..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Tüm insanlýk bir tutkudur; tutku olmadan din, tarih, romanlar, sanat, hepsi etkisiz olurdu. -Balzac
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yaþam > Simten K. Ataç




6 Mart 2008
Önyargýlarýn Gölgesinde  
Simten K. Ataç
Sakýn indirme yumruklarýný yüzünden aþaðýya diye öðretilirmiþ hayat çocuklara, indirme ki aldýðýn darbe burnunu daðýtmasýn. Ama kendi yüzünü korurken öyle bir indir ki yumruðunun birini karþýnda ki bedenin boþ olduðu anda zayýf yanýna, devrilsin boylu boyunca, kalkamasýn bir daha…


:CBEG:
Ýllaki kalp kýrmaya programlý yaþar mý hiç insan? Veya kendini her daim savunmak zorunda hisseder mi? Yada yanýlmak ile yanlýþ anlaþýlmak korkusu ile sýnýrlanýp olduðu yerde sayar mý?

Bunlar karýþýk gelmesin sakýn size hayatýn tam içinden, resmen ortasýndan ve en bilinen yerinden bahsediyorum iþte.

Doðuyoruz, büyüyoruz ve ölüp gidiyoruz. Yýllarý aþarken tanýþýyoruz, seviyoruz, dost oluyoruz, ayrýlýyoruz, küsüyoruz ve affediyoruz. Yalnýz kalýyoruz yada kalabalýða dalýyoruz. Ne olursa olsun insan yanýmýzý insana katmaya çabalýyoruz. Ve bunu yaparken o kadar çok ürkütülüp, yargýlanýyoruz ki belki de. Çok gülersek mutlaka aðlayacaðýmýzý düþünmemize sebep oluyor birileri. Veya þansýmýz yaver giderken bir anda dönüverecekmiþ edasýyla tedirginiz hep. Yargýlanýyor ve her seferinde kendimizi biraz daha kenarda biraz daha acýmýþ hissediyoruz belki.

Her yaptýðýmýzý mutlaka savunmak zorunda kaldýðýmýz, sebeplerimizin olmasý gerektiði bir dünya olacak etrafýmýzda deseler inanmazdým çocukken. Koþmak istersem koþar, aðlamak istersem aðlar, baðýrmak istersem baðýrýrdým içimden geldiði gibi tam geldiði anda ve yerde. Sanýrdým ki büyüyünce de bu böyle olacak, sevmek istedim mi sevip seviþmek istedim mi seviþecek, hediye almak istedim mi alacak, içmek istedim mi içecek, konuþmak istedim mi konuþacak ve susmak istediðimde susacaðým ve bunlarý zevkle/zevk aldýðým için yapacaðým.

Bu bir yanýlgýymýþ meðer…Þimdi görüyorum ki bunlarý yapmak için önce vakit müsait olacak sonra da geçerli sebeplerim olacak ki yapacak hakka sahip olayým. Üstelik görüyorum ki etrafýmda ayný sýkýntýlarla omuzlarýný indirmiþ, kendini savunmaktan aný yaþayacak gücü kalmamýþ, tedirgin ve tereddüt içerisinde insanlar var.

O kadar üzücü geldi ki bana bunu görmek, hiç önyargýsýz olamaz mýyýz birbirimize? Adam olduðu için, kadýn olduðu için, haklý olduðu için, hep doðru olduðu için, mümkün olduðu için veya sebebi olduðu için deðil sadece öyle istendiði için, insan olduðumuz için yaþanamayacak mý hayatlar? Bir gölgenin ardýnda durmaya, kendini hep saðlama almaya gerek kalmadan nefes alamayacak mýyýz misal? Evli veya bekar, yalnýz veya deðil, kýsa veya uzun, güzel veya çirkin gibi sýfatlara bürünmeden birbirimizden korunmak zorunda kalmadan, yanlýþ anlaþýlýrým korkusu olmadan aþýlamaz mý mesafeler? “Korkma benden” demeye/duymaya gerek kalmadan korkmasak birbirimizden mesela?

