..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yalnýzlýk güzel birþey, ama birilerinin yanýnýza gelip yalnýzlýðýn güzel birþey olduðunu söylemesi gerekir. -Balzac
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Kesinlikle Karþýyým! > Kâmuran Esen




5 Mart 2008
Erkekler Þalvar ve Cüppe Giysin  
Neden olmasýn !

Kâmuran Esen


Haftalardýr, türban konusuna girmemek için sabrediyorum ama sonunda sabrým taþtý . Herkes; her yerde, her zaman bu konuyu konuþuyor, yazýyor, tartýþýyor. Ben neden yazmayayým iki satýr ? Yoksa baþým kel mi ?


:CEIG:
Haftalardýr, türban konusuna girmemek için sabrediyorum ama sonunda sabrým taþtý . Herkes; her yerde, her zaman bu konuyu konuþuyor, yazýyor, tartýþýyor. Ben neden yazmayayým iki satýr ? Yoksa baþým kel mi ?

Bir atasözü þöyle der: ” Erkeðin kalbi enginar yapraðýdýr, her katýnda bir kadýn yatar. ”… Eskiden bu söz bana çok saçma gelirdi, ama þimdi “ tam isabet ” diyorum. Demek ki gerçekten öyle. Enginar kaç yapraksa, o kadar kadýn. Bir erkeðin kalbinde yüzlerce enginar yapraðý var bence. Buna baðlý olarak da yüzlerce de kadýn. Çünkü; sýrf erkekler etkilenmesin, cinsel arzularý harekete geçmesin diye kýzlarýn ve kadýnlarýn saçlarý kapatýlýyor. Kadýnlarýn giyim sýnýrlarý, erkeklerin cinsel arzularýna göre belirleniyor. Kadýnlarý ve kýzlarý eþarpla veya baþ örtüsüyle kapatmak bile yetmiyor, türban taktýrýlýyor. Ýyi de; kömürlük penceresi gibi rimelli kirpiklerden, abartýlý boyanmýþ gözlerden, kýpkýrmýzý boyanmýþ dudaklardan neden etkilenmiyor erkekler ? Neden illâ ki saç sorun oluyor ?... “ Cami dururken, mescitte namaz kýlýnmaz.” hesabý ; aðýz – burun – kaþ – göz dururken ; neden kafayý saça takýyor erkekler ?

Geçen gün çarþýda, etraftaki hemen herkesin bakýþlarýnýn bir noktaya odaklandýðýný fark ettim. Merak ettim, ben de o tarafa çevirdim gözlerimi. Türbanlý bir kýzýmýz salýna salýna yürüyordu. Baþý, þehzade baþý gibiydi. Kýrmýzý türban takmýþ, kýrmýzý ceket giymiþti. Renk uyumunu; kýrmýzý ayakkabý ve kýrmýzý çantayla tamamlamýþtý . Gözleri acayip boyalý, kirpikleri ok gibiydi. Kaþlar ise, usta bir ressamýn fýrçasýndan çýkmýþçasýna düzgün ve göze çarpacak þekilde belirgindi. Yanýma yaklaþýnca, parfüm kokusundan burnumun direði sýzladý. Hani derler ya, içim kalktý diye; iþte aynen öyle oldu. Ayrýca, dapdaracýk eteði vücudunun bütün hatlarýný belli ediyordu. Saçlarý kapalý olmasýna raðmen, çevredeki hemen herkesin dikkatini çekmiþti. Hele hele yüzündeki aðýr makyaj, anlatýlýr gibi deðildi. Etraftaki hiçbir erkeðin bana bakmadýðýný , kýsacýk saçlarýmla hiç ilgilenmediklerini gördüm. Baþým açýk olmasýna raðmen, hiçbir erkeðin dikkatini çekmemiþtim. Bütün gözler türbanlý kýzýmýzdaydý. Sizin anlayacaðýnýz, beni hiç “ ýslayýp kazýyan ” yoktu Mudurnu tabiriyle.

Bence; bir insanýn – kadýn olsun, erkek olsun hiç fark etmez – en etkileyici organý gözleridir. Ýnsanýn o anki ruh hali bile gözlerinden, bakýþlarýndan belli olur. Birisinin size sevgiyle mi, öfkeyle mi, þehvetle mi , þüpheyle mi yaklaþtýðý; o kiþinin gözlerinden anlaþýlýr. Hal böyle iken ve kadýnýn gözleri açýk dururken saçýný kapatmasýnýn mantýðý nedir ? Þu yaþa geldim; bir erkeðin, bir kýzýn veya kadýnýn saçlarýndan etkilenip ona âþýk olduðunu ne duydum, ne gördüm ne de okudum.

