..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Herkesin derdi baþka. -Orhan Veli
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Ýronik > Kâmuran Esen




31 Ocak 2008
Rütük' Te Yapýlacak Yeni Düzenlemeye Uygun Öykücük  
Makyaj yapýlmýþ öykü.

Kâmuran Esen


Aman ha ! Siz de dikkat edin.


:BAJI:
Ön bilgi: "Alkol, tütün ürünleri ve uyuþturucu madde kullanýmýný özendirici türde yayýn yapýlmamasý, bir yayýn ilkesi olacakmýþ. Uymayanlara, ceza uygulanacakmýþ. “ ( gazeteler)….Yani; sigara, içki, uyuþturucudan söz etmek ve görüntü vermek yasak. Neyse ki ve çok þükür ki; hýrsýzlýktan, dolandýrýcýlýktan, adam öldürmekten, banka soymaktan söz etmek, görüntü vermek serbest. Allah razý olsun özgürlükçü RTÜK’ten. Yoksa; elim kolum baðlanacak, iki lâf edemeyecektim köþemde.

Þimdi okuyacaðýnýz öykü(cük) , iþte bu düzenlemeye uygun olarak yazýlmýþtýr. Hani belki filmi çekilir öykümün ve bir tv kanalýnda yayýmlanýr diye. Hem siz sevgili okurlarýma kötü örnek olmamak, hem de bendeniz cezalý duruma düþmemek için RTÜK düzenlemesine uygun yazdým öykümü.

Okurken, rica ederim – eðer içiyorsanýz – sigaralarýnýzý söndürünüz. Öykü bitinceye kadar, sakýn ola ki alkollü içki içmeyiniz. Helâle haram katmayýnýz. Benim, RTÜK kurallarýna uygun yazmak için çaba verdiðim öykümü mahvetmeyiniz.

Gelelim öyküye:

Nalân ile sevgilisi Murat yeni açýlan Süt ve Simit Evi’ndeydiler. ( Afedersiniz, arkadaþý diyecektim. Belli mi olur, “sevgili” demek de suç teþkil edebilir. Ben tedbiri elden býrakmayayým. Düzeltiyorum; sevgilisi deðil, arkadaþý.) Ne iþleri olabilirdi ki birahanede, kafede ! Onlarýn buluþma yeri süt salonlarý, ayran salonlarý ve simit evleriydi.

Murat sandalyesine oturur oturmaz cebinden …. paketine benzer bir paket çýkardý . Paketten, küçük kalem þekline getirilmiþ gofretlerden bir tane alýp dudaklarýnýn arasýna sýkýþtýrdý. Baþladý gevelemeye. Murat’ýn vanilya ve tarçýn kokan nefesini hissetti Nalân . Baþýný döndürdü bu koku. Gözlerini Murat’ýn gözlerine dikti ( Tamamen arkadaþça bir duyguyla.). Usulca:

- Bu kaçýncý gofret bugün ? Biliyorsun, katký maddesi var bunda.
Sinirlenir gibi oldu Murat. Ýkinci gofreti paketten çekip dudaklarýna götürürken yanýt verdi:

- Rica ederim, en büyük zevkimi boðazýma dizme. Bu gofret, benim alýþkanlýðým. Günde bir paket gofret yiyorum. Hatta bazý günler ikinci gofret paketini açýyorum.( Zaten bu gofret tamamen Ýslami kurallara uygun üretiliyordu. Yoksa Murat , aðzýna bile almazdý. Ben de bu öyküde gofretten asla söz etmezdim. Yoksa RTÜK ceza yaðdýrýr, yaðmur gibi.)

Nalân sýcak süt istedi, Murat da ayran.( Bira isteyeceklerini düþünmediniz inþallah.) Birlikteliklerini, saðlýklý ve dinimizce haram olmayan içeceklerle pekiþtirmek istiyorlardý. Birkaç dakika sonra geldi istedikleri. Nalân’ýn eli, masada duran süt bardaðýna gitti. Murat atýldý hemen. Nalân’ýn narin parmaklarýna dokunmak için o da uzandý ayný bardaða. Hiçbir kötü niyeti yoktu. Nalân`ýn zarif, kadife gibi ellerinin üþüyüp üþümediðini kontrol etmek istiyordu yalnýzca. Ýþte tam bu sýrada nasýl olduysa, neredeyse kaynar denilebilecek sýcaklýktaki sütle dolu bardak devrildi. Sýcak süt, ikisinin de ellerine döküldü.