Aþýlamazmýþ meðer… Hep gardý alýp yaþamak þartmýþ meðer… Sakýn indirme yumruklarýný yüzünden aþaðýya diye öðretilirmiþ hayat çocuklara, indirme ki aldýðýn darbe burnunu daðýtmasýn. Ama kendi yüzünü korurken öyle bir indir ki yumruðunun birini karþýnda ki bedenin boþ olduðu anda zayýf yanýna, devrilsin boylu boyunca, kalkamasýn bir daha…

Bu sefer hüzünle…

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Sevgili Ayfer,
Gönderen: Simten K. Ataç / Ýstanbul/Türkiye
9 Mart 2008
Caný gönülden bir gün o adanýn kýyýsýnda oturup hayatýn renginin pembeye çaldýðý anlarý seyretmek dileðindeyim ben de :) Sevgiler

:: yüreðine saðlýk..
Gönderen: Ayfer Bayraktar / rize/
9 Mart 2008
yaþam sandýðýmýz kadar kontrolümüzde deðil sanýrým.. belkide bu gerekliliklerden dolayý zaman zaman hayatýn yakamýza yapýþtýðýný hissediyor ve sakin bir ada arama telaþýna kapýlýyoruz.. yüreðine saðlýk Simten..

:: Ozan Bey; þair diyor ki
Gönderen: Simten K. Ataç / Ýstanbul/Türkiye
7 Mart 2008
Ayný soruyu sormaktan, minör Aðrýlardan yoruldum,gitmeliyim buralardan Ýçimde buharlaþan cývayý soluyorum artýk Yoruldum yoruldum yoruldum Gereklilik kipinde yaþamaktan. Ayrýca teþekkür ederim bu güzel þiiri hatýrlattýðýnýz için

:: Gereklilik kipinde yaþamak ..
Gönderen: A.OZAN / ISTANBUL/
7 Mart 2008
Ahmet Telli'nin dizesini tekrarlayýp durdum içimden . Yoruldum gereklilik kipinde yaþamaktan .. Ne güzel yazmýþsýnýz ..

:: Hoþgeldiniz Burak Bey
Gönderen: Simten K. Ataç / Ýstanbul/Türkiye
7 Mart 2008
Teþekkür ederim yorumunuz için

:: bir tarafým sizsiniz
Gönderen: Burak Sonsuzer / /
6 Mart 2008
hep okurdum þimdi yorum yapmaya geldim. bir tarafým sizsiniz galiba hanýmefendi kaleminiz hissiyatýmý dökmüþ gene Affýnýza sýðýndým lakin hüzün yakýþmamýþ sonuna




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yaþam kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Otogar Hikayeleri
Kar Tanesi
Yalan
Eski Sevgili
Eksik Parça
Pandora'nýn kutusu
Hayatýmýzý daire kýlmak
Ýnadýna Zamaný Yaþamak
korkularla yaþamak
70'lerin çocuklarý

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Gönülsüz Gidiþler
Mutluluk Kaçýnýlmaz
Dostluk Gönüldedir
Nereye Kadar?
Benim Küçük Kadýným
Kaybolan Yýllar
19 Ocak 2007 - Hrant Dink Cinayeti
Cehennem Artýk Sevmemektir
Yalancý Çoban
Sevgi ve Özür

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Lanet [Þiir]
Hoyrat [Þiir]
Bazý Anlarýmdayým [Þiir]
Dönme Dolap [Þiir]
Tualin Düþü [Þiir]
Þehir&dað [Þiir]
Günebakan [Þiir]
Hayat Denklemi [Þiir]
14 Þubat Öyküsü - 4 [Öykü]
Pegasos'un Kanatlarýnda Yaþamak [Öykü]


Simten K. Ataç kimdir?

bence , hayatlarýmýzýn sorumluluðunu elimize aldýðýmýz andan itibaren , suçlayabileceðimiz kimse kalmamýþ demektir. Sizce?


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Simten K. Ataç, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.