Peki, erkekler neden örtünmüyor ? Kadýnlarýn, kýzlarýn cinsel arzularý yok mu ? Bir genç kýz; yakýþýklý, pantolon giymiþ, saçlarý jöleli, hatta belki kýsa kollu gömlek ya da þort giymiþ erkeklerden etkilenmez mi ? Eðer cevabýnýz “ etkilenir ” ise; o halde erkekler de þalvar giysinler. Þalvar giymek yetmez, ayrýca cüppe de giysinler. Elin kýzlarýný, kadýnlarýný günaha sokmasýnlar. Yok eðer yanýtýnýz ” etkilenmez ” ise; o halde erkekler de kadýnlardan etkilenmesinler. Kadýnýn saçýndan etkilenen erkeðin sorununu, kadýný kapatarak halledemezsiniz. Bu, kadýna haksýzlýk olur. Karþýmdaki erkeðin arzularýna, ahlâk anlayýþýna göre kýyafetimi belirleyemem. “ Babasý koruk yer, oðlunun diþi kamaþýr.” hesabý; baktýðý her kadýnda hemen cinselliði düþünen erkeðe göre giysime sýnýr çizemem. Diyelim ki, karþýmda sapýk bir erkek var; bu erkek kadýnlarýn burnundan bile etkileniyor. O zaman ben burnumu da mý kapatacaðým ? Sesimden etkileniyor diye, konuþmayacak mýyým ? Gözlerimden etkilenecek diye, güneþ gözlüðü mü takacaðým, ya da gözlerime bant mý çekeceðim ?

Peki, ya benim kaþlarýmdan etkilenecek kadar sapkýn davranýþlý erkekler için ne yapacaðým ? Atalarýmýz; “ Gözü tanede olan kuþun ayaðý tuzaktan kurtulmaz. ” demiþler. Erkeðin niyeti kötüyse, kadýnda kendini kaptýracak bir þey mutlaka bulur. Ama saç, ama kaþ, ama göz; hatta belki burun.

Geçen gün, akrabamýz olan bir genç kýz geldi ziyaretime. Yanýnda kýz arkadaþý vardý. Baþladýk sohbete. Televizyonun da sesini kýstýk iyice . Ama tv o kadar alýþkanlýðýmýz olmuþ ki, arada bir tv’ ye gidiyor gözlerimiz. Konuþmamý büyük bir ilgiyle ve zevkle dinleyen bu kýzlar, birden bire çýðlýk atmaya baþladýlar “ Ayyyyyy ! Olamaaaaaaaazzzzzz ! “ diye. Ýkisi birden tv kumandasýnýn üstüne atladýlar, gözlerini tv’ye diktiler. Baktým, tv’ de Kewin Kosnýr. Meðer onun için çýðlýk atmýþlar. Beni unutup, baþladýlar K. Kosnýr’ ý izlemeye ve övgüler yaðdýrmaya :

-     Ay ! Ne kadar yakýþýklý.
-     Canýýýýým! Boyu kaç acaba ?
-     Pazulara bakar mýsýn ?
-     Gömleðinin rengiyle göz rengi nasýl da uymuþ !
-     Bakýþlarý ne kadar etkileyici , deðil mi ?
Sonra bana dönüp;
“ Ne kadar yakýþýklý, di ‘ mi Kâmuran Teyze ? ” dediler. Dünya âhiret kardeþim olsun, yakýþýklý adam.

Gençlik heyecanlarýmý çoktan geride býrakmýþ olmam nedeniyle sanýrým, bu aktör, kýzlarý etkilediði kadar beni etkilemedi. Evet, yakýþýklý olmasýna yakýþýklý da; bizim kýzlar gibi “ ayh ! uyh ! ” falan yapmadým tabi. Ama, konuk kýzlar gibi etkilenen binlerce genç kýz vardýr mutlaka. K.Kosnýr’ý görünce kimbilir ne fanteziler kuruyorlardýr. Onun gibi yakýþýklý sevgililerinin olmasýný istiyorlardýr. Bu kýzlarýmýzýn böyle yanlýþ(!) þeyler hissetmemeleri, aktörle ilgili fantezi kurmamalarý , cinsel duygular yaþamamalarý için; böyle yakýþýklý erkekleri tv’ ye çýkarmasýnlar. Dapdaracýk kot pantolonlar giydirmesinler. Nasýl ki kadýnlarý baþtan ayaða kapatýyorlar; erkekleri ( hele hele böyle yakýþýklý olanlarýný ) de kapatsýnlar.Vücut hatlarý belli olmasýn diye þalvar ve cüppe giydirsinler. Bizim zavallý kýzlarýmýzý günaha sokmasýnlar. Madem kadýnlar kapalý, erkekler de kapalý olsun. Hem böylece eþitlik ilkesi hayata geçirilmiþ olur.

Kýzlarýn ve kadýnlarýn cinsel arzularýný harekete geçirmemek için erkeklerin kapatýlmasý, kendilerine þalvar ve cüppe giydirilmesi önerimi saçma mý buldunuz ?
Ben de kadýnlarýn, sýrf erkeklerin cinsel arzularýný harekete geçirmemek için kapatýlmasýný saçma buluyorum.
O halde ödeþtik.

