..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Bilmezlik ile ne hoþtum; hayalimde ne güzellik, ne de aþk vardý." -Fuzuli, Leyla ile Mecnun
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Ýliþkiler > Simten K. Ataç




20 Mart 2008
Mutluluk Kaçýnýlmaz  
Simten K. Ataç
Ýnsanlarýn gelecek için kurguladýklarý pembe tablolara biraz yakýnlaþýnca baðýrarak kaçmak istedikleri bir zamanýn üzerine belkide bir onay yazýsý...


:CJEI:
Bir reklam izledim kanallarý gezerken, bir kýz çocuðu ile oðlan çocuðu oturmuþlar süslenmiþ masaya, nikah memuruna ne desek diye düþünmekteler…

Kýzýmýz birden kalkýp masadan, olanca kuvvetiyle koþmaya baþlýyor fakat yolda ne olduðu belirsiz bir minik varlýk yolunu kesiyor, “Dur” diyor. Kaçmasýna engel olarak kýzýmýza evlendikten sonra sahip olacaðý mutlu yuvayý gösteriyor. Harika bir masa hazýrlanmýþ, mumlar, içecekler, yakýþýklý ve son derece þýk giyimli bir eþ, gözleri gülüyor çiftin. Yatak odasýnda görüyoruz çifti, o kadar seviyorlar ki birbirlerini yataðýn üstünde zýp zýp zýplýyorlar. Yaþasýn, yataðýmýzda var! Sevinci her hallerinden fýþkýrýyor zaten. Oturma alaný harika, plazmada film seyrederken gene çok hoþ ve hala bakýmlý olan eþle sarmaþ dolaþ keyif halinde kýzýmýz. Evlilik ne güzel þeymiþ diyerek geri dönüyor kýz çocuðu ve oturuyor o süslenmiþ masaya, adýnýn altýna imza atmak için. Oðlumuzun yüzü iyice aydýnlanýyor nihayet…

Reklamý eleþtiriyor falan deðilim, emek vermiþler yapmýþlar. Ellerine saðlýk tüm ekibin. Benim esas sorguladýðým þey topumuzun belleðine kazýnmýþ olan mükemmel iliþki kavramýnda “her þeyimiz illaki tam olacak” mantýðý.

Bu mantýða göre; ev olacak bir kere: içi iyi döþenmiþ olacak, trende uygun seçimler yapýlmýþ ve mutlaka güncel tutulmuþ bir mekan olacak bu ev dediðimiz yer. Hep temiz, hep düzenli ve pýrýl pýrýl tabii.

Araba olacak; hem kadýna, hem adama. Geniþ, konforlu , hýzlý, güvenli.

Yemek masasýnda mum olacak, illaki.

Ýþten eve geldiði zaman eþofmaný üstüne çekmeyip gömlek kravat tiril tiril oturan bir koca olacak. Saçý baþý daðýtmadan, þýkýr þýkýr parlayan özel ve güzel giyinmiþ bir kadýn olacak.

Geçim sýkýntýsý, enflasyon, siyasi zafiyet, terör, iþsizlik, yükselen suç oraný gibi günümüz ülkesinde yaþanan sorunlar o kapýdan hiç giremeyecek üstelik içeriye. Hastalýk camdan bile bakamayacak gizliden gizliye.

Böyle iliþkilere özenilecek ve böyle iliþki beklentisiyle evlenilecek ise eðer Evlilik deðil Ev-lilik olacak eylemin sonucu bana kalýrsa. Çünkü biliyorum ki yýllar geçecek, yüzler düþecek, evler eskiyecek, plazma bozulacak, mumlar hiç yanmayacak, koca pijama ile kadýn sabahlýkla yaþayacak bu evin içerisinde.

Borçlar olacak, hastalýk uðrayacak, kocasý geç kaldý diye kadýn bozulacak, kadýn surat yaptý diye adam kýzacak. Telefon faturasý konuþulacak, akþam erken yatýlacak, baþka odalarda farklý kanalar seyredilecek. Kadýn piþirecek, adam yiyecek. Kadýn bir gün piþirmese adam výr výr výr kadýný yiyecek.

Evlilik yýldönümleri unutulacak, hediye alýnmaz çiçek verilmez olacak. Alyans bir yerlerde kaybolup gidecek, ne heyecan ne istek kalacak. Eskiden yatakta zýp zýp zýplayan kadýn, “ortalýðý daðýtma” diye kovalayacak artýk adamý. Adamýn annesi, kadýnýn babasý mevzu olacak. Herkes kavganýn içinde uzlaþmanýn ötesinde var olacak. Kadýn “gezelim” diyecek, adam yorgun olacak. Adam “seviþelim” diyecek kadýnýn baþý aðrýyacak. Adam arkadaþlarýyla çýkacak, alkollü gelecek. Kadýn kahveye komþuya gidecek, sýrf kocasýndan þikayet edip geri gelecek. Komþu ayný dertten muzdarip zaten karþýlýklý doluþup duracaklar.

Hayatý devam ettirirken yaþadýklarý ilk mükemmelliðin ardýndan ne ruhlarý olacak ne gözleri gülecek. Rutinleri olacak; gidecekler , gelecekler. Hep ayný sevmeseler bile alýþtýklarý gibi hep ayný öpüþecekler. En sonunda eve tamirci ve iliþkiye bir terapist gerekecek muhtemelen.

Hayat ne hayallerde ki gibi muhteþem ne de reklamlarda ki gibi þefkatli olacak maalesef ve bunu ancak yaþarken öðrenip, farkýna varacaðýz. Eðer her þey bize seyrettirildiði gibi olacak zannedersek büyük bir yanýlgýya düþtüðümüz gibi beklentilerimizi imkansýza yükseltiriz ki iþte esas mutsuzluk beklentiye varýlamadýðý anda yakamýza yapýþacaktýr. Benden tavsiye, her türlü zorluða raðmen, her haline raðmen yanýnda olmaktan zevk aldýðýnýz insanlarý sokun hayatýnýza ve yaþayýn doya doya.

Sevgiler,
Simten K. Ataç
8 Mart 2008

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Pembe pancurlu ev
Gönderen: A.OZAN / ISTANBUL/
20 Mart 2008
2 dakikaya sýðdýrýlmýþ bir ticari mutluluktan böylesine bir öngörü çýkarmak , dahasý kelimelere dökmek ... Kaleminiz de gözleminiz de yüreðiniz de dert görmesin . Çok sevdim bu yazýyý ben .




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn Ýliþkiler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Dostluk Gönüldedir
Yalancý Çoban
Sevgi ve Özür
Yalnýz bir erkek

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Otogar Hikayeleri
Önyargýlarýn Gölgesinde
Gönülsüz Gidiþler
Kar Tanesi
Nereye Kadar?
Benim Küçük Kadýným
Kaybolan Yýllar
Yalan
19 Ocak 2007 - Hrant Dink Cinayeti
Eski Sevgili

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Lanet [Þiir]
Hoyrat [Þiir]
Bazý Anlarýmdayým [Þiir]
Dönme Dolap [Þiir]
Tualin Düþü [Þiir]
Þehir&dað [Þiir]
Günebakan [Þiir]
Hayat Denklemi [Þiir]
14 Þubat Öyküsü - 4 [Öykü]
Pegasos'un Kanatlarýnda Yaþamak [Öykü]


Simten K. Ataç kimdir?

bence , hayatlarýmýzýn sorumluluðunu elimize aldýðýmýz andan itibaren , suçlayabileceðimiz kimse kalmamýþ demektir. Sizce?


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Simten K. Ataç, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.