Caný yanan Nalân, yüzünü buruþturarak :
- Böyle kaynar kaynar süt içmenin zararýný düþünüyorum da, dedi.

Þaþýrdý Murat:
- Ne gibi ?

Murat’ýn gözlerinin içine bakarak ( Ama tamamen arkadaþça.) açýkladý:
- Diþ çürümesine yol açýyormuþ sýcak içecekler.( Sanýrým RTÜK’ün bu gerçekten haberi yok.)

Murat acý acý gülümseyerek konuþtu:
- Ellerimizin yanmasý da baþka bir yan etki. Aslýnda, sýcak içecekler konusunda bir düzenleme yapmalý hükümet.
Bu konu üzerinde daha fazla durmadýlar. Büyüklerimiz, nasýl olsa bu konuda yeni bir düzenleme getirirlerdi. ( “Yasaklama “ deðil sevgili okurlar, masumca bir “ düzenleme.” Adý, sizi ürkütmesin ve kulaðýnýza su sesi gibi gelsin diye.)

Daha sonra bazý arkadaþlarýnýn, okullarýný nasýl kýrdýklarýný; bazýlarýnýn ise, okulun idare odasýna girip, düþük notlarýný nasýl düzelttiklerini anlattýlar kýkýrdayarak. Murat, gözlüðe raðmen gözleri iyi görmeyen yaþlý hocasýna çaktýrmadan sýnavda nasýl kopya çektiðinden söz etti keyifle.( Ýyi ki, sohbetlerde yeni düzenlemeye ve kýsýtlamaya gidilmemiþti. Yoksa nasýl çýkaracaklardý buluþmalarýnýn tadýný ! )

Murat ailesinden ayrý yaþýyordu. Babasý, Murat’ýn annesinin üstüne iki kadýn getirmiþti. ( Dinimizce bir sakýncasý yoktu ya ! Erkekler, eþlerine âdil davranmak þartýyla tabi. Erkek bir eþine ayakkabý mý aldý, diðerine de alacak. Dün gece bir eþine sarýlýp mý yattý; bu akþam da diðer eþine sarýlýp yatacak. Kimseye hak geçirmeyecek. Ne kadar demokratik bir(!) bir düzen.) Ama buna raðmen ya da Murat’ýn babasý eþlerine adil davranmadýðý için evde huzur kalmamýþtý. Bunun üzerine annesi evini terk etmiþ, kaçak üretim yapan bir fabrikada çalýþmaya baþlamýþtý. Hem de sahte kimlikle. Kocasý izini süremesin, onu bulamasýn diye. ( Ýyi ki bunlarý söylemekte ve yazmakta yasak yok. Þu özgürlük ne güzel þey ! )

Murat ile Nalân geçen yýl gittikleri sohbet evinde tanýþmýþlardý...( Ne bir barda, ne kafede, ne spor salonunda. Hayýrlý bir birliktelikti bu.) Eve gidiþ geliþ güzergâhlarý da birdi. Mahalle camiinin hemen yanýndaki dini kitaplar satan Zekeriya Bey’in dükkânýnda karþýlaþýrlardý sýk sýk. Ýþte böyle arkadaþ oldular.( Ne yani ! Diskoteðin, güzellik ve jimnastik salonunun müdavimlerinden olup, bu öyküyü okuyanlara kötü örnek mi olacaklardý !)

Nalân’ýn babasý ise, bir bankada çalýþýrken zimmetine para geçirmekten tutuklanmýþtý. ( Öyküde, bunu yazma konusunda bir yasak düþünmüyor RTÜK. Siz okurlar , yazmakta bir sakýnca olmadýðýna göre, zimmete para geçirmenin de mi sakýncasý yok diye sorabilirsiniz. Bilemem. Siz bu soruyu RTÜK’ e sorun. ….Nalân’ýn babasýna “ kader kurbaný” gözüyle bakabilirsiniz. Alnýna öyle yazýlmýþ, kader aðlarýný böyle örmüþ. Adam ne yapsýn? ) Kýsacasý Nalân ve Murat, kaderin kötü oyun oynadýðý iki ailenin zavallý evlâtlarýydýlar.