Kâmuran ESEN


.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Merak Etmeyin Hocam
Gönderen: Ebubekir GÜL / istanbul/Türkiye
10 Mart 2008
Üniversite iþin ilk aþamasý, Peþinden Lise, ardýndan ilköðretim. O aþamadan sonra resmi daireler alacak sýrayý. Türbana dair hedefe ulaþýlýnca bu kez sýrayý eðitim kurumlarý baþta olmak üzere sýrasýyla tüm resmi ve kamu kurumlarýnda erkeklerin kýyafetleri meþgul edecek gündemi. Sünnet deyip sakalla baþlayan ilk giriþim, peþinden cübbeyi sarýðý getirecek. Bir Humeyni eksik kalýr, O da dert deðil, bir humeyni bulunur elbet. Siz sakýn merak edip kendinizi üzmeyin. Keþke duyduðum kaygýlar sizin kaleme aldýðýnýz ironik mizahi eleþtirisinden ibaret olabilse. Kaygýlýyým Hocam, Çok kaygýlýyým... Sevgi ile kalýn.

:: Teessüf
Gönderen: Ebubekir GÜL / istanbul/Türkiye
10 Mart 2008
Hocam yazý baþlýðýný þimdi farkettim. "Benim Baþým Kelmi" demiþsiniz. Ayýptýr Söylemesi Benim baþým adamakýllý Kel :))) Baltayý taþa vurdun Hocam, þimdi ayýkla pirincin taþýný.

:: Her zaman olduðu gibi...
Gönderen: bee / Ýstanbul/
6 Mart 2008
Gülümsettiniz. Var olun... Benim daha radikal bir önerim var. Aklýmdaki bir yazýnýn baþlýðý. Ýlle de karýlarýný, kýzlarýný, kardeþlerini türbanlamaya meraklý "Erkekler entari giysin"... Türk erkeðine yakýþýr mý Arap entarisi? Kadýnýna türban yakýþýyorsa, yakýþýr! Koluna türbanlý hanýmý takmýþ kot pantolonlu erkekler gözüme entarili görünüyorlar. Yanlarýndaki hanýmlar uzun pardesülerini savura savura yürüyorlar, erkekleri de entarilerinin eteklerini... Usunuza saðlýk, saygý ve sevgimle... b.e.e




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn kesinlikle karþýyým! kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Toplumumuzun Kadýna Verdiði Deðer
Kâmuran Esen Shov (!)
Kitap, Sehpa Olarak Nasýl Kullanýlýr!
Þarký Sözü Yazarý Olmaya Karar Verdim
Bir Köþe Yazarýnýn Özellikleri
Bir Erkeðin Birkaç Eþinden Biri Olmak
Mudurnulu Fatma Nine"nin Günlüðü / Ne Günah, Ne Günah Deðil?
Rtük'ün Saçmalýklarý
Moraliniz mi Bozuk?o Halde Gazete Okuyun!
Hay Sizin Dilinize Deve Dikeni Batsýn Ýnþallah!

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Atatürk'ü Anlatabilmek
Kütüphanelerimizin Hazin Durumu
Ahilik ve Düþündürdükleri
Evli Çiftler Nasýl Piknik Yapar
Bir Ýzedebiyat Yýllýðý Alýr Mýydýnýz?
Dünya Kadýnlar Günü
Alanya'da Turizm Suratýmda Nasýl Patladý!
Mudurnulu Fatma Nine"nin Günlüðü / Güle Güle 2014
Yaþadýðýmýz Ama Artýk Alýþtýðýmýz Garip Olaylar
Dün Gece Bir Rüya Gördüm - Oy Arttýrma Taktikleri Kursu

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dönüþü Olmayan Gidiþ [Þiir]
Seni Özlemenin Kitabýný Yazabilirim [Þiir]
Bensiz Yaşamaya Alışacaksın [Þiir]
Ýþte Gidiyorsun [Þiir]
Gelseydin Eðer [Þiir]
Ne Zaman Seni Düþünsem [Þiir]
O Beklenen Hiç Gelmeyecek [Þiir]
Çek Beni Ýçine Bir Nefeste [Þiir]
Sýðýnacaðým Baþka Yürek Yok [Þiir]
Uykularýnda Sev Beni [Þiir]


Kâmuran Esen kimdir?

Okumak ve yazmak bir tutkudur benim için. Yazdýklarýmý okuyucularla paylaþmak amacýyla buraya gönderiyorum. Yýllardýr, yerel bir gazeteye haftalýk köþe yazýyorum. Mudurnu Belediyesinde gönüllü kültür müdürü olarak çalýþýyorum. Yayýmlanmýþ Kitaplarým: -Þiirlerle Öyküler - þiir / Milli Eðitim Bakanlýðý Öðretmen Yazarlar Dizisi ( 1988). . . . . . . . -Sevgi Yumaðý - þiir ( 1997 ). . . . . . . . . -K. Esen'in Kaleminden Mudurnu - derleme / Mudurnu Kaymakamlýðý Kültür Hizmetleri Dizisi ( 2002 ). . . . . . . . . . . -Oynatmayalým Uðurcuðum- deneme , aný / --Senfoni Yayýnlarý ( Haziran / 2004 ) -Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü - Baskýya hazýrlanýyor

Etkilendiði Yazarlar:
Okuduðum her yazardan veya yazýdan etkilenirim. Bende bir etki býrakmayacak, herhangi bir þey öðretmeyecek bir yazý düþünemiyorum.


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Kâmuran Esen, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.