýþan deðil, yazarlarýnýn yeni yazýlarýyla da ilgilenen, aileye yeni katýlan yazarlarý bir araya getiren, onlara gerçekten ‘Ýþte burasý benim yayýnevim, benim yayýncým, benim editörüm’ dedirten bir yayýneviydi.
Ben kitabýmý bastýrýrken her köþesi kitap kokan Caðaloðlu’nun en kýymetli yayýnevlerinden birine, bir aileye dâhil oldum zannetmiþtim. Editörlerime bundan sonra yazacaðým her yazýda danýþabileceðimi, en azýndan ‘ulaþabileceðimi’ düþünmüþtüm.

Ama sanki bir basýmeviyle anlaþtým, kitap basýlýnca da yollarýmýz ayrýldý gibi hissediyorum. Bir yayýnevinin birçok yazarý vardýr belki, ama yazar için tek bir yayýnevi söz konusudur. Belki kitap yazmadan önce yayýnevleriyle ilgili bir bilgim olmadýðý için kafamda böyle bir hayal yaratmýþtým.
Belki hiç bir yayýnevi artýk bu þekilde çalýþmýyordur. Belki de para verip bastýrdýðý için kiþi gerçekten ‘Yazar’ olmuyor, bu durumda yazar-yayýnevi iliþkisi de benim hayalimdeki gibi yürümüyordur. Her neyse, ya da ne deðilse, böyle hissettim, paylaþmak istedim. Duyan olursa ne ala!”

Oysa adý geçen yayýnevi, bize yeni yetme yazar adaylarýna peþinen uyarýyordu. Bakýn falan falan ünlü yazarlar da bir zamanlar yapýtlarýný kendi paralarýyla bastýrmýþlardý. Yani siz de onlarýn geçtiði bu yoldan geçmek zorundasýnýz imajýný anýmsatýyordu.

Çünkü bir matbaa, ki yakýnýmda sürekli iliþkide olduðum yerden bilirim, yazan insanlar onlarýn önemli bir ekmek kapýsýdýr. Kapýlarýna geldiklerinde saygýda hiç kusur etmezler. Nasýl ikramda bulunacaklarýný bilemezler. Bu iþin doðasý gereði böyledir. Yazar yoksa, yayýnevi ne yapsýn? Elbette sýk sýk hâl hatýr soracaklar, e-posta yollayacaklar, gelin yazýlarýnýzý basalým, daðýtalým diyecekler. Yoksa onca kiþi nereden çýkaracak ekmek parasýný, deðil mi?

Türkiye’deki yýllýk kitap satýþlarýna bakýldýðýnda ortada duran acý gerçek karþýsýnda, hangi tanýnmýþ yayýnevi tek kurtuluþlarý yazmak olan genç yazar adaylarýna kol kanat gerer ki? Kimse kolayca risk almak istemez. Hele kitap piyasasýnýn duayeni sayýlan yayýnevleri þöyle dursun, bu iþin kenarýndan kýyýsýndan geçmemiþ ama bugün yayýnevi kurmuþ kiþiler dahi bu riske girmez. Öyle ya, adam kalkmýþ Güneydoðu Anadolu Bölgesinin topraðý bol, aðacý kýt bir yerinden gelmiþ, Beyoðlu’nda ona kim akýl verdiyse; bir yayýnevi açmýþ. Ki iþi mutlaka kitaplarýný yayýmlatamayan birileri Çiçek Pasajýnda raký ve balýk eþliðinde tezgâhlamýþtýr, “Gel bir yayýnevi kuralým Aðam”, deyip kurulmuþtur yayýnevi. Böylece iþe önayak olanlarýn kitaplarý da basýlacaktýr artýk. Ne anlar Aðamýz bu iþten; sonuçta eli kalem tutan birisi, ki iþin fikir babasý o olabilir, çöreklenecek editörlük iþine. Yayýnevi patronluðuna soyunan Aða da ancak akþam kasaya giren paraya bakacaktýr. Kimin tanýnmýþ yazar olduðu ya da tanýtýlmasý gereken yazar olduðu onun için önemli deðildir. Hele ki, bu atmosferde çömez yazar adaylarýn kaprisini niye çeksin ki! “De get, iþine be, Allasen, bir de senle mi uðraþacam”, der, kestirip atar.

Ýstanbul bu, 15 milyona yaklaþan nüfusuyla dünya metropolü olan bu kentin acýmasýz yüzünde zorlu olaylar yaþanýrken; Anadolu’nun henüz bozulmamýþ, çiçeði burnunda safiyane yazýlar yazan, her gün sitede yazýlarým ne kadar okunmuþ, kimler yazýlarýmý kütüphanelerine almýþ diye sürekli sahne arkasýný didik didik eden ve günün birinde tanýnmýþ biri olma düþleriyle yanýp tutuþanlara saygýlarýmla duyurulur.

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Yapýlan iþ mutlaka layýðýný bulur
Gönderen: Turgut Iþýk / , Türkiye
18 Ekim 2009
Yazýlan her ne ise karþýlýðýný mutlaka bulur. Tez canlýyýzdýr belki; kýsa zamanda (egomuzu tatmin edecek kadar) çok okunan biri olamadýðýmýz için bir yerlerde "hata" ararýz(ki bu mutlaka baþkalarýna ait olmalýdýr). Belki yersiz olmuþtur ya da zamansýz...