Saatine baktý Nalân. Telâþla:
- Gitmem gerek. Bugün kýrdýðým derslerin notlarýný Aysel’den almaya gideceðim. Þu Aysel de ayný Ýnek Þaban. Bir dersi bile kaçýrdýðý ne duyuldu, ne görüldü. Tam, katýksýz inek! Þimdi destan gibi not tutmuþtur derste. Neyse ki, kendisinin inekliði benim iþime yarýyor. Okulu kýrdýðým günler, o ineði saðýyorum. Muratçýðým, sana da bir inek bulalým. Okuldan kaytardýðýn günler, saðarsýn. Bunun adý “ paylaþma ” aslýnda. Sahip olduklarýmýzý, olmayanlarla paylaþmak. Sosyal yardýmlaþma diyebiliriz buna.
Alaylý alaylý gülüþtüler.

- Benim de gitmem gerek , diye yanýtladý Murat.
Ertesi gün , o çevrede meþhur olan “ Çapýt Baðla, Dileðin Olsun Aðacý” nýn altýnda buluþmak üzere vedalaþtýlar.

Kâmuran ESEN

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: çok güzel olmuþ
Gönderen: yaðmur yýlmaz / , Türkiye
28 Mayýs 2008
gerçekten öykülerinizi beðenerek okuyorum bir konuda yardýma ihtiyacým var münazara sizce avcýmý daha çok av yapar tilkimi daha çok yol alýr biz tilkiyi savunuyoruz yardým ederseniz sevinirim..

:: çok süper
Gönderen: yaðmur yýlmaz / Ýstanbul/Türkiye
15 Þubat 2008
bütün eserleriniz gerçekten çok güzel :):):)




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn Ýronik kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bir Memleketin Dönüþüm Hikâyesi
Baþbakancýlýk Oynayalým mý?
Ýnþallah, Maþallah, Evelallah!

Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Farzederek Yaþayamazsýn
Yanmayan Bir Ampulden Nasýl Mutlu Olunur
Kiralýk Evin Þartlarý...........
Bir Doðum Günü Öyküsü
Sen Bir Garip Çingenesin / Nene Gerek Gümüþ Zurna !
Bir Boyama Kursu Öyküsü
Aðýr Misafir
Çocukluðumdaki Çerçiciler Ve Düðünler
Kadýn Hastalýðý
Yaðmur , Güneþ , Rüzgâr ve Babam

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dönüþü Olmayan Gidiþ [Þiir]
Seni Özlemenin Kitabýný Yazabilirim [Þiir]
Bensiz Yaşamaya Alışacaksın [Þiir]
Ýþte Gidiyorsun [Þiir]
Gelseydin Eðer [Þiir]
Ne Zaman Seni Düþünsem [Þiir]
O Beklenen Hiç Gelmeyecek [Þiir]
Çek Beni Ýçine Bir Nefeste [Þiir]
Sýðýnacaðým Baþka Yürek Yok [Þiir]
Uykularýnda Sev Beni [Þiir]


Kâmuran Esen kimdir?

Okumak ve yazmak bir tutkudur benim için. Yazdýklarýmý okuyucularla paylaþmak amacýyla buraya gönderiyorum. Yýllardýr, yerel bir gazeteye haftalýk köþe yazýyorum. Mudurnu Belediyesinde gönüllü kültür müdürü olarak çalýþýyorum. Yayýmlanmýþ Kitaplarým: -Þiirlerle Öyküler - þiir / Milli Eðitim Bakanlýðý Öðretmen Yazarlar Dizisi ( 1988). . . . . . . . -Sevgi Yumaðý - þiir ( 1997 ). . . . . . . . . -K. Esen'in Kaleminden Mudurnu - derleme / Mudurnu Kaymakamlýðý Kültür Hizmetleri Dizisi ( 2002 ). . . . . . . . . . . -Oynatmayalým Uðurcuðum- deneme , aný / --Senfoni Yayýnlarý ( Haziran / 2004 ) -Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü - Baskýya hazýrlanýyor

Etkilendiði Yazarlar:
Okuduðum her yazardan veya yazýdan etkilenirim. Bende bir etki býrakmayacak, herhangi bir þey öðretmeyecek bir yazý düþünemiyorum.


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Kâmuran Esen, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.