..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Aþk eski bir masaldýr ama her zaman yepyenidir. -Heine
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yüzleþme > fýrat taþ




9 Þubat 2008
Neden?  
neden?

fýrat taþ


Konuþmak ihanet midir yoksa? Neden konuþunca hain ilan edilir insan? Bir nedeni var mý ihanetin? Nedensiz sevilemez mi insan?


:BBGI:
Neden aðaçlar sonbaharda yaprak dökümüne gider; sadece aðaçlar mýdýr ömür tüketen?

Sadece bahar mýdýr insanýn duygularýný þahlandýran, bulamaz mý insan yeþili olmayan bir “bahar”; ya da takvimlerden çýkaramaz mý nedensiz baharý.

Bir insanýn mutlu olmasý için neden baþka hayatlarýn sönmesi gerekir. Hayat bizim bilmediðimiz, kapýlarýný sýmsýký kapalý tutan, eþiðinden içeri girilmesi imkânsýz bir þey midir yoksa? Yoksa bizim bildiðimiz bu “hayat” deðil midir?

Neden sevince boðulmak gibi bir þansýmýz yok ya da olmuyor. Sevgi bu kadar vefasýz mýdýr? Uðramaz mý yürek kervanýmýza. Alýp götürmek istemiyor mu yoksa umutlar bizi baþka diyarlara?

Yalnýzlýk ayný zamanda paylaþým deðil midir? Ya da paylaþýma yalnýzlýk demek ne derece doðru olur?

Bunca sevinç varken, insan, neden hüzünsüz yaþayamaz? Hüzün müdür bizi kederlendiren yoksa biz miyiz kederi, kadere çeviren?

Neden bizim de alnýmýzda kaderin çizgisi yok? Yoksa bu yüz hatlarýmýz kederden mi çizili?

“Bir insaný sevmekle her þey baþlýyor” ise onca insaný sevmek nedensiz mi?

Bir amaca hizmet etmiyorsa akýl, akýldan üstün deðil midir? Bunca yoksul varken, bunca acý, hüzün, keder duruyorken karþýmýzda neden üstün bir akýl çýkýp da halledemiyor onca sorunu?

Her þeyi bilmek bir marifet midir? Yoksa asýl marifet tarifsizlik mi?

Saatin, hain akrebe sözü neden geçmez? Zaman hep böyle hýzlý mý geçer; insan neden zamansýz çekip gitmez ya da neden zamansýz bir ölümü bekler…

Bir baba, bir anne, bir çocuk bir aile olmak için yeterli mi? Neden sevgisizlik tohumlarý saçar insan, etrafa?

Konuþmak ihanet midir yoksa? Neden konuþunca hain ilan edilir insan? Bir nedeni var mý ihanetin? Nedensiz sevilemez mi insan?

Bir acýyý dindirmek için aðlamak yeterli mi? Ya da aðlamak gözlerdeki nemi silemez mi? Silebiliyorsa, neden kimse görmüyor kanayan yarayý?

Büyüdükçe çocuk kalmayý neden ister insan? Büyümek, insaný düþlerinden ayýrmak için bir tuzak mý? Çocuk kalmak bu kadar güzelse, neden hep azar iþitir büyüðünden?

Kýzýl ve kara, kimi zaman mavi örtüsüyle üstümü örten gökyüzü! Gözyaþlarýmýn çatlattýðý yeryüzü! Ey, kinimi püskürten dað! Ey, oyalanýp giden þehir!.. Sana sesleniyorum insanlýk!.. Nerdesin? Ey, acýlarýmýn besleyip bir türlü büyütemediði yalnýzlýðýmýn kendinden daha yalnýz çocuðu; tekrar kanatmakta yüreðimi kimsesizliðin. Beyaz bir aleve dönüþtürüyorum içimdeki yanmaya hazýr külleri. Ýçli bir yaðmur gibi çaresizliðin üstüne yaðdýrýyorum gözyaþlarýmý ve sana bakýyorum çocuk... Acýný tarif edemem ki, baðýþla beni.

Sevenin Allah’ý varsa, zalimin yok mu? Zalimlik bu kadar kötüyse neden dünyada bunca zalim var? Zulmetmek bu kadar iyi mi? Ben neden zalim olamýyorum?

Deli olmak, akýldan yoksun olmak mý? Peki, aklý olduðu halde düþünemeyenlere ne demeli?

Mesafe, özlemi azaltýyorsa neden özlem duyar insan baþka þeylere? Özlemek, sadece birine duyulan vuslat hissi deðil midir?

Ayrýlýk sevilmeyen bir þeyse neden insan onsuz yapamaz? Ayrýlýk, ölümden beterse neden kimse ölümü tercih etmez? Her defasýnda karayý, aka yeðlememek neyin karý?

Seçme hakký varsa kiþinin, neden en kötü seçimler bizi bulur?

Susmak haksýzlýða alkýþ tutmaksa haksýzlýk diz boyuysa neden vazgeçmez insan hak yemekten?

Her kaçýþ birer bozgun mu? Yenmek yenilmek gibi bedel vermek deðil midir? Savaþlar demokrasi içinse neden IRAK bize çok uzak?

Ýnsan bedel vermeden bir þeyi elde edemiyorsa eþitlik nerde?

Kardeþlik sadece ayný evin bireyleri arasýnda olmayan bir kavramsa açlýktan ölen kardeþlere ne demeli?

Hýrs en kötü akransa, ihanet kaçýnýlmaz deðil mi?

Güneþ iliklerimize kadar ýsýtýyorsa bizi, üþümemiz nedensiz mi? Güneþ oradan doðduðu hep karanlýk mý olur bu doðu’m?

Allah tarafýndan görmek için bahþedilmiþse gözler, kimse görmez mi tüm olanlarý? Hep kör mü bu insanlýk? Gören gözden sakýnmak niye? Nedensiz gidilemez mi bir yere?

Acý mý insaný yüceltir, insan mý acý karþýsýnda çaresiz kalýr? Bi-çare insanlýða çare siz!

“Kaybetmeyi onursuz bir kazanca” yeðlemeyi öngörüyorsa bilginler, onursuz kazanç peþinde koþuþturmak niye?

Vicdan, merhamet için en önemli þeyse neden cebe ihtiyaç duyar insan? Merhamet, insaný yüceltiyorsa neden herkes küçülüyor; Din’ler, insanlýða bir düzen getiriyorsa neden kimse düzen peþinde gitmek yerine düzensizliði tercih ediyor?

Medeniyet… zorlu bir soru!!

Hak ve özgürlük-(?)

Ve delilik…

Sorgulamak, deliliðe bir nedense, BEN DELÝ’yim!






Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Mavi Düþlerde Umuda Yolculuk [Öykü]


fýrat taþ kimdir?

kekeme edebiyatýn çokdilli çocuðu


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © fýrat taþ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.