:: Tavsiye...
Gönderen: Necat Dilaver / Ordu/Türkiye
31 Mart 2008
Güzel bir tavsiye yazýsý olmuþ, tebrikler...




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Eleþtiri Ya Da...
Dilek Kutusu! Peri Olmak Ýstiyorum!
Aforizmalar, Kafka
Eðitim, Ama Nasýl?
Eleþtiri mi Özeleþtiri mi?
Öðretmen Benisa
Seçim Potporisi
Tazlar Köyünden Borusan'a
25'le 35 Kelimelik Bir Yaþam
Folklor Þiire Düþman

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Hiçliðe Övgü [Þiir]
Kayýtdýþý Þiir [Þiir]
Gece Dokunuþlarý [Þiir]
kalem [Þiir]
Meðer [Þiir]
Güz Yaðmurlarý [Þiir]
Küçük Mariya Ýçin Kar Senfonisi [Þiir]
Giderken Düþürdünüz 'Ben'i Çantanýzdan [Þiir]
Issýz Sokak [Þiir]
ayrılıklar [Þiir]


Ömer Akþahan kimdir?

Kendini nasýl anlatýr ki insan… Oturup yazýlmaya kalkýlsa, her edebiyat iþçisinin yaþamý kalýn bir roman olur. Ben bunu zaman zaman yazdýðým denemelerde ve þiirlerimde yansýtmaya çalýþýyorum. Yapýtlarýmý izleyenlere küçük birer ipucudur; söylenen her bir sözcüðümüz, tümcemiz. . Kendimi þiirde ilk keþfediþim beni ayný zamanda büyük bir hayal kýrýklýðý yaþattý ve düzene yenik düþtüm. Yol göstericim de yoktu yanýmda; düzene isyan edeceðime, þiire küsüp öyküye yöneldim. Bütün bu yaþananlar ortaokul dönemime rastlar. Yine bir gün düzen beni aldý, bir sonbahar yapraðý gibi Aydýn Daðlarýnýn zirvesine fýrlattý. Yýl 1981. Ve beni yeniden hayata baðlayan sihirli gücün þiir olduðunu orada anladým. O gün bugündür, can yoldaþým, arkadaþým, sýrdaþým ve en büyük sýðýnaðýmdýr ÞÝÝR! Ýnanýyor ve haykýrýyorum; þiir mabedinde yanmayan hiç kimse, ben buyum, ben þuyum diyemez. Tek inancým, ömrüm oldukça yazmaya, gerekirse yazdýrarak da olsa þiire ihanet etmeyeceðim. Aydýn’ýn Ýncirliova ilçesinde, ‘53 yýlýnýn Ocak ayýnda, bir Kova erkeði ve sevgili annemin tek eþinden 14. yavrusu olarak dünyaya gelmiþim. Babam ve annem ümmiydi. Okul yüzü görmemiþ bir ailenin ilk üniversite mezunu olarak kutsal öðretmenlik uðraþýmý resmi düzeyde ‘99 yýlýna dek sürdürdüm. Halen özel sektörde iþimden arta kalan zamanlarda, öðrencilere Türkiye’nin hemen her noktasýnda þiir dersleri veriyorum, gönüllü. Yeni Türk þiirini mevcut Türkçe ve Edebiyat kitaplarýndan öðrenemeyen gençlere yeni Türk þiirinin kapýsýný aralamaya çalýþýyorum. Ýnanýn bu çalýþmalarda þiir adýna öyle ilginç olaylara tanýk oluyorum ki, gözyaþlarýnýzý inanýn tutamazsýnýz. Tüm uðraþlarýmdan edindiðim çok önemli bir gerçeðin altýný kalýnca çizmek istiyorum: ÞÝÝR ÖYLESÝNE SÝHÝRLÝ BÝR ANAHTAR KÝ, AÇMADIÐI BÝR KAPIYI GÖSTEREN HENÜZ ÇIKMAMIÞTIR! Bugüne dek, bir çok edebiyat dergilerinde þiir, deneme, öykü, inceleme, gezi , aný yazýlarýmla yer aldým. ‘90’da Ödemiþ EFE dergisi yöneticiliði, Almanya’da Almanca yayýmlanan GEMEÝNSAM adlý yayýnýn sorumluluðunu yaptým. Almanca þiir, öykü denemelerinin yaný sýra yurda döndükten sonra da Almancadan Türkçeye þiir kazandýrma çalýþmalarýmý yayýmladým. ‘90’da “Nasýl Çalýþalým? Nasýl baþaralým?” adlý çalýþmam M. E. B. ca tavsiye edildi. Egebank tarafýndan 3000 adet basýldý. ‘98’de ilk þiir kitabýmý Sivas’ta yakýlan 37 güzel insana adadýðým için yalnýzca 37 þiir içermektedir. Evliyim. Eþim de emekli sýnýf öðretmeni olup, bir oðlum ve bir kýzýmla beraber yaþamýmýzý renklendirmeye çalýþmaktayýz.

Etkilendiði Yazarlar:
Mayakovski, Cemal Süreya, Sabahattin Ali, Cahit Tanyol


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Ömer Akþahan, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.