..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Herkesin derdi baþka. -Orhan Veli
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Din > Hasan Hüsnü Güner




29 Ocak 2008
Ýncillerin Ýçindekiler  
Hasan Hüsnü Güner
"Ýnciller Üzerine Yazýlanlar" baþlýklý, bu konudaki ilk makalemde Ýnciller hakkýnda Hýristiyan dünyasýndaki bazý araþtýrýcýlarýn araþtýrmalarýndan kýsaca bahsetmiþtim. Þimdi ise, Ýncillerin içerisinde yer alan, birbirleriyle tutarsýz ifadeleri yazacaðým.


:BICB:
"Ýnciller Üzerine Yazýlanlar" baþlýklý, bu konudaki ilk makalemde Ýnciller hakkýnda Hýristiyan dünyasýndaki bazý araþtýrýcýlarýn araþtýrmalarýndan kýsaca bahsetmiþtim. Þimdi ise, Ýncillerin içerisinde yer alan, birbirleriyle tutarsýz ifadeleri yazacaðým.

Bu yazýmýn gecikmesinden dolayý tüm okurlardan özür dilemekle birlikte, okurlarýn bana hak vereceklerini de ümit ediyorum. Çünkü, böyle bir yazýnýn yazýlmasý için Matta, Markos, Luka ve Yuhanna adlý Ýncillerin okunmasý, en azýndan bir Hýristiyan görevliyle konuþulmasý ve Hýristiyanlýk hakkýnda bazý bilgilerin edinilmesi gerekiyordu. Bunlarýn hepsini tamamlamýþ bulunuyorum. Hýristiyanlýkla ilgili bazý meseleleri sormak üzere Konya'da bulunan kiliseye iki defa gittim ve orada bulunan (ismini veremeyeceðim) bir görevli beyle görüþtüm. Bu açýklamalardan sonra yazýmýzýn asýl konusuna dönelim.

Eðer, Hýristiyanlarýn inancýna göre bu zamanda kabul görülen Ýnciller kutsal bir metin ise, yani Allah'ýn gönderdiði bir kitapsa içerisinde çeliþkili ifadeler bulunan cümlelerin olmamasý gerekir. Bir cümlede farklý, diðer cümlede ise daha farklý bir bilgi veriliyorsa buna nasýl ilahî bir metin diyeceðiz? Mesela; Matta, Markos ve Luka Ýncillerine göre Hz. Ýsa (A.S)'nýn peygamberlik süresi bir yýl, Yuhanna inciline göre ise iki yýldan fazladýr.

Hz Ýsa (A.S)’nýn soy kütüðü ile ilgili verilen bilgilerde de Ýnciller içerisinde farklýlýklar görülmektedir. Hz. Davud (A.S.)’dan Hz. Ýsa (A.S)’ya kadar geçen kuþaklarýn sayýsý Luka'ya göre kýrk iken, Matta'ya göre yirmi altýdýr. Yine Matta incilinde Hz. Ýsa (A.S) ile Hz. Ýbrahim (A.S) arasýnda kýrk kuþak geçtiði yazýlýyken, Luka bunun elli beþ olduðunu söyler.

Ýnciller içerisinde Hz. Ýsa (A.S)’nýn sýfatlarý hakkýnda bile tutarlý bilgiler yoktur. Mesela, bazý yerlerde Hz Ýsa (A.S) için "Tanrý'nýn oðlu" veya "Rab" gibi uluhiyyet isnad edici ifadeler kullanýlýrken, ayný zamanda baþka yerlerde "Davudoðlu, Ademoðlu, Ýnsanoðlu, Yusuf'un oðlu" gibi þeceresini de bildiren ifadeler yer alýr. Bir kiþi nasýl olur da, hem insanoðlu hem de (haþa) Allah'ýn oðlu olur!

Hýristiyanlýða göre Hz. Ýsa (A.S) çarmýha gerileceði sýrada, “Allah’ým! Allah’ým! Beni neden terk ettin!” diye Allah’a yalvarmýþtýr. Bu söz “Tanrý Ýsa”nýn ise, onun Tanrý olduðu halde, kendini koruyamadýðý anlaþýlýyor. “Peygamber Ýsa”nýn sözü ise, onun Allah’ý hakkýyla tanýyamadýðý anlaþýlýyor. Çünkü bir peygamber böyle bir söz diyemez.

Bu yazýlan bilgiler her hýristiyanýn doðruluðundan þüphe etmediði ve kutsal kitap olarak kabul ettiði Matta, Markos, Luka ve Yuhanna Ýncillerinden alýnmýþtýr. Baþka çeþit Ýnciller de bulunmakla birlikte, hýristiyanlar bunlarý kabul ettiði için sadece oradaki bilgileri kaynak edindim. Bir sonraki makalemde yine Ýnciller içerisindeki çeliþkili ifadeleri maddeler halinde yazacaðým.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn din kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýnciller ve Çeliþkiler
Ýnciller Üzerine Yazýlanlar

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kompozisyon Türleri
Türkülerimiz
Kürt Dosyasý
Avrupa'dan Sahneler
Irak Dosyasý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Serdengeçti'den Gülünç Hakikatler [Deneme]
Dilimizle Yaþamak [Eleþtiri]


Hasan Hüsnü Güner kimdir?

Born in 1986. . Türk Dili ve Edebiyatý. .

Etkilendiði Yazarlar:
Osman Yüksel Serdengeçti, Mehmed Niyazi, Abdurrahman Dilipak ve Emine Þenlikoðlu


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Hasan Hüsnü Güner, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.